prodimosieysi kokkalis

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιώργου Κόκκαλη «Jackville», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ασφαλώς και δεν υπήρχε η περίπτωση η Μάρτα να επιτρέψει στον εαυτό της να μεθύσει (με τη θεατρική έννοια του όρου). Ήταν κάτι που συνέβαινε με τη συχνότητα που ο κομήτης του Χάλεϊ επισκέπτεται τη Γη. Και σήμερα δεν ήταν, σίγουρα, μια από αυτές τις επισκέψεις.

Η μοναδική της ικανότητα στο να καταναλώνει αλκοόλ ήταν αδιανόητη. Οι άντρες έδειχναν να τη θαυμάζουν, ενώ στην πραγματικότητα τη ζήλευαν. Οι γυναίκες την τοποθετούσαν αβίαστα κάπου μεταξύ της αλκοολικής και της εύκολης. Δύο καταστάσεις συνυφασμένες μεταξύ τους σε σεξουαλικά υποανάπτυκτα και υποσιτισμένα μυαλά. Η ίδια το έβλεπε περισσότερο σαν τα βασανιστήρια του Ταντάλου. Μια ατέρμονη προσπάθεια που πλέον εκπλήρωνε μόνον τον αυτοσκοπό της.

Κανείς στην οικογένειά της δεν έπινε. Όσο αλκοόλ είχε καταναλώσει μονό σε αυτήν την πτήση, ο πατέρας της το είχε κατανείμει σε όλη του τη ζωή. Η μητέρα της, κυνηγός της γεύσης, αλλά όχι και της μέθης. Μετρημένα και τα δικά της ποτήρια. Σίγουρα όμως υπήρχε −ακόμη− ένα καλά κρυμμένο γονίδιο αλκοολισμού κάπου στο γενεαλογικό της δέντρο, που ανυπομονούσε να αναλάβει τα ηνία της παρεγκεφαλίδας της, να τοποθετήσει πρίσματα σε όλες τις χαραμάδες και να της δείξει τη ζωή κάτω από νέα φώτα.

Πρώτη φορά γοητεύτηκε από το αλκοόλ, ούσα γοητευμένη από τον Ιάκωβο. Παρατηρούσε μια αλλαγή στη συμπεριφορά του κάθε που η ουσία τον κυρίευε, και της ήταν πραγματικά ζηλευτή. Λες και απέβαλλε όλο το φορτίο από πάνω του, έπειτα, ελαφρύτερος και με ανασηκωμένους ώμους, αντιμετώπιζε την κάθε στιγμή σαν μια στιγμή μοναδικής σημασίας. Νόμιζες ότι ανά πάσα στιγμή θα του αποκαλύπτονταν όλα τα μυστικά του σύμπαντος, ενώ αυτός συνοφρυωμένος θα απαντούσε: «Αυτό είναι όλο;» Το κορμί του δεν έδειχνε να αντιδρά στο αλκοόλ. Μονάχα το μυαλό του. Δεν παραπατούσε, δεν τραύλιζε· ποτέ. Μονάχα το μυαλό του δούλευε διαφορετικά με αυτόν τον αρχέγονο καταλύτη. Έδειχνε να φωτίζεται, έχανε το ελαφρύ καμπούριασμά του και βλεφάριζε σπάνια. Αυτό το φως έψαχνε και η Μάρτα στα μπουκάλια του μπέρμπον ακολουθώντας τον Ιάκωβο πιστά σε νέες συνταγές, διαδικασίες και ιεροτελεστίες, σαν ψαρωμένη ιέρεια πρώτη μέρα στον ναό. Στις πρώτες της περιπλανήσεις νόμιζε ότι τα κατάφερνε. Τον εμπιστευόταν τυφλά και αυτό τη βοηθούσε στο να απολαμβάνει περισσότερο κάθε της γουλιά, απαλλαγμένη από κάθε άγχος. Στην αρχή το δέλεαρ ήταν μονάχα γευστικό. Αμέτρητες ώρες σε σκαμπό μπαρ να κατεβάζουν από τα ψηλά ράφια σκονισμένες ετικέτες μπουκαλιών προς αναζήτηση της γεύσης, που θα έκανε τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας της Μάρτας να παραδοθούν μεθυσμένοι στον μοναδικό συνδυασμό οξύτητας, γλυκύτητας, τανινών, αρωμάτων και αλκοόλ. Όταν η γεύση βρέθηκε, τότε άρχισε και το ενδιαφέρον παιχνίδισμα. Της έμαθε ποιο ποτήρι αναδεικνύει ποιο ποτό, τη σωστή ποσότητα νερού που απαιτείται να προστεθεί στα ιρλανδέζικα ουίσκι για να αναδείξουν τα κρυμμένα τους αρώματα, της έμαθε να μη χρησιμοποιεί ποτέ πάγο ούτε νερό όταν καταναλώνει μπέρμπον, της έμαθε επίσης την ακριβή ποσότητα υγρού που πρέπει να έχει ένα σφηνάκι, ώστε να απολαμβάνει τη γεύση και να δέχεται τη συμπυκνωμένη ένεση εξωπραγματικότητας, χωρίς να βανδαλίζει το στομάχι της. Η Μάρτα αποδείχθηκε φυσικό ταλέντο. Της ήταν εύκολο να αναγνωρίζει όλες τις ετικέτες ποτών που είχε δοκιμάσει και το φλερτ της με τη μέθη μετατράπηκε σε συζυγική σχέση χωρίς προγαμιαίο συμβόλαιο. Άρχισε σιγά σιγά να βλέπει και το φως.

Της έμαθε ποιο ποτήρι αναδεικνύει ποιο ποτό, τη σωστή ποσότητα νερού που απαιτείται να προστεθεί στα ιρλανδέζικα ουίσκι για να αναδείξουν τα κρυμμένα τους αρώματα, της έμαθε να μη χρησιμοποιεί ποτέ πάγο ούτε νερό όταν καταναλώνει μπέρμπον, της έμαθε επίσης την ακριβή ποσότητα υγρού που πρέπει να έχει ένα σφηνάκι, ώστε να απολαμβάνει τη γεύση και να δέχεται τη συμπυκνωμένη ένεση εξωπραγματικότητας, χωρίς να βανδαλίζει το στομάχι της. Η Μάρτα αποδείχθηκε φυσικό ταλέντο.

Προς εκπλήρωση όμως κάθε στερεότυπου που θέλει το αδύναμο φως να περιβάλλεται από το ισχυρό σκοτάδι, έτσι και στην περίπτωση της Μάρτας, το φως αφομοιώθηκε. Το φως απαιτεί ενέργεια, το σκοτάδι υπάρχει από μόνο του, λόγω έλλειψης αυτής της ενέργειας. Μια στιγμή να ξεχαστείς, να αποσπάσεις την προσοχή σου, και το σκοτάδι σε καταπίνει.

Τώρα το αλκοόλ μονάχα το σκοτάδι έφερνε. Χωρίς τον μέντορα και συμπότη της, οι αλκοολικές της συνευρέσεις πήραν άλλη διάσταση. Τα ποτά άλλαξαν γεύση, τα μυστικά του σύμπαντος παρέμεναν σθεναρά κρυμμένα, κάνεις δεν έδειχνε ψηλότερος και το σκοτάδι έγινε υγρό και παχύρρευστο. Ένα σκοτάδι γεμάτο αναθυμιάσεις από ξεραμένα κατακάθια μισοτελειωμένων ποτών, μια κολλώδη αφή και μια αίσθηση τυφλότητας από τον υπερβολικό καπνό.

nikas kokkalis jackville

Λίγα λόγια για το βιβλίο
H Μάρτα «δραπετεύει» με αεροπλάνο. Μια ζωή πετά μακριά από τις δύσκολες καταστάσεις… και από τον Ιάκωβο. Μόνο που πια αυτός είναι νεκρός κι εκείνη πρέπει να ταξιδέψει στην πατρίδα για την κηδεία του. Η πτήση της θα αποδειχθεί πιο παράξενη από ό,τι φαντάζεται. Αναμνήσεις, απωθημένα, καθώς και η απίστευτη περιπέτεια που της εξιστορεί ένας συνταξιδιώτης της, προκαλούν σεισμό στην πόλη που έχτισε η ίδια… το Jackville.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Γιώργος Κόκκαλης γεννήθηκε στη Χάλκη, ένα χωριό της Θεσσαλίας, το 1978. Από τα παιδικά του χρόνια, ταλαντεύεται μεταξύ των τεχνών και των επιστημών. Στην εφηβεία του αρχίζει να γράφει στίχους. Πνεύμα ανήσυχο, ξεκινά το 1996, στο Preston της Αγγλίας, σπουδές Σκηνοθεσίας και καταλήγει να αποφοιτά από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Coventry, το 2003. Τα επόμενα χρόνια, πίσω στην Ελλάδα, δημιουργεί ζωγραφικά έργα για προσωπική τέρψη. Το 2006 μετακομίζει στην Ισπανία για έναν χρόνο. Εκεί γράφει την πρώτη του νουβέλα και δημιουργεί μια μικρού μήκους ταινία. Από το 2007 ζει στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μηνά Στραβοπόδη «Συμπληγάδες αξιών» το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Ιουνίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ναι, το ξέρω! Δεν έπρεπε να σκοτώσω. Μα έπρεπε να σκοτώσω. Ξέρω, δεν είνα...

«Χάλκινο δάκρυ φτερωτό» της Ειρήνης Ευφραιμίδη (προδημοσίευση)

«Χάλκινο δάκρυ φτερωτό» της Ειρήνης Ευφραιμίδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ειρήνης Ευφραιμίδη «Χάλκινο δάκρυ φτερωτό» το οποίο κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Αυτό τελειώνει εδώ. Άλλο δεν θα πάρεις από μας». Το υποσχέ...

«Η φωνή στα χέρια της» της Ντορίνας Παπαλιού (προδημοσίευση)

«Η φωνή στα χέρια της» της Ντορίνας Παπαλιού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο μυθιστόρημα της Ντορίνας Παπαλιού «Η φωνή στα χέρια της» το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Ιουνίου από τις εκδόσεις Ίκαρος. Στο τέλος της ανάρτησης η playlist του βιβλίου, από την Ντορίνα Παπαλιού.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ετυμολογίες» του Ευθύμη Φιλίππου και της Αγγελικής Παπούλια στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική)

«Ετυμολογίες» του Ευθύμη Φιλίππου και της Αγγελικής Παπούλια στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική)

Για την παράσταση «Ετυμολογίες» σε κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου και σκηνοθεσία του Ευθύμη Φιλίππου και της Αγγελικής Παπούλια, η οποία θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής για 4 ακόμη παραστάσεις (20, 21 –δύο παραστάσεις–, 22 Ιουλίου).

Γράφει ο ...

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...
«Θεόδωρος Τερζόπουλος: Ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο - Ανιχνεύοντας το υπερπολιτισμικό θέατρο» του Δημήτρη Τσατσούλη (κριτική)

«Θεόδωρος Τερζόπουλος: Ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο - Ανιχνεύοντας το υπερπολιτισμικό θέατρο» του Δημήτρη Τσατσούλη (κριτική)

Για το βιβλίο του Δημήτρη Τσατσούλη «Θεόδωρος Τερζόπουλος: ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο - Ανιχνεύοντας το υπερπολιτισμικό θέατρο» (εκδ. 24 Γράμματα). 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η πρόσφατη παράσταση της αισχύλειας τριλογίας «...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...
50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Πώς να περάσεις «απέναντι»: 10 βιβλία που βοηθούν να αλλάξεις νοοτροπία και στόχους

Πώς να περάσεις «απέναντι»: 10 βιβλία που βοηθούν να αλλάξεις νοοτροπία και στόχους

Γίνεται να αλλάξουμε τη ζωή μας αντιμετωπίζοντας τους φόβους, τα τραύματα του παρελθόντος και να αγαπήσουμε πραγματικά; Επιλέγουμε δέκα βιβλία που μας παρέχουν πρακτικές συμβουλές για να δούμε τον εαυτό μας κάτω από ένα νέο φως. 

Γράφει ο Λεωνίδας Καλούσης 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ