alt

Προδημοσίευση από το βιβλίο του Έντμοντ Άμπου «Η Ελλάδα του Όθωνα» σε μετάφραση Αριστέας Κομνηνέλλη, και πρόλογο του Τάκη Θεοδωρόπουλου, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 18 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

VI

Ισότητα – Οι Έλληνες ήταν ίσοι µεταξύ τους από την εποχή του Οµήρου, και θα είναι αιωνίως – Αδύνατον να εγκαθιδρύσουν αριστοκρατία – Ο υπουργός και ο µπακάλης – Εκείνο που πρέπει να σκεφτόµαστε για τους έλληνες πρίγκιπες που βλέπουµε στο Παρίσι – Οι ψευτοευγενείς· οι επισκεπτήριες κάρτες τους

Οι Έλληνες ανέκαθεν είχαν το αίσθηµα της ισότητας. Μπορούµε να δούµε στον Όµηρο πώς οι στρατιώτες µιλούσαν στους αρχηγούς τους και οι σκλάβοι στους κυρίους τους. Ο βασιλιάς δεν ήταν πολύ πιο πάνω από τον λαό· δεν υπήρχαν καθόλου έντονες ανισότητες στην κοινωνία· τους φτωχούς και τους επαίτες τους χτυπούσαν και τους έβριζαν, αλλά δεν τους περιφρονούσαν ούτε τους ταπείνωναν. Τους πετούσαν µερικές φορές στο κεφάλι ένα βοδίσιο πόδι ή κανένα σκαµνί, αλλά µιλούσαν ελεύθερα στους κυρίους τους και έτρωγαν µαζί τους. Ακόµα και στους σκλάβους έδειχναν σεβασµό, και ο Εύµαιος αγκάλιαζε µε οικειότητα τον γιο του Οδυσσέα. Όλοι οι µεταφραστές του Οµήρου που εισήγαγαν το εσείς στον διάλογο έκαναν µια χονδροει­δή παρανόηση. Οι Έλληνες µιλούσαν πάντα στον ενικό και το ίδιο κάνουν ακόµη.

Ο Αριστοφάνης µας µαθαίνει µε ποιο τρόπο ο λαός στον καιρό του συµπεριφερόταν στους κυβερνώντες, τους ρήτορες και τους φιλοσόφους του. Υπήρχε στην Αθήνα ένα αριστοκρατικό κόµµα, αλλά δεν υπήρχε καθόλου αριστοκρατία· δεν υπάρχει ούτε σήµερα, και προκαλώ και τους πιο ικανούς να προσπαθήσουν να τη φτιάξουν.

Ο Αριστοφάνης µας µαθαίνει µε ποιο τρόπο ο λαός στον καιρό του συµπεριφερόταν στους κυβερνώντες, τους ρήτορες και τους φιλοσόφους του. Υπήρχε στην Αθήνα ένα αριστοκρατικό κόµµα, αλλά δεν υπήρχε καθόλου αριστοκρατία· δεν υπάρχει ούτε σήµερα, και προκαλώ και τους πιο ικανούς να προσπαθήσουν να τη φτιάξουν. Το αλµανάκ της Γκότα3 ποτέ δεν θα αποκτήσει πελάτες στις όχθες του Ιλισού.

Πράγµατι, για να εγκαθιδρύσεις µια αριστοκρατία που θα είναι ανεκτή ή τουλάχιστον συγχωρητέα, πρέπει να βρεις µια τάξη στην κοινωνία που να έχει περισσότερη δόξα, περισσότερα χρήµατα και περισσότερη εξυπνάδα από τους άλλους. ∆εν µπορεί να υπάρξει αριστοκρατία χωρίς δόξα, χωρίς προγόνους δηλαδή· δεν µπορεί να υπάρξει χωρίς χρήµατα, χωρίς ανεξαρτησία δηλαδή· και µια αριστοκρατία που θα έχει µόνο δόξα και χρήµατα δεν θα µακροηµερεύσει.

Σε όλους τους Έλληνες λείπει εξίσου το χρήµα και η δόξα. ∆εν υπάρχουν ούτε εκατό οικογένειες στο βασίλειο που να έχουν εξασφαλισµένο το ψωµί τους: αυτός είναι ο πλούτος τους. Επωµίστηκαν όλοι το φορτίο της τουρκικής κατοχής, έως τη στιγµή που τους απελευθερώσαµε, κι έφαγαν όλοι τον ίδιο βούρδουλα: αυτή είναι η δόξα τους.

Σχετικά µε το πνεύµα και τη γνώση, τα έχουν όλοι, λίγο πολύ, στον ίδιο βαθµό. Επίσης όλοι, ή σχεδόν όλοι, αρέσκονται να ανήκουν στην αριστοκρατία του πνεύµατος.

Όταν ένας υπουργός περνά από την οδό Ερµού πηγαίνοντας στο παλάτι, ο µπακάλης ή ο κουρέας του φωνάζουν δυνατά: «∆εν µας κυβερνάς καλά, καηµένε!» Κι ο υπουργός απαντά: «Να δούµε εσύ τι θα έκανες!»

Το σύνταγµα δεν δέχεται κανενός είδους διάκριση αριστοκρατικής καταγωγής, και καλά κάνει.

Ωστόσο δεν είναι και σπάνιο να ακούσεις στα σαλόνια του Παρισιού να αναγγέλλουν έναν έλληνα πρίγκιπα· και έλληνες κόµητες συναντάς συχνά σε ενοικιαζόµενα σπίτια. Οι έλληνες κόµητες µπορεί να είναι αξιόλογοι, αλλά προέρχονται από τις Ιονίους Νήσους, και δεν ανήκουν στο βασίλειο της Ελλάδας· όσο για τους πρίγκιπες, δεν ανήκουν σε καµία αριστοκρατία, έγιναν από µόνοι τους.

Όλοι οι Έλληνες που άσκησαν κατά την Τουρκοκρατία τα προσωρινά καθήκοντα του οσποδάρου ή του µπέη, δηλαδή του διοικητή, αντάλλαξαν τον τίτλο που δεν κατείχαν πια µε εκείνο το ποµπώδες του πρίγκιπα. Τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους και των δύο φύλων, για να είναι βέβαια ότι κάτι θα κληρονοµήσουν, παίρνουν µε τη σειρά τους τον τίτλο του πρίγκιπα ή της πριγκίπισσας. Αν ένας δικός µας αντινοµάρχης που έχει χάσει τη θέση του απένεµε στον εαυτό τον τίτλο του πρίγκιπα, και αν όλα τα παιδιά του γίνονταν πρίγκιπες µε τη σειρά τους, θα γελούσαµε µε την καρδιά µας. Έτσι κάνουν οι Έλληνες, και ποτέ δεν πήραν στα σοβαρά τα πριγκιπάτα των Φαναριωτών που έχουν πληµµυρίσει την Αθήνα. Οι έλληνες πρίγκιπες έχουν δύο επισκεπτήριες κάρτες. Στη µία γράφουν Ιωάννης, Κωνσταντίνος ή Μιχαήλ Τάδε· στην άλλη πρίγκιπας Τάδε· η µεν είναι για τους Έλληνες, η άλλη για τα κορόιδα.

 

altVII

Πατριωτισµός – Η εξέγερση της Κεφαλονιάς – Η γενναιότητα των Ελλήνων – Η απέχθειά τους για τη γεωργία – Το πάθος τους για το εµπόριο – Ο Πέτρος θέλει να αγοράσει το άλογο του κυρίου του

Αναγνωρίζω στους Έλληνες δύο πολιτικές αρετές: την αγάπη για την ελευθερία και το αίσθηµα της ισότητας· πρέπει να προσθέσουµε και µια τρίτη: τον πατριωτισµό.

Προφανώς υπάρχει πολλή αλαζονεία στην αγάπη των Ελλήνων για τη χώρα τους, και τυφλώνονται κατά τρόπο περίεργο σχετικά µε τη σπουδαιότητα της Ελλάδας. Κατά τη γνώµη τους όλα τα γεγονότα της Ευρώπης έχουν για επίκεντρο και σκοπό την Ελλάδα. Αν η Αγγλία κάνει διεθνή έκθεση, ο λόγος είναι να προβληθούν τα προϊόντα της Ελλάδας· αν η Γαλλία κάνει επανάσταση, ο λόγος είναι να τροφοδοτήσει τις αθηναϊκές εφηµερίδες µε ενδιαφέροντα άρθρα· αν ο αυτοκράτορας Νικόλαος εποφθαλµιά την Κωνσταντινούπολη, ο λόγος είναι για να τιµήσει τον βασιλιά Όθωνα. Ο ελληνικός λαός είναι ο πρώτος λαός του κόσµου· η Ελλάδα είναι µια απαράµιλλη χώρα· ο Σηκουάνας και ο Τάµεσης είναι υπόγειοι παραπόταµοι του Ιλισού και του Κηφισού. Προσπερνώ αυτές τις αστειότητες. Είναι βέβαιο πως ορισµένοι κάτοικοι των νησιών, όπως ο σπουδαίος Κουντουριώτης, έχουν θυσιάσει όλα τα υπάρχοντά τους, που δεν ήταν ευκαταφρόνητα, για να απελευθερώσουν την πατρίδα τους. Όλα τα µνηµεία των Αθηνών κατασκευάστηκαν µε προεγγραφή και η πλειονότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό κληροδοτούν την περιουσία τους στην Ελλάδα. Τέλος, οι κάτοικοι των Ιονίων Νήσων, που είναι πλουσιότεροι και ευτυχέστεροι, µε διοίκηση εκατό φορές καλύτερη από εκείνη των υποτακτικών του βασιλιά Όθωνα, εξεγέρθηκαν ύστερα από τα γεγονότα του 1848·4 ήθελαν να καταστραφούν από τους φόρους, να λεηλατηθούν από τους φοροεισπράκτορες, να πυρποληθούν από τους ληστές, να κακοπάθουν από τους στρατιώτες, και να απολαύσουν όλα τα προνόµια που µια αξιοθρήνητη κυβέρνηση παραχωρούσε εδώ και είκοσι χρόνια στην Ελλάδα.

Ο πατριωτισµός των Ελλήνων φτάνει άραγε µέχρι του σηµείου να βρεθούν αντιµέτωποι µε σφαίρες; Είναι ένα θέµα για το οποίο συχνά λογοµάχησα µε τους φιλέλληνες. Η Ευρώπη πίστεψε κάποια εποχή πως όλοι οι Έλληνες ήταν ήρωες· άκουσα ορισµένους παλιούς στρατιώτες να ισχυρίζονται πως ήταν όλοι λιπόψυχοι. Πιστεύω πως βρίσκοµαι πιο κοντά στην αλήθεια αν πω ότι το θάρρος τους είναι συνετό και µετρηµένο. Κατά τον πόλεµο της Ανεξαρτησίας, πολέµησαν κυρίως ως πυροβολητές πίσω από τους θάµνους. ∆εν θα δυσκολευτεί κανείς να µε πιστέψει όταν µάθει ότι στηρίζουν µε φυσικότητα το όπλο τους πάνω σε ένα δέντρο ή µια πέτρα για να πετύχουν σίγουρο στόχο. Οι κυνηγοί δεν σκοτώνουν σχεδόν ποτέ το θήραµα ενώ πετά, πυροβολούν τις πέρδικες στο κλαδί και τους λαγούς στη φωλιά τους. Έτσι κυνηγούσαν άλλοτε και τους ανθρώπους. Προφανώς υπήρξαν ανάµεσά τους και στρατιώτες αρκετά γενναίοι ώστε να ριψοκινδυνεύσουν στην πεδιάδα· αλλά αυτοί δεν είναι και οι περισσότεροι. Ο Κανάρης που πήγαινε να πυρπολήσει έναν στόλο ακουµπώντας τον σχεδόν µε το χέρι του άφησε αποσβολωµένο το έθνος ολόκληρο. ∆εν πρέπει να νοµίζουµε ότι όλοι οι Έλληνες µοιάζουν µε τον Κανάρη, και είναι πάντα λάθος τρόπος να κρίνουµε έναν λαό µε βάση ένα δείγµα. ∆εν είναι ο ελληνικός στόλος που επιτέθηκε στον Ξέρξη στη Σαλαµίνα· είναι ένας άντρας, ο Θεµιστοκλής. Οι Έλληνες δεν ήθελαν να πολεµήσουν, και ο Ηρόδοτος διηγείται ότι σηκώθηκε στον αέρα µια φωνή που τους έλεγε: «∆ειλοί, πότε θα πάψετε να υποχωρείτε;»

Ο ελληνικός λαός δεν είναι γεννηµένος για τον πόλεµο, ό,τι κι αν λέει. Ακόµα κι αν έχει το θάρρος που αποδίδει ο ίδιος στον εαυτό του, η πειθαρχία, που είναι η κινητήριος δύναµη του πολέµου, θα του λείπει πάντα.

Ο ελληνικός λαός δεν είναι γεννηµένος για τον πόλεµο, ό,τι κι αν λέει. Ακόµα κι αν έχει το θάρρος που αποδίδει ο ίδιος στον εαυτό του, η πειθαρχία, που είναι η κινητήριος δύναµη του πολέµου, θα του λείπει πάντα. Ισχυρίζεται πως δεν είναι γεννηµένος για τη γεωργία: φοβάµαι πως έχει δίκιο. Η γεωργία απαιτεί περισσότερη υποµονή, περισσότερη θέληση και µεγαλύτερη προσήλωση, χαρακτηριστικά που οι Έλληνες δεν είχαν ποτέ τους. Τους αρέσουν τα µακρινά ταξίδια, οι τολµηρές επιχειρήσεις, η ριψοκίνδυνη κερδοσκοπία. Ο Έλληνας βρίσκει τη θέση του στην πόρτα ενός µαγαζιού όπου προσελκύει τους πελάτες ή πάνω στη γέφυρα ενός πλοίου όπου διασκεδάζει τους επιβάτες. Καθισµένος, ευχαριστιέται την αρχοντιά του· όρθιος, θαυµάζει την κοµψότητά του· αλλά τον απωθεί η ιδέα να σκύψει πάνω από τη γη. Οι γεωργοί µας θα τον θεωρούσαν άεργο, αλλά θα είχαν άδικο· δουλεύει µε το µυαλό. Οι Έλληνες που καλλιεργούν τη γη νιώθουν ταπεινωµένοι· προσβλέπουν σε µια θέση υπηρέτη ή φιλοδοξούν να γίνουν ιδιοκτήτες µιας µικρής ταβέρνας. Το αχάριστο χώµα που παιδεύουν δεν µιλά στην καρδιά τους· δεν νιώθουν όπως οι δικοί µας αγρότες, αλλά και οι πρόγονοί τους, αγάπη για τη γη, και έχουν ξεχάσει τους ποιητικούς µύθους που τη θεωρούσαν µητέρα των ανθρώπων. Ο γάλλος αγρότης το µόνο που σκέφτεται είναι πώς θα µεγαλώσει το χωράφι του· ο έλληνας αγρότης είναι πάντα έτοιµος να το πουλήσει.

Άλλωστε πουλούν ό,τι µπορούν· κατά πρώτον, για να έχουν χρήµατα και, κατά δεύτερον, για τη χαρά του να πουλάς. Στη Γαλλία, αν προτείνετε σε έναν εργάτη να σας πουλήσει το ρούχο του θα σας απαντήσει, χώνοντας τα χέρια στις τσέπες του: «Το ρούχο µου δεν είναι για πούληµα». Στην Ελλάδα, σταµατήστε έναν αστό στον περίπατο και ρωτήστε τον αν θέλει να σας πουλήσει τα παπούτσια του. Αρκεί να δώσετε µια λογική τιµή και µπορείτε να στοιχηµατίσετε δέκα προς ένα ότι θα γυρίσει ξυπόλυτος στο σπίτι. Στα ταξίδια µας, όταν µέναµε σε ιδιώτες κάπως εύπορους, δεν χρειαζόταν να στείλουµε κάποιον στο παζάρι. Οι οικοδεσπότες µας µας έδιναν στη σωστή τιµή το κρασί της κάβας τους, το ψωµί του φούρνου τους, τις κότες του κοτετσιού τους. Γδύνονταν, στην ανάγκη, για να µας πουλήσουν τα ρούχα τους. Έχω πάρει, έτσι, ένα αλβανικό πουκάµισο πολύ καλοκεντηµένο που το είχα αγοράσει όσο ήταν ακόµη ζεστό. Αντιθέτως, µια δυο φορές οι αγρότες µάς παρακάλεσαν να τους πουλήσουµε ό,τι έβλεπαν στα χέρια µας. Μια µέρα στη Σπάρτη, ένας άντρας που είχε έρθει για να µου πουλήσει µετάλλια θέλησε να αγοράσει το µελανοδοχείο που χρησιµοποιούσα. Ο Πέτρος, ο υπηρέτης µας, όταν έµαθε ότι ο Μπελέ ήθελε να πουλήσει το άλογό του, πήγε να τον βρει και, γυρνώντας το φέσι του στα δάχτυλά του, του ζήτησε να τον προτιµήσει. «Μα για όνοµα του Θεού» τον ρώτησε ο Μπελέ «τι θα το κάνεις το άλογό µου;» – «Θα σας το νοικιάσω, κύριε, για τον περίπατο».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες» της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη (προδημοσίευση)

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες» της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη «Πίσω από τις κλειστές πόρτες – Αστέρες, ηγέτες, γαλαζοαίματοι και καθημερινοί άνθρωποι», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 3 Απριλίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δύο ...

«Η τέχνη της μέθης» του Λοράν ντε Σουτέρ (προδημοσίευση)

«Η τέχνη της μέθης» του Λοράν ντε Σουτέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του βραβευμένου Βέλγου δοκιμιογράφου και καθηγητή Νομικής Λοράν ντε Σουτέρ [Laurent de Sutter] «Η τέχνη της μέθης» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Το Μέλλον.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Ἤριννα Ἠλακάτη» της Τασούλας Καραγεωργίου (προδημοσίευση)

«Ἤριννα Ἠλακάτη» της Τασούλας Καραγεωργίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη της Τασούλας Καραγεωργίου «Ἤριννα Ἠλακάτη», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴν πραγματική της ζωὴ ἡ Ἤριννα εἶναι μιὰ μικρὴ «τραγουδίστρα», τρυφερὴ ἀοιδὸς ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ