tekou 01

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, η Κατερίνα Μαγγανά με αφορμή το βιβλίο της «Ένα φύλλο που πέφτει – Μια ιστορία για τον πόνο και το πείσμα της ζωής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός. 

Επιμέλεια: Book Press

Το βιβλίο σας «Ένα φύλλο που πέφτει» βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για το πλαίσιο. Ποια είναι η Κλειώ;

Η Κλειώ είναι η ηρωίδα του βιβλίου, μια αυτόνομη και ξεχωριστή συγγραφική οντότητα πλέον στη σκέψη μου, που ζωντανεύει την αληθινή ιστορία της νέας γυναίκας που μου την αφηγήθηκε. Και οι δυο έχουν δύναμη και πείσμα για ζωή, θετική σκέψη μέσα στις δυσκολίες και αισιοδοξία.

Σε ποιο βαθμό η ιστορία αυτή πυροδοτήθηκε από την απομόνωση και τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας;

Σε κανέναν. Πρόκειται για παλιά ιστορία. Όλα είχαν συμφωνηθεί και είχαν γίνει οι προκαταρκτικές συναντήσεις πριν από τον Μάρτιο του 2020, πριν από την πρώτη καραντίνα. Η πανδημία και οι ιδιαίτερες συνθήκες ζωής μας μέσα σε αυτή συνέβαλλαν σε καλύτερη εστίαση, συγκέντρωση και σκέψη, καθώς και σε ελάχιστες αποσπάσεις στη δουλειά μας μαζί, και αργότερα στη συγγραφή. Είχαμε σωματική απομόνωση αλλά όχι κοινωνική και ψυχική.

Είχατε κάποιο συγγραφικό πρότυπο για τη συγγραφή αυτής της ιστορίας; Ποια ήταν η μεθοδολογία που ακολουθήσατε;

Συγγραφικό πρότυπο δεν είχα στο μυαλό μου. Στην αρχή των συνεντεύξεων είχα την ίδια αναρώτηση με την Κλειώ, τι βιβλίο θα γράψω; Αν πρέπει να περιγράψω μια μεθοδολογία, αυτή είναι η τεχνική του μοντάζ σε συνδυασμό με τη συνειρμική και ερμηνευτική λειτουργία της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπευτικής εργασίας.

Τι είναι η κατάθλιψη; Γιατί κάποιος στρέφεται ενάντια στον εαυτό του;

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή η οποία ανάλογα με τη βαρύτητα που πλήττει το υποκείμενο χρειάζεται συνήθως τη συμβολή ειδικού για την αντιμετώπισή της. Μας αφορά όλους. Το γιατί κάποιος στρέφεται εναντίον του εαυτού είναι θέμα ολόκληρου βιβλίου, πολυπαραγοντικό και μοναδικό ταυτόχρονα, ανάλογα την προσωπική ιστορία, τον ψυχισμό και τον χαρακτήρα του καθενός.

Μπορούμε να βρούμε εσωτερική ισορροπία μόνοι μας ή είναι απαραίτητος ο «άλλος»; Κι αυτός ο άλλος πρέπει να είναι απαραιτήτως θεραπευτής ή μπορεί να είναι κι ένας φίλος;

Magana exofiloΣτην αρχή είναι ο άλλος! Για να μπορούμε, κατά συνθήκη, να βρίσκουμε τις εσωτερικές μας ισορροπίες μόνοι μεγαλώνοντας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουμε περάσει ικανοποιητικώς μέσα από τη σχέση με τους σημαντικούς άλλους της αρχής της ζωής μας: τη μητέρα, τον πατέρα, τα αντικείμενα του οικογενειακού περιβάλλοντος. Ακόμα κι έτσι όμως πολύ συχνά ο άλλος που θα αναζητήσουμε για βοήθεια χρειάζεται να είναι ειδικός. Προτείνω μια υπόθεση εργασίας: έχετε κολλητό οδοντίατρο και πρέπει να κάνετε ένα μικρό σφράγισμα. Ακόμα και για αυτή την απλή υπόθεση θα κλείσετε ραντεβού με τον κολλητό στο ιατρείο του, θα σας δεχθεί με τη ιατρική στολή και τη μάσκα του, θα χρησιμοποιήσει τον οδοντιατρικό του εξοπλισμό. Δεν θα το κάνει ούτε στο μπαλκόνι πίνοντας καφέ, ούτε στο ταβερνάκι. Δεν αξίζουν τα ψυχικά μας αιτήματα και ζητήματα ανάλογες, υπεύθυνες τελετουργίες;

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη του βιβλίου σας;

Δεν ξέρω πως είναι ένας ιδανικός αναγνώστης. Αν σκεφτούμε τον Καββαδία, το ιδανικός κατά κανόνα κάνει ρίμα με το ανάξιος. Μακρινός. Σκέφτομαι πως θα ήθελα να αγαπηθεί από τους αναγνώστες αυτό το βιβλίο όπως το αγαπήσαμε η Κλειώ κι εγώ. Ο καθένας να το αγκαλιάσει με το δικό του τρόπο, με ψυχική διαθεσιμότητα, ενσυναίσθηση και ανοιχτή σκέψη.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Το βέλος του Απόλλωνα, του Ν. Α. Χρηστάκη. Η επιλογή μάλλον εντάσσεται σε μια προσπάθεια να μοιραστώ με τη σκέψη μου τα βιώματα της πανδημίας και να κατανοήσω καλύτερα όσα ζήσαμε και όσα ζούμε ακόμη στην εποχή της κυριαρχίας του Covid-19.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Τζον Κίλιαν με αφορμή το τρίτο του μυθιστόρημα «Μοτέλ Μιζούρι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.

Είστε γνωστός Έλληνας συγγραφέας. Ποια ανάγκη γέννησε τον ...

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, η Ισμήνη Ζαγοραίου με αφορμή τη δεύτερη συλλογή της με διηγήματα, «Μισοτιμής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Επιμέλεια: Book Press

Το δεύτερο βήμα, στη λογοτεχ...

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Μαρία Γερογιάννη με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Οι κούκλες σου δεν είχαν ψυχή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Επιμέλεια: Book Press 

Υπάρχει μια σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

1ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

1ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

Ένα νέο βραβείο για τη μεταφρασμένη λογοτεχνία από ισπανικά, πορτογαλικά και καταλανικά στα ελληνικά είναι γεγονός. Διαβάστε τη βραχεία λίστα των υποψηφίων προς βράβευση βιβλίων. Η καλύτερη μετάφραση θα ανακοινωθεί σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί από το Φεστιβάλ ΛΕΑ [Λογοτεχνία εν Αθήναις] στο Μουσείο ...

Σασμός, του Σπύρου Πετρουλάκη

Σασμός, του Σπύρου Πετρουλάκη

Για το μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη «Σασμός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Του Κυριάκου Αθανασιάδη

Εξαιρετικά παραγωγικός, ο Σπύρος Πετρουλάκης είναι συγγραφέας πολλών μπεστ-σέλερ μυθιστορημάτων, αλλά ο «Σασμός» (Μίνωας 2019), χάρη πλέον και στην εξαιρετικά επιτυχη...

Μεταφραστικές στιχομυθίες

Μεταφραστικές στιχομυθίες

Ερωταποκρίσεις από παλαιότερες συνομιλίες και συνεντεύξεις με ποιητές και μεταφραστές.

Του Κώστα Κουτσουρέλη

Πώς επιλέγουμε τα κείμενα που μεταφράζουμε;

Με ποικίλους τρόπους και για όλους τους δυνατ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Frank Goldammer «Χίλιοι διάβολοι» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), που κυκλοφορεί την 1 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Χέλερ μπήκε στο εστιατόριο από την ανοιχτή πόρτα στη...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ