prodimosieysi davettas

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Joseph Beuys, ένας σύγχρονος ανθρωπιστής», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[…] Αν υπάρχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πλαστικής του γλώσσας είναι το εξής: ο Joseph Beuys είναι ταυτόχρονα και μοντέρνος και σύγχρονος εικαστικός. Μοντέρνος γιατί όπως μας λέει και η ετυμολογία του όρου, πολέμησε για να βρει τη θέση του, πολέμησε για την αλλαγή και τη διεύρυνση, τον εμπλουτισμό της ήδη υπάρχουσας γλώσσας της τέχνης, επαναστάτησε αμφισβητώντας τις παραδοσιακές μορφές πλαστικής έκφρασης, εργάστηκε στο πλαίσιο της ανανέωσης της καλλιτεχνικής έκφρασης και πάνω απ’ όλα επιχείρησε να απεγκλωβίσει την τέχνη από το πλαίσιο της παραδοσιακής «μιμητικής» αισθητικής, δίνοντας αξία στη γλώσσα των υλικών, στις ιδιότητες χρήσης τους, στη σύνδεση και τοποθέτησή τους στον χώρο, στα υλικά σαν ευαίσθητο σώμα το οποίο μιλά κι εκφράζεται με τον δικό του γλωσσικό τρόπο. Σύγχρονος γιατί κατάφερε να ισορροπήσει δημιουργικά με τα δυο βασικά χαρακτηριστικά αυτού που ονομάζουμε σύγχρονη τέχνη: δηλαδή την αγορά τέχνης και την δύναμη της επικοινωνίας. Γιατί όσο ο Joseph Beuys ήρθε σε ρήξη με το συντηρητικό στοιχείο της τέχνης, με τις παραδόσεις του −π.χ. παραδοσιακή ζωγραφική− κι αυτό είναι η μοντέρνα του πλευρά, άλλο τόσο καλλιεργούσε το ξανα-διάβασμα της ιστορίας της τέχνης, την εκ νέου χρήση παραδοσιακών στοιχείων και την γόνιμη σύνθεση παράδοσης και επίκαιρου, χαρακτηριστικά της σύγχρονης τέχνης.

Τραύμα-Θεραπεία

Εκείνο το πρωί, στις 22 Μαΐου 1922, στην πόλη Kleve της Γερμανίας, γεννήθηκε ένα παιδί που το ονόμασαν Joseph Beuys. Από την έκφραση που ο ίδιος αργότερα θα χρησιμοποιήσει στις πολλαπλές αυτοβιογραφικές του σημειώσεις, το παιδί αυτό γεννήθηκε «από μια πληγή κλεισμένη με λευκοπλάστη». Ποιος θα μπορούσε τότε να φανταστεί ότι το νεογνό αυτό αργότερα, στην Γερμανία αλλά και στον παγκόσμιο χώρο της Τέχνης, θα ενσάρκωνε μια υποδειγματική μορφή καλλιτέχνη; Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η λέξη «πληγή», που ο ίδιος χρησιμοποίησε στις αυτοβιογραφικές του σημειώσεις, θα γινόταν η αφετηρία, το σημείο του θαύματος για να δομηθεί στην συνέχεια μια σημαντική τέχνη θεμελιωμένη στο στοιχείο και την έννοια της πληγής; Μεγαλωμένος με καθολική αγωγή από την οικογένειά του έδειξε από πολύ νωρίς ως μαθητής στο σχολείο ευαισθησία, εξυπνάδα και πνεύμα έρευνας. Γι’ αυτό, άλλωστε, γρήγορα τον ξεχώρισαν οι καθηγητές του και τον ενσωμάτωσαν στους μαθητές που είχαν το δικαίωμα εργαστηριακών αναζητήσεων. Το όνειρό του, όπως ο ίδιος μου ανέφερε σε μια συζήτησή μας που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Libération, ήταν να γίνει γιατρός. Τι υπέροχη ταύτιση!

Το όνειρό του, όμως, να γίνει γιατρός διακόπηκε βίαια λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντί να πάει στο Πανεπιστήμιο για σπουδές, αμέσως μετά το σχολείο, βρέθηκε στο μέτωπο ως πιλότος βομβαρδιστικού, πάντα κατά τα λεγόμενά του.

Γεννήθηκε από πληγή, ήθελε να ασχοληθεί με την Ιατρική. Το ζευγάρι τραύμα-θεραπεία εμφανίζεται εξαρχής να καθορίζει τη ζωή του Beuys﮲  όπως φάνηκε στη συνέχεια καθόρισε και την τέχνη του. Η τέχνη και η ζωή του δομήθηκαν στην σχέση τραύμα-θεραπεία. Αρχικά επρόκειτο για τον ίδιο, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε σε ό,τι είχε σχέση μαζί του: την κοινωνία, το περιβάλλον, την εκπαίδευση, την ανάγκη γέννησης μιας νέας καλλιτεχνικής έκφρασης. Το όνειρό του, όμως, να γίνει γιατρός διακόπηκε βίαια λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντί να πάει στο Πανεπιστήμιο για σπουδές, αμέσως μετά το σχολείο, βρέθηκε στο μέτωπο ως πιλότος βομβαρδιστικού, πάντα κατά τα λεγόμενά του. Η συντριβή του αεροπλάνου και τα πολλαπλά βαριά τραύματά του εξαιτίας της πτώσης θα μπορούσαν να τον είχαν οδηγήσει στον θάνατο. Τον βρήκαν όμως –πάντα κατά τα λεγόμενά του πάλι− οι Τάταροι. Και οι Σαμάνοι ανέλαβαν μέσα από τις δικές τους θεραπευτικές τεχνικές να τον θεραπεύσουν και να τον διατηρήσουν στην ζωή. Και το πέτυχαν! Ο Joseph Beuys επέζησε του φοβερού ατυχήματος που είχε με τον πτώση του αεροπλάνου του. Η ζωή του, όμως, στο εξής είχε σημαδευτεί από τη βιαιότητα του πολέμου, θανάτους φίλων, καταστροφές, κακουχίες, συλλήψεις κ.λπ. Το τραύμα («η πληγή») εφεξής θα ήταν παρόν μόνιμα. Γιατί ακόμη κι αν οι πληγές του σώματος είχαν θεραπευτεί, το αληθινό «τραύμα», δηλαδή το «ηθικό» τραύμα, δεν μπορούσε να γιατρευτεί εύκολα. Εφιάλτες κι ενοχές παντρεύτηκαν και γέννησαν αγωνιώδη ερωτήματα για τον ίδιο αλλά και για το μέλλον της ανθρωπότητας. Το τραυματισμένο σώμα είναι ίσως ο καλύτερος σύμβουλος να ξανα-διαβάσει κάποιος διαφορετικά τη ζωή (του), να την δει με μια άλλη ματιά, από μια άλλη οπτική γωνία, πιο εσωτερική. Και αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του Joseph Beuys. Θέλησε να μετουσιώσει το τραύμα σε δημιουργική δύναμη, σε αφετηρία αυτο-γνωσίας, σε εφαλτήριο μεταμορφωτικού άλματος. Γι’ αυτό και αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, αντί να γραφτεί στην Ιατρική σχολή, γράφτηκε στη σχολή Καλών Τεχνών. Το γεγονός αυτό μας κάνει αμέσως να σκεφτούμε ότι συνέδεε μέσα του την τέχνη με την θεραπεία, ότι πίστευε πως η τέχνη έχει μεγάλη θεραπευτική δύναμη. Το 1944 εγγράφεται στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Düsseldorf υπό τον καθηγητή Ewald Mataré, έναν σοβαρό γλύπτη της περιοχής. Όπως λένε οι πληροφορίες, όλα τα χρόνια των σπουδών του ο Joseph Beuys υπήρξε έξυπνος κι επιμελής φοιτητής, με πολύ καλούς βαθμούς και σχόλια από τους καθηγητές του. Κέρδισε μάλιστα και το δικαίωμα ως τελειόφοιτος να έχει ένα δικό του εργαστήριο δουλειάς για τα έργα που θα ετοίμαζε.

Το ζήτημά του, όμως, δεν ήταν να βγει γρήγορα στην κοινωνία με την ταυτότητα του καλλιτέχνη και να αρχίσει απλά να κάνει εκθέσεις στις γκαλερί ή τα μουσεία. Το ζήτημά του ήταν πιο ουσιαστικό, πιο βαθύ. Επρόκειτο για την ανάγκη επίλυσης της θεραπείας του «ηθικού» του τραύματος που ήταν μόνιμα «ραδιενεργό» μέσα του και όπως θα δούμε θα παρέμενε «ραδιενεργό» σε όλο το έργο στη συνέχεια.

nikas davvetas beuys


Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο Γερμανός καλλιτέχνης που άλλαξε την πλαστική γλώσσα της τέχνης από το 2ο ήμισυ του 20ού αιώνα και έπειτα. Ισορρόπησε ανάμεσα στο Wunde και το Wunder, στο τραύμα και το θαύμα, και αναδείχθηκε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος Fluxus, το οποίο επηρέασε τη διεθνή εικαστική πραγματικότητα.
 O Δημοσθένης Δαββέτας συστήνει τον Beuys έτσι όπως τον γνώρισε, συνδέθηκε φιλικά μαζί του και συνεργάστηκε. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια επιστημονική έρευνα αλλά, ταυτόχρονα, και μια βιωματική κατάθεση για αυτόν τον «επαναστάτη» της Τέχνης που, με το «θαύμα» του ταλέντου του, έγραψε ιστορία.  

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Δημοσθένης Δαββέτας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι Διδάκτωρ Αισθητικής στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Διδάσκει στο IESA στο Παρίσι. Έχει διδάξει Φιλοσοφία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Strate Collège και στο Créapole στο Παρίσι. Έχει παραδώσει σεμινάρια Φιλοσοφίας της Τέχνης στο École des Beaux-Arts (Παρίσι), σεμινάρια φιλοσοφίας και μοντέρνας τέχνης στο Paris IV (Παρίσι) και Φιλοσοφία Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Συχνά δίνει διαλέξεις σε σχολές τέχνης και πανεπιστήμια.

Ποιητής και συγγραφέας, ζωγράφος και εικαστικός, γράφει ήδη από το 1982 σχετικά άρθρα και δοκίμια στα περιοδικά Art Forum, Art in America, Art Studio, Beaux Arts Magazine, Galleries Magazine, Parkett Risk και στις εφημερίδες Liberation, Figaro και Les Échos. Τα εικαστικά του έργα έχουν εκτεθεί σε πολλές χώρες μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. Το 2014 παρουσιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του στο Maison Européenne de la Photographie στο Παρίσι, ενώ το 2017 συμμετείχε δύο φορές σε εκθέσεις στην πόλη Hangzhou στην Κίνα. Ακόμη, είναι πολιτικός σχολιαστής και αναλυτής, στην τηλεόραση και στον έντυπο Τύπο. Διατηρεί εβδομαδιαίες στήλες στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο χώρος της σιωπής» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Ο χώρος της σιωπής» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Ο χώρος της σιωπής», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τώρα αναρρώνω από την περ...

«Αξίζεις περισσότερα!» της Άννας Κονταράτου-Βασδέκη (προδημοσίευση)

«Αξίζεις περισσότερα!» της Άννας Κονταράτου-Βασδέκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την εισαγωγή του βιβλίου της Άννας Κονταράτου-Βασδέκη «Αξίζεις περισσότερα! – 20 κλειδιά για μια καλύτερη ζωή», το οποίο κυκλοφορεί στις 29 Μαΐου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αυτό το βιβλίο...

«Επιζώντες τρίτοι – H λογοτεχνική μαρτυρία των διωκομένων 
στα στρατόπεδα-φυλακές της Κομμουνιστικής Αλβανίας, 1944 - 1991» του Αχιλλέα Σύρμου (προδημοσίευση)

«Επιζώντες τρίτοι – H λογοτεχνική μαρτυρία των διωκομένων 
στα στρατόπεδα-φυλακές της Κομμουνιστικής Αλβανίας, 1944 - 1991» του Αχιλλέα Σύρμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την εισαγωγή της μελέτης του Αχιλλέα Σύρμου «Επιζώντες τρίτοι – H λογοτεχνική μαρτυρία των διωκομένων 
στα στρατόπεδα–φυλακές της Κομμουνιστικής Αλβανίας, 1944 – 1991», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Βλέπω τα μυθιστορήματα ως το πεδίο όπου η ανθρώπινη κατάσταση μετατρέπεται σε μυστήριο που πρέπει να λυθεί»

Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Βλέπω τα μυθιστορήματα ως το πεδίο όπου η ανθρώπινη κατάσταση μετατρέπεται σε μυστήριο που πρέπει να λυθεί»

«Γράφω για να επικοινωνήσω με τον αναγνώστη, γι’ αυτό και έχω πάντα στο νου μου να διεγείρω το ενδιαφέρον του» μας είπε ο Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες (Juan Gabriel Vásquez), που συμμετέχει στο Φεστιβάλ ΛΕΑ. Με αφορμή το βιβλίο του «Η μετάφραση του κόσμου» (μτφρ. Αχ. Κυριακίδης, εκδ. Ίκαρος), μιλά για την πολιτική μυθοπλα...

Η γλώσσα, η σημειολογία και το σκοτεινό αίνιγμα του Τρίτου Ράιχ – Τότε και σήμερα

Η γλώσσα, η σημειολογία και το σκοτεινό αίνιγμα του Τρίτου Ράιχ – Τότε και σήμερα

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης επιστρέφει με τον «Σάκο Εκστρατείας» του μιλώντας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, για το μυθιστόρημα του Μάξιμ Μπίλλερ (Maxim Biller) «Ο λάθος χαιρετισμός» (μτφρ. Πελαγία Τσινάρη, εκδ. Πατάκη), καθώς και για τη μελέτη του Βίκτορ ...

Τελευταία μέρα για το Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025: Τι θα δούμε σήμερα, Κυριακή 22 Ιουνίου

Τελευταία μέρα για το Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025: Τι θα δούμε σήμερα, Κυριακή 22 Ιουνίου

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις) 2025 ολοκληρώνεται σήμερα με μια θεατρική παράσταση για την ισπανική γλώσσα. Κεντρική εικόνα: Ο Πέδρο Σαλίνας (Pedro Salinas), σημαντικός Ισπανός ποιητής και ένας από τους συγγραφείς του έργου «Doña Gramática» («Η κυρά-Γραμματική») του 1942.

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ανί Ερνό [Annie Ernaux], «Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα σουπερμάρκετ και ο...

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Ζευγώλη «Η απόδραση της τελείας», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Σας μάζεψα, αγαπημένα μου σημεία, όλα εδώ για να σας ανακοινώσω την ...

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο [José Luís Peixoto], «Μου πέθανες» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μπήκα σ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Ιούνιος, μήνας υπερηφάνειας και διεκδικήσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Επιλέξαμε 10 βιβλία του 2025 με κουίρ χαρακτήρες που απομακρύνονται από τη στερεοτυπική αναπαράσταση και αποκτούν ρεαλιστικές διαστάσεις. Στην κεντρική εικόνα, έργο της κουίρ καλλιτέχνιδας των αρχών του 20ου αιώνα Gluck. 

Γράφει η ...

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Πέντε μελέτες που κυκλοφόρησαν προσφάτα πραγματεύονται τη σχέση του νου με το σώμα, την έννοια του «τραύματος», αλλά και τη θέση της ψυχανάλυσης στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρική εικόνα: Ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Ποιος είναι ο ακριβής ρόλος της καρδιάς και ποιος του εγκεφάλου; Ποιοι μύθοι σχετικά με αυτά τα δύο όργανα καλλιεργούνται από τη σύγχρονη κουλτούρα; Τι αποτελεί «τραυματική εμπειρία» και πώς μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε αποτελεσματικά με τα νεαρά αυτιστικά άτομα; Τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Gutenberg καταπιά...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ