katerina markou kentriko

Οι εκδόσεις Παπαζήση συμπληρώνουν φέτος 95 συναπτά χρόνια παρουσίας στο χώρο του βιβλίου. Συνομιλήσαμε με τη διευθύντρια των εκδόσεων Κατερίνα Μάρκου για την κληρονομιά του παρελθόντος, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της εκδοτικής επιχείρησης. 

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό

Οι εκδόσεις Παπαζήση συμπληρώνουν ενενήντα πέντε χρόνια εκδοτικής παρουσίας. Ποια είναι η αίσθηση που αποπνέουν τα 95 αυτά χρόνια στο σήμερα; Έρχονται ως βαριά κληρονομιά, ως προδιαγεγραμμένο μονοπάτι ή ως ένα δικαίωμα πλουραλισμού και αναζήτησης της γνώσης σε πολλά πεδία;

Όλα αυτά τα χρόνια εστιάζουμε κυρίως σε επιστημονικά βιβλία, σε βιβλία με πολιτικό περιεχόμενο αλλά και σε μονογραφίες, με σκοπό την ανάδειξη της ερευνητικής προσπάθειας ελλήνων επιστημόνων, καθώς και στη μετάφραση διεθνούς κύρους επιστημονικών συγγραμμάτων.

papazisis vitrina

Τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο, αντέξαμε και αντέχουμε τις πολλές κρίσεις που βιώσαμε, κοινωνικές, πολιτικες, οικονομικές. Σας θυμίζω πως η κληρονομιά δεν αφορά το να κοιτάζουμε το παρελθόν σε όσα έχουν αξία, αλλά ότι πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά, σε όσα μας δίνουν κίνητρο να θέλουμε να συνεχίσουμε, να χτίζουμε πάνω σε αυτήν την αξία και για τις μελλοντικές γενιές.

papazisis kaggelaris h istoria ths texnhs papazisi koutisras hthiki thhs mikroikonomikhs
   

Από τη δική σας θέση, της διευθύντριας εκδόσεων, πώς δίνετε το προσωπικό σας στίγμα στις εκδόσεις Παπαζήση; Μια γυναίκα σ’ αυτή τη θέση μπορεί να κάνει τη διαφορά για έναν εκδοτικό οίκο;

Δεν νομίζω πως τίθεται θέμα φύλου, ο χώρος των εκδόσεων παραδοσιακά είχε δυναμικές γυναικείες παρουσίες. Έχει να κάνει περισσότερο με την προσωπικότητά μου, την εξωστρέφεια που έχω ως άνθρωπος, την έχω μεταφέρει στο γραφείο και πιστεύω πως έχω αλλάξει το προφίλ των εκδόσεων.

Σε πολλά βιβλία μας  διερευνάται ο κοινωνικός προβληματισμός, η φεμινιστική οπτική, η σεξουαλικότητα, η έμφυλη ταυτότητα, η βιοηθική, οι διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, σκοπός μας είναι να διευρύνουμε τον διάλογο.

Ο κατάλογος των εκδόσεων Παπαζήση καλύπτει μια μεγάλη γκάμα γνωστικών πεδίων, πολλά από τα οποία είναι μέρος των προβληματισμών ενός σύγχρονου ανθρώπου. Είναι στις επιδιώξεις σας τα βιβλία των εκδόσεων Παπαζήση να συνομιλούν με ό,τι απασχολεί τον σημερινό άνθρωπο καθώς και να διευρύνουν τις θεματικές τους με ζητήματα έμφυλης ταυτότητας, ορατότητας κοινωνικών ομάδων που δεν την έχουν κ.ά.;

Σε πολλά βιβλία μας διερευνάται ο κοινωνικός προβληματισμός, η φεμινιστική οπτική, η σεξουαλικότητα, η έμφυλη ταυτότητα, η βιοηθική, οι διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, σκοπός μας είναι να διευρύνουμε τον διάλογο όχι μόνο σε επιστημονικό επίπεδο, αλλά με καθημερινούς ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη διάρθρωση της ζωής και της κοινωνίας.

papazisi gynaikes pio ftoches

Τίτλοι όπως οι Έμφυλη Βία, Γυναίκες και Ομοφυλόφιλοι, Γιατί οι γυναίκες είναι πιο φτωχές απο τους Άνδρες;, Επανεκκίνηση Καριέρας, Το Φύλο του Κεφαλαίου, Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας κ.ά είναι βιβλία που ανοίγουν το δημόσιο διάλογο, θέτουν ερωτήματα, αλλά μπορούμε να ενημερωθούμε τεκμηριωμένα για το τι γίνεται ανα τον κόσμο.

katerina markou mesa

Η Κατερίνα Μάρκου ήταν πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Παλαιότερα είχε εκλεγεί με τη Δημοκρατική Αριστερά και με το Ποτάμι, από το οποίο και ανεξαρτητοποιήθηκε. Γεννήθηκε τo 1977 στο Περιβολάκι Λαγκαδά. Έχει σπουδάσει Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται για πολλά χρόνια στον χώρο των εκδόσεων.

Οι επιλογές σας ως διευθύντρια εκδόσεων στις εκδόσεις Παπαζήση, περιλαμβάνουν και τίτλους που ως αναγνώστρια θα σας ενδιέφερε να διαβάσετε και ίσως αποκλίνουν των αναμενόμενων τίτλων των εκδόσεων Παπαζήση;

Δεν νομίζω πως μπορούν να συσχετιστούν τα ενδιαφέροντά μου ως αναγνώστρια με την θέση μου στην εταιρεία. 

papazisis meleti emthili via papazisis papandropoulos h epixeirousa koinonia
   

Όπως σημείωσα και σε προηγούμενη ερώτηση, οι εκδόσεις Παπαζήση καλύπτουν μια πολύ μεγάλη γκάμα αντικειμένων. Παρόλα αυτά υπάρχουν τομείς στους οποίους θα θέλατε να επεκταθείτε στο μέλλον;

Φυσικά υπάρχουν τομείς στους οποίους επεκτεινόμαστε, κυρίως στις θετικές επιστήμες αλλα και σε θέματα γενικότερου προβληματισμού.

Ετοιμάζουμε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα διδακτικών και επιμορφωτικών σεμιναρίων, που θα αφορά εξειδικευμένους επιστήμονες, όσο και ανθρώπους που απλά θέλουν να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους.

Στη σημερινή εποχή όπου η πληροφορία, η είδηση, μια σοβαρή αλλά και μια χιουμοριστική ιστορία, πολύ εύκολα περνάνε μπροστά από τα μάτια μας μέσα από το κινητό μας, ποια είναι η πρόκληση για μια διευθύντρια εκδόσεων για τους τίτλους που επιλέγει να εκδοθούν, με σκοπό να προσεγγίσει νέους αναγνώστες που λειτουργούν περίπου με τον τρόπο που αναφέραμε πιο πάνω;

Είτε το θέλουμε είτε όχι πρέπει να προσαρμοστούμε στην εποχή μας. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο συνδέουμε πολλά επιστημονικά μας συγγράμματα με τις νέες τεχνολογίες π.χ QR code, έχουμε δημιουργήσει το e-learning των Εκδόσεων Παπαζήση, που αποτελεί πολύτιμο, βοηθητικό, επιστημονικό «εργαλείο» για φοιτητές και ερευνητές.

Ετοιμάζουμε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα διδακτικών και επιμορφωτικών σεμιναρίων, που θα αφορά εξειδικευμένους επιστήμονες, όσο και ανθρώπους που απλά θέλουν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Ο τρόπος ανάγνωσης, ειδικά των νεότερων γενεών έχει αλλάξει και θα αλλάξει ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Θεωρώ πως θα είναι αδύνατη η προσέγγιση τους, χωρίς κάποιου είδος ψηφιοποίηση της ανάγνωσης. 

katerina markou 2

Και μια πιο προσωπική ερώτηση: Από την πολιτική, στις εκδόσεις, πώς ήταν το πέρασμα;

Είμαι στον χώρο των εκδόσεων απο το 2002, είχα ξεκινήσει απο το τυπογραφείο των Εκδόσεων Παπαζήση, ξεκίνησα όταν ακόμη υπήρχαν τσίγκοι και κάναμε μοντάζ, γνωρίζω ολόκληρη την παραγωγή, δεν προσγειώθηκα μια μέρα στην καρέκλα της διευθύντριας. Η εργασία μου στο χώρο των εκδόσεων προηγείται της παρουσίας μου στη Βουλή. Όσα χρόνια ήμουν βουλευτής, παράλληλα ερχόμουν και στο γραφείο, ήθελα να ενημερώνομαι για τον ανταγωνισμό, τις αλλαγές με τις νέες τεχνολογίες, τις νέες εκδόσεις κ.ά γιατί πάντα πίστευα πως θα επιστρέψω.


 Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρυσοξένη Προκοπάκη: «Οι ημιτελείς υποθέσεις μας στοιχειώνουν, αλλά μέσα απ’ αυτές μπορούμε να βρούμε τον εαυτό μας»

Χρυσοξένη Προκοπάκη: «Οι ημιτελείς υποθέσεις μας στοιχειώνουν, αλλά μέσα απ’ αυτές μπορούμε να βρούμε τον εαυτό μας»

Με αφορμή το καινούργιο βιβλίο της «Ημιτελείς» (εκδ. Στίξις), συζητάμε με τη συγγραφέα Χρυσοξένη Προκοπάκη που διευθύνει και τις εκδόσεις Στίξις.

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο 

Η «αγία ελληνική οικογένεια», το σπάσιμο...

5 λεπτά με την Δήμητρα Παπαδήμα

5 λεπτά με την Δήμητρα Παπαδήμα

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, με τη Δήμητρα Παπαδήμα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Όλα μαύρα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας.  

Επιμέλεια: Book Press

...

5 λεπτά με την Τίνα Κατσούλη

5 λεπτά με την Τίνα Κατσούλη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Tίνα Κατσούλη με αφορμή το νέο της βιβλίο «Η σκιά του κηπουρού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Κάποιοι λένε «ένα καλό βιβλίο...ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΒΘ 2024: Η αυλαία πέφτει, νέα εποχή ξεκινά; – Ένας πρώτος απολογισμός

ΔΕΒΘ 2024: Η αυλαία πέφτει, νέα εποχή ξεκινά; – Ένας πρώτος απολογισμός

Τέσσερις μέρες γεμάτες βιβλία, εκδότες, συγγραφείς και αναγνώστες. Η 20ή Διεθνής Eκθεση Bιβλίου Θεσσαλονίκης ρίχνει σήμερα αυλαία και αυτός είναι ένας πρώτος απολογισμός. Σε κάθε περίπτωση, η φετινή Έκθεση είναι η τελευταία που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, εν αναμονή του νέου φορέα για το βι...

ΔΕΒΘ 2024: Μέρα 2η − Συζητήσεις για τη μετάφραση

ΔΕΒΘ 2024: Μέρα 2η − Συζητήσεις για τη μετάφραση

Συζητήσεις για τη μετάφραση και τα μεταφραστικά προγράμματα ως μέσο προώθησης των εθνικών λογοτεχνιών, ταυτότητα και διαπολιτισμική γέφυρα μεταξύ των χωρών, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο πλαίσιο της 20ής ΔΕΒΘ.

Επιμέλεια: Book Press

...
ΔΕΒΘ 2024: Μέρα 3η – Δύο συγγραφείς με φρέσκια ματιά: Από την Αθήνα του περιθωρίου των 80ς στην αφανή ζωή των Ισραηλινών σήμερα

ΔΕΒΘ 2024: Μέρα 3η – Δύο συγγραφείς με φρέσκια ματιά: Από την Αθήνα του περιθωρίου των 80ς στην αφανή ζωή των Ισραηλινών σήμερα

Συνεχίζοντας την περσινή παράδοση να μας συστήνουν στη ΔΕΒΘ ξένες συγγραφείς της σειράς Aldina, οι εκδόσεις Gutenberg φιλοξένησαν και φέτος δύο πρωτοεμφανιζόμενες στα ελληνικά γράμματα, οι οποίες στις χώρες τους έχουν ήδη διακριθεί, την Κάρα Χόφμαν [Cara Hoffman] και τη Χίλα Μπλουμ [Hila Blum]. Προσιτές και ευχάριστ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

«Επικράτειες» του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη (προδημοσίευση)

«Επικράτειες» του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη (προδημοσίευση)

Απόσπασμα από το λογοτεχνικό έργο του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη «Επικράτειες» που κυκλοφορεί στις 23 Μαΐου από τις εκδόσεις Περικείμενο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[Κάθε μεμονωμένη επικράτεια]

Εγώ σωπ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

Από το Βυζάντιο έως το Brexit: 12 ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από το Βυζάντιο έως το Brexit: 12 ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από το Βυζάντιο έως τον Βενιζέλο κι από τη μάχη του Στάλιγκραντ έως τη σημερινή μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιλέγουμε δώδεκα ιστορικά βιβλία που ανοίγουν διάλογο ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από το εξώφυλλο του βιβλίου του Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Οι δωσίλογοι» (εκδ. Αλεξάνδρεια).&...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ