Mpitsikas photo 1

Σύντομη συζήτηση με τον Χρήστο Μπήτσικα με αφορμή το βιβλίο του «Σχιζοφρένεια & νόημα» (εκδ. Παπαζήση). 

Συνέντευξη στον Κ.Β. Κατσουλάρη

Στο μυαλό των πολλών, και των μη ειδικών, η σχιζοφρένεια είναι όρος αρνητικός, που δηλώνει βαριά ψυχική ασθένεια, στην οποία μεταξύ άλλων διαταράσσεται σοβαρά η σχέση του υποκειμένου με την πραγματικότητα. Αυτή είναι μονάχα η μία πλευρά της ιστορίας;

Αυτή η παράθεση του θανάτου της λογικής, βάσει της πλαστικότητας του εγκεφάλου, μπορεί να ομοιάσει με μεταμόρφωση: με έναν σπόρο που, αν πεθάνει, θα καρποφορήσει (Κατά Ιωάννη, 12, 24-25). Είναι σημαντικό το ότι υπάρχει παραγωγή σημαινομένων (καρποφορίας, δηλαδή) από μονάχα ένα νεκρό σημαίνον. Η Φύση, στο σύνολό της, παράγει και ηδονή και οδύνη, αμφότερα, λογική και παράλογη. «Πραγματικότητα» δεν παράγει (αυτό είναι ανθρώπινη εφεύρεση [δες για τις «μεταναπαραστάσεις»: Α.Σ. Φωκάς, Μονοπάτια κατανόησης, Broken Hill publishers, 2023, σελ. 66). Γιατί τότε όλα θα ήταν ένας ατελείωτος αυτοματισμός. Οι άνθρωποι, τα αυτόματα, δεν θα επικοινωνούσαν, θα περιέρχονταν σαν νεκροζώντανοι ή ρομποτοειδή. Η «πραγματικότητα» δεν εξαρτάται μόνο από την λογική – ούτε και το παράλογο αντιστρατεύεται οπωσδήποτε το λογικό. Μπορεί να μην χρειάζονται απαντήσεις για όλα, μα υπάρχουν σιωπές που, όπως (κάποτε) και οι κραυγές, αναρωτιόνται στ’ αλήθεια: αμφιβάλλοντας για την παντοδυναμία όλων των απαντήσεων. Ψάχνοντας μία και μοναδική…, μητέρα των μαχών… και των αμάχων.

papazissis christos bitsikas sxizofrenia kai noima

Ο λόγος σας είναι ασυνήθιστος για θεωρητικό κείμενο, γίνεται σχεδόν ποιητικός σε πολλά σημεία. Ήδη από την εισαγωγή, σημειώνετε: «Το παρόν είναι η μόνη αλήθεια που βλέπουμε, που μπορούμε να ξέρουμε».

Ο Νίτσε που ήταν φιλόλογος, μεταπήδησε στη φιλοσοφία γράφοντας σχεδόν ποιητικά. Εγώ ξεκίνησα ως λογοτέχνης – έγραψα φιλοσοφικά δοκίμια και ένα αμιγώς ψυχαναλυτικό (το παρόν), και, με τη συνδρομή της ποίησης. Για να απαντήσω στην ερώτησή σας: Ούτε το παρελθόν ούτε το μέλλον μπορούμε να γνωρίζουμε – μόνο το τώρα μπορούμε να διεκδικήσουμε με επιθυμία και όση θέληση. Δεν είναι δυνατόν δε να επαναστατήσουμε κατά του παρελθόντος μας ή υπέρ του μέλλοντος: τούτο είναι μια ψευδαίσθηση μονάχα, καθότι όπως γράφω στο πρώτο μου μυθιστόρημα «Ο ίδιος» (σελ 42), «ο Χρόνος προεκτείνεται σε ένα επιμνημόσυνο Αύριο του Μεγάλου παρελθόντος».

Λίγο παρακάτω λέτε: Ας διδαχτούμε από την «τρέλα» (σε εισαγωγικά, πάντα) την ελευθερία της. Με ποιο τρόπο κατανοείτε αυτή την ελευθερία;

Η «τρέλα» υπακούει στο ασυνείδητο. Τούτη είναι η ελευθερία της. Αποκαλύπτει όλα της τα μυστικά αβίαστα, ελεύθερα. Εμένα, πάντως, η ειλικρίνειά της είναι που με συγκινεί, παρά η ελευθερία της. Παρεκτός κι αν αυτά τα δύο ταυτίζονται.

Διαπραγματεύεστε την επιθυμία ως δύναμη απελευθερωτική. Οι Ντελέζ - Γκουαταρί έλεγαν ότι είναι δύναμη επαναστατική. Δεκαετίες μετά, με τις εμπειρίες του Μάη και πολλών άλλων εξεγέρσεων, μικρών ή μεγαλύτερων, πίσω μας, πώς βλέπετε εσείς την επιθυμία. Συναντιούνται κάπου ο Φρόιντ με τους Ντελέζ – Γκουαταρί;

Η επιθυμία είναι κάτι που μας «απογυμνώνει», μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο ευπρέπειας και κανόνων. Και οι τρεις διανοητές συγκλίνουν στο ότι η επιθυμία είναι ανάμεσα στην ένταση να αποκαλυφθεί ή να αποκρυφτεί. Ενώ με την συνεχή, στείρα απογύμνωση μπορεί να ακολουθήσει και η επιθετικότητα. Επίσης, η σχιζοφρένεια είναι ένας αναγκασμένος «έρωτας» αυτής της γυμνότητας, μια σοκαριστική ηδονή που κατακομματιάζεται.

armos christos bitsikas peri erotos

Πώς να κατανοήσουμε τη φροϊδική διατύπωση: «Ο άνθρωπος είναι μια μηχανή που επιθυμεί;»

Ο «από μηχανής θεός» στον Φρόιντ και στο Οιδιπόδειο σύμπλεγμα είναι η καταστροφή του μιαρού μηχανισμού της τραγωδίας. Αν όμως ο Οιδίποδας ήταν μια μηχανή επιθυμίας, μια πολλαπλότητα δηλαδή, τότε η αιμομιξία και ο θάνατος του πατέρα θα ήσαν α-νόητα νοήματα… μακριά από λογικές τρέλας και ασυνειδήτου.

Επιστρέφοντας στην σχιζοφρένεια: τι μπορούμε να διδαχτούμε από αυτήν, εμείς «οι άλλοι»;

Εμείς οι «άλλοι», οι εν πολλοίς αυτιστικοί (στον κόσμο μας, δηλαδή), ερχόμαστε φύσει σε ελαττωματική επαφή μεταξύ μας, με γλώσσες που δεν τις κατανοούμε ή εμπιστευόμαστε. Το ίδιο και οι σχιζοφρενείς και οι γλώσσες τους, παρακωλύονται απ’ την α-μηχανία τούτης της ξενότητας. Αυτή η ομοιότητα πρέπει να μας προβληματίσει καθότι, εν τέλει, στον κόσμο της είναι και η «σχιζοφρένεια».


Δυο λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χρήστος Μπήτσικας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1982. Έγραψε τα μυθιστορήματα, "Περί έρωτος... και άλλων παρανοήσεων" εκδ. Αρμός, 2019" – "Ο ίδιος" εκδ. Εντευκτήριο, 2016, και το ποίημα "Ανθιβόλιο", εκδ. Αω, 2022. Επίσης, το δοκίμιο "Εκεί... (η οδύνη-ηδονή του σημαίνοντος)", εκδ. poema, 2019 και το φιλοσοφικό δοκίμιο "Σοφοκλής και αυτισμός" εκδ. Εκάτη, 2018.

Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών το 2016. Δημοσιεύτηκε το άρθρο του "Φ. Νίτσε: Διονυσιακή τραγωδία… και θεραπεία" στο διεθνές περιοδικό "P.a.th." του ΕΚΠΑ. Συμμετείχε ως ομιλητής στο "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ & ΤΕΧΝΗΣ" Άννας Λαζου (αναπλ. καθηγήτριας ΕΚΠΑ) με θέμα ομιλίας "Σχιζοφρένεια και ιδέα... Σχιζοφρένεια και τέχνη." και, επίσης, ως ομιλητής στο "Διάλογοι Φιλοσοφίας και Σύγχρονης Τέχνης" του ΕΚΠΑ, όπου παρουσίασε το φιλοσοφικό του δοκίμιο "Σοφοκλής και αυτισμός".

 politeia deite TA vivlia 250Χ102

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαγγέλης Ραπτόπουλος: «Η αθωότητα είναι είδος υπό εξαφάνιση»

Βαγγέλης Ραπτόπουλος: «Η αθωότητα είναι είδος υπό εξαφάνιση»

«Το θέμα της Αθωότητας, αλλά και του Άνθρωποι και ποντίκια, είναι το Καλό. Το δυσκολότερο, ίσως, θέμα όχι μόνο της λογοτεχνίας, επειδή ακριβώς το Καλό, σε αντίθεση με το Κακό, είναι δραματουργικά άκαμπτο, ανελαστικό» λέει ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος, με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Αθωό...

5 λεπτά με την Κλεονίκη Δρούγκα

5 λεπτά με την Κλεονίκη Δρούγκα

Πέντε λεπτά με μια συγγραφέα. Σήμερα, η Κλεονίκη Δρούγκα, για τη συλλογή διηγημάτων της «Η αλήθεια είναι πολλές» (εκδ. Νίκας).

Επιμέλεια: Book Press

Εντός της συλλογής διηγημάτων σας εμφανίζονται διάφορα π...

Φώτης Τερζάκης: «Ως συμπεριληπτικό όνομα, η

Φώτης Τερζάκης: «Ως συμπεριληπτικό όνομα, η "Ανατολή" είναι ήδη μια ρατσιστική και αποικιοκρατική κατηγορία, ένας τόπος της φαντασίας μας»

Μιλήσαμε με τον Φώτη Τερζάκη με αφορμή την πρόσφατη επανακυκλοφορία της μετάφρασής του της περίφημης μελέτης του Έντουαρντ Σαΐντ (Edward Said) «Οριενταλισμός», στη σειρά «Κάλλιστος» των εκδόσεων Σάλτο.

Στον Κ.Β. Κατσουλάρη 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο ως επίτιμο μέλος της

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο ως επίτιμο μέλος της

Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο (γενν. 1928) επίτιμο μέλος της. 

Επιμέλεια: Book Press

Η Ακαδημία Αθην...

Πάουλο Σκοτ: «Το μυθιστόρημά μου βοήθησε κάποιους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι “λευκοί”»

Πάουλο Σκοτ: «Το μυθιστόρημά μου βοήθησε κάποιους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι “λευκοί”»

«Νομίζω πως οι Φαινότυποι έτυχαν θερμής υποδοχής επειδή δείχνουν το πόσο δύσκολο είναι να χτίσεις γέφυρες μεταξύ ανθρώπων που ζουν στην ίδια χώρα και μιλούν την ίδια γλώσσα, επηρεασμένοι από την αδράνεια που υπάρχει ακόμα εξαιτίας του αποικιοκρατικού παρελθόντος» μας είπε ο Βραζιλιάνος Πάουλο Σκοτ (Paulo Scott), που...

Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025 – Τι θα δούμε σήμερα, Παρασκευή 20 Ιουνίου

Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025 – Τι θα δούμε σήμερα, Παρασκευή 20 Ιουνίου

Ποικιλία εκδηλώσεων συναντάμε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις) 2025 για την Παρασκευή 20 Ιουνίου : εργαστήρια μετάφρασης, αφιερώματα σε νομπελίστες συγγραφείς, συναντήσεις και συζητήσεις με αγαπημένους πεζογράφους της ισπανόφωνης λογοτεχνίας και προβολές ταινιών. Κεντρική εικόνα: Φερνάντο Αραμπ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ανί Ερνό [Annie Ernaux], «Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα σουπερμάρκετ και ο...

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Ζευγώλη «Η απόδραση της τελείας», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Σας μάζεψα, αγαπημένα μου σημεία, όλα εδώ για να σας ανακοινώσω την ...

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο [José Luís Peixoto], «Μου πέθανες» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μπήκα σ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Ιούνιος, μήνας υπερηφάνειας και διεκδικήσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Επιλέξαμε 10 βιβλία του 2025 με κουίρ χαρακτήρες που απομακρύνονται από τη στερεοτυπική αναπαράσταση και αποκτούν ρεαλιστικές διαστάσεις. Στην κεντρική εικόνα, έργο της κουίρ καλλιτέχνιδας των αρχών του 20ου αιώνα Gluck. 

Γράφει η ...

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Πέντε μελέτες που κυκλοφόρησαν προσφάτα πραγματεύονται τη σχέση του νου με το σώμα, την έννοια του «τραύματος», αλλά και τη θέση της ψυχανάλυσης στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρική εικόνα: Ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Ποιος είναι ο ακριβής ρόλος της καρδιάς και ποιος του εγκεφάλου; Ποιοι μύθοι σχετικά με αυτά τα δύο όργανα καλλιεργούνται από τη σύγχρονη κουλτούρα; Τι αποτελεί «τραυματική εμπειρία» και πώς μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε αποτελεσματικά με τα νεαρά αυτιστικά άτομα; Τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Gutenberg καταπιά...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ