pylorof 1

Συνέντευξη με την πεζογράφο Νόρα Πυλόρωφ με αφορμή τα δύο τελευταία βιβλία της, «Έρωτας μάγος» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα) και «Ξεχορτάριασμα» (εκδ. Εντευκτήριο).. 

Του Λεωνίδα Καλούση

Πριν από έναν χρόνο κυκλοφόρησε το έκτο βιβλίο σας, το μυθιστόρημα «Έρωτας Μάγος», από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Πώς ξεκινήσατε να γράφετε τούτο το μυθιστόρημα; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Η συγγραφή του «Ερωτα Μάγου» κάλυψε όλο το χρονικό διάστημα του εγκλεισμού με τις ψυχολογικές προεκτάσεις και επιδράσεις που ήρθαν και μας επιβλήθηκαν. Η πανδημία μας δίδαξε με πολύ άσχημο τρόπο αυτό που όλοι ενδόμυχα φοβόμαστε, ότι είμαστε έρμαια στο απρόσμενο και στο ανεξέλεγκτο. Αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις σε κοντινούς και μακρινούς μας ανθρώπους: άδοξη νόσηση, άδοξο θάνατο και άδοξη ταφή. Καθημερινά, ζόφος και ψυχοπλάκωμα. Εψαχνα λοιπόν μια έξοδο από τη στεναχώρια, έψαχνα μαγεία, λίγο φως στην άκρη του τούνελ.

Εψαχνα λοιπόν μια έξοδο από τη στεναχώρια, έψαχνα μαγεία, λίγο φως στην άκρη του τούνελ.

Υποθετώ ότι ήταν έτσι. Δεν ξέρουμε πάντοτε τα κίνητρά μας. 

erotas magosΈνας ισχυρός άντρας, από τη μία, μια ανίσχυρη γυναίκα (η γραμματέας του), από την άλλη. Πώς χειριστήκατε αυτό το κλασικό σχήμα; Μπορεί να ανατραπεί μια τέτοια σχέση ισχύος ή τουλάχιστον να εξισορροπηθεί;

Οντως ξεκίνησα από μία στερεοτυπική σχέση, επί τούτου επιλεγμένη, ώστε να μπορέσω να αποδείξω ότι βεβαίως μπορούν όλα να ανατραπούν, ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο, ότι το δυναμικό σε μια σχέση μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταλλαχθεί, να βαδίσει σε δικά του απρόβλεπτα μονοπάτια. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ερωτευτούν, κουβαλάνε όμως «μπαγάζια». Τα φορτία αυτά λειτουργούν ανασχετικά αμαυρώνουν, δυσκολεύουν ή μποϋκοτάρουν κάθε προσπάθεια να προσεγγίσεις τον άλλο, να τον «γνωρίσεις» σωστά και να χτίσεις μια ιστορία μαζί του. 

Γενικότερα: Πώς μπορεί μια γυναίκα να σταθεί αυτόνομη δίπλα σε έναν άντρα, αν δεν διαθέτει χρήματα και κοινωνική θέση;

Με τη δύναμη της θέλησής της που θα την οδηγήσει στη χειραφέτηση. Αν θελήσει να ξετυλίξει το κουβάρι της από την αρχή, να προσδιορίσει τα «θέλω» της, να μπορέσει να ξεπεράσει τον ελλειμματικό οικογενειακό της περίγυρο που την έχει απαξιώσει και την έκανε αυτό που είναι, άβουλη και υποτακτική και με ελάχιστη εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Να αντιμετωπίσει αυτόν τον εαυτό σαν κάτι αξιόλογο, πολύτιμο και μοναδικό, να οριοθετηθεί και να διεκδικήσει το μερίδιό της στην ισότητα και στην ολοκλήρωση. 

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βαθύτερο θέμα που σας απασχόλησε, πιο προσωπικά μιλώντας, ενδεχομένως και ως γυναίκα συγγραφέας, σε αυτό το μυθιστόρημα;

Εστιάζω σε όλα αυτά που κουβαλάει ο καθένας μέσα του και αναπόφευκτα έρχεται και τα καταθέτει σε μία σχέση. Συχνά με απρόβλεπτες συνέπειες. Είμαστε σύνθετοι, πολύπλευροι και πολυπρισματικοί. Κουβαλάμε ό,τι μας διαμόρφωσε στο παρελθόν, πράγματα καλά αλλά και φόβους, ανεπάρκειες, ανασφάλειες, ενοχές. Με αυτά πορευόμαστε γιατί δεν έχουμε και άλλη επιλογή. Κάποια πράγματα τα γνωρίζουμε, κάποια τα διαισθανόμαστε, για κάποια δεν έχουμε ιδέα. Όλα αυτά λοιπόν θα συγκρουσθούν με τις ιδιαιτερότητες του άλλου ή της άλλης. Ξεκινάει λοιπόν ένα ασυνείδητο ζυγοστάθμισμα. Τι θα αφήσω απ’ έξω, τι θα απαρνηθώ, τι θα ανεχτώ, τι θα πολεμήσω. Πού τελειώνω εγώ και αρχίζει ο άλλος; Τι θα επιτρέψω, σε τι θα επιμείνω. Ένα νταλαβέρι, ένα aller-retour ισορροπιών, επιδιώξεων, εγωισμού και επιβολής, υποταγής και εξουσίας.

 pylorof 2

Η Νόρα Πυλόρωφ-Προκοπίου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Διερμηνέων-Μεταφραστών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά και οικονομία. Εργάστηκε ως καθηγήτρια γερμανικής γλώσσας στο Ινστιτούτο Goethe, κυρίως σε τάξεις Ανώτατης Βαθμίδας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη διδασκαλία της μετάφρασης. Μετέφρασε από τα γερμανικά δύο μυθιστορήματα, μία ποιητική συλλογή, μία ανθολογία Γερμανών ποιητών και έναν τόμο διηγημάτων. Υπήρξε βασική μεταφράστρια του λογοτεχνικού περιοδικού "Ausblicke" (1970-1979). Έχει εκδόσει έξι βιβλία. 

 

Και ο Έρωτας, τι ρόλο παίζει; Σε αυτή την κατά βάθος συγκρουσιακή κατάσταση; Και πόσο τα καταλυτικά και συγκλονιστικά συναισθήματα που δημιουργεί μπορούν να αλλάξουν, να βοηθήσουν, να καταλαγιάσουν, να εξομαλύνουν; Πόσο κρατάει η μαγεία του; Και πώς αποδομείται η σχέση, όταν εκπνέει η έλξη;

xechortariasmaΠρόσφατα κυκλοφόρησε ένα κάπως αναπάντεχο βιβλίο σας (αυτοβιογραφικά διηγήματα, τα περισσότερα, πολλά γραμμένα χρόνια πριν), η συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Το ξεχορτιάριασμα». Κυκλοφόρησε μάλιστα από έναν μικρό ποιοτικό εκδοτικό οίκο, της Θεσσαλονίκης. Τι διαφοροποιεί αυτό το βιβλίο σας από τα υπόλοιπα; Ποιο θα λέγατε ότι είναι το στίγμα του;ά «Μικρός Ιανός

Όπως πολύ σωστά επισημάνατε αυτό το βιβλίο διαφέρει από τα προηγούμενα.

Το πρώτο βιβλίο που έγραψα ήταν οι «Καθρέφτες θαμποί. Τέσσερις ιστορίες και μια αληθινή» που εκδόθηκε το 2004 από τη σειρά «Μικρός Ιανός». Από τότε δεν ασχολήθηκα με τη μικρή αφηγηματική φόρμα. Η μεγάλη πρόκληση για μένα ήταν το μυθιστόρημα.

Οι ιστορίες αυτού του βιβλίου δεν γράφτηκαν για να εκδοθούν. Γράφτηκαν σε βάθος χρόνου αβίαστα, χωρίς λογοτεχνικά τερτίπια, είτε για το κέφι μου ή γιατί είχα την ανάγκη να αποτινάξω από πάνω κάποια πράγματα που με άγγιζαν επώδυνα, να αποσυμπιέσω ό, τι δυσκολευόμουν να επεξεργαστώ. Τις είχα στο συρτάρι για χρόνια.

Όταν αποφάσισα να τις εκδώσω ήξερα ότι θα «τσαλακώθώ» με πολλούς τρόπους, αλλά θεωρώ ότι δεν πρέπει να κρύβουμε πράγματα κάτω από το χαλί ούτε να καταφεύγουμε στην αδιαφορία και στην αποσιώπηση.

Οι ιστορίες είναι επίκαιρες, άλλες διαχρονικές, κάποιες δραματικές, χαμηλόφωνες, με αμφίσημο τέλος, κάποιες κωμικές με μπόλικο αυτοσαρκασμό.

Κάποιες είναι βιωματικές, άλλες τις έντυσα με μυθοπλασία, είναι αυθεντικές και άμεσες, δεν επιτηδεύονται, δεν προσποιούνται. Μακροπρόθεσμα η καταγραφή τους λειτούργησε ευεργετικά. Μόνο που όταν τις έγραφα δεν το ήξερα, ούτε είχα συνειδητοποιήσει ότι με κάθε ιστορία εξόρκιζα δαίμονες, έδιωχνα φαντάσματα, «ξεχορτάριαζα» από ζιζάνια και άλλα βλαπτικά.

Σε ένα από αυτά τα σύντομα διηγήματα, η ηρωίδα σας απογοητεύεται από τον πρώιμο παιδικό της «έρωτα», τον Βασιλιά Κωνσταντίνο, έπειτα από μια χειραψία μαζί του. Αληθινή ιστορία; Και ποια η σημασία της για εσάς σήμερα;

Είναι ένα πραγματικό γεγονός που καταγράφηκε στο χρονικό της οικογένειας σαν ευτράπελη στιγμή. 

Σε πόσο βαθμό η πόλη όπου ζείτε, ο τόπος, η Θεσσαλονίκη, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτά τα διηγήματα; Θεωρείτε τον εαυτό σας μία συγγραφέα της Θεσσαλονίκης, ή δεν έχει για σας νόημα αυτός ο χαρακτηρισμός;

Η πόλη λειτουργεί κατ’αρχάς σαν αίσθηση, ο συγγραφέας την προσεγγίζει χρησιμοποιώντας και τις πέντε αισθήσεις του, την βλέπει και την καταγράφει, την ακούει, την οσμίζεται, την γεύεται, την ψαύει. Μόνο που προχωράει ένα βήμα πιο πέρα, ιχνηλατεί και μια άλλη διάσταση, σκιαγραφεί το Αόρατο, αυτό που κρύβεται πίσω από πράματα, δρόμους πλατείες, σπίτια, μνημεία, στιγμές της μικροϊστορίας της πόλης και στιγμές ιστορικές. Ο συγγραφέας διαισθάνεται τον θυμό της, την απογοήτευση, ψηλαφεί τη φθορά της, χαϊδεύει τις ανεπούλωτες πληγές της.

Η πόλη μου με στοιχειώνει, η γλύκα της με κυνηγάει, μου τάζει και παίζει μαζί μου, μου χαρίζεται και μου ξεγλιστράει.

Η πόλη μου με στοιχειώνει, η γλύκα της με κυνηγάει, μου τάζει και παίζει μαζί μου, μου χαρίζεται και μου ξεγλιστράει. Και δεν μ’αφήνει. Χωρίς εγώ να το επιζητάω. Δεν την προσκαλώ. Είναι εκεί. Ζητάει το μερτικό της. Γίνεται ο μεγάλος συμπρωταγωνιστής. Η αρχή και το τέλος. Η Θεσσαλονίκη τη μέρα, τη νύχτα, το πρωί και το βράδυ,

Οιι προσωπικές ιστορίες των καθημερινών ανθρώπων συνυφαίνονται με την πόλη που ο συγγραφέας την χρησιμοποιεί σαν χώρο υποδοχής, σαν ένα παλλόμενο ταμπλώ βιβάν, όπου εκεί μέσα στήνει το θέατρο της πλοκής του και τοποθετεί τις περιπέτειες των ηρώων του, ντύνοντας με λέξεις τα φωτογραφικά στιγμιότυπα της μνήμης του.

Οπότε, ναι, είμαι συγγραφέας της Θεσσαλονίκης και είναι πολύ σημαντικό αυτό για μένα.

politeia link more

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιγόνη Ζόγκα: «Όπως ο Φοίνικας, έτσι και ο έρωτας είναι ταυτόχρονα αληθινός και φανταστικός»

Αντιγόνη Ζόγκα: «Όπως ο Φοίνικας, έτσι και ο έρωτας είναι ταυτόχρονα αληθινός και φανταστικός»

Υπάρχει πραγματικός έρωτας ή είναι μια φενάκη; Μπορούν οι εξωγενείς παράγοντες, ειδικά όταν είναι οριακοί, να επηρεάσουν μια σχέση; Με αφορμή το βιβλίο της Αντιγόνης Ζόγκα «Παλμίτα» (εκδ. Ψυχογιός) συζητούμε με τη συγγραφέα για τον Έρωτα–Φοίνικα που αναγεννάται από τις στάχτες του. 

...
Ελένη Νικολαΐδου: «Όταν επέστρεψαν οι πολιτικοί πρόσφυγες η κυβέρνηση τους φέρθηκε σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας»

Ελένη Νικολαΐδου: «Όταν επέστρεψαν οι πολιτικοί πρόσφυγες η κυβέρνηση τους φέρθηκε σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας»

Με αφορμή το βιβλίο της «Καλή πατρίδα, σύντροφε» (εκδ. Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας), η Ελένη Νικολαΐδου μάς μιλάει για ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα και υποφωτισμένα θέματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που έχει να κάνει με τους πολιτικούς πρόσφυγες που κατέφυγαν στην πρώην Ανατολική Ευρώπη μετά το τέλος του Εμφυ...

Αλίκη Καγιαλόγλου: «Παπαδιαμάντης, Πεσσόα, Νίτσε: Με συγκινεί βαθιά ότι και οι τρεις στερήθηκαν το γυναικείο –και όχι μόνον– χάδι»

Αλίκη Καγιαλόγλου: «Παπαδιαμάντης, Πεσσόα, Νίτσε: Με συγκινεί βαθιά ότι και οι τρεις στερήθηκαν το γυναικείο –και όχι μόνον– χάδι»

Μια συνομιλία με την πολύτροπη ερμηνεύτρια, με αφορμή την παράστασή της «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου», σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, το Σάββατο 6 Απριλίου στο «STUDIO new star art cinema».

Συντέντευξη στον Κώστα Αγοραστό

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ: από τον Μάρτιο ως το τέλος του έτους σε Αθήνα, Χαλκίδα, Λευκάδα, Χανιά

16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ: από τον Μάρτιο ως το τέλος του έτους σε Αθήνα, Χαλκίδα, Λευκάδα, Χανιά

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιηθεί η 16η έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις), στο πλαίσιο του οποίου θα υλοποιηθούν διάφορα πρότζεκτ από τον Μάρτιο ως το τέλος του έτους, λειτουργώντας έτσι ως Πολιτιστική και Λογοτεχνική Γέφυρα μετ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες» της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη (προδημοσίευση)

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες» της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη «Πίσω από τις κλειστές πόρτες – Αστέρες, ηγέτες, γαλαζοαίματοι και καθημερινοί άνθρωποι», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 3 Απριλίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δύο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...
Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Και τα πέντε έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα τόσο στην εποχή τους και στις συνθήκες που γράφτηκαν όσο και με σημερινά κριτήρια. Θα βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Marquis De Sade «Οι Εκα...

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ