skaragkas giannis

Ο Γιάννης Σκαραγκάς, επιτυχημένος πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας, απάντησε στις ερωτήσεις μας, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του σεναριογράφου, υπογράφοντας μια από τις αρτιότερες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης.

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό

«Κάνε ότι κοιμάσαι»: H σειρά της ΕΡΤ που πριν προλάβει να γίνει το καλύτερο κρυμμένο μυστικό των απαιτητικών τηλεθεατών, έχει ήδη κατακτήσει ένα ευρύτερο κοινό, καθηλώνοντάς το κάθε Δευτέρα με τη συναρπαστική ιστορία του, τις ευφυείς ανατροπές και το εξαιρετικό καστ, τόσο στους πρωταγωνιστικούς όσο και στους υπόλοιπους ρόλους. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Αλέξανδρο Πανταζούδη και τον Αλέκο Κυράνη.

Έπειτα από μία ένοπλη ληστεία με τραγική κατάληξη, που πραγματοποιείται στο σπίτι μιας φιλήσυχης οικογένειας ξεδιπλώνεται ένα κουβάρι αποκαλύψεων και ένας λαβύρινθος επαφών, συσχετισμών, ερωτικών προσδοκιών, εκβιασμών και πίστης· στη φιλία, στην αλληλεγγύη, στην αλήθεια.

Πότε σχηματίστηκε εντός σας, η ιστορία της σειράς «Κάνε ότι κοιμάσαι»; Ξεκινήσατε από κάποιους χαρακτήρες, από την πλοκή της υπόθεσης ή από κάποια κατάσταση [οικογενειακή, επαγγελματική, ενδοσχολική, φιλική] που θέλατε να αναδείξετε;

Ήταν ένας συνδυασμός. Ήθελα να συνδέσω τη βίαιη ελληνική εμπειρία με μια ψυχολογική σειρά ατελείωτων ανατροπών. Συνήθως ξεκινώ μια δουλειά έχοντας πολλά κίνητρα και κριτήρια, και για τη δομή και για τους χαρακτήρες. Απλώς δεν περίμενα ότι μια «ειδική» ιστορία θα έχει τέτοια τεράστια απήχηση σε βάρος της συμβατικής τηλεθέασης κι ότι θα γίνει το ρεκόρ μιας τόσο καλής πλατφόρμας όπως το ertflix.

Στον πυρήνα της σειράς βρίσκεται μια φαινομενικά ευτυχισμένη οικογένεια: ο πατέρας και καθηγητής σε «δύσκολο» λύκειο της αθήνας [Σπύρος Παπαδόπουλος], η απαιτητική μητέρα και επιτυχημένη αρχιτεκτόνισσα [Μαρίνα Ασλάνογλου] και η κόρη τους στην εφηβεία [Γεωργία Μεσαρίτη], να αποζητά την προσοχή και των δυο τους. Σχόλιο για την, εξαιρετικά πιθανή, αποξένωση των μελών μιας οικογένειας ή λιμάνι ανοιχτό για οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει στον καθένα μέσα στην οικογένεια; Σε ποια από τις δύο εκδοχές βρίσκεστε πιο κοντά;

Ένα ανοιχτό λιμάνι. Οι χαρακτήρες και οι σχέσεις τους στην ιστορία αυτή έχουν μια πολύ ιδιαίτερη «αντι-τηλεοπτική» δραματουργία. Δεν ερμηνεύονται με στερεότυπα. Η οικογένεια εδώ είναι κάθε συνομοταξία ανθρώπων, που μπορούν να μοιραστούν το τραύμα και να έχουν έγνοια ο ένας τις πληγές του άλλου.

Οι χαρακτήρες και οι σχέσεις τους στην ιστορία αυτή έχουν μια πολύ ιδιαίτερη «αντι-τηλεοπτική» δραματουργία. Δεν ερμηνεύονται με στερεότυπα.

Μέχρι τη στιγμή που μιλάμε έχουν προβληθεί 22 επεισόδια από τη σειρά. Μια από τις αρετές της σειράς, χωρίς να είναι καθόλου αυτονόητο, είναι ότι όλα τα σεναριακά ευρήματα, οι ανατροπές και οι προσεγμένοι διάλογοι έχουν οργανικό λόγο στην εξέλιξη της πλοκής και στην ανάδειξη των πολυπρισματικών χαρακτήρων. Είχατε ολοκληρώσει το σενάριο και γνωρίζατε την κατάληξη της ιστορίας σας πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα;

Είχα το μεγαλύτερο μέρος του σεναρίου και της εξέλιξης του κάθε ήρωα και των γεγονότων. Δεν θα μπορούσα αλλιώς να διατηρήσω αυτόν ακριβώς τον οργανικό λόγο που επισημαίνετε. Και ναι, δεν είναι καθόλου αυτονόητο ή εύκολο σε μια σειρά 64 επεισοδίων. Στην ουσία ο πρώτος μας κύκλος είναι τρεις και τέσσερις κύκλοι αντίστοιχων σειρών.

kane oti koimasai 01

Επάνω: Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Αναστασία Στυλιανίδη
Κάτω: Τάσος Γιαννόπουλος, Ναταλία Τσαλίκη

Καθώς γράφατε το σενάριο σας εξέπληξε κι εσάς τον ίδιο, η πορεία και η εξέλιξη κάποιου χαρακτήρα πού ίσως δεν την είχατε αρχικά σκεφτεί;

Συνήθως προσχεδιάζω για τον κάθε χαρακτήρα δύο ή τρεις πιθανές πορείες με κάθε λεπτομέρεια. Το περιθώριο της έκπληξης έχει να κάνει περισσότερο με την επικράτηση της τελικής εκδοχής. Δηλαδή, το πόσο πετυχαίνει στην ιστορία μια επιλογή που πιθανώς να έμοιαζε δυσνόητη ή αποπροσανατολιστική.

Ένα άλλο μεγάλο ρίσκο, για το οποίο η σειρά έχει λάβει τα εύσημα, είναι και ο τρόπος που έχετε παρουσιάσει τα παιδιά στο σχολείο και τις μεταξύ τους σχέσεις, το ιδιόλεκτο, τα ζητήματα που τους απασχολούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σ’ αυτό το κομμάτι πώς δουλέψατε; Παρατήρηση; Ενσυναίσθηση;

Μετέφερα έναν κόσμο που έζησα ο ίδιος στην εφηβεία μου. Γνωρίζω προσωπικά το τραυματικό κομμάτι του εκφοβισμού και της ψυχολογικής βίας. Η ιστορία άγγιξε ένα πρωτοφανές ποσοστό νεανικού κοινού γιατί στα σκοτάδια αυτά όλες οι γενιές είμαστε τα ίδιο - πιτσιρίκια που θέλαμε κάποτε να μην αναπνέουμε για να περνάμε απαρατήρητοι. Δεν είναι εύκολες αυτές οι πολύπλοκες και φορτισμένες πλευρές του σεναρίου. Η καλή και πολυεπίπεδη μυθοπλασία προϋποθέτουν ατρόμητους παραγωγούς και κανάλια. Είμαι ευγνώμων που έχω συμμάχους την Άννα Λεμπέση και τη δημόσια τηλεόραση.

Στην αρχική του εκδοχή, ο κεντρικός χαρακτήρας δεν προοριζόταν για τον Σπύρο [Παπαδόπουλο], αλλά για μια γυναίκα.

Ένα ακόμη βασικό ζήτημα, που θίγει η σειρά είναι η αυτοδικία. Πώς η απώλεια ενός δικού μας ανθρώπου ή για την προστασία όσων αγαπάμε, μπορεί να περάσουμε το αδιόρατο εκείνο σημείο και να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας. μπήκατε στην ψυχολογία αυτών των ανθρώπων για να προσεγγίσετε αυτούς τους χαρακτήρες;

Η αυτοδικία είναι ένας σκοτεινός και δυσερμήνευτος κόσμος ανοιχτών πληγών και αφόρητου πόνου. Θέλει τεράστια προσοχή και στην πραγματική ζωή αλλά και στη μυθοπλασία.

Όταν γράφατε το σενάριο είχατε στο μυαλό σας συγκεκριμένους ηθοποιούς για τον κάθε ρόλο;

Δεν το κάνω ποτέ αυτό. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στην αρχική του εκδοχή, ο κεντρικός χαρακτήρας δεν προοριζόταν για τον Σπύρο, αλλά για μια γυναίκα.

kane oti koimasai 02

Επάνω: Αλέξανδρος Piechowiak – Χρήστος Διαμαντούδης, Νικολέτα Κοτσαηλίδου
Μέση: Αναστασία Στυλιανίδη, Χρήστος Ζαχαριάδης – Λευτέρης Πολυχρόνης, Φωτεινή Μπαξεβάνη – Βίκυ Μαϊδάνογλου
Κάτω: Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Δημήτρης Καπετανάκος – Νικολέτα Κοτσαηλίδου

Παρακολουθώντας τη σειρά θυμήθηκα ένα σχόλιο που είχε κάνει η Χίλντα Παπαδημητρίου για το βιβλίο σας «Πριν κοιμηθείς με τον διάβολο»: «Ένας εντελώς πρωτότυπος κεντρικός ήρωας στην αστυνομική μυθοπλασία». Αντίστοιχα κι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ιδιότυπη αστυνομική ιστορία, της οποίας τα νήματα κινούνται από χαρακτήρες με έντονο το κοινωνικό στοιχείο [πρώην χρήστες ουσιών, παιδιά χωρίς γονείς, αδέλφια που κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν το ένα το άλλο]. Τελικά, ο αρχικός σας στόχος ήταν να πείτε μια κοινωνική ιστορία με όχημα μια αστυνομική πλοκή ή ένα καλοκουρδισμένο νουάρ που εδράζεται στις κοινωνικές ανισότητες και στα σκοτεινά ανθρώπινα ένστικτα;

Η κοινωνική αναπαράσταση με το περίπλοκο νουάρ ψηφιδωτό είναι και τα δύο κομμάτια μιας δραματουργικής λογικής που με χαρακτηρίζει από το πρώτο μου βιβλίο και σενάριο. Έχει να κάνει με τα χρώματα και τα ζουμιά μιας δραματουργίας που θέλω να εστιάζει όχι μόνο στην ιστορία, αλλά και στους χαρακτήρες και στον λόγο με τον οποίο εκφράζονται. Μου αρέσει να συνδέω όλα αυτά για να δημιουργώ διαφορετικές σχέσεις και εμπειρίες, να δίνω διαφορετικά συναισθηματικά κι εγκεφαλικά κίνητρα για να συνδεθεί κάποιος με το έργο μου.

Κλείνουμε το στόμα μας, κάνουμε ότι δεν βλέπουμε κι ότι δεν καταλαβαίνουμε, υπνοβατούμε για να μη μας βρει το κακό σε μια χώρα που ακόμα βασανίζεται από τα τραύματα της οικονομικής κρίσης και της ανομίας.

Η πρώτη σας εμφάνιση έγινε το 2001 με το σενάριο της τηλεοπτικής σειράς «Επιφάνεια». Είκοσι χρόνια μετά, και αφού έχετε περάσει από όλες τις μορφές έκφρασης του λόγου [θεατρικό κείμενο, μυθιστόρημα, διήγημα, επιμ. κινηματογραφικού σεναρίου], με ποιο απ’ όλα τα είδη αισθάνεστε πιο οικείος και ελεύθερος;

Απολαμβάνω την κάθε φόρμα χωριστά για τα προνόμια και τους περιορισμούς που προσφέρει. Είναι μια μεγάλη κουβέντα που έχω πάντα με τους μαθητές μου, η επεξεργασία δηλαδή του φορτίου μιας ιστορίας μέχρι να καταλήξεις στη φόρμα και το είδος της αφήγησης που της ταιριάζει και που την αναδεικνύει. Είναι διαφορετικές λειτουργίες και προϋποθέτουν διαφορετικά εργαλεία και ταλέντα. Η πεζογραφική αφήγηση, για παράδειγμα, έχει μια άλλη πολυτέλεια από την αφήγηση που γίνεται εικόνα. Η δράση επί σκηνής έχει τελείως διαφορετική απεύθυνση από τη δράση σε μία οθόνη ή σε ένα πεζογραφικό κεφάλαιο. Δουλεύοντας και στις τρεις φόρμες όλα αυτά τα χρόνια, απολαμβάνω πολύ τις ανεπαίσθητες αλλά ουσιαστικές διαφορές και ποιότητες. Είναι σαν να κρατάς ενωμένη μια οικογένεια που είναι έτοιμη να εκραγεί από τις παρεξηγήσεις και τις εντάσεις και να διατηρείς σχέσεις χωριστά με τον καθένα γιατί ξέρεις να εστιάζεις στο καλύτερο χαρακτηριστικό τους.

Θα ήθελα να κλείσουμε με τον τίτλο της σειράς, μια φράση που με παραπέμπει στο «Play dead» αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ακουστεί από κανέναν ήρωα. Κάν’ τε μας μια μικρή αποκάλυψη για τη σύνδεση τίτλου και πλοκής.

Ο τίτλος βασίστηκε σε μια πραγματική πολιτική δήλωση του πρόσφατου παρελθόντος, που με είχε σοκάρει για τον κυνισμό της. Ήταν μια συμβουλή για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες, σε περίπτωση που μπουν στο σπίτι τους ληστές. Ένιωσα όμως ότι ο κυνισμός αυτός εκπροσωπεί τα ήθη της εποχής. Κλείνουμε το στόμα μας, κάνουμε ότι δεν βλέπουμε κι ότι δεν καταλαβαίνουμε, υπνοβατούμε για να μη μας βρει το κακό σε μια χώρα που ακόμα βασανίζεται από τα τραύματα της οικονομικής κρίσης και της ανομίας. Ο τίτλος στην ουσία είναι το σχόλιο για έναν κόσμο, εκείνο της ιστορίας αλλά και της πραγματικότητας, που εφησυχάστηκε στην απάθειά του μέχρι που άρχισε να καίγεται και να διαλύεται. Κάνε ότι κοιμάσαι μέχρι να στοιχειώσει τον ύπνο σου ο πόνος του διπλανού.


 Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Π. Βλαχογιάννης: «H λογοτεχνία είναι ένας τόπος και η περιδιάβαση σε αυτόν τον τόπο προϋποθέτει το ταξίδι»

Κωνσταντίνος Π. Βλαχογιάννης: «H λογοτεχνία είναι ένας τόπος και η περιδιάβαση σε αυτόν τον τόπο προϋποθέτει το ταξίδι»

Με αφορμή το νέο του λογοτεχνικό έργο «Επικράτειες» (εκδ. Περικείμενο) συζητάμε με τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Π. Βλαχογιάννη για τα ψυχικά και λογοτεχνικά τοπία, την αδυναμία να ορίσουμε το σώμα μας και τη γλώσσα ως πρωταρχικό δοχείο για την κατασκευή της πραγματικότητας. 

Συ...

Νόρα Πυλόρωφ: «Το κυνήγι της αγάπης θέτει συχνά μη ρεαλιστικές προσδοκίες»

Νόρα Πυλόρωφ: «Το κυνήγι της αγάπης θέτει συχνά μη ρεαλιστικές προσδοκίες»

Με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Το Νεραϊδάκι» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα), η συγγραφέας και μεταφράστρια Νόρα Πυλόρωφ απάντησε σε ερωτήσεις μας.

Συνέντευξη στον Λεωνίδα Καλούση

«Το Νεραϊδάκι», όπως και σχεδόν όλα τα βιβλία σας, είναι ένα πο...

Ασπασία Καμπύλη, εκδόσεις Carnivora: «Το μέλλον βρίσκεται στο εδώ και τώρα»

Ασπασία Καμπύλη, εκδόσεις Carnivora: «Το μέλλον βρίσκεται στο εδώ και τώρα»

Οι εκδόσεις Carnívora είναι ένας από τους νέους εκδοτικούς οίκους που διαθέτει ξεκάθαρο όραμα και το οποίο έχει επικοινωνήσει με απόλυτη επιτυχία στους αναγνώστες. Μοναδική και βραβευμένη αισθητική μαζί με προσεκτικές επιλογές τίτλων, φροντισμένα κείμενα και άρτιο τυπογραφικό αποτέλεσμα είναι τα επιμέρους στοιχ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βιβλιοπαραγωγή 2023: 11.285 τίτλοι χώρεσαν (;) στους πάγκους και στις οθόνες μας

Βιβλιοπαραγωγή 2023: 11.285 τίτλοι χώρεσαν (;) στους πάγκους και στις οθόνες μας

Πόσα βιβλία εκδόθηκαν το 2023 και ποια κατηγορία προηγείται; Εξακολουθεί η λογοτεχνία να κρατάει τα σκήπτρα; Ποια είναι η μέση τιμή ενός βιβλίου και τι γίνεται με τις αυτοεκδόσεις; Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο ΟΣΔΕΛ από την osdelnet δίνουν πολλές απαντήσεις για τάσεις και παθολογίες στο χώρο του βιβλίου....

Διεθνής κατακραυγή: διώκεται από τις αρχές της Ινδίας η συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι για δηλώσεις που έκανε το... 2010

Διεθνής κατακραυγή: διώκεται από τις αρχές της Ινδίας η συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι για δηλώσεις που έκανε το... 2010

Η Αρουντάτι Ρόι [Arundhati Roy], συγγραφέας μεταξύ άλλων του βιβλίου «Ο θεός των μικρών πραγμάτων» (μτφρ. Μρία Αγγελίδου, εκδ. Ψυχογιός), που κέρδισε το Booker το 1997, είναι σφοδρή πολέμια της κυβέρνησης Μόντι. Πριν από 14 χρόνια είχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας του Κασμίρ και τώρα, έπειτα από τόσα χρόνια, κινήθηκ...

«Ελευθέριος Βενιζέλος, ο ''Αρχηγός της Φυλής'', ο ''Λυτρωτής των Αλύτρωτων''» της Σοφίας Ηλιάδου-Τάχου (κριτική) – Νέα στοιχεία για τη δράση του Κρητικού πολιτικού

«Ελευθέριος Βενιζέλος, ο ''Αρχηγός της Φυλής'', ο ''Λυτρωτής των Αλύτρωτων''» της Σοφίας Ηλιάδου-Τάχου (κριτική) – Νέα στοιχεία για τη δράση του Κρητικού πολιτικού

Για το βιβλίο της Σοφίας Ηλιάδου-Τάχου «Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο ''Αρχηγός της Φυλής'', ο ''Λυτρωτής των Αλυτρώτων''. Μέσα από τα αρχεία της Επιτροπής Εθνικής Αμύνης Κωνσταντινουπόλεως (1920-1922)» (εκδ. Gutenberg). 

Γράφει ο Σήφης Μπουζάκης

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μηνά Στραβοπόδη «Συμπληγάδες αξιών» το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Ιουνίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ναι, το ξέρω! Δεν έπρεπε να σκοτώσω. Μα έπρεπε να σκοτώσω. Ξέρω, δεν είνα...

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Αντώνη Μακρυδημήτρη «Μικρές δοκιμές», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το μείζον πρόβλημα στην εποχή μας έχει ...

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το κατασκοπικό μυθιστόρημα του Λεν Ντέιτον [Len Deighton] «Αποστολή στο Βερολίνο» (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης), το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Μάλλον φέρνουν κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Υπάρχουν βιβλία που τυχαίνει να συμπίπτουν με πολυαναμενόμενες εκδόσεις, δεν μπαίνουν στο οπτικό πεδίο του κοινού ή πολλές φορές μένουν στη σκιά πολύ δημοφιλών τίτλων με παρόμοια θεματική. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κουίρ βιβλία. Κάποια ακούγονται και διαβάζονται περισσότερο από άλλα. Σήμερα, λοιπόν, ημέρα εορτασμο...

Πατέρας και γιος: 5 σπουδαία μυθιστορήματα για μια δύσκολη σχέση

Πατέρας και γιος: 5 σπουδαία μυθιστορήματα για μια δύσκολη σχέση

Σύμμαχοι, ενίοτε κι αντίπαλοι. Αγαπημένοι, μα κάποιες φορές σε άλλο μήκος κύματος. Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα (16 Ιουνίου) επιλέξαμε πέντε βιβλία που βρίσκονται σε κυκλοφορία και αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και την ουσιαστική δύναμη που φέρει ο πατέρας ως ρόλος και ως υπόσταση. Κεντρική εικόνα: ο Φίλιπ Ροθ με...

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

Τα τελευταία χρόνια, η κουίρ λογοτεχνία έχει ανανεωθεί με σύγχρονους εκπροσώπους όπως ο Όσεαν Βουόνγκ ή η Κάρμεν Μαρία Ματσάδο. Εάν αναζητούσαμε, όμως, τις βάσεις ενός κουίρ λογοτεχνικού Κανόνα θα έπρεπε να πάμε πιο πίσω, σε κάποια βιβλία καθοριστικά για την ομοερωτική λογοτεχνία αλλά και για τη λογοτεχνία γενικότερ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ