alt

Προδημοσίευση από το βιβλίο της Cory Taylor Αυτοβιογραφία του θανάτου μου (μτφρ. Θάνος Ζυγουλιάνος) που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ροπή.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

[...]

«Τι πιστεύεις για τον υποβοηθούμενο θάνατο;» ρώτησα.
«Είμαι εναντίον του» μου λέει.

Το ένιωθα ότι έτσι θα ήταν. Ακόμα δεν έχω συναντήσει κάποιον στην παρηγορητική φροντίδα που να μην είναι εναντίον του. Η μοναχή όμως μου αρέσει και δεν σκοπεύω να μαλώσω μαζί της. Μου αρέσει το πόσο γαλήνια είναι και το ότι με κοιτάει στα μάτια όταν μιλάει. Αποφάσισα κιόλας να την καλέσω στην κηδεία μου για να πει μια προσευχή, μία που διάλεξε από Το Θιβετιανό Βιβλίο για τη Ζωή και τον Θάνατο. Θεωρώ ότι αυτό μπορεί να προσφέρει ένα στοιχείο τελετουργίας στην περίσταση, που αλλιώς ίσως να έλειπε.

Έχουμε χάσει τα κοινά μας τελετουργικά και την κοινή μας γλώσσα για τον θάνατο και πρέπει είτε να αυτοσχεδιάζουμε είτε να ανατρέχουμε σε παραδόσεις, για τις οποίες οι απόψεις μας διχάζονται. Μιλάω, ειδικά, για ανθρώπους σαν κι εμένα, που δεν έχουν θρησκευτική πίστη.

Διότι αυτή είναι μία από τις πιο λυπηρές συνέπειες του δισταγμού μας να μιλάμε για τον θάνατο. Έχουμε χάσει τα κοινά μας τελετουργικά και την κοινή μας γλώσσα για τον θάνατο και πρέπει είτε να αυτοσχεδιάζουμε είτε να ανατρέχουμε σε παραδόσεις, για τις οποίες οι απόψεις μας διχάζονται. Μιλάω, ειδικά, για ανθρώπους σαν κι εμένα, που δεν έχουν θρησκευτική πίστη. Φαίνεται ότι, για μας, ο θάνατος καταδεικνύει τους περιορισμούς της κοσμικότητας όσο τίποτα άλλο. Το ένιωσα πιο έντονα, όταν στράφηκα στην ψυχολογία για μερικές συμβουλές.

Ο οικογενειακός μας γιατρός είχε αναφέρει ότι είχα δικαίωμα δωρεάν ψυχολογική υποστήριξησ από το Συμβούλιο Καρκινοπαθών, αν τη χρειαζόμουν.

«Εξάωρες συνεδρίες με δυνατότητα παράτασης, αν απαιτείται».
«Γιατί όχι;» είπα.
Εμφάνισε στην οθόνη του υπολογιστή του μια συστατική επιστολή.
«Πρέπει απλώς να αποφασίσουμε πώς να ονομάσουμε το πρόβλημά σου» είπε.
«Θάνατος» είπα.
«Ανεπαρκές».
Σιωπηλά κοίταξε τη λίστα των ασθενειών για τις οποίες ήταν διαθέσιμη η βοήθεια. «Προσαρμοστική διαταραχή». Γέλασα.
«Αυτό το έβγαλες απ’ το μυαλό σου» του είπα.

Γύρισε την οθόνη προς το μέρος μου για να το δω με τα μάτια μου.

Κάθισα με την ψυχολόγο σ’ ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρο, επιπλωμένο με ανοιχτόχρωμες πολυθρόνες. Ένα κουτί χαρτομάντιλα βρισκόταν πρόχειρο στο τραπεζάκι, μαζί με ένα ποτήρι παγωμένο νερό. Η ψυχολόγος φαινόταν τριάντα και κάτι, όμορφη, καλοντυμένη. Κρατούσε σημειώσεις όσο της έλεγα την ιστορία της αρρώστιας μου ως τώρα. Μου έκανε μερικές ερωτήσεις για τη ζωή μου στο σπίτι, για τον σύζυγο και τα παιδιά μου, για την καθημερινότητά μου.

Ρώτησε αν κοιμόμουν, αν έτρωγα, αν έκανα γυμναστική, αν είχα φόβους.

«Και βέβαια» είπα. «Τρέμω τον θάνατο».
«Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πώς αντιμετωπίζεις τους φόβους σου;»
«Προσπαθώ να σκέφτομαι άλλα πράγματα. Διαβάζω, βλέπω τηλεόραση, συναντώ φίλους». «Έχεις ακούσει ποτέ για την ενσυνειδητότητα;»

Είχα ακούσει για την ενσυνειδητότητα. Μία σύμβουλος με επισκέφτηκε στο νοσοκομείο μετά την εγχείρηση στον εγκέφαλο. Μου έμαθε μερικές από τις βασικές ασκήσεις: πώς να αναπνέω, πώς να ακούω τους ήχους γύρω μου, πώς να παρατηρώ τις σκέψεις μου καθώς περνούσαν από το μυαλό μου.

«Είναι καλό» είπε «να διαθέτεις χρόνο κάθε μέρα για να απολαμβάνεις απλώς τα μικρά πράγματα, τη γεύση ενός μήλου, το παιχνίδι του ήλιου πάνω στο νερό, τη μυρωδιά της βροχής». «Το ξέρω» είπα, ενώ ένιωσα την ξαφνική ανάγκη να φύγω από το δωμάτιο.
 
«Τη χρησιμοποιώ μερικές φορές» είπα.
«Είναι καλό» είπε «να διαθέτεις χρόνο κάθε μέρα για να απολαμβάνεις απλώς τα μικρά πράγματα, τη γεύση ενός μήλου, το παιχνίδι του ήλιου πάνω στο νερό, τη μυρωδιά της βροχής»
«Το ξέρω» είπα, ενώ ένιωσα την ξαφνική ανάγκη να φύγω από το δωμάτιο.

Δεν ήρθα εδώ για να μου πει αυτό. Σίγουρα, αυτή η εξαιρετικά μορφωμένη, πανέξυπνη κοπέλα θα έκρυβε κι άλλους άσσους στο επαγγελματικό της μανίκι, πέρα από τις βασικές συμβουλές χαλάρωσης που θα μπορούσα να βρω καθημερινά στο διαδίκτυο. Έχω διαβάσει ότι το επάγγελμα του ψυχολόγου είναι ένα από τα περίπου σαράντα που προβλέπεται να εξαφανιστούν στο εγγύς μέλλον, μαζί με τους οδηγούς λεωφορείων και τους ρεσεψιονίστ. Η έρευνα έλεγε ότι οι άνθρωποι μιλάνε τώρα πιο ανοιχτά για τα προβλήματά τους, όταν επικοινωνούν εικονικά απ’ ό,τι πρόσωπο με πρόσωπο. Ή ίσως διότι άνθρωποι σαν κι εμένα περιμένουν περισσότερα από τους ψυχολόγους απ’ όσα αυτοί μπορούν να προσφέρουν, μια ανώτερη σοφία σχετικά με τα μυστήρια της ζωής και του θανάτου. Ευτυχώς δεν πλήρωνα για τις συνεδρίες μου, σκέφτηκα, γιατί αλλιώς μπορεί να ζητούσα τα λεφτά μου πίσω.

Δεν είχα τι άλλο να πω. Προφανώς, δεν ήμουν ιδιαίτερα απαιτητικός ασθενής, καθώς η προσαρμοστική μου διαταραχή ήταν ελαφριά ως ανύπαρκτη.

«Στην πραγματικότητα, είμαι απλώς λυπημένη» είπα προσπαθώντας να κλείσω τη συνεδρία. «Για όλα αυτά που έχασα. Θα μπορούσα να ζήσω άλλα δέκα χρόνια. Αλλά και πάλι, όπως λέει ο Σαρτρ, όλοι πεθαίνουν πολύ νωρίς ή πολύ αργά».

Η ψυχολόγος έγνεψε. Δεν είμαι σίγουρη αν είχε ακούσει τον Σαρτρ ή αν υπολόγιζε τη γνώμη του για οτιδήποτε. «Η θλίψη μπορεί να συσσωρευτεί» είπε. «Οι μικρές συνεχείς απώλειες μπορεί να γίνουν βουνό. Ίσως μπορούμε να συζητήσουμε γι’ αυτό την επόμενη φορά». Έκλεισε το τετράδιό της, για να μου δείξει ότι η ώρα μας τελείωσε.

«Μπορείς να κλείσεις το επόμενο ραντεβού στη γραμματέα».
«Ευχαριστώ» είπα, παρότι δεν σκόπευα να ξανάρθω.

altΗ ψυχολόγος ήταν σωστή σε ένα πράγμα. Οι απώλειες όντως συσσωρεύονται. Μερικές φορές, όταν κάθομαι στην μπροστινή βεράντα σε κατάσταση ενσυνειδητότητας, θα αποσπάσει την προσοχή μου ένα ζευγάρι που κάνει την βραδινή του βόλτα. Θα πηγαίνουν προς το ποτάμι κοντά στο σπίτι μας. Υπάρχει ένα πάρκο εκεί, που απλώνεται κατά μήκος της όχθης για τρία ή τέσσερα χιλιόμετρα. Περπατούσαμε με τον σύζυγό μου δίπλα στο ποτάμι κάθε πρωί και βράδυ. Έτσι κλείναμε τη μέρα μας. Το νερό δεν είναι ποτέ το ίδιο, μερικές φορές είναι ήρεμο, μερικές ταραγμένο κι άλλες φορές κυλάει ορμητικά προς τη θάλασσα. Μπορεί να σταματούσαμε, για να δούμε μια πάπια να οδηγεί τα παπάκια της στην όχθη ή έναν κορμοράνο σε αλιευτική αποστολή. Καθώς ο βραδινός ουρανός σκοτεινιάζει, εκατοντάδες φρουτοφάγες νυχτερίδες έρχονται από τις αποικίες τους στην άλλη όχθη προς τις γιγάντιες συκιές σ΄ αυτή την πλευρά. Δεν κάνουμε πια αυτόν τον περίπατο. Φοβάμαι μην πέσω και σπάσω κάτι. Ούτε κάνω βόλτα με το ποδήλατό μου εκεί, άλλη μια χαμένη απόλαυση. Κοιτάζω με ζήλια τους περαστικούς ποδηλάτες να γλιστρούν στο μονοπάτι, όπως έκανα κάποτε κι εγώ, κάνοντας δυνατά πετάλι όταν φτάνουν στον λόφο. Ζηλεύω ακόμα και τους οδηγούς. Έπρεπε να σταματήσω να οδηγώ μετά την εγχείρηση στον εγκέφαλο εξαιτίας του ρίσκου για άλλη μία κρίση. Πόσο θα ήθελα να φορτώσω το αυτοκίνητο και να φύγω σε μια έρημη παραλία για μια βουτιά. Όμως, ζυγίζω λιγότερο κι απ’ το σκύλο του γείτονα. Δεν θα κατάφερνα ποτέ να επιβιώσω μετά το πρώτο κάταγμα. Και έτσι συνεχίζεται η ατέλειωτη λίστα των πραγμάτων που δεν μπορώ πια να απολαύσω.

Βέβαια, δεν έχει νόημα να μου λείπουν αφού αυτό δεν θα μου τα φέρει πίσω, αλλά η τόση γλύκα αφήνει ένα απαίσιο κενό όταν εξαφανίζεται. Είμαι ευγνώμων που την απόλαυσα όταν είχα την ευκαιρία. Έζησα έτσι μια ευλογημένη ζωή, γεμάτη αμέτρητες απολαύσεις. Όταν πεθαίνεις, ακόμα και οι χειρότερες αναμνήσεις σού προκαλούν ένα είδος νοσταλγίας σαν να μην περιορίζεται η απόλαυση στις όμορφες στιγμές, αλλά να είναι πλεγμένη με τις μέρες σου σαν κουβάρι από χρυσή κλωστή. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος» του Κώστα Μίχου (προδημοσίευση)

«Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος» του Κώστα Μίχου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Κώστα Μίχου «Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήταν Κυριακή του φράγκικου Πάσχα...

«Ο Τόμας Μαν σε διακοπές» της Κέρστιν Χόλζερ (προδημοσίευση)

«Ο Τόμας Μαν σε διακοπές» της Κέρστιν Χόλζερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Κέρστιν Χόλζερ [Kerstin Holzer] «Ο Τόμας Μαν σε διακοπές – Ένα καλοκαίρι στη λίμνη» (μτφρ. Έμη Βαϊκούση), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Σύγχρονη πνευματική ψυχολογία» του Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ (προδημοσίευση)

«Σύγχρονη πνευματική ψυχολογία» του Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ «Σύγχρονη πνευματική ψυχολογία», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 11 Ιουνίου, από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Η Απελευθέρωση από Φόβο & Άγχος» ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το πνεύμα της ελπίδας» του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν – Με το βλέμμα σε έναν καλύτερο κόσμο

«Το πνεύμα της ελπίδας» του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν – Με το βλέμμα σε έναν καλύτερο κόσμο

Για το βιβλίο του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν (Byung-Chul Han) «Το πνεύμα της ελπίδας – Κατά της κοινωνίας του φόβου» (μτφρ. Βασίλης Τσαλής, εκδ. Opera). Εικόνα: Ο «Θεριστής» του βαν Γκογκ. 

Γράφει η Άννα Λυδάκη

Ό...


«Πριν από το big bang» της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον (κριτική) – Ματιές στο αδιανότητο

«Πριν από το big bang» της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον (κριτική) – Ματιές στο αδιανότητο

Για το βιβλίο της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον [Laura Mersini-Houghton] «Πριν από το big bang – Η προέλευση του σύμπαντος και τί βρίσκεται πέρα από αυτό» (μτφρ. Σταύρος Πανέλης, εκδ. Τραυλός).

Γράφει ο Ηλίας Μπιστολάς

Στο Πριν από το Big Bang, η διά...

«Ζούκερμαν δεσμώτης» του Φίλιπ Ροθ – Έργα και ημέρες ενός βλάσφημου

«Ζούκερμαν δεσμώτης» του Φίλιπ Ροθ – Έργα και ημέρες ενός βλάσφημου

Για τη μυθιστορηματική τριλογία του Φίλιπ Ροθ (Philip Roth) «Ζούκερμαν δεσμώτης» (μτφρ. Σπύρος Βρετός, εκδ. Πόλις). 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ