alt

Έπειτα από δεκατρία χρόνια σιωπής, ο Γιώργος Συμπάρδης επιστρέφει με καινούργιο βιβλίο. Τον συναντήσαμε ένα απόγευμα στο διαμέρισμά του και, με θέα τον ανοιχτό ουρανό και την Ακρόπολη, μιλήσαμε για τα χρόνια της αποχής του από το γράψιμο, τις συγγραφικές του εμμονές και, φυσικά, για το καινούργιο του βιβλίο «Υπόσχεση Γάμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό

Μέχρι στιγμής, από το 1987 που κυκλοφόρησε το πρώτο σας βιβλίο, το «Μέντιουμ» (εκδ. Κέδρος), έχετε εκδόσει μόλις τρία βιβλία, σε πείσμα των καιρών και των συναδέλφων σας, που φροντίζουν να ανανεώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Δυστοκία ή συνειδητή επιλογή;

Γράφω βασανιστικά αργά κι ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί ένα πολυπρόσωπο και πολυσέλιδο μυθιστόρημα είναι απελπιστικά μακρύς. Ο Ταχτσής, με το ένα και μοναδικό αλλά εξαιρετικό μυθιστόρημά του, επ’ αυτού είχε δίκιο. Τα μυθιστορηματικά πλάσματα για να υπάρξουν θέλουν -απαιτούν- την αποκλειστική προσοχή, την ολόψυχη συμμετοχή κι ένα κομμάτι απ’ τη ζωή σου.

Πώς θα περιγράφατε, με λίγα λόγια, σε κάποιον που δεν έχει διαβάσει κάτι δικό σας, την «Υπόσχεση Γάμου»;

Η «Υπόσχεση Γάμου» ξεκινάει με μια τυχαία γνωριμία. Δύο σαραντάχρονες γυναίκες συναντούν στην Κηφισιά, έξω από τον σταθμό του Ηλεκτρικού, που λόγω απεργίας δεν λειτουργεί, έναν συσταζούμενο συνομήλικο άντρα που υπόσχεται και προσφέρεται να τις οδηγήσει με το αυτοκίνητό του στα σπίτια τους στο Φάληρο. Αυτές, αν και παντρεμένες, κολακεύονται και δέχονται. Αυτός είναι ανύπαντρος και μολονότι τις φλερτάρει, στο τέλος της κούρσας τους δεν ζητάει κανένα αντάλλαγμα για την εξυπηρέτηση. Τις αποχαιρετά και φεύγοντας εξαφανίζεται χωρίς να επιδιώξει μια καινούργια συνάντηση, χωρίς καν να θελήσει να μάθει τους αριθμούς των τηλεφώνων τους, οπότε κι εκείνες απορούν. Ένας καλοβαλμένος και πολύ ευγενικός άντρας, που αγαπά τις γυναίκες και δεν του λείπει τίποτα, να είναι ανύπαντρος και να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι πράγμα συνηθισμένο.

Η περιέργεια των γυναικών και οι μακρόν άκαρπες προσπάθειές τους να την ικανοποιήσουν, η μέση ηλικία των σαράντα, πάνω κάτω, χρόνων που έχουν οι περισσότεροι κεντρικοί ήρωες καθώς και οι σχέσεις τους με τους νεότερους και κυρίως με τους γηραιότερους, και φυσικά οι γάμοι τους, αποτελούν τον καμβά του βιβλίου.

Διαβάζοντας την «Υπόσχεση Γάμου», έπιασα τον εαυτό μου να εθίζεται παρατηρώντας την καθημερινότητα των ηρώων, σαν να παρακολουθούσα καθημερινό τηλεοπτικό σίριαλ. Θεωρείτε αυτό ότι είναι ένα από τα επιτεύγματα του βιβλίου;

Ο αναγνώστης είναι το πρώτο μου μέλημα. Δεν μου χρωστάει τίποτα – εγώ του χρωστάω τον χρόνο που διαθέτει για να με διαβάσει. Κι επειδή αυτό που έχω να του πω δεν είναι αναγκαστικά ευκολοκατάπιωτο, χρησιμοποιώ όλα τα μέσα που μου παρέχει η τέχνη της μυθοπλασίας και κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να τον κρατήσω, χωρίς καμία παραχώρηση στην ευκολία. Ο εθισμός του αναγνώστη επομένως είναι καλοδεχούμενος. Τώρα όσον αφορά τα τηλεοπτικά σίριαλ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εάν δεν υπήρχαν τα σπουδαία θεατρικά έργα και τα σπουδαία μυθιστορήματα δεν θα υπήρχαν και οι σαπουνόπερες. Από τα έργα τέχνης αρδεύονται και οι σαπουνόπερες. Από την αμυδρή ανάμνησή τους συντηρούνται και με τα όσα ελάχιστα σπαράγματά τους καταφέρνουν να ιδιοποιηθούν.

b162871Οι ήρωές σας είναι αυτό που λέμε άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Θεωρείτε ότι ο καθένας μπορεί να κρύβει ένα δραματικό φορτίο, ικανό να μετουσιωθεί σε λογοτεχνικό έργο;

Στην αρχαία τραγωδία πρωταγωνιστούν οι μυθολογικοί ήρωες και οι θεοί, στα σαιξπηρικά δράματα οι βασιλείς και οι ευγενείς και στο μυθιστόρημα, τον πρώτο καιρό της μεγάλης ακμής του, οι ανερχόμενοι αστοί. Σήμερα, κυριαρχούν οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι έκκεντρες μειονότητες και το περιθώριο.

Τρία βιβλία σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες. «Μέντιουμ» το 1987, «Ο άχρηστος Δημήτρης» το 1998 και η «Υπόσχεση Γάμου» το 2011. Πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα τα τελευταία είκοσι χρόνια και πώς αποτυπώνονται αυτές οι αλλαγές στα βιβλία σας;

Αλλαγές υπήρξαν πολλές. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, εγκαταλείψαμε μαζικά την, κατ’ εξοχήν αστική, πλατεία Βικτωρίας, για να μετακομίσουμε, ευκατάστατοι πια, στα βόρεια προάστια και τώρα απορούμε και διαμαρτυρόμαστε για τους μετανάστες που ήρθαν να καλύψουν το κενό. Όμως τέτοιου είδους μετατοπίσεις και αλλαγές δεν με ενδιαφέρουν. Αποτυπώνω, βέβαια, κάθε φορά το κοινωνικό και το πολιτισμικό περιβάλλον. Στον «Άχρηστο Δημήτρη», που καλύπτει μια δεκαετία (από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 στα μέσα της δεκαετίας του ’80), οι αλλοιώσεις του είναι εμφανείς, αλλά περισσότερο με ενδιαφέρει το πόσο άλλαξε ο ίδιος ο Έλληνας κι ακόμα πιο πολύ, η ανθρώπινη ουσία που παραμένει ίδια.

Διαβάζοντας το βιβλίο σας δυσκολεύτηκα να διακρίνω τις λογοτεχνικές σας αναφορές. Θέλετε να μου μιλήσετε γι’ αυτές;

Διαβάζω πολύ. Κλασικούς και νεότερους και νεότατους, Έλληνες και ξένους συγγραφείς και όλοι, ακόμα κι όταν δεν μ’ αρέσουν, κατά μια έννοια με επηρεάζουν. Είμαι όμως καταδικασμένος και δεν μπορώ να ξεφύγω από τον τρόπο με τον οποίο γράφω. Νομίζω ότι το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους συγγραφείς που διαμόρφωσαν μια φωνή. Ακόμα κι εκείνοι που μοιάζει να μιμούνται ή που συγγενεύουν με κάποιον άλλο συγγραφέα, είναι καταδικασμένοι να γράφουν έτσι όπως γράφουν.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Νάγια Δαλακούρα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Ο χορός του ανέμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Κεντρική εικόνα: © Αντώνης Κεκιδάκης. 

Επιμέλεια: Book Press

Κάποιοι λέν...

Στέφανος Δάνδολος: «Τα αηδόνια της σιωπής είναι ένα μυθιστόρημα για τη νίκη του συναισθήματος ενάντια στον ζόφο»

Στέφανος Δάνδολος: «Τα αηδόνια της σιωπής είναι ένα μυθιστόρημα για τη νίκη του συναισθήματος ενάντια στον ζόφο»

Με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Τα αηδόνια της σιωπής» (εκδ. Ψυχογιός) συζητάμε με τον συγγραφέα Στέφανο Δάνδολο για τις δύσκολες μέρες των Δεκεμβριανών και πώς μέσα σε ταραγμένους καιρούς μπορεί να ανθίσει η ελπίδα και να ανάψει ένα φως. 

Συνέντευξη στον Διονύση Μ...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ