prodimosieysi mitas

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιώργου Μητά «Τα δύο δώρα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 5 Απριλίου από τις εκδόσεις Στερέωμα. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο

Τον Ιανουάριο εκείνο, τον τελευταίο της χιλιετίας, θα τον θυμούνταν οι άνθρωποι του ΕΚΘΕ για το υπερβολικό κρύο και τους θυελλώδεις ανέμους που, κάτω από έναν μονίμως σκοτεινό ουρανό, έδερναν καθημερινά το μικρό ακρωτήρι και τον δρόμο δίχως όνομα που το διασχίζει περνώντας μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου.  Η δενδροστοιχία έξω από τη μάντρα λύγιζε μέχρι τις σκεπές των σταθμευμένων αυτοκινήτων, τα τζάμια των εργαστηρίων γέμιζαν αλάτι από την ανταριασμένη θάλασσα ή γίνονταν θρύψαλα όταν δεν προλάβαιναν να τα ασφαλίσουν, οι εβδομαδιαίες δειγματοληψίες στα νερά του Σαρωνικού διακόπηκαν, οι υπαίθριες δεξαμενές των υδατοκαλλιεργειών υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Ακόμη και η προσέλευση των εργαζομένων επηρεάστηκε, καθώς, κάποια πρωινά, με τον ήλιο κρυμμένο πίσω από αδιαπέραστες στρώσεις νεφών, σπιλιάδες τρομακτικής έντασης σάρωναν το προαύλιο απειλώντας να γκρεμίσουν όποιον επιχειρούσε ν’ ανεβεί τα σκαλιά της εισόδου – ίδιες, λες, το φύσημα κάποιου μοχθηρού γίγαντα που παραμόνευε στις σκιές.

Καθώς οι μέρες περνούσαν, τα φαινόμενα πολλαπλασιάζονταν, η έντασή τους μεγάλωνε, το ίδιο και η επίδρασή τους στους εργαζόμενους. Τώρα πια, όλοι είχαν επίγνωση της παράξενης κατάστασης που είχε ενσκήψει στο Κέντρο, τούτης της ενδημικής, απροσδόκητης, πρόσκαιρης ευμοιρίας· πριν περάσει δε πολύς καιρός, άρχισαν, ο ένας μετά τον άλλο, να εντοπίζουν την αφετηρία της, να βεβαιώνονται για τα αίτιά της.

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό χειμωνιάτικο σκηνικό έφτασε στο Κέντρο η Μύρρα. Κάτω από την ένταση των καιρικών φαινομένων και την επίμονη σκοτεινιά, ελάχιστοι πρόσεξαν την άφιξή της. Αυτό όμως δεν έμελλε να κρατήσει πολύ. Σύντομα, μια σειρά από παράξενα φαινόμενα ξεκίνησε στο εσωτερικό του κτιρίου. Ένα απαλό, ζεστό φως έκανε μυστηριωδώς την εμφάνισή του σε μια γωνιά του ισογείου, σκορπίζοντας ολόγυρα τη θαλπωρή του και χανόταν μέσα σε λίγα λεπτά, το ίδιο ανεξήγητα όπως είχε εμφανιστεί·  ένα χαρούμενο μουρμουρητό, που θύμιζε το κελάρυσμα νεαρής νεροσυρμής ακουγόταν στον προθάλαμο όπου συναθροίζονταν οι καπνιστές κι έσβηνε γρήγορα, ενώ έξω μάνιαζε η θύελλα· μια ευφρόσυνη διάθεση καταλάμβανε μία ομάδα συνεργατών προκαλώντας ευθυμία και χαμόγελα, κάνοντας την προγραμματισμένη συζήτηση να ξεστρατίσει, καταλήγοντας σε φιλοφρονήσεις κι εκμυστηρεύσεις αντί αποφάσεων για τον Τομέα· χαρακτήρες κλειστοί, υπάλληλοι βαρύθυμοι και κουρασμένοι, που ανταπέδιδαν την καλημέρα των συναδέλφων μέσα από τα σφιγμένα τους δόντια, έψαχναν ξαφνικά ευκαιρίες επικοινωνίας μ’ ένα δειλό, παράταιρο χαμόγελο στα μάτια και τα χείλη. Καθώς οι μέρες περνούσαν, τα φαινόμενα πολλαπλασιάζονταν, η έντασή τους μεγάλωνε, το ίδιο και η επίδρασή τους στους εργαζόμενους. Τώρα πια, όλοι είχαν επίγνωση της παράξενης κατάστασης που είχε ενσκήψει στο Κέντρο, τούτης της ενδημικής, απροσδόκητης, πρόσκαιρης ευμοιρίας· πριν περάσει δε πολύς καιρός, άρχισαν, ο ένας μετά τον άλλο, να εντοπίζουν την αφετηρία της, να βεβαιώνονται για τα αίτιά της: η έναρξη των φαινομένων είχε συμπέσει με την έλευση του νέου μέλους του Ινστιτούτου Υδατοκαλλιεργειών, της αποφοίτου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, της εικοσιεπτάχρονης Μύρρας Ελευθερίου. Και, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα σε αυτές τις εξαίρετες περιπτώσεις, οι άνθρωποι προτίμησαν να αποσιωπήσουν τούτο το αναπάντεχο εύρημα, να μη μιλήσουν γι’ αυτό, να το αγνοήσουν σαν να μην υπήρξε ποτέ, προσποιούμενοι ότι η ζωή στο Ινστιτούτο έμελλε να συνεχιστεί όπως πριν.   

❊ ❊ ❊

MHTAS EXΟ Αντρέας είχε εκτεθεί κι αυτός στις εκδηλώσεις των ασυνήθιστων φαινομένων αλλά, μονίμως συγκεντρωμένος στην εργασία του, απρόθυμος να αναγνωρίσει στον εξωτερικό κόσμο τέτοιου είδους δυνατότητες, δεν έδωσε σημασία. Νωρίς κάποιο πρωί, στις αρχές Μαρτίου, καθώς διάβαζε ένα έγγραφο στον πίνακα ανακοινώσεων του έρημου ακόμα ορόφου, ένιωσε πίσω του τη θέρμη μιας ανοίκειας παρουσίας. Γύρισε και αντίκρισε το πρόσωπο μιας άγνωστης κοπέλας. Αισθάνθηκε αμέσως την απειλή, διείδε τον κίνδυνο και έμεινε ακίνητος, δίχως να κουνήσει ούτε τα βλέφαρά του. «Εμείς δεν έχουμε γνωριστεί», τον τύλιξε τότε η φωνή του κοριτσιού, «Μύρρα Ελευθερίου, ιχθυοπαθολόγος, δουλεύω στο γραφείο ακριβώς από κάτω». Σήκωσε το χέρι κι έσφιξε χαλαρά το δικό της, ανταποκρινόμενος στην κίνησή της, δηλώνοντας το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητά του. Απτόητη από την ψυχρή χειραψία, η Μύρρα έγειρε μπροστά, το πρόσωπό της, φωτισμένο από τις ηλιαχτίδες που εκείνη τη στιγμή χρύσωσαν το παράθυρο του διαδρόμου, ήρθε υπερβολικά κοντά  στο δικό του, το βλέμμα της βυθίστηκε στα μάτια του σχεδόν εξ επαφής. Στη στιγμή, ο Αντρέας κυριεύτηκε από το αίσθημα μιας συντελεσμένης καταστροφής.  

«O κύριος Φριντενίδης; Α, τι καλά! Σήμερα είναι η τυχερή μου μέρα! Θα με βοηθήσετε μ’ αυτά τα δίχτυα του ζωοπλαγκτού; Δεν βγάζω άκρη –τα χρειάζομαι άμεσα– και μου είπαν πως εσείς είστε ο ειδικός!» 

Εκείνο το βράδυ, ο Αντρέας πήγε στο κρεβάτι νωρίτερα απ’ ότι συνήθως, καταβεβλημένος από μια σειρά σωματικών συμπτωμάτων. Ένοιωθε ζάλη στο κεφάλι και τρόμο στο στήθος ενώ τα αγγεία στο σώμα του πάλλονταν μ’ έναν τρομακτικό και συνάμα ηδονικό παλμό, σάμπως το αίμα να μετέφερε στους ιστούς ένα καινούργιο στοιχείο, έναν εισβολέα που ο οργανισμός του δεν είχε τρόπο να πολεμήσει, που καταλάμβανε ένα ένα τα κύτταρά του κι αυτά υπέκυπταν ολοπρόθυμα – ένα γλυκύ αλλά θανατηφόρο δηλητήριο. Έμεινε ξάγρυπνος όλη τη νύχτα προσπαθώντας να κατευνάσει την καρδιά του, ν’ αποδιώξει αυτή την αίσθηση, ν’ αποκρούσει την εισβολή. Δεν τα κατάφερε. Καθώς το φως της αυγής γλιστρούσε μέσα από τις γρίλιες του παραθύρου, ο Αντρέας είχε πια σιγουρευτεί για τη φύση και την ισχύ της επίθεσης: ήταν ο εχθρός που φοβόταν περισσότερο, αυτός ενάντια στον οποίο είχε οργανώσει, με τόσο κόπο, αδιαπέραστες άμυνες, είχε υψώσει ανυπέρβλητα τείχη. Κι αυτό το μαρτιάτικο πρωινό του 2000, με τη μοσχοβολιά από τις πλαγιές του Αρδηττού να πολιορκεί ήδη τα παραθυρόφυλλά του, παρατηρούσε έντρομος το πρώτο ρήγμα στην οχύρωσή του, το πρώτο νύγμα στο δέρμα του. 

Το επόμενο μεσημέρι, καθώς η Μύρρα, περνώντας έξω από το γραφείο του κοντοστάθηκε να τον χαιρετήσει, οι υποψίες του επιβεβαιώθηκαν: η οχύρωση είχε καταρρεύσει σαν μια άλλη Γραμμή Μαζινό, ο εχθρός βρισκόταν εντός των τειχών.  

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου (προδημοσίευση)

Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Δημήτρη Σίμου «Ο θάνατος του Οδυσσέα – Μια Περιπέτεια του Αστυνόμου Καπετάνου», το οποίο κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

20...

Σικελικό ειδύλλιο, της Σώτης Τριανταφύλλου (προδημοσίευση)

Σικελικό ειδύλλιο, της Σώτης Τριανταφύλλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Σώτης Τριανταφύλλου «Σικελικό ειδύλλιο», το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κοντσέττα 

Το απομεσήμερο που πυ...

Χάθηκε βελόνι, του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου (προδημοσίευση)

Χάθηκε βελόνι, του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου «Χάθηκε βελόνι», το οποίο κυκλοφορεί στις 27 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Book Press

Στην Κακαβιά δεν είχε κόσμο, αλλά έμεινα δύο ώρες. Εντατικοί έλεγχοι λόγω των ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κάλλας: Τα βιβλία για τη μελαγχολική ντίβα

Μαρία Κάλλας: Τα βιβλία για τη μελαγχολική ντίβα

Μια μέρα σαν σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου 1977, πέθανε στο Παρίσι από καρδιακή προσβολή στα 54 της χρόνια η «θεία» Μαρία Κάλλας. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Η μεγαλύτερη ντίβα της όπερας, η Μαρία Κάλλας, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 2 Δεκεμβρίου 1923. Η κόρη τ...

Τάβι Βάρτια: «Ήθελα να γράψω μια δυνατή ιστορία αγάπης και επιβίωσης»

Τάβι Βάρτια: «Ήθελα να γράψω μια δυνατή ιστορία αγάπης και επιβίωσης»

Συνέντευξη με τον Φινλανδό σκηνοθέτη, σεναριογράφο και συγγραφέα Taavi Vartia, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Κλεμμένη νύφη» (μτφρ. Όικαρινεν-Βασιλοπούλου Γιάννα, εκδ. Βακχικόν)

Της Ελένης Κορόβηλα

Ο Τάβι Βάρτια είναι γνωστό...

Κάποια κορίτσια, κάποια καπέλα και ο Χίτλερ, της Τρούντι Κάντερ

Κάποια κορίτσια, κάποια καπέλα και ο Χίτλερ, της Τρούντι Κάντερ

Για το μυθιστόρημα της Trudi Kanter «Κάποια κορίτσια, κάποια καπέλα και ο Χίτλερ» (μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη, εκδ. Κλειδάριθμος).

Της Λεύκης Σαραντινού

Οι πρωτογενείς και άμεσες μαρτυρίες γύρω από ιστορικά γεγονότα έχουν πάντα γι...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Frank Goldammer «Χίλιοι διάβολοι» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), που κυκλοφορεί την 1 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Χέλερ μπήκε στο εστιατόριο από την ανοιχτή πόρτα στη...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 31 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ