lukia dervi

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, η Λουκία Δέρβη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Εικονογράφηση: Πάρις Κούτσικος - parisko.com

ΟΙ ΚΑΜΗΛΙΕΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ

Έφτασα στην Πέτρα της Ιορδανίας με ένα γκρουπ από το Ισραήλ μέσα σε ένα λεωφορείο στο οποίο είχα κάνει δυο καινούργιες φίλες: την Τζούντυ και την Έμιλυ – και οι δυο Εβραιοαμερικάνες. Μετά από μια αποκαλυπτική διαδρομή με τα πόδια κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, ο ξεναγός μας άφησε όλους στο Θησαυροφυλάκιο λέγοντάς μας πως μπορούσαμε να εξερευνήσουμε το φαντασμαγορικό τοπίο και πως θα ξαναβρισκόμασταν όλοι μαζί σε μια ώρα μπροστά στο λεωφορείο, στην είσοδο της αρχαίας πόλης. Οι τρόποι για να γυρίσουμε πίσω ήταν τρεις: γαϊδουράκια, κάρο με άλογα ή καμήλες.

Η Τζούντυ και η Έμιλυ μου πρότειναν να νοικιάσουμε τρεις καμήλες από τους Βεδουίνους και να πάμε μαζί τους μια μικρή εκδρομή. Οι τρεις νέοι, μελαψοί άντρες με το περίγραμμα των ματιών βαμμένο με μαύρο μολύβι και τα μαντίλια στο κεφάλι μιλούσαν σχετικά καλά αγγλικά και με μεγάλη προθυμία μας ακολούθησαν με τα πόδια αφού ανεβήκαμε στις καμήλες τους. Κατευθυνθήκαμε προς ένα μικρό ποτάμι που δεν ήταν ορατό από μακριά και βγάλαμε φωτογραφίες μαζί τους. Εκεί μας μιλούσαν για τις καμήλες τους, για τα φαγητά τους, για τις συνήθειές τους και είχαμε και οι τρεις απορροφηθεί από την κουβέντα. Ξαφνικά, η Τζούντυ κοίταξε το ρολόι της και έντρομη είπε πως είχαμε μόλις δέκα λεπτά να γυρίσουμε στην είσοδο της πόλης∙ είχαμε χάσει κάθε αίσθηση του χρόνου. Πανικοβλημένες γυρίσαμε στις καμήλες μας και εξηγήσαμε στους Βεδουίνους πως φοβόμασταν ότι θα έφευγε το λεωφορείο για το Ισραήλ χωρίς εμάς. Οι Βεδουίνοι δεν έδειξαν να ανησυχούν τουναντίον έπνιξαν μερικά γελάκια – πράγμα που, όπως είπαμε αργότερα η μία στην άλλη, έδειχνε πως η στάση στο ποτάμι και η πολυλογία τους μπορεί να ήταν ένα κόλπο για να μας καθυστερήσουν.

Αμέσως ανέβηκαν στις τρεις καμήλες τους −ο καθένας με μια από μας μπροστά τους πάνω στην στενή μικρή σέλλα− και δώσανε το σύνθημα στα ζώα τους. Οι καμήλες άρχισαν να καλπάζουν πολύ γρήγορα και εγώ δοκίμασα για πρώτη φορά στη ζωή μου αυτό που κάποιοι ονομάζουν «εξωσωματική εμπειρία». Ένιωθα να πέφτω πότε δεξιά και πότε αριστερά, ενώ ο όγκος του Βεδουίνου πίσω μου με εγκλώβιζε στη θέση μου κι ενώ εκείνος τριβόταν πίσω μου χαχανίζοντας ενθουσιασμένος. Αποφάσισα μετά από λίγο να εστιάσω την προσοχή μου στον δρόμο. Μπροστά μου βρισκόταν η Τζούντυ με τον Βεδουίνο που βίωνε ακριβώς την ίδια εμπειρία με μένα και την Έμιλυ πολύ πιο μπροστά κι από τις δυο μας. Κάποια στιγμή ακούω την Τζούντυ να μου φωνάζει κάτι ακατάληπτο στα αγγλικά και τον Βεδουίνο με την Έμιλυ να στρίβει προς άγνωστη κατεύθυνση πάνω στην καμήλα που πήγαινε σαν σαΐτα. Προσπάθησα να συγκεντρωθώ στο «εδώ και τώρα» και με όλο το θάρρος που μου είχε απομείνει ρώτησα τον Βεδουίνο που πήγαινε ο φίλος του με την Έμιλυ. Μου απάντησε πως έκοβαν δρόμο και συνέχισε να χαχανίζει. Το φώναξα στην Τζούντυ, τώρα βρισκόμασταν δίπλα-δίπλα και εκείνη άρχισε να κλαίει. «Φοβάμαι» μου φώναξε «φοβάμαι πως θα την απαγάγουν». Σκέφτηκα να πω κάτι για να την καθησυχάσω μιας και ήξερα πως οι δυο Εβραίες φίλες μου φοβόντουσαν πολύ σε οποιοδήποτε αραβικό κράτος αλλά πριν προλάβω να μιλήσω έχασα πάλι την ισορροπία μου και επικεντρώθηκα στον άθλο του να μην πέσω από την καμήλα.

Κάποια στιγμή φτάσαμε στην είσοδο της πόλης. Το γκρουπ μαζευόταν σιγά-σιγά και η Έμιλυ είχε φτάσει πρώτη και καλύτερη. Το πρόσωπό της ήταν αναψοκοκκινισμένο και φαινόταν πολύ χαρούμενη∙ σκόρπιζε χαμόγελα δεξιά-αριστερά. Μετά από λίγο έφτασε και η Τζούντυ. Πληρώσαμε τους Βεδουίνους και ανεβήκαμε άρον-άρον στο λεωφορείο.

«Τι έγινε;» ρωτήσαμε και οι δυο την Έμιλυ «Πού ήσουν;»
«Τον φίλησα!» μας είπε γεμάτη ενθουσιασμό.

Και από τότε, σε μια φιλία που διαρκεί μέχρι σήμερα, δεν ξαναμιλήσαμε ποτέ για το περιστατικό∙ ούτε μεταξύ μας ούτε σε κανέναν.

loukia dervi mnimi


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΔΕΡΒΗ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Θάνου Κάππα

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Θάνου Κάππα

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, ο Θάνος Κάππας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Εικονογράφηση: Πάρις Κούτσικος - parisko.com...

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις της Ελιάνας Χουρμουζιάδου

«Μίλησε, μνήμη» με τις λέξεις της Ελιάνας Χουρμουζιάδου

Ζητήσαμε από πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές και επιμελητές να μας στείλουν μια καλοκαιρινή φωτογραφία από το προσωπικό τους αρχείο και να την πλαισιώσουν με μια ανάμνηση. Σήμερα, η Ελιάνα Χουρμουζιάδου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Εικονογράφηση: Πάρις Κούτσικος - par...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Βραβείο Médicis στην Καταλανή Εύα Μπαλταζάρ

Διεθνές Βραβείο Médicis στην Καταλανή Εύα Μπαλταζάρ

Εγκαινιάζοντας τη σεζόν των γαλλικών λογοτεχνικών βραβείων, η κριτική επιτροπή του βραβείου Médicis ανακοίνωσε τους βραβευθέντες στις τρεις κατηγορίες: πεζογραφίας, μεταφρασμένης πεζογραφίας και δοκιμίου, καθώς και το μεγάλο βραβείο. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Το φευγιό»: Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

«Το φευγιό»: Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη «Το φευγιό» (εκδ. Αρμός) στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος στη Σητεία.

Επιμέλεια: Book Press

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026, στις 20:30, οι εκδόσεις Αρμός διοργανώνουν εκδήλωση γ...

Η Λατινική Αμερική, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες: Μεγάλη εκδήλωση για το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Η Λατινική Αμερική, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες: Μεγάλη εκδήλωση για το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2026, στις 7 μ.μ., οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο Book Press διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον σπουδαίο συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο. © Mariela De Marchi Moyano / Flickr

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ζακ Λε Γκοφ [Jacques Le Goff] «Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» (μτφρ. Ελευθερία Ζέη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Νοεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόλη και δημοκρατία;

...
«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη «αλλά|ΖΩ – από την λέξη στην πράξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 29 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόσες φορές έχεις πει στον εαυτό σου ότι θέλε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Σημαντικά βιβλία που διευρύνουν τη συζήτηση για τον φεμινισμό, τη σχέση της γλώσσας με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και το πόσο [δεν θα έπρεπε να] μας αλλάζει το γήρας.

Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή

...

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ