lukia dervi

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, η Λουκία Δέρβη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Εικονογράφηση: Πάρις Κούτσικος - parisko.com

ΟΙ ΚΑΜΗΛΙΕΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ

Έφτασα στην Πέτρα της Ιορδανίας με ένα γκρουπ από το Ισραήλ μέσα σε ένα λεωφορείο στο οποίο είχα κάνει δυο καινούργιες φίλες: την Τζούντυ και την Έμιλυ – και οι δυο Εβραιοαμερικάνες. Μετά από μια αποκαλυπτική διαδρομή με τα πόδια κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, ο ξεναγός μας άφησε όλους στο Θησαυροφυλάκιο λέγοντάς μας πως μπορούσαμε να εξερευνήσουμε το φαντασμαγορικό τοπίο και πως θα ξαναβρισκόμασταν όλοι μαζί σε μια ώρα μπροστά στο λεωφορείο, στην είσοδο της αρχαίας πόλης. Οι τρόποι για να γυρίσουμε πίσω ήταν τρεις: γαϊδουράκια, κάρο με άλογα ή καμήλες.

Η Τζούντυ και η Έμιλυ μου πρότειναν να νοικιάσουμε τρεις καμήλες από τους Βεδουίνους και να πάμε μαζί τους μια μικρή εκδρομή. Οι τρεις νέοι, μελαψοί άντρες με το περίγραμμα των ματιών βαμμένο με μαύρο μολύβι και τα μαντίλια στο κεφάλι μιλούσαν σχετικά καλά αγγλικά και με μεγάλη προθυμία μας ακολούθησαν με τα πόδια αφού ανεβήκαμε στις καμήλες τους. Κατευθυνθήκαμε προς ένα μικρό ποτάμι που δεν ήταν ορατό από μακριά και βγάλαμε φωτογραφίες μαζί τους. Εκεί μας μιλούσαν για τις καμήλες τους, για τα φαγητά τους, για τις συνήθειές τους και είχαμε και οι τρεις απορροφηθεί από την κουβέντα. Ξαφνικά, η Τζούντυ κοίταξε το ρολόι της και έντρομη είπε πως είχαμε μόλις δέκα λεπτά να γυρίσουμε στην είσοδο της πόλης∙ είχαμε χάσει κάθε αίσθηση του χρόνου. Πανικοβλημένες γυρίσαμε στις καμήλες μας και εξηγήσαμε στους Βεδουίνους πως φοβόμασταν ότι θα έφευγε το λεωφορείο για το Ισραήλ χωρίς εμάς. Οι Βεδουίνοι δεν έδειξαν να ανησυχούν τουναντίον έπνιξαν μερικά γελάκια – πράγμα που, όπως είπαμε αργότερα η μία στην άλλη, έδειχνε πως η στάση στο ποτάμι και η πολυλογία τους μπορεί να ήταν ένα κόλπο για να μας καθυστερήσουν.

Αμέσως ανέβηκαν στις τρεις καμήλες τους −ο καθένας με μια από μας μπροστά τους πάνω στην στενή μικρή σέλλα− και δώσανε το σύνθημα στα ζώα τους. Οι καμήλες άρχισαν να καλπάζουν πολύ γρήγορα και εγώ δοκίμασα για πρώτη φορά στη ζωή μου αυτό που κάποιοι ονομάζουν «εξωσωματική εμπειρία». Ένιωθα να πέφτω πότε δεξιά και πότε αριστερά, ενώ ο όγκος του Βεδουίνου πίσω μου με εγκλώβιζε στη θέση μου κι ενώ εκείνος τριβόταν πίσω μου χαχανίζοντας ενθουσιασμένος. Αποφάσισα μετά από λίγο να εστιάσω την προσοχή μου στον δρόμο. Μπροστά μου βρισκόταν η Τζούντυ με τον Βεδουίνο που βίωνε ακριβώς την ίδια εμπειρία με μένα και την Έμιλυ πολύ πιο μπροστά κι από τις δυο μας. Κάποια στιγμή ακούω την Τζούντυ να μου φωνάζει κάτι ακατάληπτο στα αγγλικά και τον Βεδουίνο με την Έμιλυ να στρίβει προς άγνωστη κατεύθυνση πάνω στην καμήλα που πήγαινε σαν σαΐτα. Προσπάθησα να συγκεντρωθώ στο «εδώ και τώρα» και με όλο το θάρρος που μου είχε απομείνει ρώτησα τον Βεδουίνο που πήγαινε ο φίλος του με την Έμιλυ. Μου απάντησε πως έκοβαν δρόμο και συνέχισε να χαχανίζει. Το φώναξα στην Τζούντυ, τώρα βρισκόμασταν δίπλα-δίπλα και εκείνη άρχισε να κλαίει. «Φοβάμαι» μου φώναξε «φοβάμαι πως θα την απαγάγουν». Σκέφτηκα να πω κάτι για να την καθησυχάσω μιας και ήξερα πως οι δυο Εβραίες φίλες μου φοβόντουσαν πολύ σε οποιοδήποτε αραβικό κράτος αλλά πριν προλάβω να μιλήσω έχασα πάλι την ισορροπία μου και επικεντρώθηκα στον άθλο του να μην πέσω από την καμήλα.

Κάποια στιγμή φτάσαμε στην είσοδο της πόλης. Το γκρουπ μαζευόταν σιγά-σιγά και η Έμιλυ είχε φτάσει πρώτη και καλύτερη. Το πρόσωπό της ήταν αναψοκοκκινισμένο και φαινόταν πολύ χαρούμενη∙ σκόρπιζε χαμόγελα δεξιά-αριστερά. Μετά από λίγο έφτασε και η Τζούντυ. Πληρώσαμε τους Βεδουίνους και ανεβήκαμε άρον-άρον στο λεωφορείο.

«Τι έγινε;» ρωτήσαμε και οι δυο την Έμιλυ «Πού ήσουν;»
«Τον φίλησα!» μας είπε γεμάτη ενθουσιασμό.

Και από τότε, σε μια φιλία που διαρκεί μέχρι σήμερα, δεν ξαναμιλήσαμε ποτέ για το περιστατικό∙ ούτε μεταξύ μας ούτε σε κανέναν.

loukia dervi mnimi


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΔΕΡΒΗ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Θάνου Κάππα

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Θάνου Κάππα

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, ο Θάνος Κάππας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Εικονογράφηση: Πάρις Κούτσικος - parisko.com...

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις της Ελιάνας Χουρμουζιάδου

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις της Ελιάνας Χουρμουζιάδου

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, η Ελιάνα Χουρμουζιάδου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Εικονογράφηση: Πάρις Κούτσικος - par...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ποιητικές συνομιλίες»: αναμείνατε στο ακουστικό σας

«Ποιητικές συνομιλίες»: αναμείνατε στο ακουστικό σας

Μια πρωτοβουλία του Τhéâtre de la Ville (Παρίσι), σε συμπαραγωγή με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2021.

Επιμέλεια: Book Press

Η ποίηση μας καλεί.
Πού είστε; Πώς είστε; Τι βλέπετε από το παράθυρό σας;

Από την 1η Δ...


Τρία ποιήματα του Νίκου Φιλντίση

Τρία ποιήματα του Νίκου Φιλντίση

Σε αυτή τη στήλη αναρτώνται αδημοσίευτα ποιήματα σύγχρονων Ελλήνων ποιητών. Σήμερα, o Νίκος Φιλντίσης.

Επιμέλεια: Γιώργος Αλισάνογλου

ΕΡΩΤΙΚΟΝ

Μικρό πετεινό
με κρωγμούς το φιλί σου
στα χείλη γκρεμού

~.~

(ΕΜ)ΦΥΤΟ...Στην «Ανωμαλία» του Ερβέ Λε Τελιέ το Βραβείο Γκονκούρ 2020

Στην «Ανωμαλία» του Ερβέ Λε Τελιέ το Βραβείο Γκονκούρ 2020

Ο Hervé Le Tellier είναι ο νικητής του φετινού γαλλικού λογοτεχνικού βραβείου Goncourt. Βραβεύεται για το μυθιστόρημά του L'Anomalie που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gallimard.

Της Ελένης Κορόβηλα

Η ανακοίνωση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς εξαιτίας το...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ανήσυχα άκρα, του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

Ανήσυχα άκρα, του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος, από τη συλλογή διηγημάτων του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Ανήσυχα άκρα», που κυκλοφορεί στις 26 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΗΣΥΧΩΝ ΑΚΡΩΝ

Έν...

Ένα πιάτο λιγότερο, της Μαριλένας Παπαϊωάννου (προδημοσίευση)

Ένα πιάτο λιγότερο, της Μαριλένας Παπαϊωάννου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Μαριλένας Παπαϊωάννου «Ένα πιάτο λιγότερο», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Ανοιχτό μικρόφωνο, του Γιάννη Ευσταθιάδη (προδημοσίευση)

Ανοιχτό μικρόφωνο, του Γιάννη Ευσταθιάδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Γιάννη Ευσταθιάδη «Ανοιχτό μικρόφωνο – Μονόλογοι και ομολογίες» το οποίο κυκλοφορεί στις 15 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μελάνι.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο ξανθός άγγελος

Έτσι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Έντγκαρ Άλαν Πόε σε 4+1 βιβλία

Έντγκαρ Άλαν Πόε σε 4+1 βιβλία

Περιήγηση στο επιδραστικό έργο του Edgar Allan Poe μέσα από πέντε σχετικά πρόσφατα βιβλία, τέσσερα με δικά του έργα και ένα με κείμενα εμπνευσμένα από την τόσο ιδιαίτερη λογοτεχνία του. 

Του Δημήτρη Αργασταρά

Κοιν...

Πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα με ελληνική σφραγίδα

Πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα με ελληνική σφραγίδα

Πέντε ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή που ξεχωρίζουν.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

 

...
Για τη Χρυσή Αυγή, την άκρα δεξιά, τον ελληνικό εθνικισμό: 20 βιβλία που έπρεπε να διαβάσουν

Για τη Χρυσή Αυγή, την άκρα δεξιά, τον ελληνικό εθνικισμό: 20 βιβλία που έπρεπε να διαβάσουν

Μια σχεδόν εξαντλητική περιήγηση στα βιβλία που αφορούν την ελληνική ακροδεξιά και τη Χρυσή Αυγή και κυκλοφόρησαν την τελευταία 10ετία στη χώρα μας. Ένα αξιανάγνωστο «σώμα» κειμένων που καλύπτει όλες τις όψεις του σύνθετου πολιτικού και κοινωνικού φαινομένου.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

05 Νοεμβρίου 2020 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ανάγνωση είναι ζωή: Τα βιβλιοπωλεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά

Η Σύμπραξη των Εκδοτών απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση, μέσω επιστολής της στον Πρωθυπουργό, να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία στη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

17 Ιουλίου 2020 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

50 καλά βιβλία για το καλοκαίρι και για πάντα

Πενήντα καλά βιβλία από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή τα οποία ξεχωρίσαμε ανάμεσα σε πολλά ακόμη καλά βιβλία. Ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία, ποίηση, δοκίμια ιστ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ