prodimosieysi pizarnik

Προδημοσίευση αποσπασμάτων από την ποιητική συλλογή της Alejandra Pizarnik (1936-1972) «Η κόμισσα του αίματος» (μτφρ. Σοφία Χρυσαφοπούλου, Θάνος Καραγιαννόπουλος), εικονογραφημέη από τον Santiago Caruso, που θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία την 1η Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΚΟΜΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ
Ο εγκληματίας δεν φτιάχνει την ομορφιά,
αυτός ο ίδιος είναι η αυθεντική ομορφιά.
Ζ.Π. ΣΑΡΤΡ

Η Βαλεντίν Πενρόζ* κατάφερε να συγκεντρώσει αφηγήσεις και αποκαλυπτικά στοιχεία γύρω από μια προσωπικότητα επιβλητική και αν μη τι άλλο ασυνήθιστη: την κόμισσα Μπάθορι, δολοφόνο εξακοσίων πενήντα νεαρών κοριτσιών. 

Εξαιρετική ποιήτρια (ο ενθουσιώδης πρόλογος στο πρώτο της βιβλίο φέρει την υπογραφή του Πολ Ελιάρ), δεν διαχώρισε το ποιητικό της ταλέντο από την ευρυμάθεια. Χωρίς να παραποιήσει τα πραγματικά στοιχεία που με πολύ κόπο κατάφερε να συγκεντρώσει, τα αναμόρφωσε σ’ ένα εκτενές ποιητικό πεζό που κόβει την ανάσα.

Η σεξουαλική διαστροφή και η παραφροσύνη της κόμισσας Μπάθορι είναι τόσο προφανείς, που η Βαλεντίν Πενρόζ τις παραμερίζει για να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη σαγηνευτική ομορφιά της προσωπικότητάς της.

* Γαλλίδα ποιήτρια του σουρεαλισμού (1898-1978), συγγραφέας της βιογραφίας της κόμισσας Μπάθορι (1962).

prodimosieysi pizarnik 04

ΦΟΝΙΚΟ ΝΕΡΟ
Στέκεται. Και στέκεται με τρόπο τόσο οριστικό
και αμετάκλητο που είναι σαν να παραμένει καθιστή.
ΒΙΤΟΛΝΤ ΓΚΟΜΠΡΟΒΙΤΣ

Το μονοπάτι ήταν χιονισμένο και η σκοτεινή κυρία στην άμαξα, τυλιγμένη στη γούνα της, έπληττε. Ξαφνικά, φωνάζει το όνομα μιας κοπέλας από τη συνοδεία της. Της φέρνουν την εκλεκτή μέσα: η κόμισσα τη δαγκώνει μανιασμένα, αρχίζει να μπήγει καρφίτσες στο δέρμα της. Λίγο πιο κάτω, η πομπή εγκαταλείπει στο χιόνι μια άλλη πληγωμένη κοπέλα και το ταξίδι συνεχίζεται. Η κοπέλα το βάζει στα πόδια τραυματισμένη, μα καθώς τρέκλιζε την κυνηγούν και την πιάνουν για να τη βάλουν πάλι στην άμαξα. Η άμαξα είναι έτοιμη να σταματήσει και η κόμισσα ζητά παγωμένο νερό. Τώρα το κορίτσι στέκεται στο χιόνι γυμνό και ακινητοποιημένο. Είναι νύχτα. Οι δουλικές υπηρέτριες σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω της κρατώντας πυρσούς. Αρχίζουν να ρίχνουν νερό στο κορμί της κι εκείνη παγώνει. Η κόμισσα παρακολουθεί μέσα από την άμαξα. Απομένει μια τελευταία μικρή κίνηση μέχρι το κορίτσι να πλησιάσει κι άλλο στους πυρσούς, που εκπέμπουν μια αφόρητη ζέστη. Της ρίχνουν κι άλλο νερό κι εκείνη στέκεται για πάντα εκεί, όρθια, ευθυτενής, νεκρή.


Η Αλεχάντρα Πισαρνίκ γεννήθηκε το 1936 στην πόλη Αβεγιανέδα και πέθανε το 1972 στο Μπουένος Άιρες. Οι γονείς της, Εβραίοι της κεντρικής Ευρώπης, είχαν μεταναστεύσει στην Αργεντινή. Έκανε σπουδές φιλοσοφίας, λογοτεχνίας και δημοσιογραφίας. Στη δεκαετία του '60 βρέθηκε στο Παρίσι όπου εργάστηκε ως ανταποκρίτρια, παρακολούθησε μαθήματα στη Σορβόνη και σχετίστηκε με λογοτέχνες όπως ο Οκτάβιο Πας και ο Χούλιο Κορτάσαρ. Για ένα σύντομο διάστημα βρέθηκε με υποτροφία Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της νοσηλευόταν σε ψυχιατρική κλινική του Μπουένος Άιρες, όπου στις 25 Σεπτεμβρίου 1972 αυτοκτόνησε.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ζωή στη χλωρίνη» της Μαντώς Μάκκα (προδημοσίευση)

«Ζωή στη χλωρίνη» της Μαντώς Μάκκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση δύο ποιημάτων από την ποιητική συλλογή της Μαντώς Μάκκα «Ζωή στη χλωρίνη», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ηράκλειος άθλος

...
«Αυτοσκηνοθεσίες» της Μαίρης Γ. Μπαϊρακτάρη (προδημοσίευση)

«Αυτοσκηνοθεσίες» της Μαίρης Γ. Μπαϊρακτάρη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση τριών ποιημάτων της Μαίρης Μπαϊρακτάρη από την ποιητική της συλλογή «Αυτοσκηνοθεσίες», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Μελάνι.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΧΩΡΙΣ ΣΚΗΝΟΓ...

«Σφακτηρία» του Δημήτρη Κοσμόπουλου (προδημοσίευση)

«Σφακτηρία» του Δημήτρη Κοσμόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ποιημάτων από την ποιητική σύνθεση του Δημήτρη Κοσμόπουλου «Σφακτηρία», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 20 Μαΐου από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ

Αστραφτερά λευκάζουνε τα μάρ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

Για τη μελέτη του Έριχ Άουερμπαχ (Erich Auerbach, 1892-1957) «Μίμησις – Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία» (μτφρ. Λευτέρης Αναγνώστου, εκδ. ΜΙΕΤ). Εικόνα: Ο Άουερμπαχ περίπου το 1930. ©Wikimedia

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ