giorgos petrakis

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Γιώργος Πετράκης με αφορμή τη συλλογή με διηγήματα «Τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στιγμός.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε τις τρεις ιστορίες που συναπαρτίζουν το δεύτερο βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Το αρχικό ερέθισμα ήταν πώς η πτώση των Τσάρων θα μπορούσε να αποτυπωθεί στις ζωές καθημερινών ανθρώπων. Η πτώση από έναν μαγικό κόσμο θα μπορούσε να είναι ο έρωτας δίχως ανταπόκριση, ο έρωτας σε λανθάνουσα μορφή, ένα πόδι που έχει ακρωτηριαστεί αλλά ακόμα πονά σαν να υπάρχει. Ο έρωτας που όσο μεγαλώνει κανείς μετουσιώνεται από επιθυμία σε υπαρξιακή ανάγκη. Η αγάπη που πια δεν είναι επιβεβαίωση αλλά συνοδοιπόρος για το τέλος.

Στην πορεία προστέθηκαν και άλλα ερεθίσματα, η σκοτεινιά της επαρχίας που συνυπάρχει με παραβατικές καταστάσεις, ένα διήγημα που δημοσιεύθηκε σε Κυριακάτικη εφημερίδα που υπήρξε η αφορμή για την αρχική σύλληψη της ομότιτλης ιστορίας, φευγαλέα χρώματα και αρώματα από το Ρέθυμνο των νεανικών μου χρόνων. Ο έρωτας που γνώρισα και αυτός που δεν γνώρισα, που όσο μεγαλώνω με συντροφεύουν και οι δυο.

Η Κρήτη, όπως την έχω ζήσει, είναι η γη των σκληρών αντιθέσεων και για τον λόγο αυτό οι ήρωες μου θα μπορούσαν να μένουν μόνο εκεί,

Ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επινόηση, πού γέρνει η πλάστιγγα;

Η κινητοποιός δύναμη των γραπτών μου είναι η επινόηση φανταστικών καταστάσεων που εμπεριέχουν ψήγματα όσων έχω ζήσει και όσων με απασχολούν. Το ενδιαφέρον στο βιβλίο αυτό είναι ότι τα ονόματα ορισμένων εκ των χαρακτήρων ανήκουν σε υπαρκτά πρόσωπα του κύκλου μου. Οι χαρακτήρες όμως αυτών είναι φανταστικοί. Αυτό που έκανα είναι να πάρω ανθρώπους δικούς μου, με τα ονόματά τους, και να τους βάλω να παίξουν έναν ξένο χαρακτήρα, όπως θα έκανε ένα σκηνοθέτης στο θέατρο με τους ηθοποιούς.

Πόσο καθοριστικός είναι ο τόπος, εν προκειμένω η Κρήτη, για τις ιστορίες που διηγείστε;

Η Κρήτη, όπως την έχω ζήσει, είναι η γη των σκληρών αντιθέσεων και για τον λόγο αυτό οι ήρωές μου θα μπορούσαν να μένουν μόνο εκεί, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά. Ξεκινώντας από το βουνό ή τη θάλασσα, στο φιλότιμο ή τη βεντέτα, στον θάνατο ή τον παράνομο έρωτα, στον υπόκοσμο αλλά και τους επιφανείς ντόπιους. Όλα αυτά συνυπάρχουν στην Κρήτη, όπως ακριβώς συνυπάρχουν οι ήρωες των ιστοριών με τον εαυτό που έχουν και αυτόν που φαντάζονται ότι έχουν, με τη μιζέρια τους που φωτίζεται από την αναπόληση μιας άλλης εποχής, παραμυθένιας, με τον έρωτα που παρότι λειψός συνεχίζει να φωνάζει και να διεκδικεί.

Ο κίνδυνος, το διαρκές ρίσκο για τη φυλακή ή τον θάνατο, η κοινωνική απομόνωση, η ανάγκη για επιβίωση που γρήγορα γίνεται μεγαλομανία, ο νομός του ισχυρού, ο έρωτας που μπορεί να γίνει προδοσία -όλα αυτά υπάρχουν στην καθημερινότητα,

Τα πρόσωπα των ιστοριών σας είναι συνήθως άτομα του περιθωρίου, με ζωές σκληρές και βίαιες. Τι σας γοητεύει σε αυτά;

Ανέκαθεν με γοήτευαν οι ζωές των ανθρώπων που ζουν για το όλα ή τίποτα, που τη μια στιγμή είναι ελεύθεροι αλλά δεν διστάζουν την επόμενη στιγμή να μπουν φυλακή ή ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους. Με γοητεύουν οι άνθρωποι του περιθωρίου γιατί η ζωή αυτών είναι ένα απόσταγμα των ζωών πολλών ανθρώπων μαζί. Ο κίνδυνος, το διαρκές ρίσκο για τη φυλακή ή τον θάνατο, η κοινωνική απομόνωση, η ανάγκη για επιβίωση που γρήγορα γίνεται μεγαλομανία, ο νομός του ισχυρού, ο έρωτας που μπορεί να γίνει προδοσία – όλα αυτά υπάρχουν στην καθημερινότητα, όμως σε συγκεκριμένους ανθρώπους οι καταστάσεις αυτές βιώνονται με περισσότερη ένταση. Αυτό συμβαίνει στους ανθρώπους του υποκόσμου, συμβαίνει όμως και στους συγγραφείς.

petrakis exΠοιο θα λέγατε ότι είναι το βαθύτερο θέμα που σας απασχόλησε σε αυτές τις τρεις ιστορίες. Θα λέγατε ότι έχουν βγει από την ίδια «μήτρα»;

Οι ιστορίες αυτές έχουν ως κοινό θέμα την σχέση του κάθε ανθρώπου με το σώμα του, την πιο προσωπική του υπόσταση. Οι ήρωες εδώ έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς, σε φυσικό ή ερωτικό επίπεδο, και στην προσπάθεια να συνυπάρξουν με αυτή τους την ατέλεια ανακαλούν από το παρελθόν της Τσαρικής Ρωσίας ένδοξες στιγμές και διάσημα πρόσωπα, με τα οποία θεωρούν ότι με κάποιον τρόπο συνδέονται – είτε λόγω συγγένειας είτε γιατί περιμένουν να επιστρέψουν ξανά και με την επιστροφή τους να διορθωθεί μαγικά η ζωή των ηρώων.

Με ποιον τρόπο είναι παρόν ο αναγνώστης τη στιγμή που γράφετε;

Ο αναγνώστης παρασύρεται στις ιστορίες αυτές από τις εξελίξεις και από τις ποίκιλες και αντιφατικές καταστάσεις που συνυπάρχουν την ίδια στιγμή, καθώς γνωρίζει χαρακτήρες ανθρώπων που κανείς δεν θα φανταζόταν ότι μπορεί να υπάρχουν. Όταν όμως αποκρυσταλλωθούν οι ιστορίες στη συνείδηση του αναγνώστη, τότε αναδύονται θέματα που τον απασχολούν: Ο έρωτας τελικά είναι κάτι συγκεκριμένο ή υπάρχει με πολλές μορφές; Πώς μεταμορφώνεται ο έρωτας όταν το σώμα φθείρεται; Ίσως γίνεται ελευθερία, ίσως και φυλακή, έχουν να πουν οι ήρωες στο βιβλίο αυτό.

politeia link more

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Κωνσταντίνα Γιαχαλή

5 λεπτά με την Κωνσταντίνα Γιαχαλή

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα η Κωνσταντίνα Γιαχαλή, με αφορμή το μυθιστόρημά της «Ποτέ δεν ξέρεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Book Press

Βρισκόμαστε στα ανέμελα χρόνια του 2004, όταν η Ελλάδα «νικούσε». Τι σημαίν...

Παντελής Μπουκάλας: «Η μαρτυρία τους είναι μαρτυρία της νοοτροπίας των προγόνων μας»

Παντελής Μπουκάλας: «Η μαρτυρία τους είναι μαρτυρία της νοοτροπίας των προγόνων μας»

Μια συνομιλία με τον Παντελή Μπουκάλα για τη δημώδη ποίηση, την πρόσληψή της από τους μεταγενέστερους ποιητές και την ένταξή της στις πηγές ιστορικής πληροφορίας, με αφορμή την κυκλοφορία του τέταρτου τόμου της σειράς «Πιάνω γραφή να γράψω... Δοκίμια για το Δημοτικό Τραγούδι»: «Ο έρως και το έθνος. Οι φυλές, οι θρησ...

Νίκος Σιδέρης: «Χρειάζεται συναισθηματική ευθύνη» – Με αφορμή το «Πώς το παιδί μαθαίνει να ζητά λαμβάνοντας υπόψη και τον άλλον»

Νίκος Σιδέρης: «Χρειάζεται συναισθηματική ευθύνη» – Με αφορμή το «Πώς το παιδί μαθαίνει να ζητά λαμβάνοντας υπόψη και τον άλλον»

Από την ωμή ναρκισσιστική απαίτηση στο έντεχνο αίτημα: «Πώς το παιδί μαθαίνει να ζητά λαβαίνοντας υπόψη και τον άλλον». Μια συζήτηση με τον ψυχίατρο - ψυχαναλυτή Νίκο Σιδέρη με αφορμή το τελευταίο βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Της Ελένης Κορόβηλα

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Θα χρειαστείτε ένα λεξικό και καλή επαφή με την πραγματικότητα»: οι δέκα συγγραφικές συμβουλές της Μάργκαρετ Άτγουντ

«Θα χρειαστείτε ένα λεξικό και καλή επαφή με την πραγματικότητα»: οι δέκα συγγραφικές συμβουλές της Μάργκαρετ Άτγουντ

Η Margaret Atwood είναι Καναδή συγγραφέας και ποιήτρια, ευρέως γνωστή για το μελλοντολογικό μυθιστόρημά της «Η ιστορία της θεραπαινίδας», το οποίο εκτυλίσσεται σε μια δυστοπική, πατριαρχική κοινωνία όπου οι γυναίκες έχουν χάσει τα περισσότερα δικαιώματά τους. Τόσο με το λογοτεχνικό της έργο, όσο και με τα δοκίμια, τ...

«Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική)

«Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική)

Για το μυθιστόρημα του Santiago Roncagliolo «Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, εκδ. Καστανιώτη).

Του Διονύση Μαρίνου

Το 2021, έπειτα από τρία χρόνια εργώδους προσπάθειας και αναγκαίας κατάδυσης στο σκότος, η περιβ...

Τα Χανιά τίμησαν τη Μάρω Δούκα

Τα Χανιά τίμησαν τη Μάρω Δούκα

Σε μια σεμνή μα συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση, ο Δήμος Χανίων τίμησε τη Χανιώτισσα συγγραφέα, Μάρω Δούκα, για την προσφορά της στις Τέχνες, τα Γράμματα και την ανάδειξη της Ιστορίας του τόπου. Στη φωτογραφία, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης καθώς αποδίδει το μετάλλιο της πόλης στη συγγραφέα.

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ann Cleeves «Άλμπατρος» (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 3

...
«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ηλία Μαγκλίνη «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άκουσέ με.

Σε όλη μας τη ...

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα των Stephen King & Peter Straub «Το φυλαχτό» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εννιά αστυνομικά που ξεχωρίζουν αυτό το καλοκαίρι

Εννιά αστυνομικά που ξεχωρίζουν αυτό το καλοκαίρι

Από την πληθώρα των νέων εκδόσεων μεταφρασμένων αστυνομικών βιβλίων ξεχωρίσαμε εννέα. Σας τα παρουσιάζουμε. 

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

Μήπως το κατασκοπικό εξελίσσεται στο νέο συναρπαστικό θρίλερ; Εννέα –κλασικά και σύγχρονα– αστυνομικά μυθιστορήμ...

31+1 βιβλία πολιτικής, Ιστορίας & ιδεών: Για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

31+1 βιβλία πολιτικής, Ιστορίας & ιδεών: Για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

Επιλογή 31 βιβλίων non fiction, τα οποία κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες: Ιστορία, φιλοσοφία, πολιτική και διανόηση, έμφυλη βία και δικαιώματα και, βέβαια, Μικρασιατική Καταστροφή. Και στο τέλος, μια ιδιαίτερη πρόταση μεταφρασμένης λογοτεχνίας.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...
Ανακαλύπτοντας τη σπουδαία μαύρη λογοτεχνία: 31 βιβλία που κυκλοφορούν στη χώρα μας

Ανακαλύπτοντας τη σπουδαία μαύρη λογοτεχνία: 31 βιβλία που κυκλοφορούν στη χώρα μας

To 2021 ήταν η χρονιά της μαύρης λογοτεχνίας. Το βραβείο Νόμπελ αλλά και το γαλλικό Γκονκούρ απονεμήθηκαν σε συγγραφείς που γεννήθηκαν στην Αφρική αλλά βρήκαν φωνή στις χώρες που μετανάστευσαν. Τα βραβεία επισφράγισαν μια ευρύτερη αύξηση του ενδιαφέροντος για έργα μαύρων συγγραφέων, κυρίως Αμερικανών, που τους ανακα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ