prodimosieysi puchner

Προδημοσίευση αποσπάσματος από συλλογή πεζο-ποιημάτων του Βάλτερ Πούχνερ «Ο μικρός», που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άργησε ο μικρός να ανακαλύψει το θέατρο. Την τέχνη των τεχνών, η αγορά που συζητούν όλες οι τέχνες και παίρνουν κοινές αποφάσεις. Κορυφαία του χορού η υποκριτική. Το ψεύδος, η κοινωνικά αποδεκτή απάτη, το ασεβές παιχνίδι με την ταυτότητα. Αλλά με μια σοφή ουσία. Τη θεωρία της σχετικότητας των εγώ. Η ανατροπή της πραγματικότητας. Το βίωμα του δυνητικού, που υλοποιείται μπροστά στα μάτια μας, και μας συνεπαίρνει και μας πηγαίνει, μας μαγεύει και μας αλλάζει και επιστρέφουμε άλλοι από μια εκδρομή στα όνειρα της ποίησης. Ναι, το θέατρο ποιεί. Με όλα τα μέσα. Επιθυμητά και μη. Και είναι το πιο πειστικό από όλα τα μέσα, τέχνη επιβλητική, με αισθητικές σχεδόν άπειρες, και κέντρο το σώμα μας. Ο ηθοποιός θυσιάζει το σώμα του επί σκηνής και οι θεατές το δέχονται ευχαρίστως· γιατί λίγο θυσιάζονται και αυτοί. Ανάλογα με τη μέθεξη. Συνομιλούν τα σώματα. Θυσιάζονται, και μαζί ανασταίνονται. Έτσι δε λεν οι θεωρίες της τραγωδίας;

Μαγεύτηκε ο μικρός. Εκστασιάστηκε. Εδώ ένιωθε μια πολύ μεγάλη αλήθεια. Είχε πάει και παιδικό θέατρο. Ανούσια τροφή για πιπίλες. Ενώ τα παραμύθια είχαν ουσία. Εδώ, εδώ όμως, στο πραγματικό θέατρο, μαθαίνεις από τα σώματα μια βαθειά αλήθεια και ζεις άλλες ζωές, παραστατικά, συναρπαστικά. Μπορεί να μη συμφωνείς με τον σκηνοθέτη ή το έργο, αλλά το ίδιο το γεγονός είναι καταστατικό. Μια πραγματικότητα γεννιέται. Σαν κι αυτή που ζούμε. Άρα δεν είναι η μοναδική. Και για λίγο είμαστε σε κόσμο άλλο. Και αυτή η βουβή και φωναχτή συνομιλία με τους θεατές. Αυτοί δε λένε τίποτε, αλλά τα σώματά τους είναι όλο αφτί, είναι όλο συμμετοχή, ταράζονται και χαίρονται όπως στην πραγματικότητα. Και περισσότερο ακόμα.

Εδώ είναι θρησκεία. Η ουσία της θρησκείας είναι η μεταμόρφωση, για να φτάσεις από το Εγώ στον Εαυτό. Σε κάθε παράσταση υπάρχει ένας μάγος. Αυτός παίζει με ηθοποιούς και θεατές. Και μέσα στην εσωτερική τους συνομιλία, μέσα στη μουσική της αμοιβαιότητας, στη χορωδία των ψυχών, στο συμπόσιο των πνευμάτων, στο χορό των οργανισμών, τους απογειώνει σε μια έλικα που φτάνει στα ύψη, σ’ ένα σύννεφο, σ’ έναν ουρανό, όλο αύρα, όλο ατμόσφαιρα, με μια τελετουργία αισθητική, που μετουσιώνει και τον κόσμο και τα όντα του. Βίωμα συλλογικό. Από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, που ενώνονται σ’ ένα ιερό βίωμα. Το ότι όλα μπορούν να αλλάξουν. Τίποτε δεν είναι δεδομένο. Όλα είναι ανοιχτά. Η δυνατότητα είναι η ουσία του σύμπαντος. Αυτός ο μάγος είναι το θέατρο, η παράσταση, η σύμπραξη ηθοποιών και θεατών. Ένα ταξίδι στα έσχατα της γνώσης.

Εικόνα, ζωγραφική. Παρά τον εντυπωσιασμό η ουσία έφθινε. Το βίωμα αραίωνε. Εδώ βλέπεις παρελθόν. Μια κονσέρβα. Μια μηχανική επανάληψη, που δεν επηρεάζεται σε τίποτε από τους θεατές. Η οθόνη είναι αναίσθητη. Δεν μιλά, απλώς δείχνει. Η επικοινωνία είναι μονόπλευρη. Η μαγεία είναι κουτσή, μονοπόδαρη. Δεν επηρεάζεις τίποτα με τη μέθεξή σου. Βλέπεις κάτι ήδη νεκρό. Καταναλώνεις κανιβαλικά.

Ο μικρός είδε αρκετές παραστάσεις. Έργα σπουδαία, έργα ρηχά. Πολλούς ηθοποιούς, καλούς και κακούς, σκηνοθεσίες εμπνευσμένες και ρουτινιάρικες. Παρατήρησε και τις αντιδράσεις των θεατών. Επήλθε και ο κορεσμός. Σύχναζε όλο λιγότερο στον Διόνυσο. Είχε βιώσει την ουσία. Τη συλλογική συνομιλία δίχως λόγια και τη σύμπραξη δίχως κίνηση. Παίζουν και οι θεατές. Και αυτό είναι ίσως και η πιο σημαντική πλευρά της παράστασης.

Παράλληλα βέβαια υπήρχε και ο κινηματογράφος. Ακόμα πιο εντυπωσιακός. Με τα τεχνολογικά μέσα. Η ψυχογραφία των ηθοποιών με το zoom πιο πειστική, πιο αναλυτική. Η κινητικότητα της κάμερας, κοντινά πλάνα, μακρινά· η απεξάρτηση από τον ηθοποιό. Εικόνα, ζωγραφική. Παρά τον εντυπωσιασμό η ουσία έφθινε. Το βίωμα αραίωνε. Εδώ βλέπεις παρελθόν. Μια κονσέρβα. Μια μηχανική επανάληψη, που δεν επηρεάζεται σε τίποτε από τους θεατές. Η οθόνη είναι αναίσθητη. Δεν μιλά, απλώς δείχνει. Η επικοινωνία είναι μονόπλευρη. Η μαγεία είναι κουτσή, μονοπόδαρη. Δεν επηρεάζεις τίποτα με τη μέθεξή σου. Βλέπεις κάτι ήδη νεκρό. Καταναλώνεις κανιβαλικά. Μάταια θυσιάζεσαι. Η τεχνολογική αναπαραγωγή δεν συγκινείται. Ο κινηματογράφος τελικά είναι μοναξιά. Ο φανταστικός κόσμος της οθόνης είναι τελειωμένος. Ένα είδος μνημόσυνου. Ακόμα πιο σπάνια πήγαινε τώρα στον κινηματογράφο. Ο παππούς άλλωστε δυσκολευόταν πλέον.

Στο σπίτι δεν είχαν τηλεόραση. Έτσι γλύτωσε από τον εξευτελισμό των παραστατικών τεχνών. Η ίδια κονσέρβα. Το περιεχόμενο ρυθμίζουν οι δείκτες ακροαματικότητας. Δεν χρειάζεται πια ιδιωτικός χώρος ούτε εισιτήριο. Τρέχει το κουτί εκεί μέρα νύχτα, και ουδείς προσέχει. Ίσως έχει παρέλθει η αίγλη του μέσου, γιατί τα σημαντικά γίνονται πλέον στο διαδίκτυο, στον υπολογιστή, το τάμπλετ και το κινητό. Της νιοστής γενιάς. Αν σκοτώνεις τον χρόνο, σκοτώνεις τον εαυτό σου.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

nikas puchner mikrosΑπό τις Εκδόσεις Νίκας το νέο ποιητικό έργο του Επίτιμου Καθηγητή ΕΚΠΑ, θεατρολόγου, Βάλτερ Πούχνερ. Πρόκειται για μια συλλογή 27 πεζο-ποιημάτων με κεντρικό θεματικό άξονα την σχέση παππού-εγγονού.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Επικράτειες» του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη (προδημοσίευση)

«Επικράτειες» του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη (προδημοσίευση)

Απόσπασμα από το λογοτεχνικό έργο του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη «Επικράτειες» που κυκλοφορεί στις 23 Μαΐου από τις εκδόσεις Περικείμενο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[Κάθε μεμονωμένη επικράτεια]

Εγώ σωπ...

«Ο Αλγόριθμος» του Κυριάκου Κεντρωτή (προδημοσίευση)

«Ο Αλγόριθμος» του Κυριάκου Κεντρωτή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Κυριάκου Κεντρωτή «Ο Αλγόριθμος – Ιστορίες σαν παραμύθια», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ο ξεχασμένος ήρωας»

...
«Μαύρο πέπλο» της Μαρίας Φώσκολου (προδημοσίευση)

«Μαύρο πέπλο» της Μαρίας Φώσκολου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο μυθιστόρημα της Μαρίας Φώσκολου «Μαύρο πέπλο», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Book Press

Η μεταλλική γεύση του αίματος παρέμενε ακόμη νωπή επάνω στα διψασμένα χείλη μ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Ο Ρουμάνος συγγραφέας Μίρτσεα Καρταρέσκου [Μircea Cartarescu] έλαβε το βραβείο για το μυθιστόρημά του «Solenoid» που είναι εν μέρει αυτοβιογραφικό και μάς μεταφέρει στην κομμουνιστική Ρουμανία των τελών του ‘70. Στα ελληνικά τον έχουμε γνωρίσει με το μυθιστόρημα «Νοσταλγία» (μτφρ. Βίκτορ Ιβάνοβιτς, εκδ. Καστανιώτη)....

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

Ένα από τα αφιερώματα της φετινής ΔΕΒΘ ήταν αυτό στις «Γυναίκες», μια ευρεία θεματική που ξεδιπλώθηκε μέσα από συζητήσεις για συγγραφείς, εκδότριες και μεταφράστριες, για τη γυναίκα σαν λογοτεχνικό ήρωα, αλλά και τη γυναικεία γραφή. Οι εκδηλώσεις ήταν διάχυτες στο πρόγραμμα, αρκετές συνέπιπταν η μία με την άλλη, αλλ...

Μιχάλης Αλμπάτης: «Δεν θα έγραφα ποτέ ένα δεύτερο ‘’Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους’’»

Μιχάλης Αλμπάτης: «Δεν θα έγραφα ποτέ ένα δεύτερο ‘’Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους’’»

Από την απόλυτη επιτυχία στη συνειδητοποίηση. Ο Μιχάλης Αλμπάτης μάς μίλησε για το νέο του βιβλίο «Η κατάλυση του χρόνου» (εκδ. Νήσος), αλλά και πώς βίωσε το απίστευτο «γκελ» που έκανε το προηγούμενο μυθιστόρημά του.

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Ανί Ερνό [Annie Ernaux] «Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), μια συνομιλία, μέσω μέιλ, της Ερνό με τον Φρεντερίκ Ιβ Ζανέ [Frederic-Yves Jeannet]. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμ...

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Για τα βιβλία των Κνουτ Χάμσουν [Knout Hamsun] «Η πείνα» (μτφρ. Βασίλη Δασκαλάκη), Νικολάι Γκόγκολ [Νikolai Gogol] «Το παλτό» (μτφρ. Κώστας Μιλτιάδης), Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] «Τα ρημάδια της ζωής» (μτφρ. Κοραλία Μακρή) και Λέον Τολστόι [Leon Tolstoy] «Η σονάτα του Κρόιτσερ» (μτφρ. Κοραλία Μακρή). 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ