prodimosieysi xartomatsidis

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο μυθιστόρημα του Χρήστου Χαρτοματσίδη «Ρίο Γκράντε» το οποίο κυκλοφορεί στις 8 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

1

«Την άλλη φορά που θα ’ρθεις στο επισκεπτήριο, μη φορέσεις κιλότα! Εγώ θα σκύψω κάτω από το τραπέζι κι εσύ θ’ ανοίξεις τα πόδια σου να σε κοιτάω!» Έτσι της είχε ψιθυρίσει λαχανιασμένος και της είχε κοπεί η ανάσα. Δίπλα της η μάνα του να μυξοκλαίει και να μην καταλαβαίνει τίποτα, κι η ίδια η Ανθούλα να προσπαθεί να φανεί ψύχραιμη με όλα αυτά τα καμώματα.

«Δηλαδή ξεβράκωτη να έρθω, ρε Μπίλη;» τσίριξε, κι ο άλλος ακόμα περισσότερο πεισμάτωσε.
«Ναι, ρε, ξεβράκωτη! Τι θα πάθεις; Φοβάσαι μη σου κρυώσει το…»

Τότε μόνο, εντελώς κουφά, παρενέβη η μάνα του.

«Κρυολόγησες, παιδί μου;»

Η Ανθούλα μειδίασε ψυχρά.

«Να της πω τι μου έλεγες;»

«Αφού είσαι διεστραμμένη και γουστάρεις!»

«Φταίω εγώ, που ήρθα να σε επισκεφτώ στη φυλακή!» Ένας λυγμός τής ξέφυγε κι ήθελε να σηκωθεί και να φύγει. Την πρόλαβε όμως η μαμά του Μπίλη, η κυρία Πελαγία. Την πίεσε στον ώμο.

«Θα σας αφήσω να τα πείτε μόνοι σας, παιδί μου! Έπρεπε να το είχα κάνει πιο νωρίς, αλλά ήθελα να είμαι κοντά του».

«Μα δεν έχουμε τίποτα να πούμε» προσπάθησε να ξεφύγει η Ανθούλα, ο Μπίλης όμως, το βρομο-άλιεν, την τυραννούσε σκόπιμα.

«Καλά το κατάλαβες, μάνα, έχουμε να πούμε τα δικά μας, σαν ζευγάρι».

«Αφού δεν είμαστε ζευγάρι, ρε συ!» Μέχρι και τα γυαλιά της Ανθούλας έτρεμαν από την οργή της. Δυο μέτρα στέκα, με το ντύσιμο του κατηχητικού και τα μαλλιά πλεξούδα κουλουριασμένη στον σβέρκο, αναρωτιόταν τι δουλειά είχε και πήγε στο επισκεπτήριο.

«Ε, μπορεί και να γίνουμε! Αν κάνεις αυτά που σου λέω».

«Θα ’ρθεις!» είπε ο Βασιλάκης χαμογελώντας βρόμικα κι η σιγουριά στη φωνή του ήτανε που την τρέλαινε. «Κι όχι μόνο θα ’ρθεις αλλά και θα πεις στον πατέρα σου να βάλει το χέρι στην τσέπη. Δεν ξέρω τι θα κάνει, θα πουλήσει την νταλίκα, θα κόψει τον λαιμό του, μα θα βρει λεφτά για να με βγάλει αποδώ μέσα. Αλλιώς θα τρελαθώ! Όλοι ύστερα από έναν χρόνο αυτό παθαίνουν! Θα σαλτάρω, κι όταν βγω έξω, ποιος ξέρει τι θα κάνω! Και πρώτα πρώτα σε σένα θα ξεσπάσω!»

«Δεν πρόκειται να τα κάνω!» του αρνήθηκε κοφτά, μα ποιος ξέρει γιατί δεν σηκώθηκε να φύγει μαζί με τη μάνα του.

«Και κοίτα να είσαι ξυρισμένη!» συνέχισε ο Μπίλης. «Όχι όμως εντελώς, να αφήσεις και κάτι, κάποιο χτένισμα, μια τούφα τέλος πάντων, κι αν δεν ξέρεις από αυτά, ρώτα για να μάθεις».

«Αν μου μιλάς μ’ αυτό τον τρόπο, άλλη φορά δεν έρχομαι!»

«Θα ’ρθεις!» είπε ο Βασιλάκης χαμογελώντας βρόμικα κι η σιγουριά στη φωνή του ήτανε που την τρέλαινε. «Κι όχι μόνο θα ’ρθεις αλλά και θα πεις στον πατέρα σου να βάλει το χέρι στην τσέπη. Δεν ξέρω τι θα κάνει, θα πουλήσει την νταλίκα, θα κόψει τον λαιμό του, μα θα βρει λεφτά για να με βγάλει αποδώ μέσα. Αλλιώς θα τρελαθώ! Όλοι ύστερα από έναν χρόνο αυτό παθαίνουν! Θα σαλτάρω, κι όταν βγω έξω, ποιος ξέρει τι θα κάνω! Και πρώτα πρώτα σε σένα θα ξεσπάσω!»

«Γιατί να τα κάνω όλα αυτά; Ούτε το κορίτσι σου είμαι ούτε τίποτα!»

«Αφού η μάνα σου με κάρφωσε στους μπάτσους!»

«Κι εσύ γιατί έκανες τη ληστεία;»

«Για να σε εντυπωσιάσω».

«Τι βλακείες είναι αυτές που μου λες! Αφού αγαπάς τη Βάσια, την τραγουδιάρα».

«Αυτός είναι ο πόνος σου;»

«Ναι, αυτός».

«Μάθε τότε πως με τη Βάσια έχουμε τελειώσει για πάντα. Κι εκτίμησα πολύ που έστω κι αργά μου συμπαραστάθηκες. Μάλλον σε κάποιο βιβλίο θα το έχεις διαβάσει, ε;» Ο Μπίλης γέλασε και πάλι. Τα δόντια του είχαν κιτρινίσει από το κάπνισμα. «Το βρήκα! Περιμένεις τη συνέχεια της Σόνιας και του Ρασκόλνικοφ στη Σιβηρία, αλλά ο συγγραφέας δεν την έγραψε ποτέ».

Και σηκώθηκε να φύγει, αφήνοντάς την άναυδη. Κάποιοι από την άλλη πλευρά ήδη της κάνανε βρόμικες χειρονομίες.

2

«Με σένα δεν τελειώσαμε, αγοράκι!»

 Να κάτσει φρόνιμα του έλεγε, γιατί αλλιώς... Και δεν γινόταν να παίξει μαζί του, γιατί βρομιάρης ήτανε κι αλήτης! Και ήξερε με σιγουριά ότι θα ερχότανε ξανά!

Δυο τραπεζάκια είχε βγάλει στο πεζοδρόμιο, και το τεράστιο ροτβάιλερ κατούρησε το ένα.

«Ε!» φώναξε ο Βασιλάκης, ο Μπίλης δηλαδή, κι έτρεξε εκνευρισμένος προς το μέρος του. «Δεν θα μαζέψεις το κοπρόσκυλό σου;»

Ο άλλος όμως, τριχωτός και κοιλαράς, μειδίασε ειρωνικά: «Ε, και τι έγινε;»

«Το σκυλί σου κατούρησε το τραπέζι».

«Σιγά το πράμα! Λίγα τσίσα έκανε το μωρό».

«Ποιος θα τα καθαρίσει;» είπε o Mπίλης και πια βαρούσε ο παλμός του στον λαιμό. Χτυπούσε η καρδιά του σαν τουμπελέκι.

Εσύ. Εσύ θα τα καθαρίσεις, μαλάκα! Αυτό έλεγε το βλέμμα του. Ο χοντρός είχε σμίξει τις φρυδάρες. Λύσσαξε ο σκύλος. Γρύλισε προειδοποιητικά, έτοιμος να τον κατασπαράξει. Μόλις που τον συγκρατούσε ο αγριάνθρωπος. Τον χάιδεψε λιγάκι για να ηρεμήσει.

«Δεν σε μαλώνει ο κύριος. Σ’ αγαπάει». Προσπάθησε τάχανα χαμογελάσει, μα δεν του έβγαινε καθόλου, και ψεύτικο ακούστηκε το δήθεν φιλικό: «Δεν θα κεράσεις μια μπιρίτσα;».

Μόνο τότε συνειδητοποίησε ο Μπίλης με ποιον είχε να κάνει. Του είχε κουβαληθεί ο ίδιος ο Δάκος ο Τζιγέρης, με το μάτι το θολό και το καταϊδρωμένο φανελάκι Police, ο πιο νταής μπάτσος των Αμπελοκήπων.

«Εσένα δεν σε σερβίρω».

«Σώπα!»

Χωρίς να πει τίποτε άλλο, ο χοντρός πλησίασε την είσοδο. Με μια κίνηση της κοιλιάς παραμέρισε τον Βασιλάκη και χώθηκε στο μαγαζί. Μαζί και το σκυλί.

«Ε!» φώναξε πάλι ο Μπίλης και μόνο τότε το θηρίο σταμάτησε. Τον κοιτούσε όμως με το στόμα ανοιχτό και τα σάλια του να τρέχουν.

Ο τύπος πήρε με άνεση μια μπίρα απ’ το ψυγείο. Μετά κάθισε έξω λαχανιασμένος. Την άνοιξε με τα πλαϊνά του δόντια και έφτυσε το καπάκι σαν κουκούτσι. Καμάρωνε για την εντύπωση που προκάλεσε. Σαστιμάρα και δέος! Πάντα έπιανε το κόλπο. Το είχε δει σε κάποια ταινία. Τα κάνανε απάνω τους από τον φόβο! Χαμογέλασε ειρωνικά κι άρχισε να πίνει διψασμένος. Σε χρόνο μηδέν είχε ήδη κατεβάσει τη μισή. Την υπόλοιπη την έδωσε στον σκύλο. Κρατούσε το μπουκάλι σαν μπιμπερό κι εκείνος ρουφούσε αχόρταγα, με την μπίρα να χύνεται απέξω.

«Μπράβο, Σαλιάρη!» τον ενθάρρυνε και ύστερα στράφηκε στον Μπίλη: «Δεν έκοψες απόδειξη, παλικάρι;».

Δεν το ’λεγε για πλάκα. Το εννοούσε, ο μπάσταρδος! Και μάλιστα συνέχισε ακόμα πιο αυστηρά: «Μήπως θέλεις να καλέσω το ΣΔΟΕ; Έχεις και βεβαρυμένο παρελθόν, ξέρεις…».

Ο τύπος πήρε με άνεση μια μπίρα απ’ το ψυγείο. Μετά κάθισε έξω λαχανιασμένος. Την άνοιξε με τα πλαϊνά του δόντια και έφτυσε το καπάκι σαν κουκούτσι. Καμάρωνε για την εντύπωση που προκάλεσε. Σαστιμάρα και δέος! Πάντα έπιανε το κόλπο. Το είχε δει σε κάποια ταινία. Τα κάνανε απάνω τους από τον φόβο! Χαμογέλασε ειρωνικά κι άρχισε να πίνει διψασμένος. Σε χρόνο μηδέν είχε ήδη κατεβάσει τη μισή. Την υπόλοιπη την έδωσε στον σκύλο. Κρατούσε το μπουκάλι σαν μπιμπερό κι εκείνος ρουφούσε αχόρταγα, με την μπίρα να χύνεται απέξω.

Ναι, ρε, το είχε το παρελθόν του ο Μπίλης, τότε που για μια βλακεία τον είχαν χώσει μέσα. Είκοσι χρονάκια πριν, όταν ντυμένος Αϊ-Βασίλης είχε μπουκάρει στο ζαχαροπλαστείο του Πιτ Καλαβάθη. Με το πιστόλι, το αεροβόλο, διέλυσε μια τούρτα, και πετάχτηκαν σαν μυαλά οι σαντιγές και κύλησε αργά το κερασάκι. Μετά σημάδεψε κάποιο λικέρ, που τρέχαν τα σιρόπια του παχύρρευστα, γαλάζια, σωστές μύξες αγγέλων, γιατί ήταν κι άγιες μέρες, που να πάρει, κι έκανε ψοφόκρυο, κι ακόμα και τα αγγελούδια που ψέλνανε στα ουράνια θα ήτανε συναχωμένα. Του είχε ορμήσει τότε ο ιδιοκτήτης με ένα πακεταρισμένο κέικ, μα έφαγε τη μεταλλική μπίλια στον ώμο και βόγκηξε γοερά, ο μπάσταρδος. «Τα λεφτά!» διέταξε ο Μπίλης και δεν εννοούσε τα ψιλά στο ταμείο αλλά την τσάντα με τις δεσμίδες, που πρωί πρωί τον είχε δει να σηκώνει από την τράπεζα. Αυτό ήταν το παρελθόν του, ένδοξο και ηρωικό, γιατί το άλλο, το μετά, με τις ταπεινώσεις και τα βάσανα, δεν ήθελε να το θυμάται. Αλλά αυτό όλο κι ερχόταν απρόσκλητο, σαν ετούτον εδώ τον μπάτσο, όλο και χτυπούσε με το δαχτυλάκι στο τζάμι, για να απαιτήσει και να εκβιάσει, και θόλωνε το μυαλό του απ’ την οργή κι έπαιρνε συνέχεια τις λάθος αποφάσεις.

«Ναι, ρε, έχω κάποιο παρελθόν» απάντησε με σταθερή φωνή. «Γι’ αυτό δεν μου αρέσουν οι εκβιασμοί».

«Ώστε η απόδειξη είναι εκβιασμός;» αρπάχτηκε ο Τζιγέρης και πάλι έγινε βλοσυρός και πάλι έπαιξε το χοντρό του φρύδι. «Θα με παρακαλάς, μαλάκα, μα θα είναι αργά». Σηκώθηκε βαριά. «Πάμε, Σαλιάρη!» Το σκυλί, που μετά την μπίρα είχε λουφάξει, τινάχτηκε όρθιο.

«Επ, δεν πλήρωσες το ποτό» του φώναξε, μα ο άλλος σήκωσε τους ώμους αδιάφορα.

«Δεν υποχρεούμαι αφού δεν έκοψες απόδειξη». Ετοιμαζότανε πια να την κάνει, όταν γύρισε ξαφνικά. Κι ήταν ακόμα πιο θολό το βλέμμα του. Και είχε αγριέψει περισσότερο. «Με σένα δεν τελειώσαμε, αγοράκι! Θα ξανάρθω, να το ξέρεις. Μαζί μου δεν ξεμπλέκεις τόσο εύκολα».

Μόνο τότε έφυγε.

Προς το παρόν…

metaixmio xartomatsidis rio grante


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μπορούν οι παλιοί έρωτες να διαλύσουν την οικογενειακή γαλήνη; Να ξυπνήσουν σαν εφιαλτικές ονειρώξεις παλιές ενοχές και να μας βάλουν σε δοκιμασία; Μπορούν τα φαντάσματα απ’ τα παλιά να εισβάλουν στην καθημερινότητά μας απαιτώντας νέες και νέες ταπεινώσεις μέχρι να μας αναγκάσουν να ξεφύγουμε από το μονοπάτι της αρετής;

Είκοσι χρόνια αφότου έχει βγει από τη φυλακή ο Μπίλης νομίζει πως έχει βάλει τη ζωή του σε μια τάξη. Έχει παντρευτεί με την Ανθούλα κι έχουν αποκτήσει δυο παιδιά. Όλα πάνε καλά, μέχρι τη στιγμή που ένας διεφθαρμένος αστυφύλακας αποφασίζει να εκβιάσει τον Μπίλη, πουλώντας του προστασία. Ταυτόχρονα ξυπνάνε δυο παλιοί έρωτες – του Μπίλη με την τραγουδίστρια της νύχτας Βάσια, και του αστυνομικού διευθυντή Βελέγκα με τη γυναίκα του Μπίλη Ανθούλα. Τα μοιραία πάθη θα φέρουν ριζικές ανατροπές. Μόνο που, στο ερωτικό τετράγωνο, η μια πλευρά παίζει ύπουλα κι έχει σκοπό να καταδυναστέψει και να καταστρέψει τους υπόλοιπους τρεις.

Ένα μυθιστόρημα για τους λάθους έρωτες που εξακολουθούν να μας παθιάζουν και για τα νεανικά μας λάθη τα οποία, ενώ θα έπρεπε να ωριμάζουμε, επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά. Αλλά και για τις αξίες στις οποίες συνεχίζουμε να πιστεύουμε, σε πείσμα των συμβιβασμών που κάνουμε.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χρήστος Χαρτοματσίδης γεννήθηκε το 1954. Σπούδασε Ιατρική κι εργάστηκε ως Διευθυντής Μικροβιολογίας στο Γ. Ν. Κομοτηνής. Δημοσιεύει διηγήματα και μεταφράσεις σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού Μανδραγόρας. Έχει εκδώσει πέντε μυθιστορήματα, δύο συλλογές διηγημάτων και μια νουβέλα. Τέσσερα θεατρικά του έχουν ανέβει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, στη Θεσσαλονίκη και σε κρατικό θέατρο της Βουλγαρίας. Έχει δύο πανβουλγαρικά βραβεία για διήγημα και μυθιστόρημα κι έχει προταθεί δύο φορές για τα βραβεία του περιοδικού Διαβάζω και μία του Αναγνώστη.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη «Δεν βλέπω όνειρα συνήθως – Γράμματα του Χάρρυ στη Ρετζίνα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Παιδικές σκηνές ...

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κωνσταντίνας Κατρακάζου «Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Βρέθηκε τεσσεράμισι χρόνια μα...

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

Για την παράσταση «Οι Δωσίλογοι» της θεατρικής ομάδας elephas tiliensis βασισμένης στο ομώνυμο βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, που ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο Θέατρο «Χώρα», τη δραματοποίηση των e...

Νίκος Καχτίτσης: Εκδήλωση στην Πάτρα για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του

Νίκος Καχτίτσης: Εκδήλωση στην Πάτρα για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του

Το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και οι εκδόσεις Κίχλη διοργανώνουν εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καχτίτση στην Πάτρα.

Επιμέλεια: Book Press

Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2026, στις 20:00, το ...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (μυθιστόρημα) – Ο ξένος, μέσα στο σπίτι του

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (μυθιστόρημα) – Ο ξένος, μέσα στο σπίτι του

Για το μυθιστόρημα της Ντόρις Λέσινγκ (Doris Lessing) «Το πέμπτο παιδί» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Διόπτρα). Εικόνα: Από την ταινία του Ρίτσαρντ Ντόνερ «Η προφητεία» (1976).

Γράφει η Φανή Χατζή

Μετά από αρκετά χρόνια που παρέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη «Δεν βλέπω όνειρα συνήθως – Γράμματα του Χάρρυ στη Ρετζίνα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Παιδικές σκηνές ...

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κωνσταντίνας Κατρακάζου «Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Βρέθηκε τεσσεράμισι χρόνια μα...

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, νέα και κλασικά μυστήρια

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, νέα και κλασικά μυστήρια

Τρία καλά αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα: Φώτης Δούσος, Γιάννης Μαρής, Αντόνιο Μαντσίνι. Αντισυμβατικοί αστυνομικοί, αδικία και δωσιλογισμός σε λιτή αφήγηση και μεσογειακό νουάρ για το δικαίωμα στην αυτοδικία. ©istock

Επιλογή-παρουσίαση: Χ...

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Σημαντικά βιβλία που διευρύνουν τη συζήτηση για τον φεμινισμό, τη σχέση της γλώσσας με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και το πόσο [δεν θα έπρεπε να] μας αλλάζει το γήρας.

Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή

...

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ