prodimosieysi kolliakou

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Δήμητρας Κολλιάκου «Αταραξία», που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Εσάς ποιος σας προσκάλεσε;» είχε ρωτήσει συνωμοτικά ο Αυστραλός. Θυμόταν και τη στιγμή. Ήταν λίγο πριν φτάσουν στα μπροστινά σκαλιά του ξενοδοχείου, που τα πλαισίωναν δυο χρυσά μανουάλια σε σκαλιστές βάσεις. Εκεί έλεγαν καληνύχτα· κάποιοι έμεναν στη στεγασμένη είσοδο με τις έξι πολυγωνικές κολόνες για να καπνίσουν με ησυχία το τελευταίο τσιγάρο, κι άλλοι κατευθύνονταν προς τα ασανσέρ στο εσωτερικό. Προηγουμένως μπορεί να είχαν περπατήσει ως τα μεγάλα εμπορικά, που τέτοια ώρα ήταν κλειστά. Ή ίσως ήταν τη φορά που είχαν δει τα χελιδόνια· πετούσαν χαμηλά, κοντά στους τοίχους, και οι φωλιές τους φαίνονταν απ’ τον δρόμο, σφηνωμένες κάτω από κάποιο γείσο ή στην κόγχη μιας αχρηστευμένης υδρορροής. Μόνο το βράδυ μπορούσαν να βγουν για λίγο ασυνόδευτοι.

Η Ιρλανδέζα είχε απαντήσει πως την είχε πετύχει στον δρόμο o πρόεδρος της Εταιρείας τους – στο Δουβλίνο, να υποθέσει κανείς ή, γιατί όχι, στο Ντόνεγκαλ. Στην κουβέντα πάνω, της είχε αναφέρει πως έπρεπε να στείλουν κάποιον στην Κίνα. «Γιατί δεν πας εσύ, που γράφεις για τη φύση;» Δημιουργία, Άνθρωπος και Φύση ήταν ο τίτλος της 2ης Διεθνούς Συνάντησης Λογοτεχνών, που θα γινόταν και φέτος στο Ντονγκμπέι. Μια παρόμοια ιστορία είχαν διηγηθεί η Νορβηγή και ο Αυστραλός. Και οι τρεις τους είχαν δεχτεί την πρόσκληση – γιατί πότε θα τους ξαναδινόταν τέτοια ευκαιρία; Δεν είχε να προσθέσει κάτι η ίδια. Ο Γκαμπριέλ είχε εντυπωσιαστεί, αυτόν ποτέ δεν τον είχαν καλέσει στην Κίνα. Για εκείνη, ήταν το είδος της αναγνώρισης που της έλειπε στο Παρίσι, όπου δεν την ήξερε κανείς. Είπε το ναι βιαστικά, χωρίς να κοιτάξει τον χάρτη. Δεν άλλαξε γνώμη ούτε κι όταν τον κοίταξε.

Ότι μπορεί να τους είχαν βάλει σ’ ένα είδος καραντίνας για τρεις ολόκληρες εβδομάδες δεν τους είχε περάσει καν απ’ το μυαλό. Ή, κι αν είχε περάσει απ’ το μυαλό ενός απ’ όλους –του Πορτογάλου, ας πούμε, που τους απέφευγε–, θα ήταν μάλλον κάτι σαν ιδέα για διήγημα – τραβηγμένη από τα μαλλιά, αν την καλοεξέταζες. Έβγαιναν καθημερινά από το ξενοδοχείο, πάντοτε όμως με το δικό τους πούλμαν και με τους ίδιους συνοδούς να τους περιστοιχίζουν.

Ο Γκαμπριέλ είχε εντυπωσιαστεί, αυτόν ποτέ δεν τον είχαν καλέσει στην Κίνα. Για εκείνη, ήταν το είδος της αναγνώρισης που της έλειπε στο Παρίσι, όπου δεν την ήξερε κανείς. Είπε το ναι βιαστικά, χωρίς να κοιτάξει τον χάρτη. Δεν άλλαξε γνώμη ούτε κι όταν τον κοίταξε.

Κάποιοι δεν έλειπαν σχεδόν ποτέ. Ο μικρόσωμος άντρας με την κόκκινη φόρμα που τους μετρούσε πριν από κάθε αναχώρηση – αυτός τους μοίραζε στο πούλμαν μπανάνες και εμφιαλωμένα νερά. Η ακαδημαϊκός με το πρόσωπο σαν ραγισμένη πορσελάνη. Ο ντροπαλός διηγηματογράφος που δούλευε στην εταιρεία ηλεκτρισμού. Η νεαρή βοτανολόγος που έψαχνε το σπάνιο άνθος. Ο ψηλός και γεμάτος άντρας που τους μιλούσε κινέζικα· τα δύο μπροστινά του δόντια είχαν μια μικροσκοπική τριγωνική εγκοπή στο κάτω τους μέρος, τα δυο παράλληλα κενά ήταν απόλυτα συμμετρικά. Δεν το ’παιρναν όμως απόφαση να τον ρωτήσουν αν αυτό ήταν χαρακτηριστικό κάποιας φυλής. Πέρα από ένα δύο εύκολα ονόματα, όπως του Μάο, που ήταν ο επικεφαλής, δεν ήξεραν σε ποιον απευθύνονταν κάθε φορά. Μεταξύ τους χρησιμοποιούσαν φόρμουλες που σταδιακά είχαν συμπυκνωθεί. «Ο πενηντάρης με το κορακίσιο μαλλί που αν τον έβλεπες αλλού θα τον έλεγες Λατινοαμερικάνο» είχε γίνει «ο Λατινοαμερικάνος». Δεν αποκλείεται να χρησιμοποιούσαν και οι Κινέζοι ανάλογες ή πιο μπριόζικες εκφράσεις, αν και ήταν ευκολότερο για κείνους να τους ξεχωρίζουν. Η Αμερικανίδα, ο Αυστραλός. Τον δεύτερο Αυστραλό θα τον έλεγαν «ο Αυστραλός προφέσορ» ή «ο Αυστραλός φυσιοδίφης». Κι από Ευρωπαίους: η Γαλλίδα, η Ιρλανδέζα, η Νορβηγή. Ο Πορτογάλος, ο Ιταλός. Η Ελληνίδα που ζει στο Παρίσι.

patakis kolliakou ataraksiaΤους είχαν πάει σε μουσεία που έμοιαζαν να ανοίγουν τις πόρτες τους ειδικά γι’ αυτούς, σε φωταγωγημένα πάρκα το βράδυ, με τους ντόπιους σαν κινητό ντεκόρ στο φόντο. Με δικά τους τζιπ και ειδική άδεια από τις τοπικές αρχές, στην κορφή του βουνού για να δουν τη δρακόλιμνη. Η θέα από εκεί ψηλά ήταν το πόστερ στην αίθουσα συνεδριάσεων και το εξώφυλλο στο βιβλιαράκι με τα βιογραφικά. Ξέφραγος ουρανός, και μέσα στο σπασμένο τσόφλι του βουνού το μπλε της Μεσογείου. Είχαν μαντέψει πόσο κόσμο θα είχε στην κορφή από τον αριθμό των σταθμευμένων πούλμαν στο πλάτωμα όπου επιβιβάστηκαν στα τζιπ, κι από τον αριθμό των άλλων τζιπ που έβλεπαν να κατεβαίνουν γεμάτα.

Υπαίθριοι πάγκοι με σουβενίρ και συσκευασμένα γλυκά, τουαλέτες, κάτι σαν βεστιάριο απ’ όπου νοίκιαζαν οι τουρίστες (ντόπιοι όλοι, ή πάντως Ασιάτες) χοντρά μπουφάν σε μια απόχρωση κινέζικου μπλε. «Θα χαθούμε!» είχε αστειευτεί η Γαλλίδα. Όμως κι εδώ τους έδωσαν προτεραιότητα. Οι ατέλειωτες ουρές στις ξύλινες πλατφόρμες που οδηγούσαν στο σημείο της πανοραμικής θέας περίμεναν υπομονετικά πίσω απ’ τα σκοινιά, σχηματίζοντας έναν υπερμεγέθη δράκο που μόλις είχε βγει από τη χειμερία νάρκη και δεν μπορούσε ακόμη να συντονίσει τις κινήσεις του.

Τους φωτογράφιζαν παντού από απόσταση. Σε κάποια μέρη, με το που κατέβαιναν απ’ το πούλμαν, τους φωτογράφιζαν στέλνοντας drones. «Επειδή είμαστε VIP» καμάρωνε η Αμερικανίδα – αν της έλεγε πως το ακρώνυμο δεν βγαίνει από τα αγγλικά αλλά από το ρωσικό Vesma Imenitaya Persona, άραγε θα την πίστευε;

Ήταν σύμπτωση το ότι τους προσκάλεσαν στην Κίνα λίγο προτού ξεσπάσει η πανδημία; Να πιστέψει κανείς πως είχαν προσκληθεί μόνο και μόνο για να πουλήσουν μια μέρα οι Κινέζοι μάσκες σε χώρες που –ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί;– θα βρίσκονταν χωρίς εξοπλισμό, σαν να ήταν τριτοκοσμικές, τη στιγμή που θα τον χρειάζονταν περισσότερο; Ή για να θριαμβεύσει η Κίνα παγκοσμίως, ενώ η Δύση θα πάλευε με τον «αόρατο εχθρό» ακολουθώντας απ’ άκρη σ’ άκρη την ίδια επικίνδυνη πολιτική του βλέποντας και κάνοντας; 

Πρώτος αρρώστησε ο Ιταλός – σε κάποιους είχε φανεί κωμικό. Λίγες βδομάδες μετά αποδείχτηκε πως ήταν άλλη μια απ’ αυτές τις παράξενες συμπτώσεις. Ο Ιταλός ήταν γέννημα θρέμμα του Μιλάνου, οι γονείς του ήταν κι οι δυο γιατροί. Είπε πως τον είχε πειράξει το νερό. Είχε πιει χωρίς να το σκεφτεί από τη βρύση του μπάνιου στο ξενοδοχείο. Έχασε την εκδρομή στην ηφαιστειακή λίμνη, μαζί και τον απολογισμό της επόμενης μέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων. Ο Πορτογάλος αποφάσισε να αρρωστήσει κι εκείνος, για να φορτσάρει και να τελειώσει μια μετάφραση. Ο Ιταλός επέστρεψε κοντά τους, όμως η όρεξή του δεν είχε επανέλθει. Παραπονιόταν διαρκώς πως είχε χάσει τη γεύση του. Κανείς δεν του έδινε σημασία. Όλοι είχαν κουραστεί να τρώνε μεσημέρι βράδυ κινέζικο. Μόλις εμφανιζόταν πάνω στον περιστρεφόμενο δίσκο σερβιρίσματος κι ένα πιάτο με ψωμί για τοστ, χωρίς να τον ρωτήσουν έπαιρναν και οι άλλοι, κι ήταν φορές που το πιάτο έφτανε μπροστά του άδειο. Λίγους μήνες μετά, βλέποντας στην εφημερίδα το στρατιωτικό κομβόι να μεταφέρει τους νεκρούς έξω απ’ το Μπέργκαμο, είχε θυμηθεί τη λυπημένη έκφραση του Ιταλού και τη γυαλάδα του μετώπου του στο φως πολυελαίων με γλόμπους σε σχήμα κεριού.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (προδημοσίευση)

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Άκη Παπαντώνη «Στα θερμοκήπια του Αυγούστου», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πάργα (ΙΙ) ...

«Πλανήτες, ύδατα και νήσοι» του Γιώργου Μητά (προδημοσίευση)

«Πλανήτες, ύδατα και νήσοι» του Γιώργου Μητά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Μητά «Πλανήτες, ύδατα και νήσοι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 14 Ιουνίου από τις εκδόσεις Στερέωμα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στη γιορτή...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ