prodimosieysi papathanasiou

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα της Τέσης Παπαθανασίου «Υποξία», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[…Ένα, δύο, τρία, τέσσερα. Ένα, δύο, τρία… Ακόμη ένα. Έψαξε ανάμεσα στις εφημερίδες να βρει το κατάλληλο. Κάποιο με μεγάλα, διακριτά γράμματα. Ξεχώρισε ένα-ένα τα φύλλα και τα μάτια του σάρωσαν με ταχύτητα μηχανήματος αυτά που έβλεπε στο μισοσκόταδο. Δεν χρειαζόταν να προσπαθήσει πολύ, τα ήξερε σχεδόν απ’ έξω.

Το βρήκε. Αυτό του έκανε σίγουρα.

Η ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν στο πικάπ ήταν περίπου στη μέση. Άρπαξε το ψαλίδι κι έκοψε με χειρουργικές κινήσεις το άρθρο. Οι νότες έρεαν γρήγορα και του έδιναν τον ρυθμό. Το τοποθέτησε δίπλα στα άλλα τρία, ακριβώς κάτω από το τέταρτο της επάνω σειράς. Δίπλωσε τις εφημερίδες και τις τακτοποίησε πίσω στο συρτάρι. Μειδίασε ικανοποιημένος. Μπορούσε να ξεκινήσει.

Κοίταξε διερευνητικά τα οκτώ αποκόμματα απλωμένα πάνω στο λείο ξύλο του γραφείου. Το χέρι του χάιδεψε το έπιπλο ψάχνοντας το ψαλίδι. Άγγιξε το περίγραμμα του αιχμηρού αντικειμένου. Έφτασε στις λάμες του και τις άνοιξε. Πέρασε τον παράμεσο από την κοφτερή τους κόχη. Τα βλέφαρά του βάρυναν. Αν δεν φορούσε τα γάντια, τώρα το δέρμα θα είχε σκιστεί και μία κόκκινη σταγόνα θα κυλούσε πάνω στο μέταλλο. Όπως κυλούσαν οι νότες. Αναρίγησε.

Κοίταξε διερευνητικά τα οκτώ αποκόμματα απλωμένα πάνω στο λείο ξύλο του γραφείου. Το χέρι του χάιδεψε το έπιπλο ψάχνοντας το ψαλίδι. Άγγιξε το περίγραμμα του αιχμηρού αντικειμένου. Έφτασε στις λάμες του και τις άνοιξε.

Ένα Πι, τρία Ρο. Το λιγοστό φως κρυμμένο πίσω από το γαλαζοπράσινο φυσητό γυαλί, του έφτανε. Τρία Σίγμα, δύο Χι. Από παιδί προτιμούσε το ημίφως. Οι φωτεινές δεσμίδες ήταν ένας άχρηστος περισπασμός. Ένα Ταυ. Ωραία και τώρα τα φωνήεντα. Η μουσική πλημμύριζε τις αισθήσεις του ανεμπόδιστα. Δύο Όμικρον. Το τέμπο του υπαγόρευε τις κινήσεις. Πέντε Έψιλον.

Ένα απεγνωσμένο μουγκρητό από το διπλανό δωμάτιο διέκοψε τη μελωδία και το μέτρημά του.

«Διάολε! Όχι τώρα!» βλαστήμησε με τα δόντια σφιγμένα και πέταξε το ψαλίδι από τα χέρια του, μα την ίδια στιγμή το μετάνιωσε. …]

[… Τράβηξε τον μπρούντζινο κρίκο στο συρτάρι του γραφείου και διάλεξε ένα καινούριο ζευγάρι διάφανα γάντια. Έβγαλε ένα τσιμπιδάκι και μια κόλλα. Κοίταξε απέναντι, πάνω από το πικάπ, το εξώφυλλο του δίσκου όρθιο. Ο Φον Κάραγιαν με την μπαγκέτα στο χέρι διηύθυνε τη φιλαρμονική του Βερολίνου με την ίδια ηρεμία που έπαιζε τώρα η μουσική. Ήταν πολύ περήφανος για αυτή τη συλλογή με τις εννέα συμφωνίες. Χαλάλι τα διακόσια ευρώ που είχε πληρώσει. Μετάνιωνε μόνο που δεν είχε μερικές χιλιάδες ακόμα, να αγοράσει την άλλη, τη συλλεκτική, αυτή με τον Φουρτβέγκλερ. Χαμογέλασε σαρκαστικά και κοίταξε τα κομμένα γράμματα. Η ένταση των προηγούμενων λεπτών είχε καταλαγιάσει. Έπιασε το ψαλίδι. Δύο Άλφα, δύο Γιώτα, ένα Ήτα, ένα Ύψιλον.

Τέλος.

Ο δίσκος συνέχιζε να παίζει. Είχε ήδη ξεκινήσει η Ωδή στη Χαρά. Έβαλε το ψαλίδι στη θήκη του και πήρε μία λευκή σελίδα χαρτιού προσεκτικά, να μην χαλάσει την τέλεια στοιχισμένη στοίβα. Ο ρυθμός ήταν τώρα πιο γρήγορος. Είχε προστεθεί η χορωδία. Οι φωνές τον ξεσήκωναν. Η συμφωνία έφτανε σε κρεσέντο. Έπιασε το τσιμπιδάκι και σήκωσε το πρώτο γράμμα. Έβαλε κόλλα στην πίσω μεριά του και το άφησε να πέσει πάνω στο κάτασπρο χαρτί. Με ένα πέταγμα του χεριού πήρε το επόμενο. Τα κομμένα γράμματα από τις εφημερίδες έπεφταν το ένα δίπλα στο άλλο με τη σωστή σειρά, αλλά χωρίς καμία ευθυγράμμιση και τάξη. Η μουσική κατάφερνε ώστε οι μανίες του στιγμιαία να περνούν, εκκρίνοντας ντοπαμίνη ή ενδορφίνες, δεν τον ένοιαζε τι ακριβώς. Περίεργο εργαστήρι ο οργανισμός.

Οι κινήσεις του σπασμωδικές, γεμάτες ενθουσιασμό, ακολουθούσαν τον ρυθμό που επιταχυνόταν. Το τσιμπιδάκι ήταν η μπαγκέτα του κι εκείνος, σαν άλλος μαέστρος της συμφωνικής ορχήστρας, ήταν συνεπαρμένος από τη μελωδία. Μια ανεξήγητη ηδονή τον είχε κυριεύσει.

Οι κινήσεις του σπασμωδικές, γεμάτες ενθουσιασμό, ακολουθούσαν τον ρυθμό που επιταχυνόταν. Το τσιμπιδάκι ήταν η μπαγκέτα του κι εκείνος, σαν άλλος μαέστρος της συμφωνικής ορχήστρας, ήταν συνεπαρμένος από τη μελωδία. Μια ανεξήγητη ηδονή τον είχε κυριεύσει. Το κεφάλι του τραμπαλιζόταν στον ρυθμό της μουσικής. Οι φωνές δυνάμωναν. Τα γράμματα είχαν τελειώσει, αλλά όχι και η ενάτη συμφωνία.

Ω, το θαυμαστικό! Είχε ξεχάσει το θαυμαστικό! Έβγαλε βιαστικά το ψαλίδι από τη θήκη του κι έψαξε γρήγορα τα οκτώ άρθρα. Όποιο δεν του έκανε, το πετούσε κάτω. Βρήκε ένα, επιτέλους, το έκοψε, το γέμισε με κόλλα και το πέταξε δεξιά από την τελευταία λέξη πάνω στο χαρτί.

Πάτησε με τη γροθιά του κάθε γράμμα για όσο διάστημα διαρκούσε καθεμιά από τις τελευταίες νότες της συμφωνίας, φροντίζοντας να ευθυγραμμιστούν. Το γραφείο σχεδόν χοροπηδούσε σε κάθε του χτύπημα.

Το κομμάτι τελείωσε. Κοίταξε απέναντι στον τοίχο. Μέσα στη χοντρή σκαλιστή κορνίζα στο χρώμα του χρυσού, το πορτρέτο του Μπετόβεν με την κυματιστή άσπρη περούκα τον κοιτούσε βλοσυρά. Χαμήλωσε τα μάτια του. Ήταν εκστασιασμένος. Πάνω στο χαρτί τα γράμματα, σαν να χόρευαν στη σειρά, σχημάτιζαν τις λέξεις:

Π  Ρ Ο Σ ΕΧ Ε   Ε  ΡΧΕ  Τ ΑΙ   Η   ΣΕ  Ι Ρ Α   Σ Ο  Υ   !

nikas papathanasiou ypoksia


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένας γαντοφορεμένος, ψυχαναγκαστικός άνδρας, που φροντίζει τον παραπληγικό αδερφό του, κολλάει γράμματα από εφημερίδες. Ετοιμάζει απειλητικά σημειώματα προς τη χειρουργό που άφησε ανάπηρο τον αδερφό του.

Μια νεαρή ασκούμενη δικηγόρος βάζει στόχο έναν μεσήλικα πρώην μπασκετμπολίστα.

Μια καταξιωμένη χειρουργός, η πρώην γυναίκα του μπασκετμπολίστα, ετοιμάζεται να επισκεφθεί για τις διακοπές του Πάσχα το εξοχικό της στην Πάρο. 
Ένα ζευγάρι συνταξιούχων, που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη γιατρό, αναχωρεί για την Αντίπαρο, από το Τορόντο όπου διαμένει.

Τα πράγματα περιπλέκονται όταν η χειρουργός βρίσκεται νεκρή στο αυτοκίνητό της στον δρόμο για τον Φάραγγα. Το πόρισμα δείχνει ασφυξία.

Ο αστυνόμος Παβέρης, που έχει πρόσφατα μετατεθεί στο αστυνομικό τμήμα της Παροικιάς από τη Σύρο, αναλαμβάνει την έρευνα.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Τέση Παπαθανασίου γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Αθήνα, µε καταγωγή από Μαγνησία, Κωνσταντινούπολη και Σµύρνη. Σπούδασε Γεωλογία στη Φυσικοµαθηµατική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών και εργάστηκε στο Ερευνητικό Πανεπιστηµιακό Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστηµάτων και Εφαρµογών. Ζει στην Αθήνα µε τον σύζυγό της και τις δύο κόρες τους. Εκτός από τη συγγραφή, αγαπά τα µαθηµατικά, τη µουσική και τα µυστήρια. Το πρώτο της µυθιστόρηµα, η Λουκουµόσκονη, είναι αστυνοµικό και κυκλοφόρησε το 2020. Είναι µέλος της ΕΛΣΑΛ, φανατική αναγνώστρια, ενώ άρθρα και κριτικές της δηµοσιεύονται σε ιστοσελίδες, blogs και βιβλιο-οµάδες στο διαδίκτυο. Η Υποξία είναι το δεύτερο αστυνοµικό της µυθιστόρηµα.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μηνά Στραβοπόδη «Συμπληγάδες αξιών» το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Ιουνίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ναι, το ξέρω! Δεν έπρεπε να σκοτώσω. Μα έπρεπε να σκοτώσω. Ξέρω, δεν είνα...

«Χάλκινο δάκρυ φτερωτό» της Ειρήνης Ευφραιμίδη (προδημοσίευση)

«Χάλκινο δάκρυ φτερωτό» της Ειρήνης Ευφραιμίδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ειρήνης Ευφραιμίδη «Χάλκινο δάκρυ φτερωτό» το οποίο κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Αυτό τελειώνει εδώ. Άλλο δεν θα πάρεις από μας». Το υποσχέ...

«Η φωνή στα χέρια της» της Ντορίνας Παπαλιού (προδημοσίευση)

«Η φωνή στα χέρια της» της Ντορίνας Παπαλιού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο μυθιστόρημα της Ντορίνας Παπαλιού «Η φωνή στα χέρια της» το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Ιουνίου από τις εκδόσεις Ίκαρος. Στο τέλος της ανάρτησης η playlist του βιβλίου, από την Ντορίνα Παπαλιού.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το ταγκαλάκι» – μια θεατροποιημένη παράσταση για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

«Το ταγκαλάκι» – μια θεατροποιημένη παράσταση για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Θεατροποιημένη παράσταση για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο που παίχτηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του EuroPride 2024.

Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας

Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο σκηνοθέτης και δημοσιογράφος Αντώνης Μποσκοΐτης πήγε...

«Κουλτούρα της ακύρωσης» και πατριαρχία στη λογοτεχνία – σκέψεις με αφορμή τη Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση

«Κουλτούρα της ακύρωσης» και πατριαρχία στη λογοτεχνία – σκέψεις με αφορμή τη Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση

Σκέψεις για την Κουλτούρα της ακύρωσης (cancel culture) και την πατριαρχία στη λογοτεχνία, με αφορμή την έντονη συζήτηση για τον σεξισμό στη «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση. 

...

Ο Καραγάτσης, η Γραμμή του Ορίζοντος και η αναγκαία κριτική

Ο Καραγάτσης, η Γραμμή του Ορίζοντος και η αναγκαία κριτική

Σκέψεις με αφορμή την έντονη συζήτηση που προκάλεσαν πρόσφατα οι νέες αναγνώσεις δύο πολυδιαβασμένων βιβλίων της νεοελληνικής πεζογραφίας, ενός παλιότερου, της «Μεγάλης Χίμαιρας» του Μ. Καραγάτση, κι ενός νεότερου, της «Γραμμής του ορίζοντος», του Χρήστου Βακαλόπουλου. Και τα δύο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις της Εστ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...
«Η άλλη κόρη», της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Η άλλη κόρη», της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ανί Ενρό [Annie Ernaux] «Η άλλη κόρη» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η σειρά των δύο αφηγήσεων, η δική μου και η δ...

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μηνά Στραβοπόδη «Συμπληγάδες αξιών» το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Ιουνίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ναι, το ξέρω! Δεν έπρεπε να σκοτώσω. Μα έπρεπε να σκοτώσω. Ξέρω, δεν είνα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η ελληνική κουίρ λογοτεχνία ήταν πάντα εδώ

Η ελληνική κουίρ λογοτεχνία ήταν πάντα εδώ

10 βιβλία + 1 διήγημα τα οποία διερευνούν την παρουσία του κουίρ στην ελληνική πεζογραφία.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Ανεξάρτητα από το πόσο απαγορευμένο θέμα αποτελούσε, από το πόσο θα σκανδάλιζε τους αναγνώστες, από το πόσοι εκδότες θα αρνούνταν να το...

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) επιλέγουμε έξι βιβλία που εξετάζουν το προσφυγικό ζήτημα με νηφάλιο και ουσιαστικό τρόπο.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

«Αν κάνω ένα βήμα θα βρεθώ αλλού» λέει ένας ήρωας της ...

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Υπάρχουν βιβλία που τυχαίνει να συμπίπτουν με πολυαναμενόμενες εκδόσεις, δεν μπαίνουν στο οπτικό πεδίο του κοινού ή πολλές φορές μένουν στη σκιά πολύ δημοφιλών τίτλων με παρόμοια θεματική. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κουίρ βιβλία. Κάποια ακούγονται και διαβάζονται περισσότερο από άλλα. Σήμερα, λοιπόν, ημέρα εορτασμο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ