prodimosieysi ziropoulou

Για το βιβλίο της Κωνσταντίνας Ζηροπούλου «Ψυχή μου προς τα επάνω – Για το θέατρο της Χρύσας Σπηλιώτη», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Ζωή καταγής, ψυχή μου προς τα επάνω!».

Κ. Παλαμάς

Η Χρύσα Σπηλιώτη υπήρξε μια από τις χαρισματικές προσωπικότητες του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, που ξεχώρισε τόσο ως ηθοποιός όσο και ως θεατρική συγγραφέας. Ως ηθοποιός διέγραψε μια πλούσια πορεία με σημαντικές καλλιτεχνικές συνεργασίες, ερμηνεύοντας με επιτυχία δεκάδες θεατρικούς ρόλους –από κλασικούς έως σύγχρονους– και αγαπήθηκε από το κοινό όλων των ηλικιών για τις εμφανίσεις της στο θέατρο, στον κινηματογράφο, την τηλεόραση αλλά και τις παιδικές εκπομπές που η ίδια έγραφε και παρουσίαζε.

Ως συγγραφέας, υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές γυναικείες φωνές της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Άφησε πίσω της δέκα θεατρικά έργα, βαθιά ανθρώπινα και διαρκώς επίκαιρα, που φωτίζουν με ευαισθησία και χιούμορ τα τραύματα και τις αντιφάσεις της ύπαρξης, αλλά επίσης αποτυπώνουν κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς και ανησυχίες μιας εποχής σε κρίση.

Η παρούσα μελέτη διερευνά την καλλιτεχνική προσωπικότητα και το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη ως ηθοποιού και συγγραφέως, αξιοποιώντας σύγχρονα θεωρητικά εργαλεία, προκειμένου να αναδείξει χαρακτηριστικά της δραματουργίας της, να φωτίσει τις αισθητικές και ιδεολογικές προεκτάσεις του έργου της και, τέλος, να αποτιμήσει το σύνολο της καλλιτεχνικής προσφοράς της στο πλαίσιο της θεατρικής ιστορίας της εποχής.

Μετά τον τραγικό της θάνατο στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, οι στίχοι του αγαπημένου της ποιητή, Κωστή Παλαμά, με τους οποίους κλείνει το θεατρικό της έργο Ποιος κοιμάται απόψε, αποκτούν μοιραία έναν συμβολισμό και μοιάζουν να αγκαλιάζουν πλέον και την ίδια.

papazisi ziropoulou psixi mou pros ta epano

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Κωνσταντίνα Ζηροπούλου είναι επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Απόφοιτος κλασικής φιλολογίας του ΕΚΠΑ, κάτοχος ΜΑ in Drama Studies του Πανεπιστημίου Essex της Μ. Βρετανίας, απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Υπότροφος Erasmus του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Paris III, Sorbonne Nouvelle, Διδάκτωρ Θεατρολογίας του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. (2007). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο δράμα και την παράσταση στους νεότερους χρόνους, ιδιαίτερα στο ελληνικό μεταπολεμικό και σύγχρονο θέατρο, καθώς και στην πρόσληψη του αρχαίου θεάτρου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα της σε ακαδημαϊκά περιοδικά και συλλογικούς τόμους και έχει εκδώσει τα βιβλία Γιώργος Σεβαστίκογλου, Αγωνιστής του θεάτρου και της ζωής (Μεταίχμιο, 2016) και Το θέατρο του Ανδρέα Στάϊκου, Στοιχεία Ποιητικής (Σοκόλη, 2019). Έχει διδάξει στα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Α.Π.Θ. και Πελοποννήσου, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο οποίο εξακολουθεί να διδάσκει μέχρι σήμερα στην Ενότητα Νεοελληνικό Θέατρο-Κινηματογράφος. Συνεργάζεται επίσης με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών για περισσότερο από μία δεκαετία. Υπήρξε μέλος Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου του International Theatre Institute από το 2004 ώς το 2010 και είναι τακτικό μέλος του International Playwrights’ Forum από το 2010.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος» του Κώστα Μίχου (προδημοσίευση)

«Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος» του Κώστα Μίχου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Κώστα Μίχου «Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήταν Κυριακή του φράγκικου Πάσχα...

«Ο Τόμας Μαν σε διακοπές» της Κέρστιν Χόλζερ (προδημοσίευση)

«Ο Τόμας Μαν σε διακοπές» της Κέρστιν Χόλζερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Κέρστιν Χόλζερ [Kerstin Holzer] «Ο Τόμας Μαν σε διακοπές – Ένα καλοκαίρι στη λίμνη» (μτφρ. Έμη Βαϊκούση), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Σύγχρονη πνευματική ψυχολογία» του Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ (προδημοσίευση)

«Σύγχρονη πνευματική ψυχολογία» του Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ «Σύγχρονη πνευματική ψυχολογία», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 11 Ιουνίου, από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Η Απελευθέρωση από Φόβο & Άγχος» ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ