tekou 01

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Ιφιγένεια Τέκου με αφορμή το μυθιστόρημά της «Το καλό μπλε σερβίτσιο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Ήταν το 2020, γύρω από το πασχαλινό τραπέζι στο οποίο όμως αυτή τη φορά δεν παρευρίσκονταν συγγενείς και φίλοι, εξαιτίας του υποχρεωτικού εγκλεισμού και της πανδημίας που έκλεψε βίαια κάθε όμορφο συναίσθημα το οποίο πηγάζει από τις κοινωνικές επαφές. Συνήθως, σε τέτοιου είδους περιστάσεις, βγάζω από το ντουλάπι το καλό σερβίτσιο μάρκας Ντελφτ που είναι άρρηκτα δεμένο κατά κάποιο τρόπο με τις χαρές τεσσάρων γενεών ξεκινώντας από την προγιαγιά μου Μαρία, η οποία το μετέφερε το 1922 από το Κορδελιό στην Αθήνα, φυσικά όχι χωρίς απώλειες σε ορισμένα πιάτα. Εκείνη τη στιγμή ακριβώς συνειδητοποίησα τον σπουδαίο ρόλο του. Δεν ήταν ένα απλό σκεύος φαγητού που χρησιμοποιούσαμε για τους εορτασμούς· στο μπλε μοτίβο του έμοιαζε να έχουμε ενσωματωθεί όλοι μας... Ήταν σαν να αφηγούνταν τον μεταξύ μας δεσμό. 

Ανάμεσα στην Ιστορία και την επινόηση, που γέρνει η πλάστιγγα;

Νομίζω ότι υπάρχει μια σχετική ισορροπία, τουλάχιστον σε αυτό στόχευα, να εντάξω μέσα στο κείμενο τα καθαρά ιστορικά γεγονότα τα οποία είναι πολλά και σημαντικά, τις διάφορες μαρτυρίες (κυρίως από τη δική μου οικογένεια) αλλά και τη μυθοπλασία σε όσο γίνεται ίσες αναλογίες.

Το μυθιστόρημά σας εξελίσσεται στο παρελθόν, στην Σμύρνη, με ήρωες που, εκ πρώτοις, δεν έχουν καμιά σχέση με εσάς. Πού βρίσκεται η Ιφιγένεια μέσα σε αυτό το βιβλίο;

Παρόλο που όταν μιλάμε για σχεδόν εκατό χρόνια πίσω μοιάζει σαν να αναφερόμαστε σε ένα παρελθόν τελείως ξεκομμένο από το παρόν, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Μέσω των πρωταγωνιστών του μυθιστορήματος αποτυπώνεται κατά κάποιο τρόπο η ιστορία των προγόνων μου και κατ’ επέκταση η δική μου, άρα, υπό μία έννοια, βρίσκομαι ολούθε στο βιβλίο. Μάλιστα, εξαιτίας της συναισθηματικής εμπλοκής μου αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολο να αποστασιοποιηθώ και, ειλικρινά, δεν νομίζω ότι τα κατάφερα στο βαθμό που επιθυμούσα.

Μέχρι να φτάσω στο τέλος της ιστορίας μου δεν γνωρίζω ούτε εγώ η ίδια ποια θα είναι η κατάληξη. Μου αρέσει να αφήνω τους ήρωές μου ελεύθερους να με εκπλήξουν.

Πόσο νωρίς ή πόσο αργά γνωρίζατε το τέλος της ιστορίας σας; 

Μέχρι να φτάσω στο τέλος της ιστορίας μου δεν γνωρίζω ούτε εγώ η ίδια ποια θα είναι η κατάληξη. Μου αρέσει να αφήνω τους ήρωές μου ελεύθερους να με εκπλήξουν. Το απολαμβάνω καλύτερα έτσι.

tekou ex 01Κάποιοι λένε, «ένα μεγάλο μυθιστόρημα, χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα». Το πιστεύετε;

Δεν νομίζω ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να γράψεις ένα σπουδαίο μυθιστόρημα είναι να έχεις ως βάση ένα θέμα με αξιώσεις. Περισσότερο έχει να κάνει με την ικανότητα του συγγραφέα, τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται το θέμα που επιλέγει αλλά και το πόσο δοσμένος είναι σε αυτό... αν το κάνει δηλαδή με την ψυχή του. Να τι θα μπορούσε να συμβάλλει στο να προκύψει ένα μυθιστόρημα «μέγιστο», να το γράψει κάποιος με την ψυχή του.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βαθύτερο θέμα στο δικό σας μυθιστόρημα;

Ένας αναγνώστης που έχει διαβάσει το βιβλίο θα μπορούσε να συμπεράνει ότι το βαθύτερο θέμα αποτελεί η καταστροφή στη Σμύρνη και το ψυχικό σθένος των χιλιάδων προσφύγων που κουβαλούσαν στην ψυχή τους την απώλεια, καθώς προσπαθούσαν να φτιάξουν τη ζωή τους από την αρχή. Ένας άλλος αναγνώστης θα  αναφερόταν στη δράση των ξένων μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών εκείνη την περίοδο στη Μικρασία και στον ρόλο τους στα μετέπειτα θλιβερά γεγονότα. Εγώ πάλι, θεωρώ ότι ο θεματικός πυρήνας του μυθιστορήματος είναι η δύναμη που πηγάζει από την αίσθηση ότι ανήκεις σε μια οικογένεια και η καταλυτική της επίδραση στον ανθρώπινο ψυχισμό.

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη του βιβλίου σας;

Ιδανικός αναγνώστης του βιβλίου μου θα ήταν ίσως κάποιος που απολαμβάνει να διαβάζει ιστορίες για τον ελληνισμό της Μικρασίας, αναζητώντας όμως μια διαφορετική οπτική στα ήδη γνωστά γεγονότα.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες; 

Πριν από λίγες μέρες ολοκλήρωσα το βιβλίο της εκλεκτής συναδέλφου Ελένης Πριοβόλου Μια στιγμή μέσα στο χρόνο από τις εκδόσεις Καστανιώτη και αυτή τη στιγμή έχω ήδη ξεκινήσει το βιβλίο της Γιαπωνέζας Γιόκο Ογκάουα Η αστυνομία της μνήμης από τις εκδόσεις Πατάκη σε πολύ καλή μετάφραση της Χίλντας Παπαδημητρίου.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Τζον Κίλιαν με αφορμή το τρίτο του μυθιστόρημα «Μοτέλ Μιζούρι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.

Είστε γνωστός Έλληνας συγγραφέας. Ποια ανάγκη γέννησε τον ...

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, η Ισμήνη Ζαγοραίου με αφορμή τη δεύτερη συλλογή της με διηγήματα, «Μισοτιμής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Επιμέλεια: Book Press

Το δεύτερο βήμα, στη λογοτεχ...

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Μαρία Γερογιάννη με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Οι κούκλες σου δεν είχαν ψυχή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Επιμέλεια: Book Press 

Υπάρχει μια σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

1ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

1ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

Ένα νέο βραβείο για τη μεταφρασμένη λογοτεχνία από ισπανικά, πορτογαλικά και καταλανικά στα ελληνικά είναι γεγονός. Διαβάστε τη βραχεία λίστα των υποψηφίων προς βράβευση βιβλίων. Η καλύτερη μετάφραση θα ανακοινωθεί σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί από το Φεστιβάλ ΛΕΑ [Λογοτεχνία εν Αθήναις] στο Μουσείο ...

Σασμός, του Σπύρου Πετρουλάκη

Σασμός, του Σπύρου Πετρουλάκη

Για το μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη «Σασμός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Του Κυριάκου Αθανασιάδη

Εξαιρετικά παραγωγικός, ο Σπύρος Πετρουλάκης είναι συγγραφέας πολλών μπεστ-σέλερ μυθιστορημάτων, αλλά ο «Σασμός» (Μίνωας 2019), χάρη πλέον και στην εξαιρετικά επιτυχη...

Μεταφραστικές στιχομυθίες

Μεταφραστικές στιχομυθίες

Ερωταποκρίσεις από παλαιότερες συνομιλίες και συνεντεύξεις με ποιητές και μεταφραστές.

Του Κώστα Κουτσουρέλη

Πώς επιλέγουμε τα κείμενα που μεταφράζουμε;

Με ποικίλους τρόπους και για όλους τους δυνατ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Frank Goldammer «Χίλιοι διάβολοι» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), που κυκλοφορεί την 1 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Χέλερ μπήκε στο εστιατόριο από την ανοιχτή πόρτα στη...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ