alt

Προδημοσίευση ενός αποσπάσματος από τον πρόλογο, κι ενός από το κυρίως σώμα του βιβλίου του Jan Kott, «Θεοφαγία - Σκαριφήματα επί της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας», σε μετάφραση της Αγγέλας Βερυκοκάκη-Αρτέμη. Πρόλογος, επιμέλεια και αναθεώρηση μετάφρασης από τον Γιάννη Λειβαδά. Το βιβλίο κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Εξάντας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Απόσπασμα από τον πρόλογο

Ο Γιαν Κοτ ξεκίνησε να μελετά επισταμένως τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες αφότου είχε ολοκληρώσει την εργασία του πάνω στον Σέξπιρ, αναγνωρίζοντας πως η μελέτη αυτή αποτελούσε κλειδί για τη συγκριτική διερεύνηση του ποιόντος της σύγχρονης λογοτεχνίας. Έτσι δημιουργήθηκαν τα κείμενα του ανά χείρας τόμου, ο οποίος, πέραν της μοναδικότητας και της αξίας του, αποτέλεσε την πρώτη καίρια προσέγγιση των μυθολογικών διασυνδέσεων και των κειμενικών διεπιφανειών των τραγωδιών, θα έλεγε κανείς πιο εύστοχα της κουλτούρας των τραγωδιών, οι οποίες επικαθόρισαν τη σφαίρα του ελληνικού πολιτισμού∙ ο οποίος εδώ αποκτά υπερδιαστάσεις ή τις πραγματικές του διαστάσεις.

Ο Κοτ εν πολλοίς, διατείνετο πως οι αρχαίοι Έλληνες δραματουργοί ανέπλαθαν τους μύθους κατά το δοκούν και εξέλισσαν τις τραγωδίες σύμφωνα με την πολιτική κατάσταση και τους κοινωνικούς αντικτύπους κάθε περιόδου και εποχής, αλλά και κατ’ αναλογία προς τις προσωπικές τους βλέψεις και εμπειρίες.

Ο Κοτ εν πολλοίς, διατείνετο πως οι αρχαίοι Έλληνες δραματουργοί ανέπλαθαν τους μύθους κατά το δοκούν και εξέλισσαν τις τραγωδίες σύμφωνα με την πολιτική κατάσταση και τους κοινωνικούς αντικτύπους κάθε περιόδου και εποχής, αλλά και κατ’ αναλογία προς τις προσωπικές τους βλέψεις και εμπειρίες. Ο Κοτ εντούτοις, δεν επέστρεψε στον χρόνο των τραγωδιών μα τις αξιολόγησε και τις χρησιμοποίησε εντάσσοντάς τες στο παρόν, σε ένα παρόν διερευνητικό, καθιστώντας εκ νέου αυτά τα έργα σύγχρονα και τους δημιουργούς τους σημερινούς, κατά τον τρόπο που η εν λόγω υποστήριξη αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη εποχή.

Ο συγγραφέας απευθύνθηκε στους ειδικευμένους διαχειριστές και παράγοντες του θεάτρου μα δεν εξαίρεσε από την απεύθυνσή του τους απλούς αναγνώστες, αναγνωρίζοντας και καταδεικνύοντας την αξία των αρχαίων τραγωδιών ως πολιτισμική κληρονομιά, η οποία εξακολουθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό αναξιοποίητη και αδιάπτωτη μέσα στον χρόνο.

Ο τίτλος του βιβλίου, Θεοφαγία, που παραπέμπει στις Βάκχες του Ευριπίδη, είναι τουλάχιστον αινιγματικός, διφορούμενος, όπως και η εισαγωγή του συγγραφέα, η οποία αγγίζει τα όρια της ερμητικότητας. Ένα άλλοτε έντονο και άλλοτε αμβλυμμένο απλοποιητικό ύφος εκτείνεται διακριτικά σε όλη την έκταση του βιβλίου, παρά το γεγονός ότι η κοσμοθεωρητική απεικόνιση που προκύπτει από τις απόψεις του συγγραφέα επί της θεματικής του είναι εν μέρει γριφώδης – αυτό όμως δεν είναι αταίριαστο με τα ζητήματα της αρχαιοελληνικής τραγωδίας, καθώς και αυτή διέπεται από μία αδιαμφισβήτητη ανεφικτότητα προσέγγισης, σύγκλισης, ομοθυμίας και συμφιλίωσης των στοιχείων και των δυνάμεων που ασκούν την εξουσία τους στο θείο και το ανθρώπινο, στο περιεχομενικό και το επικαλούμενο, στο ρητό και το άρρητο. Σε μία συνέντευξη που έδωσε το 1985, ο Γιαν Κοτ είχε αποκριθεί με έμφαση: «…τα παρασκήνια είναι πάντοτε εξίσου σημαντικά με τη σκηνή».

♦ ♦ ♦

Ορέστης, Ηλέκτρα, Άμλετ

altΟ Οιδίποδας είναι ο άνθρωπος που έμαθε ότι έχει σκοτώσει τον πατέρα του και έχει παντρευτεί τη μητέρα του. Πρέπει να πληρώσει για ένα παρελθόν που είναι το δικό του, μολονότι έχει ριχτεί πάνω του σαν να ήταν κάτι ξένο. Η Αντιγόνη, για να ρίξει μια χούφτα χώμα στο πτώμα του αδερφού της, είναι αναγκασμένη να καταπατήσει τους νόμους του κράτους. Θα αποφασίσει να κάνει μια χειρονομία που τιμωρείται με θάνατο. Ο Ορέστης, για να εκδικηθεί τον πατέρα του πρέπει να σκοτώσει τους δολοφόνους του: την ίδια του τη μητέρα και τον εραστή της.

Όλες σχεδόν οι μεγάλες τραγωδίες μπορούν ν’ αποδοθούν με δυο τρεις φράσεις. Αποτελούν προπάντων καταστάσεις. Είναι καταστάσεις με την έννοια ακριβώς που χρησιμοποιούμε αυτήν τη λέξη στο θέατρο. Η κατάσταση είναι η σχέση ανάμεσα στον ήρωα και τον κόσμο, ανάμεσα στον ήρωα και τα υπόλοιπα πρόσωπα.

Όλα συμβαίνουν πάντοτε στο παρόν. Η τραγωδία του Οιδίποδα ξεκινά ακριβώς τη στιγμή που όλα έχουν ήδη συμβεί. Ο Οιδίποδας θα γνωρίσει το παρελθόν του, κατόπιν πρέπει ν’ αποφασίσει τι θα κάνει τον εαυτό του. Η αρχή της τραγωδίας της Αντιγόνης είναι η απόφασή της να θάψει τον αδερφό της. Πρέπει να κάνει μία εκλογή. Η τραγωδία του Ορέστη ξεκινά με την άφιξή του στις Μυκήνες. Βρίσκεται αντιμέτωπος με την πράξη του, με τον θάνατό του, με το έγκλημα των άλλων που θα γίνει έγκλημα το δικό του.

Η κατάσταση αποτελεί πάντοτε το παρόν της τραγωδίας, το οποίο όμως συνδέεται με ένα προκαθορισμένο παρελθόν και μ’ ένα προφητευμένο μέλλον. Η κατάσταση είναι ανεξάρτητη από τον χαρακτήρα του ήρωα, του έχει επιβληθεί απ’ έξω. Η τραγωδία ορίζεται από την κατάσταση, όχι από τον χαρακτήρα της Αντιγόνης, του Οιδίποδα ή του Ορέστη. Η κατάσταση είναι επίσης ανεξάρτητη και από τον διάλογο, ο διάλογος απλώς μας πληροφορεί για την κατάσταση. Η κατάσταση κατά κάποιον τρόπο προηγείται της τραγωδίας, κάθε τραγωδία μοιάζει να είναι απλώς μία δραματική εκδοχή της κατάστασης, μία ανάμεσα σε πολλές.

Οι τραγικές καταστάσεις είναι κατά κάποιον τρόπο οριστικές και παραδειγματικές. Είναι σαν να μπορεί κανείς να τις αναγάγει σε έναν περιορισμένο και καθορισμένο αριθμό προτύπων. Αυτά τα πρότυπα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θεμελιακές τραγικές δομές ή μοντέλα της τραγωδίας. Οι τραγωδίες που έχουν αποκρυσταλλωθεί γραπτά δεν είναι παρά διαφορετικές εκδοχές των μοντέλων αυτών.

Ο μύθος δεν είναι ταυτόσημος με καμιά από τις εκδοχές του, διαθέτει μία «αμετάλλακτη δομή» που είναι ανεξάρτητη από τη εκάστοτε εκδοχή. Ο μύθος δεν γίνεται κατονοητός μόνο με την γλωσσική ανάλυση της εκδοχής του. Δεν μπορεί να ερμηνευτεί στο επίπεδο των φωνημάτων ή των μορφημάτων, ούτε και στο επίπεδο των ανώτερων σημασιολογικών μονάδων. Βρίσκεται σαν να λέμε έξω ή μάλλον πάνω απ’ αυτές.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες» της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη (προδημοσίευση)

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες» της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη «Πίσω από τις κλειστές πόρτες – Αστέρες, ηγέτες, γαλαζοαίματοι και καθημερινοί άνθρωποι», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 3 Απριλίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δύο ...

«Η τέχνη της μέθης» του Λοράν ντε Σουτέρ (προδημοσίευση)

«Η τέχνη της μέθης» του Λοράν ντε Σουτέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του βραβευμένου Βέλγου δοκιμιογράφου και καθηγητή Νομικής Λοράν ντε Σουτέρ [Laurent de Sutter] «Η τέχνη της μέθης» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Το Μέλλον.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Ἤριννα Ἠλακάτη» της Τασούλας Καραγεωργίου (προδημοσίευση)

«Ἤριννα Ἠλακάτη» της Τασούλας Καραγεωργίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη της Τασούλας Καραγεωργίου «Ἤριννα Ἠλακάτη», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴν πραγματική της ζωὴ ἡ Ἤριννα εἶναι μιὰ μικρὴ «τραγουδίστρα», τρυφερὴ ἀοιδὸς ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδέων και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός Μάριος Κρητικόπουλος.

Επιμέλεια: Book Press 

...
H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

Η προβολή της καλτ ταινίας του Μπράιαν Ντε Πάλμα, που στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του «Βασιλιά» Στίβεν Κινγκ, θα γίνει στον κινηματογράφο Δαναό την Παρασκευή, 19 Απριλίου (9.45 μ.μ.)

Επιμέλεια: Book Press

Είναι από τα βιβλία που δεν ξεχνάς εύκολ...

Συγγραφείς μποϊκοτάρουν το PEN America για τη χλιαρή στάση του στον πόλεμο στη Γάζα – μεταξύ αυτών η Ναόμι Κλάιν

Συγγραφείς μποϊκοτάρουν το PEN America για τη χλιαρή στάση του στον πόλεμο στη Γάζα – μεταξύ αυτών η Ναόμι Κλάιν

Αρκετοί συγγραφείς και ποιητές ζήτησαν να αποσυρθούν οι υποψηφιότητές τους από βραβεία που αναμένεται να δώσει η PEN America το επόμενο διάστημα θεωρώντας πως δεν έχει πάρει θέση για όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Κεντρική εικόνα: η συγγραφέας και ποιήτρια Camonghne Felix, η οποία είναι μεταξύ των διαμαρτυρόμενων.&nb...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...
Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Και τα πέντε έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα τόσο στην εποχή τους και στις συνθήκες που γράφτηκαν όσο και με σημερινά κριτήρια. Θα βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Marquis De Sade «Οι Εκα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ