nikos xatzopoulos kentriki

Συνομιλία με τον Νίκο Χατζόπουλο, εκδότη των εκδόσεων Brainfood, υπό τη σκέπη των οποίων βρίσκονται οι ετικέτες Οξύ, Floral, Η Τέχνη της Ζωής, Φουρφούρι και Οξύ Comics.

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό

Οι εκδόσεις Οξύ έκαναν την εμφάνισή τους στα μέσα της δεκαετίας του ’90, φέρνοντας έναν ξεχωριστό αέρα στον εκδοτικό χώρο της εποχής. Ποπ αισθητική, τολμηρή θεματολογία, σπάσιμο της σοβαροφάνειας, που χαρακτήριζε τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους. Εσείς, πώς ανακαλείτε εκείνα τα πρώτα χρόνια;

Με μεγάλη αγάπη. Ουσιαστικά ήμασταν μια παρέα ανθρώπων από διαφορετικούς καλλιτεχνικά χώρους. Ήταν γραφίστες, μουσικοί, άνθρωποι του θεάτρου κι εγώ που ήμουν πιο κοντά στο βιβλίο και παρακολουθούσα τι γίνεται στο εξωτερικό. Όλο αυτό που βλέπαμε να συμβαίνει έξω προσπαθήσαμε να το αναπαράγουμε μέσα από το δικό μας πρίσμα. Ήταν μια εποχή πάρα πολύ όμορφη γιατί τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά, εκτός συστήματος. Ζούσαμε το τέλος μιας εποχής πιο ελευθεριακής και μέσα από τα βιβλία θέλαμε να εκφραστούμε, να εκφράσουμε την κουλτούρα μας και τα ερεθίσματα που τότε είχαμε και τα θεωρούσαν «περιθωριακά» και «ανεξάρτητα». Όλες αυτές οι λέξεις σήμερα είναι λίγο αστείες έτσι κι αλλιώς.

OXI 15

Θυμάμαι τότε εκδώσαμε το περιοδικό Οξύ, που είχε περίεργο για την εποχή format και εξίσου περίεργα χρώματα. Μας άρεσε, τότε και τώρα, πάρα πολύ η τυπογραφία αλλά τότε ειδικά ήταν αρκετά έξω από τα ενδιαφέροντα των άλλων εκδοτών. Πειραματιστήκαμε με τα χαρτιά, τα εξώφυλλα, τα χρώματα, τις διαστάσεις και προσπαθήσαμε να δώσουμε μια άλλη φόρμα και μια άλλη αισθητική στο βιβλίο.

oxy burroughs mia stis xilies oxy welsh trainspotting
   

Η δεκαετία του ’90 ήταν μια καλή, μια άνετη περίοδος για τον χώρο του βιβλίου. Υπήρχαν λιγότεροι εκδοτικοί, οι οποίοι συγκέντρωναν πλήθος συγγραφέων και μεταφραστών, ενώ και οι πωλήσεις που σημείωνε ένα βιβλίο με επιτυχία, ήταν σε απόλυτους αριθμούς υψηλότερες απ’ ότι σήμερα. Στο ξεκίνημά σας αισθανθήκατε ότι υπήρχε έντονος ανταγωνισμός από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς;

Θεωρώ ότι η δεκαετία του ’90 ήταν για το βιβλίο πιο ωραία εποχή, κι όχι επειδή έχω μεγαλώσει. Όσον αφορά τους εκδοτικούς οίκους, υπήρχε μικρότερη παραγωγή στη λογοτεχνία και οι επιλογές ήταν πιο ουσιαστικές. Επίσης, οι άνθρωποι που επέλεγαν τα βιβλία ήξεραν από βιβλία και δεν πιέζονταν από ατζέντηδες. Όλοι οι εκδοτικοί μπορούσαν να βρίσκονται με τα βιβλία τους σε περισσότερα βιβλιοπωλεία. Όσον αφορά τον κόσμο, θεωρώ ότι δεν ήταν τόσο κατευθυνόμενος –μπορούσε να κάνει μπεστ σέλερ βιβλία τα οποία επί της ουσίας δεν διαφημίζονταν–, ενώ σήμερα αυτό είναι σπάνιο έως αδύνατον.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εκδοτών δεν ήταν αυτός που είναι σήμερα, οι σχέσεις ήταν πιο γλυκές. Θυμάμαι, κάθε Παρασκευή, βρισκόμασταν στο κέντρο της Αθήνας, πίναμε, συζητούσαμε – σήμερα δεν υπάρχει αυτό.

exofylla brainfood 10 exofylla brainfood 09 exofylla brainfood 08
     

Σημείο καμπής στην εκδοτική σας πορεία ήταν το 2009, τότε που η Brainfood συνένωσε όλα τα αυτόνομα label κάτω από έναν κεντρικό σχεδιασμό; Πείτε μας δύο λόγια για τη νέα ταυτότητα; Ποιες δυνατότητες είδατε ότι προέκυπταν από τον νέο σχήμα;

Για τις εκδόσεις Οξύ το σημείο καμπής ήταν λίγο πιο πριν, όταν μας άφησαν με πάρα πολύ μεγάλα χρέη. Εκεί λοιπόν, η εταιρεία επί της ουσίας σταμάτησε να λειτουργεί κι εγώ αναγκάστηκα να πάω στο Σουδάν. Εκεί, για μένα, έσβησε για λίγο το όνειρο του Οξύ.

Μέχρι τότε αυτό το οποίο κάναμε ήταν άλλες δουλειές εκδοτικές (την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, με τον Λυμπέρη, τη σειρά Οι Μεγάλοι Έλληνες, για τον Σκάι) και ό,τι κερδίζαμε το βάζαμε στα δικά μας. Με αυτή όμως τη λογική, ποτέ δεν μπορέσαμε να έχουμε στην αγορά σωστή διανομή.

Γυρίζοντας έπειτα από τρία χρόνια στο Σουδάν, αποφάσισα να κάνω κι άλλα πράγματα, τα οποία μου άρεσαν πια και ως πατέρας, δηλαδή τις εκδόσεις Φουρφούρι αλλά και άλλα βιβλία τα οποία θα έχουν αισθητικό στίγμα και ταυτότητα. Πλέον εκδίδουμε μια μεγάλη γκάμα βιβλίων –130 βιβλία τον χρόνο– που καλύπτουν όλους τους αναγνώστες και για τα οποία είμαστε υπερήφανοι. Υπάρχουν εκδότες που όσα βιβλία ντρέπονται να εκδώσουν τα βγάζουν σε άλλο label, εμένα όμως δεν μου λέει τίποτα αυτό. Πιστεύω στην ταυτότητα που πρέπει να χτίσουμε. Όταν ήμουν παιδί αγόραζα δίσκους της 4AD απλώς και μόνο επειδή ήταν της 4AD, αντίστοιχα σήμερα υπάρχουν αναγνώστες που αγοράζουν βιβλία γιατί εμπιστεύονται την Άγρα, τις εκδόσεις Πόλις, το Δώμα.

Τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια, κινείστε γύρω από το όριο των 100 βιβλίων το χρόνο, με αυξητικές τάσεις –130 πέρσι όπως μας αναφέρατε πριν–, έχοντας ενισχύσει όλα τα επιμέρους είδη βιβλίων [μυθιστορήματα, graphic novel, λογοτεχνία του φανταστικού, non fiction, βιβλία αυτοβοήθειας και πολλά ακόμα]. Στην ελληνική πεζογραφία κρατάτε μια πιο επιφυλακτική στάση. Δεν βρίσκετε κείμενα νέων συγγραφέων που να σας ικανοποιούν; Ή μήπως η τριβή με νέους συγγραφείς και οι απαιτήσεις τους ζητούν δυσανάλογα χρόνο και ενέργεια;

Αυτή είναι μια πάρα πολύ ωραία ερώτηση. Στην παγκόσμια λογοτεχνία σπανίζουν πλέον οι ενδιαφέροντες άνθρωποι. Όταν η ζωή ενός συγγραφέα είναι πολύ δομημένη και πολύ συνηθισμένη, αντίστοιχα και τα γραπτά του θα είναι τέτοια. Τα τελευταία χρόνια που παρακολουθώ την παγκόσμια πεζογραφία δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάποιο βιβλίο που θα γίνει κλασικό. Αναλογιστείτε, τη ζωή του Ντοστογιέφσκι, τη ζωή του Σεφέρη – ζωές πολύ ιδιαίτερες, άρα και τα βιβλία τους το ίδιο.

Στην παγκόσμια πεζογραφία σπανίζουν πλέον οι ενδιαφέροντες άνθρωποι.

Δεν είμαστε ένας εκδοτικός που βγάζει λογοτεχνία, και παρόλα αυτά δεχόμαστε κατά μέσο όρο 2-3 χειρόγραφα τη μέρα, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να τα δει όλα αυτά, κι αυτό ανεβάζει το κόστος της έκδοσης. Επίσης, να πω ότι εμείς, σε αντίθεση με άλλους εκδότες, δεν έχουμε βγάλει ποτέ ούτε ένα βιβλίο πληρωμένο. Υπάρχουν μεγάλοι εκδότες, στους οποίους οι συγγραφείς πληρώνουν τα βιβλία τους, το οποίο, το λιγότερο που μπορώ να πω, είναι αίσχος γιατί δημιουργεί μια υπερπληθώρα βιβλίων, τα οποία δεν καταναλώνονται από κανέναν και όλα μαζί συμπαρασύρουν και πράγματα πολύ ενδιαφέροντα.

Τέλος, εκτός από το βιβλίο που θα διαβάσουμε και θα μας αρέσει, για μας έχει σημασία και ο άνθρωπος, αν θα μπορέσουμε να συνδεθούμε μαζί του. Είναι δύσκολο ένας συγγραφέας να έχει και γνώση της αγοράς, πράγμα πολύ δικαιολογημένο. Πάντως, ανέκαθεν μας ενδιέφερε περισσότερο η αντικουλτούρα, για παράδειγμα, θα ξεκινήσουμε τώρα μια νέα σειρά μεταφρασμένης πεζογραφίας με τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη που ξέρουμε εκ των προτέρων ότι δεν είναι αυτό το οποίο θα μας στηρίξει σαν εκδοτικό οίκο αλλά θα είμαστε περήφανοι γι’ αυτό που κάνουμε.

exofylla brainfood 04 exofylla brainfood 06 exofylla brainfood 05
     

Στη Brainfood φαίνεται ότι αγαπάτε ιδιαιτέρως τις σειρές βιβλίων και θα ήθελα να σταθούμε σε κάποιες από αυτές, ξεκινώντας με τα «Κλασικά Εικονογραφημένα». Είναι ένα από τα διαβάσματα της εφηβείας σας;

Προφανώς και είναι, όπως και ό,τι εικονογραφημένο υπήρχε τη δεκαετία εκείνη, από αρκετά σοβαρό, όπως είναι τα «Κλασικά Εικονογραφημενα», μέχρι και τα ιταλικά Πορνογραφικά Εικονογραφημένα, όλα αυτά ήταν από τα αγαπημένα μου αναγνώσματα. Είμαι παιδί της εικόνας.

Η σειρά «Επίλεκτα» περιλαμβάνει μεγάλη βεντάλια κειμένων. Ποιος είναι ο κοινός τόπος των κειμένων αυτής της σειράς;

Τα «Επίλεκτα» είναι μια σειρά πενήντα τόμων και κάθε χρόνο εκδίδουμε δέκα βιβλία. Περιλαμβάνει κείμενα δοκιμιακά, φιλοσοφικά, πολιτικά ακόμα και λογοτεχνικά, τόσο από τη δυτική όσο και από την ανατολική κουλτούρα. Από τα βιβλία αυτής της σειράς ξεχωρίζω τη Βίβλο των Εκλεκτών, του Ρόμπερτ Άθλι Ρότζερς, ένα βιβλίο-προάγγελος του κινήματος των Ρασταφάρι και του κύματος της ρέγκε μουσικής που ακολούθησε μερικές δεκαετίες μετά.

Όταν διαβάζεις για τον Ντίλαν και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο άλλαξε τον ήχο του, πιστεύω ότι το βιβλίο όχι απλώς σε παρακινεί αλλά σε υποχρεώνει να ακούσεις και τον δίσκο. Αν και νομίζω, για να είμαι ειλικρινής, ότι τα βιβλία αυτά αγοράζονται κυρίως από ανθρώπους που έχουν λιώσει αυτούς τους δίσκους...

Η σειρά 33 1/3 είναι μια πραγματικά καλή ιδέα, που μπορεί να ήρθε απ’ έξω, βρίσκει όμως εφαρμογή και σε δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας. Πιστεύετε ότι σήμερα, ένα βιβλίο έχει τη δύναμη να συστήσει και να παρακινήσει έναν νέο άνθρωπο -αν όχι να αγοράσει έναν δίσκο σε φυσική μορφή, βινύλιο ή cd- τουλάχιστον να τον ακούσει από την αρχή μέχρι το τέλος, σε κάποια πλατφόρμα; Αν όχι, η σειρά εκδίδεται και καλύπτει ανάγκες αρχείου;

Όλοι σχεδόν οι δίσκοι που υπάρχουν στην εν λόγω σειρά, τη διεύθυνση της οποίας έχει ο Μάκης Μηλάτος, μπορούν να σε κάνουν να ερωτευτείς, να παρατήσεις τη δουλειά σου και να φύγεις. Όταν διαβάζεις για τον Ντίλαν και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο άλλαξε τον ήχο του, πιστεύω ότι το βιβλίο όχι απλώς σε παρακινεί αλλά σε υποχρεώνει να ακούσεις και τον δίσκο. Αν και νομίζω, για να είμαι ειλικρινής, ότι τα βιβλία αυτά αγοράζονται κυρίως από ανθρώπους που έχουν λιώσει αυτούς τους δίσκους, αλλά το δικό μας μέλημα είναι να παρακινήσει και νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτό το υλίκό και ελπίζω ότι σε ένα βαθμό τα καταφέρνει. Το επόμενο διάστημα θα ενταχθούν στη σειρά βιβλία για Τα διάφανα κρίνα, τη Λένα Πλάτωνος, τις Τρύπες, τον πρώτο ελληνικό τζαζ δίσκο αλλά και για τον Τσιτσάνη και τον Θεοδωράκη.

exofylla brainfood 01 exofylla brainfood 02 exofylla brainfood 03
     

Είστε άνθρωπος των απολογισμών ή κοιτάζετε διαρκώς μπροστά; Μέχρι σήμερα ποιο είναι το σημαντικότερο που έχετε καταφέρει στον χώρο των εκδόσεων και τι αποφύγατε να κάνετε;

Δυστυχώς δεν απέφυγα να κάνω κάτι. Προσπαθώ να κάνω τα πάντα και πάρα πολλές φορές έχω κάνει και πολύ μεγάλα λάθη σ’ όλη αυτή την πορεία. Ο απολογισμός δεν είναι πάντα θετικός; Θέλω να πω, εφόσον η ζωή προχωράει, το πρόσημο είναι πάντα θετικό. Για μένα σημασία έχει η παραγωγή βιβλίων, ίσως το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου είναι η παραγωγή βιβλίων, εξαιτίας των βιβλίων έχω χωρίσει δύο φορές, αλλά είναι και ο λόγος που ξυπνάω κάθε πρωί και πηγαίνω χαρούμενος στη δουλειά μου.

Επίσης ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μου έχουν συμβεί σε όλη αυτή την πορεία είναι η επαγγελματική σχέση μου με τον συνέταιρό μου Τάσο Βογιατζή που είναι ο υπεύθυνος όλου του ψηφιακού τμήματος της Brainfood.

Πώς πιστεύετε ότι θα είναι το εκδοτικό τοπίο σε δέκα χρόνια και σε ποια θέση βλέπετε τις εκδόσεις σας;

Η τεχνολογία είναι κομμάτι πλέον αναπόσπαστο του εκδοτικού χώρου και όποιος δεν την ακολουθήσει θα μείνει πολύ πίσω. Υπάρχει μια πτώση στις πωλήσεις των βιβλίων σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά το παιχνίδι έχει μεταφερθεί όχι στα e-book αλλά στα audio books και εδώ χρειάζεται αφενός διάφανες διαδικασίες για τις πλατφόρμες που θα παρέχουν αυτή την υπηρεσία αλλά και καλό μάρκετινγκ από μεριάς μας για τη σωστή διαφήμιση του νέου αυτού προϊόντος.

Η τεχνολογία είναι κομμάτι πλέον αναπόσπαστο του εκδοτικού χώρου και όποιος δεν την ακολουθήσει θα μείνει πολύ πίσω.

Κλείνοντας, αν υπάρχει ένα βιβλίο που έχετε εκδώσει και μ’ αυτό θα θέλατε να σας συνδέουν, ποιο είναι αυτό;

Υπάρχει και αυτό είναι ένα βιβλίο που θα εκδώσουμε το επόμενο διάστημα και για το οποίο είμαι ενθουσιασμένος, μια έκδοση που με αντιπροσωπεύει σε όλα τα επίπεδα, μιλάω για μια εικονογραφημένη έκδοση της Κόλασης του Δάντη. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε μεγάλο φορμάτ, αν και είχαμε σκέψεις να βγάλουμε και μια συλλεκτική υπερπολυτελή έκδοση, την οποία για την ώρα έχουμε μεταθέσει για το προσεχές μέλλον. Για να είμαι δίκαιος όμως υπάρχουν και κάποια από τα πρώτα μας βιβλία που αγαπώ ιδιαίτερα. Για κάθε εκδότη, κάθε βιβλίο του είναι και μια μικρή ψηφίδα της καρδιάς του.


 Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Π. Βλαχογιάννης: «H λογοτεχνία είναι ένας τόπος και η περιδιάβαση σε αυτόν τον τόπο προϋποθέτει το ταξίδι»

Κωνσταντίνος Π. Βλαχογιάννης: «H λογοτεχνία είναι ένας τόπος και η περιδιάβαση σε αυτόν τον τόπο προϋποθέτει το ταξίδι»

Με αφορμή το νέο του λογοτεχνικό έργο «Επικράτειες» (εκδ. Περικείμενο) συζητάμε με τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Π. Βλαχογιάννη για τα ψυχικά και λογοτεχνικά τοπία, την αδυναμία να ορίσουμε το σώμα μας και τη γλώσσα ως πρωταρχικό δοχείο για την κατασκευή της πραγματικότητας. 

Συ...

Νόρα Πυλόρωφ: «Το κυνήγι της αγάπης θέτει συχνά μη ρεαλιστικές προσδοκίες»

Νόρα Πυλόρωφ: «Το κυνήγι της αγάπης θέτει συχνά μη ρεαλιστικές προσδοκίες»

Με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Το Νεραϊδάκι» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα), η συγγραφέας και μεταφράστρια Νόρα Πυλόρωφ απάντησε σε ερωτήσεις μας.

Συνέντευξη στον Λεωνίδα Καλούση

«Το Νεραϊδάκι», όπως και σχεδόν όλα τα βιβλία σας, είναι ένα πο...

Ασπασία Καμπύλη, εκδόσεις Carnivora: «Το μέλλον βρίσκεται στο εδώ και τώρα»

Ασπασία Καμπύλη, εκδόσεις Carnivora: «Το μέλλον βρίσκεται στο εδώ και τώρα»

Οι εκδόσεις Carnívora είναι ένας από τους νέους εκδοτικούς οίκους που διαθέτει ξεκάθαρο όραμα και το οποίο έχει επικοινωνήσει με απόλυτη επιτυχία στους αναγνώστες. Μοναδική και βραβευμένη αισθητική μαζί με προσεκτικές επιλογές τίτλων, φροντισμένα κείμενα και άρτιο τυπογραφικό αποτέλεσμα είναι τα επιμέρους στοιχ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Με αφοφμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) επιλέγουμε έξι βιβλία που εξετάζουν το προσφυγικό ζήτημα με νηφάλιο και ουσιαστικό τρόπο.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

«Αν κάνω ένα βήμα θα βρεθώ αλλού» λέει ένας ήρωας της ...

Βιβλιοπαραγωγή 2023: 11.285 τίτλοι χώρεσαν (;) στους πάγκους και στις οθόνες μας

Βιβλιοπαραγωγή 2023: 11.285 τίτλοι χώρεσαν (;) στους πάγκους και στις οθόνες μας

Πόσα βιβλία εκδόθηκαν το 2023 και ποια κατηγορία προηγείται; Εξακολουθεί η λογοτεχνία να κρατάει τα σκήπτρα; Ποια είναι η μέση τιμή ενός βιβλίου και τι γίνεται με τις αυτοεκδόσεις; Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο ΟΣΔΕΛ από την osdelnet δίνουν πολλές απαντήσεις για τάσεις και παθολογίες στο χώρο του βιβλίου....

Διεθνής κατακραυγή: διώκεται από τις αρχές της Ινδίας η συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι για δηλώσεις που έκανε το... 2010

Διεθνής κατακραυγή: διώκεται από τις αρχές της Ινδίας η συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι για δηλώσεις που έκανε το... 2010

Η Αρουντάτι Ρόι [Arundhati Roy], συγγραφέας μεταξύ άλλων του βιβλίου «Ο θεός των μικρών πραγμάτων» (μτφρ. Μρία Αγγελίδου, εκδ. Ψυχογιός), που κέρδισε το Booker το 1997, είναι σφοδρή πολέμια της κυβέρνησης Μόντι. Πριν από 14 χρόνια είχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας του Κασμίρ και τώρα, έπειτα από τόσα χρόνια, κινήθηκ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μηνά Στραβοπόδη «Συμπληγάδες αξιών» το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Ιουνίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ναι, το ξέρω! Δεν έπρεπε να σκοτώσω. Μα έπρεπε να σκοτώσω. Ξέρω, δεν είνα...

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Αντώνη Μακρυδημήτρη «Μικρές δοκιμές», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το μείζον πρόβλημα στην εποχή μας έχει ...

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το κατασκοπικό μυθιστόρημα του Λεν Ντέιτον [Len Deighton] «Αποστολή στο Βερολίνο» (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης), το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Μάλλον φέρνουν κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Με αφοφμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) επιλέγουμε έξι βιβλία που εξετάζουν το προσφυγικό ζήτημα με νηφάλιο και ουσιαστικό τρόπο.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

«Αν κάνω ένα βήμα θα βρεθώ αλλού» λέει ένας ήρωας της ...

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Υπάρχουν βιβλία που τυχαίνει να συμπίπτουν με πολυαναμενόμενες εκδόσεις, δεν μπαίνουν στο οπτικό πεδίο του κοινού ή πολλές φορές μένουν στη σκιά πολύ δημοφιλών τίτλων με παρόμοια θεματική. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κουίρ βιβλία. Κάποια ακούγονται και διαβάζονται περισσότερο από άλλα. Σήμερα, λοιπόν, ημέρα εορτασμο...

Πατέρας και γιος: 5 σπουδαία μυθιστορήματα για μια δύσκολη σχέση

Πατέρας και γιος: 5 σπουδαία μυθιστορήματα για μια δύσκολη σχέση

Σύμμαχοι, ενίοτε κι αντίπαλοι. Αγαπημένοι, μα κάποιες φορές σε άλλο μήκος κύματος. Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα (16 Ιουνίου) επιλέξαμε πέντε βιβλία που βρίσκονται σε κυκλοφορία και αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και την ουσιαστική δύναμη που φέρει ο πατέρας ως ρόλος και ως υπόσταση. Κεντρική εικόνα: ο Φίλιπ Ροθ με...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ