Sotiris Sampanis 728

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Σωτήρης Σαμπάνης με αφορμή τη νέα του ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Ιδού», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Επιμέλεια: Book Press

Υπάρχει μια στιγμή στον χρόνο που θεωρείτε ως αρχή της συγγραφής της ποιητικής σας συλλογής; Μπορείτε να βρείτε τον μίτο;

Ναι, υπάρχει και είναι ακόμα αποτυπωμένη στη μνήμη μου. Ήταν μια προσωπική χρονική στιγμή παράξενη, μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, κάτι σαν λάκτισμα παραμιλητού. Λίγο λίγο με προσάρμοσε στην πραγματικότητα και ξεδίπλωσε την παρούσα ποιητική αφήγηση-συλλογή. Όμως, οφείλω να πω ότι δεν πρόκειται για αμιγώς ποιητική συλλογή, όπως συνήθως τη γνωρίζουμε στην κλασσική μορφή της με ποιήματα τιτλοφορημένα και αυτονομημένα, αλλά για μια αφήγηση σε ποιητική φόρμα.

Πώς μας προτείνει ο μονολεκτικός τίτλος να πλησιάσουμε τη συγκεκριμένη ποιητική συλλογή; Γιατί τον επιλέξατε;

Ο μονολεκτικός τίτλος προτείνει να τον πλησιάσουμε σαν κραυγή, σαν «κατηγορώ», σαν μια ιστορία σπαραγμού, η οποία αποκαλύπτει τη ζοφερή και ακραία σχέση μητέρας-γιου. Αποκαλύπτει ακόμα την απουσία της αγάπης και συνεπώς την όποια υπαρξιακή μιζέρια ή και δυνάστευση. Συνειρμικά -σαν λέξη-, ίσως παραπέμπει και στα τελευταία λόγια του Χριστού προς τη μητέρα του. Δεν θέλω να το συνδέσω έτσι γιατί νιώθω άβολα και προπαντός διότι στο δικό μου «Ιδού» υπάρχει ένα «κατηγορώ» που με λόγο σχεδόν αιρετικό ανατέμνει μια πρωτοφανή σκληρή πραγματικότητα. Το αφήνω στην κρίση του αναγνώστη. Εν κατακλείδι, η λέξη «Ιδού» φέρει μια ιδιαίτερη φόρτιση και γι’ αυτό την επέλεξα ως τίτλο.

Με ποιο τρόπο η σκέψη του αναγνώστη υπάρχει στην ποίησή σας;

Συνήθως ο αναγνώστης δεν είναι ξεκάθαρα σε πρώτο πλάνο. Θέλω να πω δεν τον έχω έντονα στο νου μου όταν γράφω κάποιο ποίημα. Με απασχολεί βέβαια σαν οντότητα κάπου στο βάθος, όπως ένα μισοχαμένο όνειρο που με περιέχει και το περιέχω. Οι πόνοι του «τοκετού» αφορούν εμένα και τα συναισθήματά μου. Τον αναγνώστη τον καλώ να «επισκεφτεί» κατά κάποιο τρόπο το «αποτέλεσμα». Να το μοιραστεί και ν’ αφεθεί σε μια αλληλεπίδραση συναισθημάτων, σε μια αόρατη ψυχική ταύτιση.

Ποιο ποίημα ή απόσπασμα από κάποιο ποίημα θα λέγατε ότι συστήνει με τον καλύτερο τρόπο το ύφος και τους τρόπους αυτής της συλλογής;

Ακούγεται σαν να μου ζητάτε να από μια ενιαία ραχοκοκαλιά να αφήσω έναν σπόνδυλο να ολισθήσει. Αν και είναι παρακινδυνευμένο και προκαλεί πόνο, θα το τολμήσω. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι και το σημαντικότερο απόσπασμα. Η όποια σημαντικότητα εξακολουθεί να βρίσκεται στη συνοχή της ποιητικής εικόνας. Ύφος λοιπόν και τρόπος προσεγγίζονται ως εξής:

…για το καλό
ή
για το κακό
ψιθύρισες λαχανιασμένη

κι οιστρήλατη αφέθηκες…

και ύστερα ανακραυγή
πήγε στους τοίχους κι ήρθε
και τρομαγμένη κούρνιασε
σε μια γωνιά εξιλέωσης.

Για να πεθάνει…

Αν σας ζητούσαν να επιλέξετε ένα από τα δύο, με τι θα λέγατε ότι προσομοιάζουν περισσότερο τα ποιήματά σας: με μουσικά κομμάτια ή με εικαστικά έργα;

Επειδή τυχαίνει να με έχει απασχολήσει το ζήτημα που θίγετε θέλω να πιστεύω ότι τα ποιήματά μου προσομοιάζουν περισσότερο με εικαστικά έργα. Κατά μία έννοια είναι οι λέξεις από μόνες τους χρωστήρες που ανάλογα με την ένταση των «χρωμάτων» που φέρουν μέσα τους, μορφοποιούν εικόνες, φωτεινές ή μισοκότεινες. Είναι όμως σαφές σε εμένα πως, συνάμα, δεν είναι άμοιρες μιας διακριτής μουσικότητας.

Πεζογράφος ή ποιητής; Πού βρίσκεται η καρδιά σας;sampanis vakxikon

Παραφράζοντας λίγο τους γνωστούς στίχους του Ναζίμ Χικμέτ, απαντώ πως αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται στην πεζογραφία, η άλλη μισή βρίσκεται στην ποίηση, με τη διαφορά ότι δονείται περισσότερο με την ποίηση.

Τι διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Διαβάζω μια συλλογή εξαιρετικών διηγημάτων της Λίλιας Τσούβα «Το τραγούδι των Ινουΐτ» από τις εκδόσεις «Βακχικόν» και παράλληλα ένα μυθιστόρημα παλιότερο (2016) του Άντονυ Ντορ με τίτλο «Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε» από τις εκδόσεις Πατάκη.

politeia link more


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Λουκά Αναγνωστόπουλο

5 λεπτά με τον Λουκά Αναγνωστόπουλο

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Λουκάς Αναγνωστόπουλος με αφορμή το βιβλίο του «Οι μύθοι του χθες και οι άνθρωποι του σήμερα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα. 

Επιμέλεια: Book Press

«Οι αρχαίοι μύθοι είναι συναρπαστικοί και διαχρο...

5 λεπτά με τον Γιώργο Πολυμενάκο

5 λεπτά με τον Γιώργο Πολυμενάκο

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Γιώργος Πολυμενάκος με αφορμή το μυθιστόρημα «Σημείο εξόδου ένα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Απόπειρα. 

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε τούτο το δεύτερο βιβλίο σας; Θυμάστε το αρ...

π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος: «Η επιστήμη είναι δώρο Θεού στην ανθρωπότητα και πρέπει να την εμπιστευόμαστε»

π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος: «Η επιστήμη είναι δώρο Θεού στην ανθρωπότητα και πρέπει να την εμπιστευόμαστε»

Μια συνομιλία με τον πατέρα Χαράλαμπο Παπαδόπουλο έχει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον. Τούτη τη φορά, η κουβέντα μας έγινε με αφορμή την πρόσφατη έκδοση ενός παρηγορητικού βιβλίου, με τίτλο «Θαύματα φτιαγμένα από τραύματα» (εκδ. Αρμός).

Της Ελένης Κορόβηλα

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Νίκο Ορφανό

Διαβάζοντας με τον Νίκο Ορφανό

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός απαντά σε 18 κλασικές ή απρόσμενες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

Επιμέλεια: Book Press

...
«Ο νυχτερινός στο βάθος», του Γιώργου Γκόζη (κριτική)

«Ο νυχτερινός στο βάθος», του Γιώργου Γκόζη (κριτική)

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Γκόζη «Ο νυχτερινός στο βάθος» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη το 2002. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από τον μεγάλο σεισμό στη Θεσσαλονίκη το 1978. 

Του Παναγιώτη Γούτα

Σε αρκετές περιπτώσεις το π...

Η Στέγη τιμά τον Γιαννούλη Χαλεπά με παράσταση, ταινία μικρού μήκους, έκθεση και βιβλίο

Η Στέγη τιμά τον Γιαννούλη Χαλεπά με παράσταση, ταινία μικρού μήκους, έκθεση και βιβλίο

Ο Γιανούλης Χαλεπάς, η ασκητική μορφή της ελληνικής γλυπτικής που κάποιοι τον αποκάλεσαν «Ροντέν της Ελλάδας» και κάποιοι άλλοι «άγιο, τρελό και καταραμένο καλλιτέχνη», συναντά το σκηνοθετικό βλέμμα της Αργυρώς Χιώτη και τη γραφή του The Boy από τις 10 μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το αντίδωρο», της Μαίρης Σπυριδογιαννάκη (προδημοσίευση)

«Το αντίδωρο», της Μαίρης Σπυριδογιαννάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Μαίρης Σπυριδογιαννάκη «Το αντίδωρο – Αφού σκέφτομαι θετικά, γιατί μου πάνε όλα στραβά;» το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις «Η Τέχνη της Ζωής».

Επιμέλεια: Book Press

01 ...

«Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε», του Όλιβερ Χίλµες (προδημοσίευση)

«Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε», του Όλιβερ Χίλµες (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Oliver Hilmes «Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε» (μτφρ. Βασίλης Τσαλής), που κυκλοφορεί στις 19 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΡ ΒΙΚΤΟΡ ΜΙΛΕΡ-ΧΕΣ,
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ...

«Τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα», του Γιώργου Πετράκη (προδημοσίευση)

«Τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα», του Γιώργου Πετράκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός αποσπάσματος από τη συλλογή τριών ιστοριών του Γιώργου Πετράκη «Τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Πληθώρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Μάρκου στέκεται πίσω απ’ τ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021 σύμφωνα με τον Guardian

Τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021 σύμφωνα με τον Guardian

H λίστα του Guardian με τα καλύτερα βιβλία του 2021 περιλαμβάνει πολλά γνώριμα και αγαπητά ονόματα, όπως η Όλγκα Τοκάρτσουκ, ο Καζούο Ισιγκούρο, ο Τζόναθαν Φράνζεν και η Σάλι Ρούνεϊ, μεταξύ άλλων. Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι πολλοί από τους συγγραφείς που ξεχώρισαν έχουν ήδη ένα ή περισσότερα βιβλία τους μεταφρα...

Τζορτζ Όργουελ, ένας συγγραφέας του 21ου αιώνα – 35 βιβλία του στα ελληνικά

Τζορτζ Όργουελ, ένας συγγραφέας του 21ου αιώνα – 35 βιβλία του στα ελληνικά

Το 2021 ήταν αναμφίβολα η χρονιά του George Orwell. Ο λόγος; Η απελευθέρωση των δικαιωμάτων του, αφού στα τέλη του 2020 συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τον θάνατό του, που επήλθε, σαν σήμερα, στις 20 Ιανουαρίου του 1950. 

Επιμέλεια: Book Press

Από τις πρώτες μέ...

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτές, εντονότερα από άλλες χρονιές, έφταναν βιβλία στο γραφείο μας ακόμη και παραμονές Πρωτοχρονιάς. Ακόμη και σημαντικά μυθιστορήματα διεθνώς αναγνωρισ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτέ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ