koutsafti katia christos aiolos

Οι εκδόσεις Αίολος, για πολλούς αναγνώστες έχουν συνδεθεί, και όχι άδικα, με προσεγμένες και πρωτοποριακές προτάσεις τίτλων από τον χώρο της λογοτεχνίας του Φανταστικού. Η Κάτια και ο Χρήστος Κουτσαφτής, που βρίσκονται πλέον στο τιμόνι των εκδόσεων, μας μίλησαν για τα άμεσα σχέδιά τους αλλά και για το πώς βλέπουν τις εκδόσεις Αίολος μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό

Οι εκδόσεις Αίολος έκαναν τα πρώτα τους βήματα στα μέσα της δεκαετίας του ’80 θέλοντας να δώσουν το στίγμα τους και να διεκδικήσουν τον χώρο τους στο τότε εκδοτικό τοπίο. Ο κατάλογος που εσείς παραλάβατε, με τη φροντίδα σας και με νέες προσθήκες έδωσε καρπούς. Ποιο θεωρείτε ότι ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο που είχαν οι εκδόσεις Αίολος, το οποίο και αναδείξατε και εξελίξατε;

Το πιο σημαντικό που κληρονομήσαμε από την πρώτη γενιά των εκδόσεων Αίολος, δηλαδή του Γιάννη Κουτσαφτή και της Μαρίας Καραγιαννάκη, των γονέων μας, είναι ορισμένες βασικές εκδοτικές αρχές: η προσεκτική επιλογή τίτλων και συγγραφέων, η καθοριστική σημασία της μετάφρασης και της επιμέλειας των κειμένων, η αισθητική και τεχνική αρτιότητα του βιβλίου ως καθρέπτης που αντανακλά το περιεχόμενό του με τον πιστότερο τρόπο.


Ευελπιστούμε ότι με εφόδια αυτές τις βασικές αρχές, θα καταφέρουμε να ανανεώσουμε και να διευρύνουμε το εκδοτικό στίγμα του Αιόλου.


aiolos le guin antapokrisis aiolos currington akoustiko keras
   

Από πολύ νωρίς υπήρχε η απόφαση το κάθε βιβλίο που εκδίδει ο Αίολος να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης θεματικής σειράς. Σήμερα, τα βιβλία που επιλέγετε να εκδοθούν ανήκουν, ως είδος, σε κάποια από τις υπάρχουσες σειρές ή είστε ανοιχτοί και σε άλλα είδη βιβλίων;

Μια σειρά παραγόντων, όπως η ανάγκη μας για εμπλουτισμό του καταλόγου και με προσωπικές επιλογές και αναγνώσεις μας, ο διεθνής εκδοτικός διάλογος, η πεποίθησή μας ότι οι εκδότες οφείλουν να αφουγκράζονται τον παλμό των αναγνωστών αλλά και να προτείνουν βιβλία που έχουν να πουν κάτι κοινωνικά, μας οδήγησε σε διεύρυνση των επιλογών μας. Μια διεύρυνση που κατά ένα μέρος, βέβαια, ακολουθεί την εν γένει εκδοτική μας ροή. Από την Οκτάβια Μπάτλερ και το Εξ Αίματος, μια κορυφαία αφροαμερικανή συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, οδηγηθήκαμε στην επίσης Αφροαμερικανή Ζόρα Νιλ Χέρστον και το σύγχρονο κλασικό της έργο, Τα μάτια τους κοιτούσαν τον Θεό. Παρά την τελείως διαφορετική γραφή και ατμόσφαιρα, και οι δύο συγγραφείς γράφουν για το να είσαι γυναίκα και αποκλεισμένη κοινωνικά. Η διεύρυνση αυτή, λοιπόν, έχει μιαν αφετηρία και μια λογική.


Η επιταγή της εποχής μας για συμπερίληψη του διαφορετικού και του άλλου στη δημόσια σφαίρα δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τις επιλογές μας, ιδίως όταν ακόμη δεν παρατηρείται η ποικιλομορφία που θα περιμέναμε στο εκδοτικό τοπίο της χώρας μας.

Τέλος, η επιταγή της εποχής μας για συμπερίληψη του διαφορετικού και του άλλου στη δημόσια σφαίρα δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τις επιλογές μας, ιδίως όταν ακόμη δεν παρατηρείται η ποικιλομορφία που θα περιμέναμε στο εκδοτικό τοπίο της χώρας μας.


aiolos hurston ta matia tous koitousan to theo aiolos orwell as sikosoume aiolos pollanick fight club
     

Περνώντας τα χρόνια, κάποιες από αυτές τις σειρές έγιναν βασικοί πυλώνες των εκδόσεων Αίολος: sci-fi, fantasy αλλά και λογοτεχνία τρόμου. Εκπληρώνεται με αυτόν τον τρόπο και η αρχική σας φιλοδοξία, να συστήσετε αυτό το είδος των κειμένων στους Έλληνες αναγνώστες;

Η λογοτεχνία του Φανταστικού πλέον αφορά ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού αναγνωστικού κοινού και μπορούμε να πούμε ότι έχει και διαγενεακά χαρακτηριστικά. Πληθαίνουν οι εγχώριοι δημιουργοί, το ίδιο και οι μεταφράσεις. Έτσι αποκαλύπτεται και η τεράστια ποικιλομορφία του Φανταστικού, ενώ παράλληλα οι πετυχημένες μεταφορές έργων σε μικρή και μεγάλη οθόνη συμβάλλουν καθοριστικά στην ευρύτερη διάδοσή τους.


Σίγουρα έχει δημιουργηθεί μια βάση που ξαναδιαβάζει τους κλασικούς του Φανταστικού και θέλει να γνωρίσει σύγχρονους συγγραφείς: ένα συνειδητοποιημένο κοινό, με απαιτήσεις και προσδοκίες.

Η επιμονή μας στα συγκεκριμένα λογοτεχνικά είδη, όσο και η προσοχή στην επιλογή και παρουσίασή τους ίσως να έχει συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην εξοικείωση των αναγνωστών. Σίγουρα έχει δημιουργηθεί μια βάση που ξαναδιαβάζει τους κλασικούς του Φανταστικού και θέλει να γνωρίσει σύγχρονους συγγραφείς: ένα συνειδητοποιημένο κοινό, με απαιτήσεις και προσδοκίες.


aiolos pittas i monaksia tou enos aiolos skopelitis to vlemma
   

Για δεκαετίες η sci-fi, η fantasy και η λογοτεχνία τρόμου θεωρούνταν υποδεέστερες και εκτός οποιουδήποτε λογοτεχνικού κανόνα, με συνέπεια σήμερα να ανακαλύπτονται διαρκώς μικρά αριστουργήματα σ’ αυτά τα είδη. Θα δούμε τέτοια βιβλία-προτάσεις στις προσεχείς εκδόσεις σας;

Η ανακάλυψη και επανέκδοση χαμένων συγγραφέων και βιβλίων χαρακτηρίζει την εποχή μας και σαν τάση επεκτείνεται και στον χώρο της μουσικής. Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι ένα έργο μπορεί να ξεχάστηκε ή να παραμερίστηκε στην εποχή του για τους λάθος λόγους. Πολλές φορές και στην εργογραφία διάσημων συγγραφέων κρύβονται μικρά αριστουργήματα.


Πάντοτε βρισκόμαστε σε αναζήτηση τέτοιων βιβλίων, μιας και η ικανοποίηση της ανακάλυψης είναι μεγάλη. Έχουμε, για παράδειγμα, την τύχη να φιλοξενούμε στον κατάλογό μας κάποια από τα βιβλία της αγαπημένης Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, η οποία υπήρξε παραγωγικότατη. Στους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσουμε ένα εν πολλοίς άγνωστο έργο της, το Always Coming Home, όπου παρουσιάζεται ένας σχετικά απομονωμένος πολιτισμός σε μια κοιλάδα, στο απώτερο μέλλον μετά από μια τεράστια καταστροφή. Σε αρμονία με τη φύση και με ίχνη της τεχνολογίας και του πολιτισμού μας όπως τον ξέρουμε, το βιβλίο αποτελεί ένα είδος ανθρωπολογικής μελέτης: παρουσιάζονται αναλυτικά ήθη κι έθιμα, τραγούδια, ποιήματα και θρύλοι. 


aiolos alexakis mikro taksidi aiolos robins kaouboises
    

Σημαντικό και άκρως επιδραστικό μέρος του καταλόγου σας αποτελούν οι έξι ανθολογίες «Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα» —ένα από τα λίγα long seller, ιδιαίτερα αυτής της έκτασης. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η διαχρονική του παρουσία στις αναζητήσεις των αναγνωστών;

Η μοναδικότητα της θεματικής, μιας και δεν γνωρίζουμε για κάποια ανάλογη απόπειρα ανθολόγησης του ελληνικού διηγήματος με αυτά τα κριτήρια θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση για τη διαχρονική παρουσία της σειράς στις αναγνωστικές προτιμήσεις, όπως και η μεγάλη ευρύτητα, χρονολογικά και υφολογικά, των διηγημάτων που ανθολογούνται από τον αείμνηστο Μάκη Πανώριο: από τα πρώτα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα.

aiolos panorios aurio

Υπεύθυνος της Ανθολογίας ήταν ο Μάκης Πανώριος, ένας άνθρωπος-κεφάλαιο για τον χώρο της Λογοτεχνίας του Φανταστικού. Πώς ήταν η συνεργασία σας;

Είμαστε τυχεροί που συνεργαστήκαμε με τον Μάκη Πανώριο από το ξεκίνημα των εκδόσεων. Ουσιαστικά ήταν αυτός που μας εισήγαγε στον κόσμο της λογοτεχνίας του Φανταστικού και μας ενέπνευσε για τον εμπλουτισμό των σχετικών σειρών. Έκτοτε και μέχρι τον θάνατό του υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης μας. Θα τον ευγνωμονούμε.

Οραματιζόμαστε τον Αίολο με έναν πλούσιο και ποικίλο κατάλογο, σε άμεση επαφή με το κοινωνικό γίγνεσθαι, με βιβλία που παρεμβαίνουν σε δημόσιο διάλογο.

Σήμερα βρίσκεστε σε μια εκδοτική ισορροπία, στην οποία έχουν βρει τη θέση τους η ποίηση, πλάι στη λογοτεχνία του φανταστικού και η φιλοσοφία πλάι στα γκράφικ νόβελς και τα φωτογραφικά λευκώματα του Στέλιου Σκοπελίτη. Πώς οραματίζεστε τις εκδόσεις Αίολος τα επόμενα δέκα χρόνια;

Οραματιζόμαστε τον Αίολο με έναν πλούσιο και ποικίλο κατάλογο, σε άμεση επαφή με το κοινωνικό γίγνεσθαι, με βιβλία που παρεμβαίνουν σε δημόσιο διάλογο. Με βιβλία που είναι παράθυρα σε άλλες κοινωνίες, άλλους κόσμους, άλλες πραγματικότητες. Με βιβλία που μας δείχνουν το διαφορετικό και διευρύνουν τους ορίζοντές μας, καταφέρνοντας, αν όχι να μας αλλάξουν, τουλάχιστον να μας βοηθήσουν στις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς μας.


 Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Ασημίνα Ξηρογιάννη: «Η ποίηση ολοκληρώνεται όταν βρει τους αποδέκτες της»

5 λεπτά με την Ασημίνα Ξηρογιάννη: «Η ποίηση ολοκληρώνεται όταν βρει τους αποδέκτες της»

5 λεπτά με μία ποιήτρια. Σήμερα, η Ασημίνα Ξηρογιάννη, για τη συλλογή της «Η καρδιά της γινόταν ποτάμι» (εκδ. Βακχικόν). 

Επιμέλεια: Book Press

Υπάρχει μια στιγμή στον χρόνο που θεωρείτε την αρχή της συγγραφής της ν...

Αντώνης Μαυρόπουλος: «Τα απόβλητα είναι το πιο ειλικρινές τεκμήριο ενός πολιτισμού»

Αντώνης Μαυρόπουλος: «Τα απόβλητα είναι το πιο ειλικρινές τεκμήριο ενός πολιτισμού»

«Το λογικό άλμα προκύπτει γιατί έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τα απόβλητα "φυσικά" και τους απόβλητους ανθρώπους "ατυχία". Το βιβλίο υποστηρίζει το αντίστροφο: και τα δύο παράγονται από την ίδια μήτρα» μας είπε ο Αντώνης Μαυρόπουλος με αφορμή το βιβλίο του «Waste side stories» (εκδ. Τόπος). 

...
Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ