giaxali 728

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα η Κωνσταντίνα Γιαχαλή, με αφορμή το μυθιστόρημά της «Ποτέ δεν ξέρεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Book Press

Βρισκόμαστε στα ανέμελα χρόνια του 2004, όταν η Ελλάδα «νικούσε». Τι σημαίνει για σας αυτή η εποχή, με δεδομένα όσα ακολούθησαν;

Νοσταλγία κι ένα «δόξα τω θεώ, περάσαμε καλά». Ήταν πολύ όμορφα χρόνια, όχι μόνο επειδή ήμουν νέα. Υπήρχαν δουλειές, ευκαιρίες και όλα ανοιχτά μπροστά μας, δικά μας. Όχι ότι τα πήγαμε άσχημα, αλλά αν σκεφτείς τι ακολούθησε (οικονομική κρίση, πανδημία κλπ) νιώθεις λίγο σαν να πήγες σινεμά για να δεις ρομαντική κομεντί και μετά το διάλειμμα η ταινία έγινε θρίλερ.

Το βιβλίο σας διαδραματίζεται κυρίως στην Αθήνα αλλά και σε κοντινά νησιά. Τι ρόλο παίζει ο τόπος στην εξέλιξη της πλοκής;

Αρκετά μεγάλο. Η Κατερίνα κι η παρέα της κινούνται κυρίως στο κέντρο, μια και Ομήρου και Σκουφά έχει το μπαρ ο Νικήτας, ο κολλητός της Κατερίνας. Η Ύδρα είναι ο τόπος καταγωγής του Νικήτα κι η Κατερίνα τον έχει συνδυάσει με τις πρώτες ανέμελες διακοπές της. Για να μην κάνω spoiler δεν θα είχαμε happy end αν δεν υπήρχε η Ύδρα κι ένα ταξίδι που θα μάζευε όλη την παρέα εκεί.

Αν υπάρχει μια δεύτερη ανάγνωση είναι ο φόβος που μπορεί να μπει τροχοπέδη σ’ ό,τι θέλεις να κάνεις.

Ο τίτλος μας προετοιμάζει για ένα απλό μυθιστόρημα, με καθημερινές ιστορίες, καθημερινούς ανθρώπους. Είναι έτσι, ή υπάρχει «δεύτερη ανάγνωση»;

Έτσι είναι. Ιστορίες που μπορεί να συμβούν σε μας ή στους φίλους μας. Άνθρωποι που είμαστε εμείς ή οι φίλοι μας. Αν υπάρχει μια δεύτερη ανάγνωση είναι ο φόβος που μπορεί να μπει τροχοπέδη σ’ ό,τι θέλεις να κάνεις. Εδώ μπαίνει σε μεγάλη μεν δόση με αστείες δε συνέπειες.

KG YouNeverKnow coverΈχετε ασχοληθεί με τη συγγραφή σεναρίου, κυρίως σε τηλεοπτικές σειρές. Είναι το βιβλίο σας μια «σειρά εν αναμονή»; Εφαρμόσατε τεχνικές και κανόνες της σεναριογραφίας;

Είναι μια σειρά σε αναμονή, ναι, αλλά δεν βιάζομαι. Κι επίσης, ναι, χρησιμοποίησα τεχνικές και κανόνες που έμαθα στο σενάριο. Νομίζω πως οι κανόνες πάνω κάτω είναι ίδιοι κι ας αλλάζει το μέσο. Ένας ήρωας που θέλει κάτι κι ο αγώνας του αν θα τα καταφέρει ή όχι. Από κει ξεκινάνε όλα σε άπειρες παραλλαγές και άπειρα ταξίδια.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βαθύτερο θέμα που σας απασχόλησε σε αυτό το μυθιστόρημα;

Το πως γίνεται δύο άνθρωποι που θέλουν ο ένας τον άλλον και τους χωρίζει μόνο μια πόρτα, να μη μπορούν να είναι μαζί όταν μπαίνει ανάμεσά τους ο φόβος. Και το πόση υπομονή μπορεί να έχουν οι φίλοι μας όταν τους σκοτίζουμε με τα ίδια προβλήματα ξανά και ξανά.

Υπήρξε κάποιο βιβλίο πάνω στο οποίο στηριχτήκατε; Γενικεύοντας την ερώτηση, ποιους θεωρείται δασκάλους σας στην περιπέτεια της γραφής;

Όχι, δεν στηρίχτηκα σε κάποιο βιβλίο. Αν και στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχα κωμικά μυθιστορήματα όπως το «Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς» και το «Πλην», τα ευθυμογραφήματα του Ψαθά και της Ακρίτα και τα μυθιστορήματα του Γιάννη Ξανθούλη. Δάσκαλούς μου θεωρώ τον κύριο Ιωσηφέλη, καθηγητή μου στο τμήμα Κινηματογράφου της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, την κυρία Δούκα και τον κύριο Κρίμπαλη, που κάθε φορά που δουλεύουμε μαζί με πάνε πιο πέρα από κει που μπορώ και τους ευχαριστώ πολύ για αυτό.

politeia link more

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Ασημίνα Ξηρογιάννη: «Η ποίηση ολοκληρώνεται όταν βρει τους αποδέκτες της»

5 λεπτά με την Ασημίνα Ξηρογιάννη: «Η ποίηση ολοκληρώνεται όταν βρει τους αποδέκτες της»

5 λεπτά με μία ποιήτρια. Σήμερα, η Ασημίνα Ξηρογιάννη, για τη συλλογή της «Η καρδιά της γινόταν ποτάμι» (εκδ. Βακχικόν). 

Επιμέλεια: Book Press

Υπάρχει μια στιγμή στον χρόνο που θεωρείτε την αρχή της συγγραφής της ν...

Αντώνης Μαυρόπουλος: «Τα απόβλητα είναι το πιο ειλικρινές τεκμήριο ενός πολιτισμού»

Αντώνης Μαυρόπουλος: «Τα απόβλητα είναι το πιο ειλικρινές τεκμήριο ενός πολιτισμού»

«Το λογικό άλμα προκύπτει γιατί έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τα απόβλητα "φυσικά" και τους απόβλητους ανθρώπους "ατυχία". Το βιβλίο υποστηρίζει το αντίστροφο: και τα δύο παράγονται από την ίδια μήτρα» μας είπε ο Αντώνης Μαυρόπουλος με αφορμή το βιβλίο του «Waste side stories» (εκδ. Τόπος). 

...
Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ