loukas anagnostopoulos

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Λουκάς Αναγνωστόπουλος με αφορμή το βιβλίο του «Οι μύθοι του χθες και οι άνθρωποι του σήμερα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα. 

Επιμέλεια: Book Press

«Οι αρχαίοι μύθοι είναι συναρπαστικοί και διαχρονικοί. Τα πάθη και οι αρετές των ηρώων βρίσκουν εφαρμογή στο σήμερα και αντιστοιχούν στο ατομικό και συλλογικό γίγνεσθαι. Κατά πόσο ο σημερινός άνθρωπος έχει στοιχεία του Σίσυφου, του Προμηθέα και του Τάνταλου;» 

Το βιβλίο σας Οι μύθοι του χθες και οι άνθρωποι του σήμερα απαρτίζετε από τρεις ενότητες. Ποιο νήμα τις ενώνει;

Έχω μια θεωρία που την ονομάζω το υφαντό του κόσμου. Το κοσμικό πέπλο φτιαγμένο από δισεκατομμύρια νήματα αλληλεπιδράσεων, δεδομένων, πράξεων. Είναι η δική μου μεταφορά για τον ασύλληπτο πίνακα μεταβλητών, φυσικών, ανθρώπινων, καιρικών, ζωικών, φυτικών. Θεωρούμε πως είμαστε ικανοί για το οτιδήποτε. Στην επιφάνεια ισχύει. Μοιάζουμε με μια πολυμεταβλητή εξίσωση εκατομμύριων μεταβλητών. Και όμως. Στην πραγματικότητα είμαστε προβλέψιμοι. Είμαστε οι επιλογές μας και αυτές περιορίζονται από τα πάθη, τους φόβους, τις επιθυμίες, τα ένστικτα, το περιβάλλον που μεγαλώσαμε, την εκπαίδευσή μας. Οι ήρωες των μύθων και μείς στο σήμερα είμαστε ενωμένοι σε αυτό το υφαντό με νήματα. Τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι μύθοι, είναι τα θέματα που μας απασχολούν και σήμερα. Ο υπαρξιακός και οικονομικός βράχος του Σίσυφου που κουβαλάμε κάθε μέρα, τα δεσμά του Προμηθέα στη ζωή μας και η στέρηση του Τάνταλου σε ένα περιβάλλον πλασματικής αφθονίας είναι ζητήματα διαχρονικά και αυξανόμενης σημασίας. Οι απαντήσεις που θα δοθούν θα καθορίσουν την πορεία μας ως μονάδες και ως σύνολο.

Τι είναι για σας ένας μύθος; Πώς δημιουργείται και σε τι εξυπηρετεί;

Για μένα ο μύθος είναι μια λαϊκή αφήγηση που με έξυπνο, συμβολικό και παραστατικό τρόπο σκιαγραφεί διαχρονικά γνωρίσματα των ανθρώπων και περιγράφει την πορεία μας και τις συνέπειες από τις (μη) πράξεις μας και τα λεγόμενα και τα ανείπωτα μας. Ο μύθος είναι ιστορίες φτιαγμένες από ανθρώπους για ανθρώπους, ακόμα και όταν περιλαμβάνουν τους Θεούς. Όχι τυχαία οι μπαγάσες οι πρόγονοι μας δεν έφτιαξαν Θεούς απρόσιτους και ανέγγιχτους από τα ανθρώπινα πάθη και λάθη. Οι Θεοί και οι ήρωες των Ελλήνων είμαστε εμείς με τα καλά μας και τα άσχημα. Στο τι εξυπηρετεί ένας μύθος; Είναι ένας οδικός χάρτης για το που οδηγούμαστε ατομικά και συλλογικά με τις σκέψεις, τις πράξεις και τις παραλείψεις μας. Στο χέρι μας είναι ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε.

Με τους συγκεκριμένους μύθους επικοινωνούν μονάχα οι Έλληνες πολίτες, ή οι μύθοι αυτοί μπορούν να μας βοηθήσουν να σκεφτούμε τον κόσμο μας γενικότερα;

Ένας από τους λόγους που επέλεξα να ασχοληθώ με τους συγκεκριμένους μύθους είναι πως τα μυθικά πρόσωπα με τα καλά τους και τα άσχημά τους αποτελούν αρχετυπικά πρότυπα. Κουβαλάμε μέσα μας την ανθρωπιά, την καλοσύνη, την πονηριά αλλά και την κακία και την παλιανθρωπιά των εν λόγω ηρώων. Εξάλλου οι ήρωες είναι συνδεδεμένοι με συλλογικά οικονομικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά προβλήματα που δεν είναι αποκλειστικό «προνόμιο» της χώρας μας.

Από όλη την αρχαιοελληνική μυθολογία επιλέξατε τρεις μύθους, του Σίσυφου, του Προμηθέα και του Ταντάλου. Γιατί όχι μια γυναικεία μυθολογική μορφή;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Δεν το είχα σκεφτεί νωρίτερα. Ο βασικός λόγος είναι πως για τις τρεις θεματικές ενότητες που είχα σκεφτεί τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο με εξυπηρέτησαν οι συγκεκριμένοι ήρωες. Η δράση τους και το υπόβαθρο τους «έδεναν» με τα δεδομένα που είχα στα χέρια του και τον τρόπο που ήθελα να δομήσω και να αναλύσω τις σκέψεις μου για τα θέματα που καταπιάστηκα.

grafima loukas anagnostopoulos oi mythoi toy xthes kai oi anthrwpoi toy shmera exofΣε ποιους απευθύνετε το βιβλίο σας;

Σε μια ευρεία γκάμα ανθρώπων με επιστημονικό και μη υπόβαθρο. Φιλόλογοι, λογοτέχνες, οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, φοιτητές διαφόρων επιστημών θα βρουν σίγουρα από μια ενότητα που τους παρέχει γνωστικό υλικό και έναυσμα για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη θεωριών και συλλογισμών. Επιπλέον, αναγνώστες με ενδιαφέροντα και αναζητήσεις μπορούν να το διαβάσουν καθώς είναι γραμμένο με απλό τρόπο.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Θα μου επιτρέψετε να σας πω δυο βιβλία που διάβασα και που μ’ ενθουσίασαν με το ύφος και τη θεματική τους. Είναι δυο εξαιρετικές πένες και έχω την τιμή να είμαι φίλος τους. Το πρώτο βιβλίο είναι η Μονωτική ταινία (Ιωλκός) από την Ελένη Καραμαγκιώλη και το δεύτερο το Πορνογραφία (Μετρονόμος) από τη Χαριτίνη Ξύδη.

politeia link more

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Δεληγιώργη: «Την τύχη των βιβλίων σήμερα την επικαθορίζει η δύναμη των εκδοτών»

Αλεξάνδρα Δεληγιώργη: «Την τύχη των βιβλίων σήμερα την επικαθορίζει η δύναμη των εκδοτών»

Μια συζήτηση με την Αλεξάνδρα Δεληγιώργη με αφορμή την επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το κόκκινο της φωτιάς – Μικρό εγχειρίδιο λογοτεχνίας» (εκδ. Αρμός).

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

«Μικρό εγχειρίδιο λογοτεχνίας», είναι ο υπότιτλος του βιβλ...

5 λεπτά με τη Λία Νικολάου

5 λεπτά με τη Λία Νικολάου

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα η Λία Νικολάου, με αφορμή το δεύτερο μυθιστόρημά της «Θύματα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Το δεύτερο βήμα, στη λογοτεχνία, λέγεται ότι είναι το δυσκολότερο. Η δική ...

Ανδρέας Στάικος: «Ο καθένας να μείνει δέσμιος του εαυτού του, μόνο έτσι θα απελευθερωθεί»

Ανδρέας Στάικος: «Ο καθένας να μείνει δέσμιος του εαυτού του, μόνο έτσι θα απελευθερωθεί»

Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον Ανδρέα Στάικο. Η πορεία του στα ελληνικά γράμματα, τα θεατρικά του έργα, τα πεζογραφήματα και οι μεταφράσεις του, τα χρόνια στο Παρίσι και ο Μάης του ’68 και η σχέση της μαγειρικής με μια θεατρική παράσταση. 

Του Σόλωνα Παπαγεωργίου

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» του Δημήτρη Αγγελή (κριτική)

«Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» του Δημήτρη Αγγελή (κριτική)

Για την ποιητική συλλογή του Δημήτρη Αγγελή «Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» (εκδ. Πόλις). Κεντρική φωτογραφία © Karsten Winegeart / Unsplash.

Του Γιώργου Βέη

«Η αλήθεια είναι απεχθής: έχουμε την τέχνη ...

Σε κάθε περίπτωση η ορθοδοξία θα νικήσει (διήγημα)

Σε κάθε περίπτωση η ορθοδοξία θα νικήσει (διήγημα)

Λάλησε ο κόκορας στο κινητό. Σηκώθηκα με ταραχή να κλείσω το ξυπνητήρι. Δεν ξέρω γιατί αλλά στο τρίτο χτύπημα νομίζω πως κυνηγάω το πετεινάρι και όλο μου ξεφεύγει. Θέλω να το πιάσω από το λαιμό και να το ταρακουνώ μέχρι να γίνει κόκκινο, όπως το λειρί του.

Του Δημήτρη Μαγριπλή

...
«Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» του Κόλσον Γουάιτχεντ (κριτική)

«Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» του Κόλσον Γουάιτχεντ (κριτική)

Για το μυθιστόρημα του Colson Whitehead «Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ίκαρος).

Του Νίκου Ξένιου

“You move it to the left,
Yeah, and you go for yourself. ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

«Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μέχρι κάποια ηλικία η μνήμη θυμίζει πατάρι· στοιβάζεις ό,...

«Το γεγονός» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Το γεγονός» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Annie Ernaux «Το γεγονός» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη –βραβευμένη με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας πέρσι– ταινία. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 26 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας...

«Ονειρεύομαι πίνακες» του Σόλωνα Παπαγεωργίου (προδημοσίευση)

«Ονειρεύομαι πίνακες» του Σόλωνα Παπαγεωργίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σόλωνα Παπαγεωργίου «Ονειρεύομαι πίνακες», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Στίξις.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ονειρεύομαι πίνακες

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

Το μυθιστόρημα, ακόμη και την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, παραμένει το μεγάλο χωνευτήρι της πεζογραφικής φόρμας, ένας αφηγηματικός κόσμος ευρύχωρος και δεκτικός, που έχει τη μοναδική δύναμη να κινεί μεγάλους όγκους αφηγηματικού υλικού και να τους κατανέμει ομαλά μέσα στη διάρκεια μίας ή και πολλών δεκαετιών. ...

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι προσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του George Orwell. Κλασικό και σύγχρονο βρετανικό, σκανδιναβικό αλλά και μια αυτοέκδοση ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος μεταξύ των προτάσεων. Κεντρική εικόνα: Εικονογράφηση του Λιθουανού © Karolis Strautniekas.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Οκτώ βιβλία που μας βοηθούν να καταλάβουμε, ακόμη και σε καταστάσεις κρίσιμες και τραγικές όπως αυτές που ζούμε σήμερα, «Πώς φτάσαμε ως εδώ». Τα έξι είναι βιβλία ιστορίας, έρευνας και γεωπολιτικής και τα δύο είναι λογοτεχνικά έργα Ουκρανών συγγραφέων. Στην κεντρική εικόνα: Από διαδήλωση στο Βερολίνο την περασμένη Κυ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ