loukas anagnostopoulos

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Λουκάς Αναγνωστόπουλος με αφορμή το βιβλίο του «Οι μύθοι του χθες και οι άνθρωποι του σήμερα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα. 

Επιμέλεια: Book Press

«Οι αρχαίοι μύθοι είναι συναρπαστικοί και διαχρονικοί. Τα πάθη και οι αρετές των ηρώων βρίσκουν εφαρμογή στο σήμερα και αντιστοιχούν στο ατομικό και συλλογικό γίγνεσθαι. Κατά πόσο ο σημερινός άνθρωπος έχει στοιχεία του Σίσυφου, του Προμηθέα και του Τάνταλου;» 

Το βιβλίο σας Οι μύθοι του χθες και οι άνθρωποι του σήμερα απαρτίζετε από τρεις ενότητες. Ποιο νήμα τις ενώνει;

Έχω μια θεωρία που την ονομάζω το υφαντό του κόσμου. Το κοσμικό πέπλο φτιαγμένο από δισεκατομμύρια νήματα αλληλεπιδράσεων, δεδομένων, πράξεων. Είναι η δική μου μεταφορά για τον ασύλληπτο πίνακα μεταβλητών, φυσικών, ανθρώπινων, καιρικών, ζωικών, φυτικών. Θεωρούμε πως είμαστε ικανοί για το οτιδήποτε. Στην επιφάνεια ισχύει. Μοιάζουμε με μια πολυμεταβλητή εξίσωση εκατομμύριων μεταβλητών. Και όμως. Στην πραγματικότητα είμαστε προβλέψιμοι. Είμαστε οι επιλογές μας και αυτές περιορίζονται από τα πάθη, τους φόβους, τις επιθυμίες, τα ένστικτα, το περιβάλλον που μεγαλώσαμε, την εκπαίδευσή μας. Οι ήρωες των μύθων και μείς στο σήμερα είμαστε ενωμένοι σε αυτό το υφαντό με νήματα. Τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι μύθοι, είναι τα θέματα που μας απασχολούν και σήμερα. Ο υπαρξιακός και οικονομικός βράχος του Σίσυφου που κουβαλάμε κάθε μέρα, τα δεσμά του Προμηθέα στη ζωή μας και η στέρηση του Τάνταλου σε ένα περιβάλλον πλασματικής αφθονίας είναι ζητήματα διαχρονικά και αυξανόμενης σημασίας. Οι απαντήσεις που θα δοθούν θα καθορίσουν την πορεία μας ως μονάδες και ως σύνολο.

Τι είναι για σας ένας μύθος; Πώς δημιουργείται και σε τι εξυπηρετεί;

Για μένα ο μύθος είναι μια λαϊκή αφήγηση που με έξυπνο, συμβολικό και παραστατικό τρόπο σκιαγραφεί διαχρονικά γνωρίσματα των ανθρώπων και περιγράφει την πορεία μας και τις συνέπειες από τις (μη) πράξεις μας και τα λεγόμενα και τα ανείπωτα μας. Ο μύθος είναι ιστορίες φτιαγμένες από ανθρώπους για ανθρώπους, ακόμα και όταν περιλαμβάνουν τους Θεούς. Όχι τυχαία οι μπαγάσες οι πρόγονοι μας δεν έφτιαξαν Θεούς απρόσιτους και ανέγγιχτους από τα ανθρώπινα πάθη και λάθη. Οι Θεοί και οι ήρωες των Ελλήνων είμαστε εμείς με τα καλά μας και τα άσχημα. Στο τι εξυπηρετεί ένας μύθος; Είναι ένας οδικός χάρτης για το που οδηγούμαστε ατομικά και συλλογικά με τις σκέψεις, τις πράξεις και τις παραλείψεις μας. Στο χέρι μας είναι ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε.

Με τους συγκεκριμένους μύθους επικοινωνούν μονάχα οι Έλληνες πολίτες, ή οι μύθοι αυτοί μπορούν να μας βοηθήσουν να σκεφτούμε τον κόσμο μας γενικότερα;

Ένας από τους λόγους που επέλεξα να ασχοληθώ με τους συγκεκριμένους μύθους είναι πως τα μυθικά πρόσωπα με τα καλά τους και τα άσχημά τους αποτελούν αρχετυπικά πρότυπα. Κουβαλάμε μέσα μας την ανθρωπιά, την καλοσύνη, την πονηριά αλλά και την κακία και την παλιανθρωπιά των εν λόγω ηρώων. Εξάλλου οι ήρωες είναι συνδεδεμένοι με συλλογικά οικονομικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά προβλήματα που δεν είναι αποκλειστικό «προνόμιο» της χώρας μας.

Από όλη την αρχαιοελληνική μυθολογία επιλέξατε τρεις μύθους, του Σίσυφου, του Προμηθέα και του Ταντάλου. Γιατί όχι μια γυναικεία μυθολογική μορφή;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Δεν το είχα σκεφτεί νωρίτερα. Ο βασικός λόγος είναι πως για τις τρεις θεματικές ενότητες που είχα σκεφτεί τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο με εξυπηρέτησαν οι συγκεκριμένοι ήρωες. Η δράση τους και το υπόβαθρο τους «έδεναν» με τα δεδομένα που είχα στα χέρια του και τον τρόπο που ήθελα να δομήσω και να αναλύσω τις σκέψεις μου για τα θέματα που καταπιάστηκα.

grafima loukas anagnostopoulos oi mythoi toy xthes kai oi anthrwpoi toy shmera exofΣε ποιους απευθύνετε το βιβλίο σας;

Σε μια ευρεία γκάμα ανθρώπων με επιστημονικό και μη υπόβαθρο. Φιλόλογοι, λογοτέχνες, οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, φοιτητές διαφόρων επιστημών θα βρουν σίγουρα από μια ενότητα που τους παρέχει γνωστικό υλικό και έναυσμα για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη θεωριών και συλλογισμών. Επιπλέον, αναγνώστες με ενδιαφέροντα και αναζητήσεις μπορούν να το διαβάσουν καθώς είναι γραμμένο με απλό τρόπο.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Θα μου επιτρέψετε να σας πω δυο βιβλία που διάβασα και που μ’ ενθουσίασαν με το ύφος και τη θεματική τους. Είναι δυο εξαιρετικές πένες και έχω την τιμή να είμαι φίλος τους. Το πρώτο βιβλίο είναι η Μονωτική ταινία (Ιωλκός) από την Ελένη Καραμαγκιώλη και το δεύτερο το Πορνογραφία (Μετρονόμος) από τη Χαριτίνη Ξύδη.

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: «Να ζούμε τη δημιουργία σαν να φτιάχνουμε το πρώτο μας βιβλίο»

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: «Να ζούμε τη δημιουργία σαν να φτιάχνουμε το πρώτο μας βιβλίο»

Ο εκδότης της Διόπτρας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη. Για τα 45 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο, για τους πολύτιμους συνεργάτες των εκδόσεων, για το όραμα της ανάπτυξης της φιλαναγνωσίας, για την κομβική στιγμή της απόκτησης των δικαιωμάτων των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη....

Κέλλυ Πάλλα: «Μοιράζομαι με τους αναγνώστες τα ίδια ανερμήνευτα μυστικά»

Κέλλυ Πάλλα: «Μοιράζομαι με τους αναγνώστες τα ίδια ανερμήνευτα μυστικά»

Σύντομη συνομιλία με την Κέλλυ Πάλλα, με αφορμή το μυθιστόρημά της «Το σκαμνί» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε τούτο το μυθιστόρημα; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

...
5 λεπτά με την Ελένη Καραγιάννη

5 λεπτά με την Ελένη Καραγιάννη

5 λεπτά με μια συγγραφέα. Σήμερα, η Ελένη Καραγιάννη για το βιβλίο της «Δικαίωμα στον παράδεισο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Book Press

Είστε ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια. Γιατί καταφύγατε στις αφηγήσεις, στις ιστορίες; ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αφιέρωμα στη φετινή νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας Ανί Ερνό

Αφιέρωμα στη φετινή νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας Ανί Ερνό

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο Book Press και τα Public σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στη φετινή νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, Annie Ernaux.

Επιμέλεια: Book Press

Την Πέμπτη ...

«Μην κυνηγάτε τη δόξα»: 6 συγγραφικές συμβουλές από τον Ίαν ΜακΓιούαν

«Μην κυνηγάτε τη δόξα»: 6 συγγραφικές συμβουλές από τον Ίαν ΜακΓιούαν

Ο Ίαν ΜακΓιούαν [Ian McEwan] είναι Βρετανός πεζογράφος, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, ο οποίος έχει τιμηθεί με Μπούκερ, με το Βραβείο Ιερουσαλήμ και με διάφορα άλλα σημαντικά βραβεία. Τα πρώτα του έργα είναι συλλογές διηγημάτων, μα είναι ευρέως γνωστός για τα φιλόδοξα μυθιστορήματά του, στα οποία μιλά για ...

Διαβάζοντας με τη Μάρια Φλωράτου

Διαβάζοντας με τη Μάρια Φλωράτου

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάρια...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την ανθολογία κειμένων του Κώστα Κουτσουρέλη «Η Πλάνη του Γκαίτε – Για μια κριτική του μεταφραστικού λόγου», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δεν αληθε...

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Τσαρλς Σέιφ [Charles Seife] «Ο πραγματικός Χόκινγκ – Κατασκευάζοντας έναν διάσημο επιστήμονα» (μτφρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Το σκοτάδι παραμένει» των Γουίλιαμ ΜακΊλβανι & Ίαν Ράνκιν (προδημοσίευση)

«Το σκοτάδι παραμένει» των Γουίλιαμ ΜακΊλβανι & Ίαν Ράνκιν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ ΜακΊλβανι [William McIlvanney], το οποίο ολοκλήρωσε ο Ίαν Ράνκιν [Ian Rankin] «Το σκοτάδι παραμένει» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

Δεκαέξι συγγραφείς γράφουν για την πρώτη ιδέα, το θεμελιακό αίτημα, το αρχικό ερέθισμα του νέου τους βιβλίου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κώστας Ακρίβος: «Ανδρωμάχη» (Μεταίχμιο)

...

 Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, δοκιμίων και μελετών. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τρεις «γεμάτοι» μήνες μένουν μέχρι και το τέλος αυτής της χρονιάς και οι εκδοτικοί οίκοι β...

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πολλές και ενδιαφέρουσες εκδόσεις έχουν εμπλουτίσει φέτος τη σχετική βιβλιογραφία. Επιλέξαμε 15 πρόσφατες ή και παλιότερες, που αφορούν βιβλία μη μυθοπλαστικά. Καλύπτουν, πιστεύουμε, μια σφαιρική θέαση των όσων προηγήθηκαν, των γεγονότων του Σ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτέ

ΦΑΚΕΛΟΙ