nikos mikropoulos kentriki

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Νίκο Μικρόπουλο για το βιβλίο του «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ιστορίες» (εκδ. Βακχικόν)

Του Λεωνίδα Καλούση

80 ιστορίες απ’ όλον τον κόσμο. Πότε ξεκίνησαν να γράφονται και ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα;

Άρχισα να γράφω στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης με την παρότρυνση φίλων: «Φοβερές αυτές οι ιστορίες που μας λες απ’ τα ταξίδια σου! Γιατί δεν γράφεις ένα βιβλίο;» Ωστόσο δεν είχα αυτή την πρόθεση εξ' αρχής. Ήταν η χαρά της γραφής. Όταν μαζεύτηκε αρκετό υλικό σκέφτηκα να το εκδώσω.

Ιστορίες αληθινές, βιωματικές, από τα ταξίδια σας. Εμφιλοχώρησε καθόλου η μυθοπλασία στις διηγήσεις σας και με ποιον τρόπο;

Ξεκίνησα καταγράφοντας ρεαλιστικά κάποιες ιστορίες, απ’ αυτές που σου μπουμπουνίζει η ίδια η ζωή σε τόπους με διαφορετικές εικόνες, ήθη, συμπεριφορές. Άλλες τις «πείραξα» με βάση σενάρια που ήθελα, δεν ήθελα, φοβόμουν μην, συμβούν. Που όμως θα μπορούσαν εύκολα να έχουν συμβεί με βάση τα γεωγραφικά, ιστορικά, κοινωνικά, πολιτισμικά στοιχεία αυτών των τόπων τα οποία διατηρώ αυστηρώς ακριβή και επιμελώς ερευνημένα. Τέλος, έχοντας φτάσει τα διηγήματα κοντά στον αριθμό του τίτλου Ο γύρος του κόσμου σε 80 ιστορίες που κάποια στιγμή μού κόλλησε, συμπλήρωσα κάνοντας επί χάρτου το ταξίδι σε μια χώρα που πολύ θα ήθελα αλλά φοβάμαι πως δεν θα μπορέσω ποτέ να επισκεφτώ λόγω απαγορευτικών για ταξίδι, μακροχρόνιων μπελάδων εκεί.

Έχοντας φτάσει τα διηγήματα κοντά στον αριθμό του τίτλου [80], που κάποια στιγμή μού κόλλησε, συμπλήρωσα κάνοντας επί χάρτου το ταξίδι σε μια χώρα που πολύ θα ήθελα αλλά φοβάμαι πως δεν θα μπορέσω ποτέ να επισκεφτώ λόγω απαγορευτικών για ταξίδι, μακροχρόνιων μπελάδων εκεί.

Ποια ήταν η πιο αλλόκοτη σκηνή που θα συναντήσει ο αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου σας;

Νομίζω πως θα συναντήσει πολλές και οι απόψεις για την πιο αλλόκοτη θα διαφέρουν. Τολμήματα, αναποδιές, γκάφες, έρωτες, εκεί μακριά παίρνουν άλλες διαστάσεις. Η γνώμη μου; Ίσως θα περιμένατε κάποια σκηνή από τα διηγήματά μου σε εξωτικά μέρη, Γκάνα, Εκουαδόρ, Παταγονία, Λάος, Παπούα-Νέα Γουινέα... Θα σας πω όμως κάτι απ’ τη Βόρεια Ευρώπη. Η σκηνή όπου οι φίλοι που φιλοξενούν τον ήρωα (τους είχε φιλοξενήσει κι ο ίδιος στην Ελλάδα) τον καταγγέλλουν στην αστυνομία επειδή έκοψε ένα τριαντάφυλλο από ένα δημόσιο παρτέρι.

vakxikon mikropoulos o gyros tou kosmou se 80 istoriesΑντιλαμβανόμαστε ότι σας ενέπνευσαν μεγάλοι ταξιδιώτες και πρωτοπόροι εξερευνητές. Από την ταξιδιωτική λογοτεχνία είχατε κάποιο πρότυπο;

Την ταξιδιωτική λογοτεχνία φυσικά την καταβροχθίζω. Έχω βρεθεί στα πλοία του Μαγγελάνου, του Κουκ, με τις καμήλες του Μάρκο Πόλο, με τους αχθοφόρους του Δόκτορα Λίβινγκστον. Έχω ταξιδέψει με τον Καζαντζάκη και τον Τσάτουιν. Όμως ως πρότυπο γραφής ακολουθώ τον δικό μου τρόπο. Δεν πρόκειται για περιγραφή ταξιδιού αλλά για θραύσματα που συνήθως εκτυλίσσονται σε λίγες ώρες, δίνοντάς μου τη δυνατότητα να εμβαθύνω μέσα στη στιγμή.

Υπάρχει κάτι που συνέχει όλες αυτές τις ιστορίες; Υπάρχει, με άλλα λόγια, ένα κοινό θέμα;

Ναι. Ο ήρωας δεν είναι βέβαια ένα άγραφο χαρτί. Είναι μεγαλωμένος στη σημερινή Ελλάδα με τις εικόνες, τις συνήθειες, τις συμπεριφορές της, το σύστημα αξιών της. Μάλιστα ταξιδεύοντας κουβαλάει στις αποσκευές του απ’ την πατρίδα τη γενική εικόνα που έχει για τον προορισμό του αλλά και την κάθε φορά ψυχολογική του διάθεση. Ε, όλα αυτά μπαίνουν σε δοκιμασία ή και σε σύγκρουση με τις πραγματικότητες που συναντά, πολιτισμικές, ηθικές, πολιτικές. Διαπιστώνει πως όσο καλά διαβασμένος και οργανωμένος να είναι, αν βγει έξω απ’ την τουριστική τροχιά, εκεί υπάρχουν άλλες εκδοχές, διαφορετική φύση, άλλες κοινωνίες ικανές να μας εντυπωσιάσουν, να μας τιμωρήσουν αν δεν τις σεβαστούμε, σε κάθε περίπτωση να μας διδάξουν. Αυτό ακριβώς εκφράζει κι ο ήρωας όταν μονολογεί: «Μάλιστα. Βρίσκομαι χιλιάδες μίλια μακριά απ’ την πατρίδα».

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Δεληγιώργη: «Την τύχη των βιβλίων σήμερα την επικαθορίζει η δύναμη των εκδοτών»

Αλεξάνδρα Δεληγιώργη: «Την τύχη των βιβλίων σήμερα την επικαθορίζει η δύναμη των εκδοτών»

Μια συζήτηση με την Αλεξάνδρα Δεληγιώργη με αφορμή την επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το κόκκινο της φωτιάς – Μικρό εγχειρίδιο λογοτεχνίας» (εκδ. Αρμός).

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

«Μικρό εγχειρίδιο λογοτεχνίας», είναι ο υπότιτλος του βιβλ...

5 λεπτά με τη Λία Νικολάου

5 λεπτά με τη Λία Νικολάου

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα η Λία Νικολάου, με αφορμή το δεύτερο μυθιστόρημά της «Θύματα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Το δεύτερο βήμα, στη λογοτεχνία, λέγεται ότι είναι το δυσκολότερο. Η δική ...

Ανδρέας Στάικος: «Ο καθένας να μείνει δέσμιος του εαυτού του, μόνο έτσι θα απελευθερωθεί»

Ανδρέας Στάικος: «Ο καθένας να μείνει δέσμιος του εαυτού του, μόνο έτσι θα απελευθερωθεί»

Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον Ανδρέα Στάικο. Η πορεία του στα ελληνικά γράμματα, τα θεατρικά του έργα, τα πεζογραφήματα και οι μεταφράσεις του, τα χρόνια στο Παρίσι και ο Μάης του ’68 και η σχέση της μαγειρικής με μια θεατρική παράσταση. 

Του Σόλωνα Παπαγεωργίου

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» του Δημήτρη Αγγελή (κριτική)

«Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» του Δημήτρη Αγγελή (κριτική)

Για την ποιητική συλλογή του Δημήτρη Αγγελή «Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» (εκδ. Πόλις). Κεντρική φωτογραφία © Karsten Winegeart / Unsplash.

Του Γιώργου Βέη

«Η αλήθεια είναι απεχθής: έχουμε την τέχνη ...

Σε κάθε περίπτωση η ορθοδοξία θα νικήσει (διήγημα)

Σε κάθε περίπτωση η ορθοδοξία θα νικήσει (διήγημα)

Λάλησε ο κόκορας στο κινητό. Σηκώθηκα με ταραχή να κλείσω το ξυπνητήρι. Δεν ξέρω γιατί αλλά στο τρίτο χτύπημα νομίζω πως κυνηγάω το πετεινάρι και όλο μου ξεφεύγει. Θέλω να το πιάσω από το λαιμό και να το ταρακουνώ μέχρι να γίνει κόκκινο, όπως το λειρί του.

Του Δημήτρη Μαγριπλή

...
«Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» του Κόλσον Γουάιτχεντ (κριτική)

«Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» του Κόλσον Γουάιτχεντ (κριτική)

Για το μυθιστόρημα του Colson Whitehead «Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ίκαρος).

Του Νίκου Ξένιου

“You move it to the left,
Yeah, and you go for yourself. ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

«Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μέχρι κάποια ηλικία η μνήμη θυμίζει πατάρι· στοιβάζεις ό,...

«Το γεγονός» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Το γεγονός» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Annie Ernaux «Το γεγονός» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη –βραβευμένη με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας πέρσι– ταινία. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 26 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας...

«Ονειρεύομαι πίνακες» του Σόλωνα Παπαγεωργίου (προδημοσίευση)

«Ονειρεύομαι πίνακες» του Σόλωνα Παπαγεωργίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σόλωνα Παπαγεωργίου «Ονειρεύομαι πίνακες», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Στίξις.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ονειρεύομαι πίνακες

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

Το μυθιστόρημα, ακόμη και την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, παραμένει το μεγάλο χωνευτήρι της πεζογραφικής φόρμας, ένας αφηγηματικός κόσμος ευρύχωρος και δεκτικός, που έχει τη μοναδική δύναμη να κινεί μεγάλους όγκους αφηγηματικού υλικού και να τους κατανέμει ομαλά μέσα στη διάρκεια μίας ή και πολλών δεκαετιών. ...

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι προσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του George Orwell. Κλασικό και σύγχρονο βρετανικό, σκανδιναβικό αλλά και μια αυτοέκδοση ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος μεταξύ των προτάσεων. Κεντρική εικόνα: Εικονογράφηση του Λιθουανού © Karolis Strautniekas.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Οκτώ βιβλία που μας βοηθούν να καταλάβουμε, ακόμη και σε καταστάσεις κρίσιμες και τραγικές όπως αυτές που ζούμε σήμερα, «Πώς φτάσαμε ως εδώ». Τα έξι είναι βιβλία ιστορίας, έρευνας και γεωπολιτικής και τα δύο είναι λογοτεχνικά έργα Ουκρανών συγγραφέων. Στην κεντρική εικόνα: Από διαδήλωση στο Βερολίνο την περασμένη Κυ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ