koutsafti katia christos aiolos

Οι εκδόσεις Αίολος, για πολλούς αναγνώστες έχουν συνδεθεί, και όχι άδικα, με προσεγμένες και πρωτοποριακές προτάσεις τίτλων από τον χώρο της λογοτεχνίας του Φανταστικού. Η Κάτια και ο Χρήστος Κουτσαφτής, που βρίσκονται πλέον στο τιμόνι των εκδόσεων, μας μίλησαν για τα άμεσα σχέδιά τους αλλά και για το πώς βλέπουν τις εκδόσεις Αίολος μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό

Οι εκδόσεις Αίολος έκαναν τα πρώτα τους βήματα στα μέσα της δεκαετίας του ’80 θέλοντας να δώσουν το στίγμα τους και να διεκδικήσουν τον χώρο τους στο τότε εκδοτικό τοπίο. Ο κατάλογος που εσείς παραλάβατε, με τη φροντίδα σας και με νέες προσθήκες έδωσε καρπούς. Ποιο θεωρείτε ότι ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο που είχαν οι εκδόσεις Αίολος, το οποίο και αναδείξατε και εξελίξατε;

Το πιο σημαντικό που κληρονομήσαμε από την πρώτη γενιά των εκδόσεων Αίολος, δηλαδή του Γιάννη Κουτσαφτή και της Μαρίας Καραγιαννάκη, των γονέων μας, είναι ορισμένες βασικές εκδοτικές αρχές: η προσεκτική επιλογή τίτλων και συγγραφέων, η καθοριστική σημασία της μετάφρασης και της επιμέλειας των κειμένων, η αισθητική και τεχνική αρτιότητα του βιβλίου ως καθρέπτης που αντανακλά το περιεχόμενό του με τον πιστότερο τρόπο.


Ευελπιστούμε ότι με εφόδια αυτές τις βασικές αρχές, θα καταφέρουμε να ανανεώσουμε και να διευρύνουμε το εκδοτικό στίγμα του Αιόλου.


aiolos le guin antapokrisis aiolos currington akoustiko keras
   

Από πολύ νωρίς υπήρχε η απόφαση το κάθε βιβλίο που εκδίδει ο Αίολος να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης θεματικής σειράς. Σήμερα, τα βιβλία που επιλέγετε να εκδοθούν ανήκουν, ως είδος, σε κάποια από τις υπάρχουσες σειρές ή είστε ανοιχτοί και σε άλλα είδη βιβλίων;

Μια σειρά παραγόντων, όπως η ανάγκη μας για εμπλουτισμό του καταλόγου και με προσωπικές επιλογές και αναγνώσεις μας, ο διεθνής εκδοτικός διάλογος, η πεποίθησή μας ότι οι εκδότες οφείλουν να αφουγκράζονται τον παλμό των αναγνωστών αλλά και να προτείνουν βιβλία που έχουν να πουν κάτι κοινωνικά, μας οδήγησε σε διεύρυνση των επιλογών μας. Μια διεύρυνση που κατά ένα μέρος, βέβαια, ακολουθεί την εν γένει εκδοτική μας ροή. Από την Οκτάβια Μπάτλερ και το Εξ Αίματος, μια κορυφαία αφροαμερικανή συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, οδηγηθήκαμε στην επίσης Αφροαμερικανή Ζόρα Νιλ Χέρστον και το σύγχρονο κλασικό της έργο, Τα μάτια τους κοιτούσαν τον Θεό. Παρά την τελείως διαφορετική γραφή και ατμόσφαιρα, και οι δύο συγγραφείς γράφουν για το να είσαι γυναίκα και αποκλεισμένη κοινωνικά. Η διεύρυνση αυτή, λοιπόν, έχει μιαν αφετηρία και μια λογική.


Η επιταγή της εποχής μας για συμπερίληψη του διαφορετικού και του άλλου στη δημόσια σφαίρα δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τις επιλογές μας, ιδίως όταν ακόμη δεν παρατηρείται η ποικιλομορφία που θα περιμέναμε στο εκδοτικό τοπίο της χώρας μας.

Τέλος, η επιταγή της εποχής μας για συμπερίληψη του διαφορετικού και του άλλου στη δημόσια σφαίρα δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τις επιλογές μας, ιδίως όταν ακόμη δεν παρατηρείται η ποικιλομορφία που θα περιμέναμε στο εκδοτικό τοπίο της χώρας μας.


aiolos hurston ta matia tous koitousan to theo aiolos orwell as sikosoume aiolos pollanick fight club
     

Περνώντας τα χρόνια, κάποιες από αυτές τις σειρές έγιναν βασικοί πυλώνες των εκδόσεων Αίολος: sci-fi, fantasy αλλά και λογοτεχνία τρόμου. Εκπληρώνεται με αυτόν τον τρόπο και η αρχική σας φιλοδοξία, να συστήσετε αυτό το είδος των κειμένων στους Έλληνες αναγνώστες;

Η λογοτεχνία του Φανταστικού πλέον αφορά ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού αναγνωστικού κοινού και μπορούμε να πούμε ότι έχει και διαγενεακά χαρακτηριστικά. Πληθαίνουν οι εγχώριοι δημιουργοί, το ίδιο και οι μεταφράσεις. Έτσι αποκαλύπτεται και η τεράστια ποικιλομορφία του Φανταστικού, ενώ παράλληλα οι πετυχημένες μεταφορές έργων σε μικρή και μεγάλη οθόνη συμβάλλουν καθοριστικά στην ευρύτερη διάδοσή τους.


Σίγουρα έχει δημιουργηθεί μια βάση που ξαναδιαβάζει τους κλασικούς του Φανταστικού και θέλει να γνωρίσει σύγχρονους συγγραφείς: ένα συνειδητοποιημένο κοινό, με απαιτήσεις και προσδοκίες.

Η επιμονή μας στα συγκεκριμένα λογοτεχνικά είδη, όσο και η προσοχή στην επιλογή και παρουσίασή τους ίσως να έχει συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην εξοικείωση των αναγνωστών. Σίγουρα έχει δημιουργηθεί μια βάση που ξαναδιαβάζει τους κλασικούς του Φανταστικού και θέλει να γνωρίσει σύγχρονους συγγραφείς: ένα συνειδητοποιημένο κοινό, με απαιτήσεις και προσδοκίες.


aiolos pittas i monaksia tou enos aiolos skopelitis to vlemma
   

Για δεκαετίες η sci-fi, η fantasy και η λογοτεχνία τρόμου θεωρούνταν υποδεέστερες και εκτός οποιουδήποτε λογοτεχνικού κανόνα, με συνέπεια σήμερα να ανακαλύπτονται διαρκώς μικρά αριστουργήματα σ’ αυτά τα είδη. Θα δούμε τέτοια βιβλία-προτάσεις στις προσεχείς εκδόσεις σας;

Η ανακάλυψη και επανέκδοση χαμένων συγγραφέων και βιβλίων χαρακτηρίζει την εποχή μας και σαν τάση επεκτείνεται και στον χώρο της μουσικής. Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι ένα έργο μπορεί να ξεχάστηκε ή να παραμερίστηκε στην εποχή του για τους λάθος λόγους. Πολλές φορές και στην εργογραφία διάσημων συγγραφέων κρύβονται μικρά αριστουργήματα.


Πάντοτε βρισκόμαστε σε αναζήτηση τέτοιων βιβλίων, μιας και η ικανοποίηση της ανακάλυψης είναι μεγάλη. Έχουμε, για παράδειγμα, την τύχη να φιλοξενούμε στον κατάλογό μας κάποια από τα βιβλία της αγαπημένης Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, η οποία υπήρξε παραγωγικότατη. Στους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσουμε ένα εν πολλοίς άγνωστο έργο της, το Always Coming Home, όπου παρουσιάζεται ένας σχετικά απομονωμένος πολιτισμός σε μια κοιλάδα, στο απώτερο μέλλον μετά από μια τεράστια καταστροφή. Σε αρμονία με τη φύση και με ίχνη της τεχνολογίας και του πολιτισμού μας όπως τον ξέρουμε, το βιβλίο αποτελεί ένα είδος ανθρωπολογικής μελέτης: παρουσιάζονται αναλυτικά ήθη κι έθιμα, τραγούδια, ποιήματα και θρύλοι. 


aiolos alexakis mikro taksidi aiolos robins kaouboises
    

Σημαντικό και άκρως επιδραστικό μέρος του καταλόγου σας αποτελούν οι έξι ανθολογίες «Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα» —ένα από τα λίγα long seller, ιδιαίτερα αυτής της έκτασης. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η διαχρονική του παρουσία στις αναζητήσεις των αναγνωστών;

Η μοναδικότητα της θεματικής, μιας και δεν γνωρίζουμε για κάποια ανάλογη απόπειρα ανθολόγησης του ελληνικού διηγήματος με αυτά τα κριτήρια θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση για τη διαχρονική παρουσία της σειράς στις αναγνωστικές προτιμήσεις, όπως και η μεγάλη ευρύτητα, χρονολογικά και υφολογικά, των διηγημάτων που ανθολογούνται από τον αείμνηστο Μάκη Πανώριο: από τα πρώτα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα.

aiolos panorios aurio

Υπεύθυνος της Ανθολογίας ήταν ο Μάκης Πανώριος, ένας άνθρωπος-κεφάλαιο για τον χώρο της Λογοτεχνίας του Φανταστικού. Πώς ήταν η συνεργασία σας;

Είμαστε τυχεροί που συνεργαστήκαμε με τον Μάκη Πανώριο από το ξεκίνημα των εκδόσεων. Ουσιαστικά ήταν αυτός που μας εισήγαγε στον κόσμο της λογοτεχνίας του Φανταστικού και μας ενέπνευσε για τον εμπλουτισμό των σχετικών σειρών. Έκτοτε και μέχρι τον θάνατό του υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης μας. Θα τον ευγνωμονούμε.

Οραματιζόμαστε τον Αίολο με έναν πλούσιο και ποικίλο κατάλογο, σε άμεση επαφή με το κοινωνικό γίγνεσθαι, με βιβλία που παρεμβαίνουν σε δημόσιο διάλογο.

Σήμερα βρίσκεστε σε μια εκδοτική ισορροπία, στην οποία έχουν βρει τη θέση τους η ποίηση, πλάι στη λογοτεχνία του φανταστικού και η φιλοσοφία πλάι στα γκράφικ νόβελς και τα φωτογραφικά λευκώματα του Στέλιου Σκοπελίτη. Πώς οραματίζεστε τις εκδόσεις Αίολος τα επόμενα δέκα χρόνια;

Οραματιζόμαστε τον Αίολο με έναν πλούσιο και ποικίλο κατάλογο, σε άμεση επαφή με το κοινωνικό γίγνεσθαι, με βιβλία που παρεμβαίνουν σε δημόσιο διάλογο. Με βιβλία που είναι παράθυρα σε άλλες κοινωνίες, άλλους κόσμους, άλλες πραγματικότητες. Με βιβλία που μας δείχνουν το διαφορετικό και διευρύνουν τους ορίζοντές μας, καταφέρνοντας, αν όχι να μας αλλάξουν, τουλάχιστον να μας βοηθήσουν στις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς μας.


 Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Πόπη Μακρύγιαννη

5 λεπτά με την Πόπη Μακρύγιαννη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Πόπη Μακρύγιαννη με αφορμή το νέο της βιβλίο «Μέσα στη βαλίτσα μου έχω...» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το ...

Σοφία Νικολαΐδου: «Έκανα ένα βήμα πίσω και προσπάθησα να αφουγκραστώ τα νέα παιδιά»

Σοφία Νικολαΐδου: «Έκανα ένα βήμα πίσω και προσπάθησα να αφουγκραστώ τα νέα παιδιά»

Με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Δικά μας παιδιά» (εκδ. Μεταίχμιο) συναντήσαμε τη συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και συζητήσαμε για τους κώδικες των νέων, τον ΛΕΞ και τα κλειστά δωμάτια.

Συνέντευξη στον Διονύση...

Χρυσοξένη Προκοπάκη: «Οι ημιτελείς υποθέσεις μας στοιχειώνουν, αλλά μέσα απ’ αυτές μπορούμε να βρούμε τον εαυτό μας»

Χρυσοξένη Προκοπάκη: «Οι ημιτελείς υποθέσεις μας στοιχειώνουν, αλλά μέσα απ’ αυτές μπορούμε να βρούμε τον εαυτό μας»

Με αφορμή το καινούργιο βιβλίο της «Ημιτελείς» (εκδ. Στίξις), συζητάμε με τη συγγραφέα Χρυσοξένη Προκοπάκη που διευθύνει και τις εκδόσεις Στίξις.

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο 

Η «αγία ελληνική οικογένεια», το σπάσιμο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Ο Ρουμάνος συγγραφέας Μίρτσεα Καρταρέσκου [Μircea Cartarescu] έλαβε το βραβείο για το μυθιστόρημά του «Solenoid» που είναι εν μέρει αυτοβιογραφικό και μάς μεταφέρει στην κομμουνιστική Ρουμανία των τελών του ‘70. Στα ελληνικά τον έχουμε γνωρίσει με το μυθιστόρημα «Νοσταλγία» (μτφρ. Βίκτορ Ιβάνοβιτς, εκδ. Καστανιώτη)....

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

Ένα από τα αφιερώματα της φετινής ΔΕΒΘ ήταν αυτό στις «Γυναίκες», μια ευρεία θεματική που ξεδιπλώθηκε μέσα από συζητήσεις για συγγραφείς, εκδότριες και μεταφράστριες, για τη γυναίκα σαν λογοτεχνικό ήρωα, αλλά και τη γυναικεία γραφή. Οι εκδηλώσεις ήταν διάχυτες στο πρόγραμμα, αρκετές συνέπιπταν η μία με την άλλη, αλλ...

Όταν ο Στέφαν Τσβάιχ αποστρεφόταν τον χορό, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο

Όταν ο Στέφαν Τσβάιχ αποστρεφόταν τον χορό, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο

Σκέψεις με αφορμή το κείμενο του Στέφαν Τσβάιχ [Stefan Zweig] «Η ομογενοποίηση του κόσμου» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης), το οποίο κυκλοφορεί στη σειρά «Βιβλίδια» των εκδόσεων Άγρα.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Θα σου μιλήσω για ένα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Ανί Ερνό [Annie Ernaux] «Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), μια συνομιλία, μέσω μέιλ, της Ερνό με τον Φρεντερίκ Ιβ Ζανέ [Frederic-Yves Jeannet]. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμ...

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Για τα βιβλία των Κνουτ Χάμσουν [Knout Hamsun] «Η πείνα» (μτφρ. Βασίλη Δασκαλάκη), Νικολάι Γκόγκολ [Νikolai Gogol] «Το παλτό» (μτφρ. Κώστας Μιλτιάδης), Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] «Τα ρημάδια της ζωής» (μτφρ. Κοραλία Μακρή) και Λέον Τολστόι [Leon Tolstoy] «Η σονάτα του Κρόιτσερ» (μτφρ. Κοραλία Μακρή). 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ