prodimosieysi kolliakou

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Δήμητρας Κολλιάκου «Αταραξία», που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Εσάς ποιος σας προσκάλεσε;» είχε ρωτήσει συνωμοτικά ο Αυστραλός. Θυμόταν και τη στιγμή. Ήταν λίγο πριν φτάσουν στα μπροστινά σκαλιά του ξενοδοχείου, που τα πλαισίωναν δυο χρυσά μανουάλια σε σκαλιστές βάσεις. Εκεί έλεγαν καληνύχτα· κάποιοι έμεναν στη στεγασμένη είσοδο με τις έξι πολυγωνικές κολόνες για να καπνίσουν με ησυχία το τελευταίο τσιγάρο, κι άλλοι κατευθύνονταν προς τα ασανσέρ στο εσωτερικό. Προηγουμένως μπορεί να είχαν περπατήσει ως τα μεγάλα εμπορικά, που τέτοια ώρα ήταν κλειστά. Ή ίσως ήταν τη φορά που είχαν δει τα χελιδόνια· πετούσαν χαμηλά, κοντά στους τοίχους, και οι φωλιές τους φαίνονταν απ’ τον δρόμο, σφηνωμένες κάτω από κάποιο γείσο ή στην κόγχη μιας αχρηστευμένης υδρορροής. Μόνο το βράδυ μπορούσαν να βγουν για λίγο ασυνόδευτοι.

Η Ιρλανδέζα είχε απαντήσει πως την είχε πετύχει στον δρόμο o πρόεδρος της Εταιρείας τους – στο Δουβλίνο, να υποθέσει κανείς ή, γιατί όχι, στο Ντόνεγκαλ. Στην κουβέντα πάνω, της είχε αναφέρει πως έπρεπε να στείλουν κάποιον στην Κίνα. «Γιατί δεν πας εσύ, που γράφεις για τη φύση;» Δημιουργία, Άνθρωπος και Φύση ήταν ο τίτλος της 2ης Διεθνούς Συνάντησης Λογοτεχνών, που θα γινόταν και φέτος στο Ντονγκμπέι. Μια παρόμοια ιστορία είχαν διηγηθεί η Νορβηγή και ο Αυστραλός. Και οι τρεις τους είχαν δεχτεί την πρόσκληση – γιατί πότε θα τους ξαναδινόταν τέτοια ευκαιρία; Δεν είχε να προσθέσει κάτι η ίδια. Ο Γκαμπριέλ είχε εντυπωσιαστεί, αυτόν ποτέ δεν τον είχαν καλέσει στην Κίνα. Για εκείνη, ήταν το είδος της αναγνώρισης που της έλειπε στο Παρίσι, όπου δεν την ήξερε κανείς. Είπε το ναι βιαστικά, χωρίς να κοιτάξει τον χάρτη. Δεν άλλαξε γνώμη ούτε κι όταν τον κοίταξε.

Ότι μπορεί να τους είχαν βάλει σ’ ένα είδος καραντίνας για τρεις ολόκληρες εβδομάδες δεν τους είχε περάσει καν απ’ το μυαλό. Ή, κι αν είχε περάσει απ’ το μυαλό ενός απ’ όλους –του Πορτογάλου, ας πούμε, που τους απέφευγε–, θα ήταν μάλλον κάτι σαν ιδέα για διήγημα – τραβηγμένη από τα μαλλιά, αν την καλοεξέταζες. Έβγαιναν καθημερινά από το ξενοδοχείο, πάντοτε όμως με το δικό τους πούλμαν και με τους ίδιους συνοδούς να τους περιστοιχίζουν.

Ο Γκαμπριέλ είχε εντυπωσιαστεί, αυτόν ποτέ δεν τον είχαν καλέσει στην Κίνα. Για εκείνη, ήταν το είδος της αναγνώρισης που της έλειπε στο Παρίσι, όπου δεν την ήξερε κανείς. Είπε το ναι βιαστικά, χωρίς να κοιτάξει τον χάρτη. Δεν άλλαξε γνώμη ούτε κι όταν τον κοίταξε.

Κάποιοι δεν έλειπαν σχεδόν ποτέ. Ο μικρόσωμος άντρας με την κόκκινη φόρμα που τους μετρούσε πριν από κάθε αναχώρηση – αυτός τους μοίραζε στο πούλμαν μπανάνες και εμφιαλωμένα νερά. Η ακαδημαϊκός με το πρόσωπο σαν ραγισμένη πορσελάνη. Ο ντροπαλός διηγηματογράφος που δούλευε στην εταιρεία ηλεκτρισμού. Η νεαρή βοτανολόγος που έψαχνε το σπάνιο άνθος. Ο ψηλός και γεμάτος άντρας που τους μιλούσε κινέζικα· τα δύο μπροστινά του δόντια είχαν μια μικροσκοπική τριγωνική εγκοπή στο κάτω τους μέρος, τα δυο παράλληλα κενά ήταν απόλυτα συμμετρικά. Δεν το ’παιρναν όμως απόφαση να τον ρωτήσουν αν αυτό ήταν χαρακτηριστικό κάποιας φυλής. Πέρα από ένα δύο εύκολα ονόματα, όπως του Μάο, που ήταν ο επικεφαλής, δεν ήξεραν σε ποιον απευθύνονταν κάθε φορά. Μεταξύ τους χρησιμοποιούσαν φόρμουλες που σταδιακά είχαν συμπυκνωθεί. «Ο πενηντάρης με το κορακίσιο μαλλί που αν τον έβλεπες αλλού θα τον έλεγες Λατινοαμερικάνο» είχε γίνει «ο Λατινοαμερικάνος». Δεν αποκλείεται να χρησιμοποιούσαν και οι Κινέζοι ανάλογες ή πιο μπριόζικες εκφράσεις, αν και ήταν ευκολότερο για κείνους να τους ξεχωρίζουν. Η Αμερικανίδα, ο Αυστραλός. Τον δεύτερο Αυστραλό θα τον έλεγαν «ο Αυστραλός προφέσορ» ή «ο Αυστραλός φυσιοδίφης». Κι από Ευρωπαίους: η Γαλλίδα, η Ιρλανδέζα, η Νορβηγή. Ο Πορτογάλος, ο Ιταλός. Η Ελληνίδα που ζει στο Παρίσι.

patakis kolliakou ataraksiaΤους είχαν πάει σε μουσεία που έμοιαζαν να ανοίγουν τις πόρτες τους ειδικά γι’ αυτούς, σε φωταγωγημένα πάρκα το βράδυ, με τους ντόπιους σαν κινητό ντεκόρ στο φόντο. Με δικά τους τζιπ και ειδική άδεια από τις τοπικές αρχές, στην κορφή του βουνού για να δουν τη δρακόλιμνη. Η θέα από εκεί ψηλά ήταν το πόστερ στην αίθουσα συνεδριάσεων και το εξώφυλλο στο βιβλιαράκι με τα βιογραφικά. Ξέφραγος ουρανός, και μέσα στο σπασμένο τσόφλι του βουνού το μπλε της Μεσογείου. Είχαν μαντέψει πόσο κόσμο θα είχε στην κορφή από τον αριθμό των σταθμευμένων πούλμαν στο πλάτωμα όπου επιβιβάστηκαν στα τζιπ, κι από τον αριθμό των άλλων τζιπ που έβλεπαν να κατεβαίνουν γεμάτα.

Υπαίθριοι πάγκοι με σουβενίρ και συσκευασμένα γλυκά, τουαλέτες, κάτι σαν βεστιάριο απ’ όπου νοίκιαζαν οι τουρίστες (ντόπιοι όλοι, ή πάντως Ασιάτες) χοντρά μπουφάν σε μια απόχρωση κινέζικου μπλε. «Θα χαθούμε!» είχε αστειευτεί η Γαλλίδα. Όμως κι εδώ τους έδωσαν προτεραιότητα. Οι ατέλειωτες ουρές στις ξύλινες πλατφόρμες που οδηγούσαν στο σημείο της πανοραμικής θέας περίμεναν υπομονετικά πίσω απ’ τα σκοινιά, σχηματίζοντας έναν υπερμεγέθη δράκο που μόλις είχε βγει από τη χειμερία νάρκη και δεν μπορούσε ακόμη να συντονίσει τις κινήσεις του.

Τους φωτογράφιζαν παντού από απόσταση. Σε κάποια μέρη, με το που κατέβαιναν απ’ το πούλμαν, τους φωτογράφιζαν στέλνοντας drones. «Επειδή είμαστε VIP» καμάρωνε η Αμερικανίδα – αν της έλεγε πως το ακρώνυμο δεν βγαίνει από τα αγγλικά αλλά από το ρωσικό Vesma Imenitaya Persona, άραγε θα την πίστευε;

Ήταν σύμπτωση το ότι τους προσκάλεσαν στην Κίνα λίγο προτού ξεσπάσει η πανδημία; Να πιστέψει κανείς πως είχαν προσκληθεί μόνο και μόνο για να πουλήσουν μια μέρα οι Κινέζοι μάσκες σε χώρες που –ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί;– θα βρίσκονταν χωρίς εξοπλισμό, σαν να ήταν τριτοκοσμικές, τη στιγμή που θα τον χρειάζονταν περισσότερο; Ή για να θριαμβεύσει η Κίνα παγκοσμίως, ενώ η Δύση θα πάλευε με τον «αόρατο εχθρό» ακολουθώντας απ’ άκρη σ’ άκρη την ίδια επικίνδυνη πολιτική του βλέποντας και κάνοντας; 

Πρώτος αρρώστησε ο Ιταλός – σε κάποιους είχε φανεί κωμικό. Λίγες βδομάδες μετά αποδείχτηκε πως ήταν άλλη μια απ’ αυτές τις παράξενες συμπτώσεις. Ο Ιταλός ήταν γέννημα θρέμμα του Μιλάνου, οι γονείς του ήταν κι οι δυο γιατροί. Είπε πως τον είχε πειράξει το νερό. Είχε πιει χωρίς να το σκεφτεί από τη βρύση του μπάνιου στο ξενοδοχείο. Έχασε την εκδρομή στην ηφαιστειακή λίμνη, μαζί και τον απολογισμό της επόμενης μέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων. Ο Πορτογάλος αποφάσισε να αρρωστήσει κι εκείνος, για να φορτσάρει και να τελειώσει μια μετάφραση. Ο Ιταλός επέστρεψε κοντά τους, όμως η όρεξή του δεν είχε επανέλθει. Παραπονιόταν διαρκώς πως είχε χάσει τη γεύση του. Κανείς δεν του έδινε σημασία. Όλοι είχαν κουραστεί να τρώνε μεσημέρι βράδυ κινέζικο. Μόλις εμφανιζόταν πάνω στον περιστρεφόμενο δίσκο σερβιρίσματος κι ένα πιάτο με ψωμί για τοστ, χωρίς να τον ρωτήσουν έπαιρναν και οι άλλοι, κι ήταν φορές που το πιάτο έφτανε μπροστά του άδειο. Λίγους μήνες μετά, βλέποντας στην εφημερίδα το στρατιωτικό κομβόι να μεταφέρει τους νεκρούς έξω απ’ το Μπέργκαμο, είχε θυμηθεί τη λυπημένη έκφραση του Ιταλού και τη γυαλάδα του μετώπου του στο φως πολυελαίων με γλόμπους σε σχήμα κεριού.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Καταθέσεις Πολιτισμού» – «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου» με τον Μανόλη Κορρέ

«Καταθέσεις Πολιτισμού» – «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου» με τον Μανόλη Κορρέ

Συνεχίζεται ο επιτυχημένος φετινός κύκλος εκδηλώσεων «Καταθέσεις Πολιτισμού» με συζητήσεις για σύγχρονη τέχνη, ιστορία και αρχαιολογία, από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος. Επόμενη εκδήλωση στις 24 Απριλίου με καλέσμένο τον ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ....

Μεγάλη εκδήλωση για τον Κ.Π. Καβάφη στη Σορβόννη

Μεγάλη εκδήλωση για τον Κ.Π. Καβάφη στη Σορβόννη

Εκδήλωση με θέμα τη ζωή και το έργο του Κ.Π. Καβάφη, διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στο Παρίσι. Φωτογραφίες © Polyvios Anemoyannis / Hans Lucas.

Επιμέλεια: Book Press

Κατάμεστο το Αμφιθέατρο Richelieu του πανεπιστημίου της Σορβόννη...

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ