vardakas maronitis

Οι εκδόσεις Key Books «γεννήθηκαν» μέσα στην κρίση αλλά πολύ σύντομα έδειξαν αξιοσημείωτη δυναμική, με προσεγμένες εκδόσεις και βιβλία που «πιάνουν» τον παλμό της εποχής. Στα δέκα χρόνια που υπάρχουν στον εκδοτικό χώρο έχουν στον κατάλογό τους πολλά bestseller, το ελληνικό βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης με ρεκόρ πωλήσεων που ξεπερνούν τα 200.000 αντίτυπα αλλά και ένα bestseller των New York Times, με περγαμηνές και πολλές προσδοκίες, το οποίο πέρασε απαρατήρητο σημειώνοντας την πρώτη τους μεγάλη εμπορική... αποτυχία. Για όλα αυτά μας μίλησαν οι δύο εκδότες των Key Books Βασίλης Βαρδάκας και Βλάσης Μαρωνίτης.

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό

Οι εκδόσεις Key Books ιδρύθηκαν το 2013, στα χρόνια της «βαθιάς κρίσης». Στο background σας είχατε μια επιτυχημένη πορεία στο χώρο των περιοδικών – αρχισυντάκτες αμφότεροι σε περιοδικά ομίλων που μέχρι τότε μεσουρανούσαν. Ο χώρος των περιοδικών, η εκ των έσω γνώση των τάσεων της αγοράς, σε συνδυασμό με ένα γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας, πόσο σας βοήθησε αλλά και πόσο σας πείσμωσε στις επόμενες αποφάσεις σας;

Δεν θα ήμασταν οι εκδότες που είμαστε, αν στην «προηγούμενη ζωή μας», όπως μας αρέσει να την αποκαλούμε, δεν είχαμε ανδρωθεί στον χώρο των media. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις καλές πένες, να συνεργαστούμε με κορυφαίους δημιουργικούς ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να εντρυφήσουμε στην ποπ κουλτούρα, να αφουγκραζόμαστε τις τάσεις και τη δυναμική τους, να αποκτήσουμε γνώσεις και δεξιότητες που αποδείχθηκαν χρήσιμες στις πωλήσεις και στο μάρκετινγκ, να διευθύνουμε πολυπληθείς ομάδες, να ασχοληθούμε σε βάθος και στη λεπτομέρεια με τον σχεδιασμό των εντύπων.

Μπορεί σήμερα να ακούγεται παράδοξο, αλλά το ζοφερό οικονομικό κλίμα του 2013 μάλλον ήταν ο κατάλληλος χρονισμός για να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας, να αφήσουμε πίσω τις επιτυχημένες καριέρες μας και να τολμήσουμε να οραματιστούμε ένα νέο επαγγελματικό μέλλον. Άνθρωποι της αγοράς του βιβλίου, συγγενείς και φίλοι προσπάθησαν ευγενικά να μας μεταπείσουν: «Δεν μένετε στη δημοσιογραφία καλύτερα;». Ήμασταν, όμως, και παραμένουμε hungry and foolish, όπως έλεγε και ο Στιβ Τζομπς. Οπότε, κάψαμε τα καράβια μας και προχωρήσαμε έχοντας τεράστια πίστη στο όραμα μας. Δέκα χρόνια μετά, νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όσους μας αμφισβήτησαν. Καμιά φορά λειτουργεί συμπληρωματικά στο εσωτερικό κίνητρο και ένα εξωτερικό.

Από την πρώτη στιγμή είχατε δώσει το στίγμα σας: «Είμαστε ένας εκδοτικός οίκος που εστιάζει στα μη λογοτεχνικά βιβλία». Δήλωση ξεκάθαρη που ενέχει την ίδια στιγμή και ένα μεγάλο βαθμό ρίσκου, για τα ελληνικά δεδομένα. Αναγνωρίζατε το παράτολμο της απόφασής σας ή είδατε ξεκάθαρα ένα εκδοτικό κενό στον χώρο των non fiction βιβλίων;

Αυτή ήταν μάλλον μια από τις πιο εύκολες και γρήγορες αποφάσεις που έχουμε πάρει. Είμαστε αναγνώστες non-fiction βιβλίων, ως επί το πλείστον, οπότε είναι ένας χώρος τον οποίο γνωρίζουμε και μας παθιάζει. Παράλληλα, επειδή τα συγκεκριμένα βιβλία αποδεικνύονται χρήσιμα σε πολλούς ανθρώπους, ακόμα και σε εκείνους που τα χλευάζουν πότε πότε, θεωρούσαμε ότι το timing ήταν ιδανικό για τέτοιες εκδοτικές προτάσεις. Η Ελλάδα του 2013 δοκιμαζόταν από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, πολλές επιχειρήσεις έβαζαν λουκέτο, ολόκληροι κλάδοι της αγοράς αφανίζονταν. Καριέρες καταστρέφονταν, θέσεις εργασίας χάνονταν, σχέσεις και οικογένειες διαλύονταν. Χιλιάδες άνθρωποι έψαχναν διέξοδο και τρόπους να μεταβολίσουν ψυχικά και πρακτικά αυτή τη δοκιμασία.

Θέλαμε τα βιβλία μας να κάνουν τους αναγνώστες να σηκωθούν νωρίς το πρωί για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να δημιουργήσουν μέσα στο χάος.

Τα non-fiction βιβλία θεωρούμε ότι είχαν να προσφέρουν έμπνευση και γνώση προκειμένου να τολμήσουν οι άνθρωποι να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους. Θέλαμε τα βιβλία μας να κάνουν τους αναγνώστες να σηκωθούν νωρίς το πρωί για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να δημιουργήσουν μέσα στο χάος. Προφανώς και δεν πιστεύουμε ότι τα βιβλία είναι από μόνα τους αρκετά ή πανάκεια για πάσα νόσο, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν ως αφετηρία προς μια νέα πορεία ζωής. Και αυτό αποδείχτηκε στην πράξη, αφενός το εισπράξαμε από τους αναγνώστες, αφετέρου είδαμε πόσο βοηθούσαν κι εμάς, που είμαστε οι πρώτοι αναγνώστες των βιβλίων μας, σε διάφορους τομείς: από το πώς να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητά μας, πώς να αξιοποιήσουμε αντί να φοβηθούμε την εσωστρέφειά μας, μέχρι το πώς να εμπνευστούμε από προσωπικότητες «μεγαλύτερες από τη ζωή» κ.ά.

Όσο για το αν υπήρχε κενό στην συγκεκριμένη αγορά… Παρατηρήσαμε ότι αρκετά από τα ξενόγλωσσα βιβλία που διαβάζαμε δεν υπήρχαν μεταφρασμένα στα ράφια των ελληνικών βιβλιοπωλείων. Και αυτό ήταν αρκετό.

Key books 04 Key books 01 Key books 07

Με την παραπάνω ερώτηση δεν θέλω να πω ότι δεν υπήρχαν εκδοτικοί οίκοι με βασικό αντικείμενο τα non-fiction βιβλία, αλλά δώσατε προσοχή συνολικά στο βιβλίο ως αντικείμενο, με φρέσκα εξώφυλλα, προσεγμένες μεταφράσεις, επιμέλεια στα κείμενα, το δικό σας στίγμα. Πότε αισθανθήκατε ασφάλεια με αυτό που κάνετε; Ποια ήταν τα πρώτα σημάδια δικαίωσης των μέχρι τότε επιλογών σας;

Τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια από την αγορά φάνηκαν από την έκδοση του πρώτου κιόλας βιβλίου μας, το Κλέψε σαν καλλιτέχνης του Austin Kleon. Ήταν ένα ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα βιβλίο, που ανακαλύψαμε σε ένα ταξίδι στην Νέα Υόρκη, με τετράγωνο σχήμα γεμάτο artwork και συμβουλές για ανθρώπους που θέλουν να ξεκλειδώσουν τη δημιουργικότητά τους. Το εκδώσαμε στις 11 Οκτωβρίου του 2013. Δύο εβδομάδες μετά, κάνοντας βόλτα στα βιβλιοπωλεία του κέντρου ρωτούσαμε τους βιβλιοπώλες για τις πωλήσεις και μας έλεγαν ότι «ακόμα είναι νωρίς», «έχουμε δώσει λίγα αντίτυπα». Ήταν μια σκοτεινή νύχτα της ψυχής. Τρεις εβδομάδες μετά, το Κλέψε ήταν στη λίστα με τα ευπώλητα της Καθημερινής, όπου έμεινε εκεί για καιρό, έγινε bestseller και εξελίχθηκε σε longseller. Toν Δεκέμβριο το πρώτο τιράζ των 2.000 αντιτύπων εξαντλήθηκε, προχωρήσαμε σε ανατύπωση και τα υπόλοιπα είναι πια ιστορία. Οπότε αυτή ήταν μία πρώτη, σημαντική ψυχολογικά, δικαίωση.

Αφιερώνουμε πολύ χρόνο, φαιά ουσία και ενέργεια στα εξώφυλλα, στους τίτλους, στις γραμματοσειρές, στα χαρτιά και σε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την κάθε έκδοση και αυτή η εμμονή έχει τις ρίζες της στη θητεία μας σε εταιρείες που έκαναν πρωταθλητισμό.

Αφιερώνουμε πολύ χρόνο, φαιά ουσία και ενέργεια στα εξώφυλλα, στους τίτλους, στις γραμματοσειρές, στα χαρτιά και σε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την κάθε έκδοση και αυτή η εμμονή έχει τις ρίζες της στη θητεία μας σε εταιρείες που έκαναν πρωταθλητισμό. Έχουμε μπολιαστεί με το mindset της μεγάλης εταιρείας και αυτή μας ακολούθησε ακόμα και όταν κάναμε τα πάντα οι δυο μας: από συσκευασία μέχρι εμπορικές συμφωνίες.

Όσο για το πότε νιώσαμε ασφαλείς με αυτό που κάνουμε, θα σας παραπέμψουμε σε ένα βιβλίο μας που μόλις κυκλοφόρησε: Τη Σοφία της Ανασφάλειας. Γράφει ο Alan W. Watts, «όταν ξοδεύουμε όλο μας το χρόνο ανησυχώντας για το μέλλον και θρηνώντας για το παρελθόν, δεν είμαστε σε θέση να απολαύσουμε την παρούσα στιγμή – τη μόνη που είμαστε πραγματικά σε θέση να βιώσουμε».

Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς βέβαια, σε εκείνο το πρώτο statement, λέγατε πού σκοπεύετε να εστιάσετε την προσοχή σας, δεν αποκλείατε κανένα genre. Γι’ αυτό και κάποια στιγμή ξεκινήσατε μια σειρά ελληνικής πεζογραφίας, όπου κι εκεί, οι τίτλοι που έχετε εκδώσει [Δευτέρα, του Ηλία Αναστασιάδη, Το τελευταίο reunion, της Κατερίνας Μπέη, Ανδρολίβαδο, της Τζούλη Αγοράκη για να αναφέρω κάποιους ενδεικτικούς) είναι δηλωτικοί για το εύρος των κειμένων που θεωρείτε σύγχρονη ελληνική πεζογραφία μακριά από φιλολογικές προσεγγίσεις και «λογοτεχνίζοντα» θέματα. Θέλετε να μας δώσετε μια εικόνα για τα χαρακτηριστικά που αναζητάτε, κάθε φορά που διαβάζετε ένα χειρόγραφο, ώστε να το εκδώσετε;

Πρόσφατα έφτασε στα χέρια μας μια πρόταση από έναν Έλληνα ατζέντη, μας άρεσε ο τίτλος, οπότε αρχίσαμε την ανάγνωση. Από την πρώτη σελίδα καταλάβαμε ότι πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο. Είχε ροή, ευφυΐα, χιούμορ, βάθος. Το καλό κείμενο σου μιλάει, ενίοτε φωνάζει, άλλοτε μοιάζει με μελωδία. Δεν έχουμε στεγανά όσον αφορά τα βιβλία που εκδίδουμε. Και μπορεί να εστιάζουμε στο non-fiction, αλλά όπως αγκαλιάζουμε εκεί τις διαφορετικές φωνές, έτσι είμαστε ανοιχτοί και στη φόρμα και στο είδος. Ο Jordan Peterson και ο Gabor Maté ζουν και οι δύο στον Καναδά, και είναι κορυφαίοι συγγραφείς μας, αλλά ο ένας έχει έναν αρκετά ακαδημαϊκό λόγο και ο άλλος έναν πολύ ανθρώπινο. Χωρούν και οι δύο στην Key Books, το μόττο μας άλλωστε είναι «βιβλία για ανοιχτά μυαλά».

Έχουμε απορρίψει αρκετά βιβλία τα οποία δεν ταίριαζαν στην αισθητική και στα στάνταρ μας, τα οποία τελικά βρήκαν εκδότη και έχουν σημειώσει μάλιστα και καλές πωλήσεις. Και είμαστε ok με αυτό.

Και στις λίγες εκδόσεις που έχουμε κάνει στον χώρο της πεζογραφίας, ο άμεσος λόγος του Η. Αναστασιάδη και η γλαφυρή πένα της Τ. Αγοράκη συνυπάρχει με το μεστό κείμενο του Κ. Γαβριήλ στην Τυχερή Δάφνη και με τη γεμάτη εικόνες γλώσσα του Ν. Καραστάθη στο Μέρες Ντυμένες Αντίο. Έχουμε απορρίψει αρκετά βιβλία τα οποία δεν ταίριαζαν στην αισθητική και στα στάνταρ μας, τα οποία τελικά βρήκαν εκδότη και έχουν σημειώσει μάλιστα και καλές πωλήσεις. Και είμαστε OK με αυτό.

Key books 10 Key books 08 Key books 11

Στην Ελλάδα στο άκουσμα: «εκδοτικός οίκος», αυτοματοποιημένα πρώτα σκεφτόμαστε «λογοτεχνία» [πεζογραφία και ποίηση] και αμέσως μετά «δοκίμιο» και «μελέτες». Αναγκαστήκατε να έρθετε αντιμέτωποι και με άλλα στερεότυπα [δομικά, λειτουργικά, «ποιοτικά»] στον εκδοτικό χώρο, όπως το παραπάνω, και αν ναι, υπήρξε κάποιο που δεν έχετε καταρρίψει ακόμα;

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν ασχοληθήκαμε και πολύ με τα στερεότυπα του εκδοτικού χώρου. Δεν είχαμε τον χρόνο. Ήμασταν και είμαστε εστιασμένοι στη δημιουργία ενός εκδοτικού οίκου που θα μας εκφράζει και θα εκφραζόμαστε μέσω αυτού. Αν αφιερώναμε χρόνο και φαιά ουσία για παγιωμένες αντιλήψεις, ενδεχομένως να μας απέτρεπε από την έκδοση βιβλίων που –τελικά– κάνουν τη διαφορά στις ζωές των αναγνωστών τους.

Πιστεύουμε πως έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι συνεργαστήκαμε και με αρκετούς ταλαντούχους ανθρώπους που δεν ήταν του «χώρου» οπότε μείναμε οχυρωμένοι από τα στερεότυπα στο δημιουργικό μας ταξίδι και αυτό μας βοήθησε να χτίσουμε μια αυθεντική εκδοτική ταυτότητα.

Πιστεύουμε πως ακόμα και σήμερα, μια δεκαετία μετά, συνεχίζουμε να έχουμε μια φρέσκια ματιά σε αυτό που κάνουμε, τη ματιά του ερασιτέχνη – κυριολεκτικά. Επίσης, πιστεύουμε πως έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι συνεργαστήκαμε και με αρκετούς ταλαντούχους ανθρώπους που δεν ήταν του «χώρου» οπότε μείναμε οχυρωμένοι από τα στερεότυπα στο δημιουργικό μας ταξίδι και αυτό μας βοήθησε να χτίσουμε μια αυθεντική εκδοτική ταυτότητα.

Κάτι που συνηθίζουν σχεδόν όλοι οι εκδοτικοί οίκοι είναι να εκδίδουν τίτλους «κλασικών» βιβλίων, ελεύθερα δικαιωμάτων, συχνά με πολύ προσεγμένες μεταφράσεις και συνοδευτικά κείμενα, παραδίδοντας στον αναγνώστη έναν τόμο καλόγουστο και με αρχειακή αξία, ο οποίος δεν έχει ιδιαίτερο εμπορικό ρίσκο. Εσείς δεν έχετε μπει καθόλου σε αυτή τη λογική, αλλά από τα πρώτα κιόλας χρόνια είχατε στον κατάλογό σας bestseller με εκατομμύρια παγκόσμιες πωλήσεις, τα οποία συχνά βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις στις λίστες των New York Times κ.ά. Εξηγήστε μου, το να στοχεύετε και να εντάσσετε αυτού του βεληνεκούς τίτλους στον κατάλογό σας, αποτελεί τόσο μεγάλο ρίσκο όσο μοιάζει στα μάτια ενός απλού αναγνώστη ή το «bestseller» είναι σχεδόν «μοιραίο» να έχει και στη χώρα μας μια ικανοποιητική πορεία; Με κάποια από τις επιλογές σας «πέσατε» ολοσχερώς έξω στις προσδοκίες σας;

Τα βιβλία που έχουν κερδίσει «παράσημα», πλήθος διεθνών εκδόσεων, είσοδο στη λίστα των New York Times, στα μάτια μας μοιάζουν περισσότερο με ευκαιρίες παρά με ρίσκο – το οποίο υπάρχει σε κάθε έκδοση άλλωστε. Θεωρούμε ότι οι επιτυχίες αυτές δεν είναι τυχαίες, είναι σίγουρα ενδείξεις ότι πρόκειται για βιβλία που αν μη τι άλλο είναι συγχρονισμένα με την εποχή. Τα «παράσημα» βέβαια από μόνα τους δεν εγγυώνται μια καλή εκδοτική πορεία και στην Ελλάδα, πρέπει τα μηνύματα του συγγραφέα να αγγίζουν τις ανησυχίες και τις ανάγκες του εγχώριου κοινού.

Η μεγαλύτερη εκδοτική αποτυχία μας είχε όλα τα –όπως αποδείχτηκε θεωρητικά– στοιχεία για να γίνει bestseller. [...] Κι όμως, ό,τι μπορούσε να πάει στραβά πήγε και το βιβλίο δεν βρήκε ποτέ το κοινό του! Λάθος ημερομηνία κυκλοφορίας, κακό εξώφυλλο, αποτυχημένη σύνδεση με την ταινία, και κάπως έτσι Η Επιστροφή έγινε η δική μας εκδοχή του γνωστού ρητού που λέει πως «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός».

Η μεγαλύτερη εκδοτική αποτυχία μας είχε όλα τα –όπως αποδείχτηκε θεωρητικά– στοιχεία για να γίνει bestseller. Η Επιστροφή του Μάικλ Πανκ ήταν στη λίστα των New York Times, είχε εξαιρετικές κριτικές, ο Ινιαρίτου βάσισε σε αυτό το σενάριο της ταινίας «The Revenant», ο Ντι Κάπριο κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ και η ταινία άλλα 11 αγαλματίδια, και έκοψε 330.000 εισιτήρια! Τι μπορεί να πάει στραβά, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς. Κι όμως, ό,τι μπορούσε να πάει στραβά πήγε και το βιβλίο δεν βρήκε ποτέ το κοινό του! Λάθος ημερομηνία κυκλοφορίας, κακό εξώφυλλο, αποτυχημένη σύνδεση με την ταινία, και κάπως έτσι Η Επιστροφή έγινε η δική μας εκδοχή του γνωστού ρητού που λέει πως «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός».

Για να επιστρέψουμε πάντως στην αρχή της ερώτησής σας, ναι, ακόμα λαμβάνουμε υπόψιν μας τη διεθνή πορεία ενός βιβλίου, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως είναι εξίσου σημαντική η παρουσία των συγγραφέων στα κοινωνικά δίκτυα, ειδικά εκείνων που επικοινωνούν στα αγγλικά, καθώς τους δίνουν τη δυνατότητα να χτίσουν ένα κοινό και στην Ελλάδα.

Key books 06 Key books 03 Key books 02

Τις προηγούμενες δεκαετίες τα βιβλία αυτοβοήθειας αντιμετωπίζονταν στη χώρα μας είτε με χλευασμό και υποτίμηση ως προϊόντα μιας περιθωριακής υποκουλτούρας, βιβλία «δεύτερης» κατηγορίας, είτε με παντελή αδιαφορία [εκ μέρους του σιναφιού, των βιβλιοφιλικών σελίδων στις εφημερίδες, κ.α] για την ύπαρξη και την κυκλοφορία τους [και συχνά κάνοντας τα στραβά μάτια όταν κάποιο βιβλίο σημείωνε ασύλληπτες πωλήσεις]. Η επιτυχία και το ανανεωμένο ενδιαφέρον των αναγνωστών σήμερα για τα non-fiction βιβλία, πιστεύετε ότι οφείλεται στα πολλά και ετερόκλιτα ζητήματα [οικονομικά, ψυχολογικά, εργασιακά, διαπροσωπικά, ερωτικά, συναισθηματικά] τα οποία ζητούν επιτακτικά μια λύση, στην κατάρριψη πλήθους ταμπού και στη διεύρυνση των θεμάτων του δημόσιου διαλόγου;

Τα βιβλία προσωπικής ανάπτυξης αντιμετωπίζονταν επιφυλακτικά και υποτιμητικά από τότε που εμφανίστηκαν σε όλο τον κόσμο. Επομένως, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Δεν γράφονται κριτικές γι΄ αυτά σε λογοτεχνικά περιοδικά ή «σοβαρές» εφημερίδες, οι συγγραφείς τους είναι στο περιθώριο από τους θεματοφύλακες της κουλτούρας. Στη βάση αυτής της προκατάληψης βρίσκεται η συναισθηματική εκπαίδευση. Ο οποιοσδήποτε σοβαρός συγγραφέας ή/και αναγνώστης θεωρεί δεδομένο ότι κάποιος με στοιχειώδη νοημοσύνη θα έπρεπε να γνωρίζει πώς να ζήσει τη ζωή του. Γι’ αυτό και τα βιβλία προσωπικής ανάπτυξης θεωρούνται χαμηλότερης ποιότητας.

Το Εις Εαυτόν του Μάρκου Αυρήλιου, για παράδειγμα, είναι ξεκάθαρα ένα καλογραμμένο βιβλίο αυτοβοήθειας.

Βέβαια, δεν ίσχυε πάντα αυτό. Στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη ήταν δεδομένο πως τα σπουδαία μυαλά της εποχής θα μοιράζονταν με τους ανθρώπους τα μυστικά της ζήσης. Από τον Πλάτωνα και τον Επίκτητο μέχρι τον Κικέρωνα και τον Μάρκο Αυρήλιο, όλοι μιλούσαν για το πώς να ζήσουμε και να πεθάνουμε καλά. Το Εις Εαυτόν του Μάρκου Αυρήλιου, για παράδειγμα, είναι ξεκάθαρα ένα καλογραμμένο βιβλίο αυτοβοήθειας.

Πιστεύουμε βαθιά ότι τα σπουδαία βιβλία προσωπικής ανάπτυξης είναι διαχρονικά. Οι άνθρωποι πάντα θα γεννιούνται και πάντα θα πεθαίνουν και στο ενδιάμεσο θα ερωτεύονται, θα κυνηγούν τα όνειρά τους, θα επιβιώνουν από τις τραγωδίες της ζωής, θα εξελίσσονται, θα γίνονται ή δεν θα γίνονται σοφότεροι επιδιώκοντας να ζήσουν μια ζωή γεμάτη νόημα. Και αν δεν κοιτάξει κανείς μέσα του θα περάσει η ζωή σαν μια αναλαμπή.

key books otan to swma leei oxi Key books 09

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, αυτοβοήθειας, ολιστικής αντιμετώπισης σημαντικών ζητημάτων [υγείας κατά κύριο λόγο], συχνά αντιμετωπίζονται ως πανάκεια κάθε προβλήματος. Το βιβλίο του Gabor Mate Όταν το σώμα λέει όχι (μτφρ. Μαρία Κουκιάδη), ενώ καλύπτει αυτή τη θεματική, αποφεύγει εύκολες και αόριστες συμβουλές και κάνει ήδη μια πολύ καλή πορεία. Ποιες είναι οι αντιδράσεις μέχρι σήμερα γι’ αυτόν τον συγγραφέα με την παγκόσμια φήμη;

Το βιβλίο του κυκλοφόρησε στις 28 Φεβρουαρίου, εξαντλήθηκε σε τρεις μέρες και έκτοτε έχει ανατυπωθεί τέσσερις φορές. Δείχνει να είναι εκδοτικό φαινόμενο. Το κοινό έχει αγκαλιάσει με τέτοιο ενθουσιασμό τον Γκάμπορ Μάτε, που πολλοί μας ρωτούν πότε θα κυκλοφορήσουμε τα άλλα βιβλία του! Ας ενημερώσουμε ότι όλα του τα βιβλία θα κυκλοφορήσουν από την Key Books, μέσα στα επόμενα δύο έτη, και πως το επόμενο στη σειρά είναι το The Myth of Normal τον προσεχή Νοέμβριο.

Αυτό που έχουμε ακούσει από αρκετούς έγκριτους Έλληνες ψυχολόγους είναι η εκτίμηση πως ο Μάτε είναι ο Ίρβινγκ Γιάλομ του σήμερα. Μιλάει με σοφία και ενσυναίσθηση για θέματα που αφορούν όλους, με πρώτο και καλύτερο το τραύμα και πώς αυτό μας καθορίζει και οδηγεί σε ανισορροπίες στη ζωή μας: από την ασθένεια μέχρι τους εθισμούς.

Το κοινό έχει αγκαλιάσει με τέτοιο ενθουσιασμό τον Γκάμπορ Μάτε, που πολλοί μας ρωτούν πότε θα κυκλοφορήσουμε τα άλλα βιβλία του! Ας ενημερώσουμε ότι όλα του τα βιβλία θα κυκλοφορήσουν από την Key Books, μέσα στα επόμενα δύο έτη.

Μπορεί να πλησιάζει τα 80 αλλά είναι πιο δραστήριος από ποτέ, χαίρει πλέον παγκόσμιας αναγνώρισης και μάλιστα αυτόν τον καιρό έχει ξεκινήσει μαζί με τον γιο του τη συγγραφή του έκτου του βιβλίου!

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε πώς βλέπετε τον χώρο των βιβλίων για παιδιά. Τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα και πώς βλέπετε να κινείστε σε αυτόν τον χώρο στα επόμενα χρόνια.

Ο χώρος του παιδικού βιβλίου έχει τεράστια άνθιση τα τελευταία χρόνια. Το επίπεδο έχει ανέβει πολύ, δημιουργούνται εξαιρετικά βιβλία από Έλληνες και ξενόγλωσσους συγγραφείς και εικονογράφους. Μας ενδιαφέρει πολύ ο συγκεκριμένος χώρος, μέχρι στιγμής έχουμε εκδώσει 20 τίτλους και σκοπός μας είναι να αυξήσουμε την παραγωγή μας με ποιοτικά βιβλία, εικονογραφήσεις σύγχρονης και υψηλής αισθητικής, και ιστορίες που ανοίγουν τα «μυαλουδάκια» των παιδιών. Νιώθουμε περήφανοι που είμαστε οι εκδότες έξι βιβλίων της βραβευμένης Marta Altés, όπως και για το ότι εκδώσαμε πρόσφατα τα βιβλία της Lauren Ace, Τα Αγόρια και Τα Κορίτσια. Πρόκειται για δύο βιβλία που αποτυπώνουν την πραγματικότητα μιας σύγχρονης κοινωνίας, πολυφυλετικής και ανοιχτής σε κάθε σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ένα βιβλίο που θα τους μιλάει με τρόπο διασκεδαστικό για πράγματα που ίσως στο σχολείο να τους φαίνονται βαρετά, και θα τα εισαγάγει στον μαγικό κόσμο της αρχαιολογίας μαθαίνοντάς τα να βλέπουν τις αναλογίες με τον σημερινό κόσμο.

Η επόμενη έκδοση μας που θεωρούμε ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας άνω των 9 είναι μια ειδική έκδοση του βραβευμένου bestseller Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ του αρχαιολόγου Θεόδωρου Παπακώστα. Πολλοί αναγνώστες μοιράστηκαν με τον συγγραφέα και με εμάς, πόσο λείπει ένα τέτοιο βιβλίο για παιδιά. Ένα βιβλίο που θα τους μιλάει με τρόπο διασκεδαστικό για πράγματα που ίσως στο σχολείο να τους φαίνονται βαρετά, και θα τα εισαγάγει στον μαγικό κόσμο της αρχαιολογίας μαθαίνοντάς τα να βλέπουν τις αναλογίες με τον σημερινό κόσμο. Η έκδοση συνοδεύεται από την πλούσια εικονογράφηση του Lawrence Elwick και θα είναι διαθέσιμη από τις 29 Ιουνίου.


 Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Τι ζητούν τα σημερινά κορίτσια; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι τους και πώς τοποθετούνται απέναντι στα αιτήματα του φεμινισμού, αλλά και την έμφυλη βία; Με αφορμή το βιβλίο «Μικρές επικίνδυνες - 100 ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια» (εκδ. Key Books) συνομιλήσαμε με τις Μαριάννα Σκυλακάκη και Στέλλα Κάσδαγλη που μ...

Κώστας Νασίκας: «Οι απεργίες πείνας είναι μια μορφή πάλης, μέχρι θανάτου, του απεργού με τον αντίπαλό του»

Κώστας Νασίκας: «Οι απεργίες πείνας είναι μια μορφή πάλης, μέχρι θανάτου, του απεργού με τον αντίπαλό του»

Mε αφορμή το βιβλίο του «Βία και καταναλωτισμός» (εκδ. Αρμός) συζητάμε με τον ψυχαναλυτή και συγγραφέα Κώστα Νασίκα για την ψευδεπίγραφη ευμάρεια των σύγχρονων κοινωνιών, αλλά και πώς η τροφή μπορεί να γίνει «όπλο» στους απεργούς πείνας και σε εκείνους που νηστεύουν. 

Συνέντ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Καταθέσεις Πολιτισμού» – «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου» με τον Μανόλη Κορρέ

«Καταθέσεις Πολιτισμού» – «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου» με τον Μανόλη Κορρέ

Συνεχίζεται ο επιτυχημένος φετινός κύκλος εκδηλώσεων «Καταθέσεις Πολιτισμού» με συζητήσεις για σύγχρονη τέχνη, ιστορία και αρχαιολογία, από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος. Επόμενη εκδήλωση στις 24 Απριλίου με καλέσμένο τον ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ....

Μεγάλη εκδήλωση για τον Κ.Π. Καβάφη στη Σορβόννη

Μεγάλη εκδήλωση για τον Κ.Π. Καβάφη στη Σορβόννη

Εκδήλωση με θέμα τη ζωή και το έργο του Κ.Π. Καβάφη, διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στο Παρίσι. Φωτογραφίες © Polyvios Anemoyannis / Hans Lucas.

Επιμέλεια: Book Press

Κατάμεστο το Αμφιθέατρο Richelieu του πανεπιστημίου της Σορβόννη...

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ