ego einai bakopoulou

«Πειράζοντας» λίγο το περίφημο «Je est un autre» [«Εγώ είναι ένας άλλος»] του Αρτίρ Ρεμπό, λέμε: «Εγώ είναι ένα άλλ@». Ζητήσαμε από σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς ιστορίες για το φύλο και τη σεξουαλικότητα, ιστορίες ισότητας και αποδοχής, δεύτερων και τρίτων ευκαιριών στην αγάπη, αλλά και ιστορίες για τη στοχοποίηση του διαφορετικού ή της ελεύθερης έκφρασης. Σήμερα το διήγημα της Όλγας Μπακοπούλου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ένα, δύο. Στάση. Ένα, δύο. Μαύρο, άσπρο. Πλακάκι τετράγωνο. Παλιά πτέρυγα. Ένα. Ανάσα κοφτή. Το πόδι μετέωρο. Μαύρο ή άσπρο πλακάκι; Ο βόμβος στα αυτιά δυνατός. Δεν θα έπρεπε να έχει σταματήσει μέχρι τώρα; Τόση ώρα, πόση αλήθεια; Πίσω από την πόρτα βηματίζω νευρικά. Πάνω, κάτω. Το βλέμμα κολλημένο στην πόρτα. Κλειστή συνέχεια κι εγώ εδώ, όχι εκεί. Ξανά στη λάθος μεριά, στην απέξω. Όπως πάντα. Και καλά, πες το συνήθισα πια, 40 χρονάκια η ίδια ιστορία. Θυμώνεις, ξεθυμώνεις, συνηθίζεις, προχωράς. Τώρα όμως, γιατί τώρα ειδικά; Δεν α-ντέ-χω.

Παίρνω και ξαναπαίρνω τηλέφωνο. Το βουητό μεγαλώνει, σε αντίθεση με το σήμα που χάνεται. Ακούς τουλάχιστον την καρδιά μου που πάει να σπάσει; Που αν, αν πάθεις κάτι, θα... Στάση. Χρειάζομαι αέρα. Κόβεται ο αέρας και δεν υπάρχει κανείς, κανείς δεν βγαίνει από τη γαμημένη πόρτα να μου πει τι συμβαίνει. Ζει; Ακόμα; Προλάβαμε; Κάτι έστω, να ξέρω. Η μάνα του είμαι καταλαβαίνετε; Δικαιούμαι να…

«Δεν επιτρέπεται, με ακούτε; Δεν επιτρέπεται. Εδώ μόνο μπορείτε να κάτσετε. Εδώ. Πίσω από την πόρτα στο σαλόνι. Στην εντατική απαγορεύεται».

Στην εντατική μόνο οι νόμιμοι γονείς επιτρέπονται, κανένας άλλος. Ξανά και ξανά τα ίδια: Κανένα δικαίωμα. Τίποτα δεν έχω. Ούτε ένα χαρτί, μία κατοχύρωση, κάτι που να μου επιτρέπει. Κάτι.

Πώς να φανταστώ το χάος όμως; Μία βόλτα στο πάρκο τον πήγα. Καβάλησε το ποδήλατο και χάθηκε. Άκουσα την στριγκλιά από το απότομο φρενάρισμα και δεν έδωσα μεγάλη σημασία. Αμέσως μετά όμως ουρλιαχτά και μια φωνή διαπεραστική. «Το παιδί!» Έτρεξα σαν την τρελή. Ας μην είναι το δικό μου, ας μην… Τον είδα σε μία λίμνη αίμα. Χάθηκαν όλοι οι ήχοι μεμιάς. Δεν μπορεί να είναι ο γιος μου χτυπημένος στην άσφαλτο. Ββββββ μόνο το βουητό άκουγα. Έντονο και συνεχόμενο.

Όταν ήρθαν οι τραυματιοφορείς, μου μιλούσαν, με ρωτούσαν, δεν μπορούσα να πω ούτε το όνομά μου, ούτε το δικό του. Με κοίταξαν καχύποπτα. Στα επείγοντα με ενημέρωσαν για την κρίσιμη κατάσταση, την εγχείρηση που έπρεπε να γίνει χωρίς καθυστερήσεις. Μετά τα γραφειοκρατικά. Υπογραφές, στοιχεία, λεπτομέρειες. Στη συνέχεια τα τηλέφωνα, τα κλάματα. Το παιδί μετά το χειρουργείο στην εντατική.

«Και τα δικά σας χαρτιά; Πώς θα μπείτε μέσα έτσι;»
«Ακούστε με λίγο, η μητέρα του είμαι, να, ορίστε...»

Ένα ξερό «δεν μπαίνετε» και η πόρτα στη μούρη. Ξανά. Μόνο που αυτή τη φορά πονάει. Πολύ, πολύ. Να μην μπορώ να τον δω ούτε ένα λεπτό. Παλιότερα θα κλώτσαγα την πόρτα δυνατά. Χαμός! Τον τοίχο θα γκρέμιζα. Ντρεπόμουν κιόλας. Με είχαν μάθει να πιστεύω ότι έφταιγα. Οι επιλογές έχουν και συνέπειες. Ναι, αν είναι όμως επιλογές. Αν είσαι εσύ, η ζωή σου;

Μου πήρε καιρό, αλλά δεν φοβάμαι πια. Όχι πολύ, τουλάχιστον. Εκτός από αυτή τη στιγμή, που τρέμω για τη ζωή του. Που ο γιος μου βρίσκεται εκεί, κι εγώ παροπλισμένη, και τρομαγμένη όσο ποτέ, βηματίζω πάνω, κάτω στα τετράγωνα πλακάκια, χωρίς να μπορώ να κάνω τίποτε άλλο.

Διαμαρτυρήθηκα, έσκουξα, απείλησα, παρακάλεσα, έκλαψα. Τους εξήγησα ότι ήθελα μόνο να του κρατάω το χέρι, να νιώθει πως είμαι δίπλα του, να ακούει τη φωνή μου. Κανένα αποτέλεσμα.

Αναπηδώ ξαφνιασμένη με το τρίξιμο της πόρτας που ανοίγει. Η νοσοκόμα βιαστική.

«Παρακαλώ, συγνώμη», κοντοστέκεται απρόθυμη.
«Το παιδί; Πώς είναι το παιδί; Ποια είσαι εσύ; Τι του είσαι;»

Κόμπιασα. Η μητέρα του ήθελα να ουρλιάξω.

«Δεν επιτρέπεται να δίνω πληροφορίες. Όταν βγει η αδερφή σου, φίλη σου...»

Κατεβαίνει τις σκάλες τρέχοντας. Εξαφανίζεται. Το βουητό μεγαλώνει. Προσπαθώ να κλείσω τα μάτια.

«Νάντια», η φωνή της γυναίκας μου με παραλύει.

«Είναι καλύτερα. Ξεπέρασε τον κίνδυνο», μου λέει και με βάζει στην αγκαλιά της.

Ανασαίνω βαθιά για πρώτη φορά μετά από ώρες.

«Είναι σταθερός. Έχει αρχίσει να επικοινωνεί. Βγήκα για να μην ανησυχείς, το κινητό δεν πιάνει καθόλου».
«Συγνώμη», ψιθυρίζω με δυσκολία. «Θα ήθελα να είμαι κοντά του, κοντά σας».
«Δεν φταις εσύ», σηκώνει τους ώμους και συνεχίζει: «Μπορεί να συμβεί στον καθένα».
«Όχι. Δεν μπορεί, και το ξέρεις. Στη δική μας οικογένεια συμβαίνει που…», διστάζω,
«…που έχει δύο μητέρες», συμπληρώνει την πρότασή μου και με κοιτάζει τρυφερά.

Νιώθω το νευρικό μου σύστημα να καταρρέει. Απομακρύνομαι προσπαθώντας να ηρεμήσω. Ανοίγει την πόρτα και με έντονη, δυνατή φωνή μετράει τις λέξεις της:

«Μετά την καταιγίδα ξέρεις τι ακολουθεί πάντα, έτσι;»

Μουρμουρίζει τη μελωδία από το αγαπημένο μας κομμάτι, καθώς κλείνει την πόρτα πίσω της.

Somewhere over the rainbow, σκέφτομαι και χαμογελάω με το αστείο μας.

Κάπως έτσι την ερωτεύομαι ξανά.


Η ΟΛΓΑ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ γράφει πεζογραφία και σενάρια για ταινίες μικρού μήκους. Τελευταίο της βιβλίο, το μυθιστόρημα «Lipstick» (εκδ. Δωδώνη).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νυχτερινή πεζοπορία στη Θεσσαλονίκη (διήγημα)

Νυχτερινή πεζοπορία στη Θεσσαλονίκη (διήγημα)

«Από την Κόσκο, το λιμάνι και τις αποθήκες του λιμανιού έως το Μέγαρο Μουσικής περπάτησα δύο φορές· μάλιστα τη δεύτερη φορά, την ημέρα, έφτασα μέχρι τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Καλαμαριάς!»

Του Θόδωρου Σούμα

Θεσπέσια και γλυκιά σ. Αγαύη, σου πρoτείνω να πιει...

O κάλπης (διήγημα)

O κάλπης (διήγημα)

«Ένα βράδυ ήμασταν εγώ και ο Κάλπης στην πλατεία, στο «Ξύλινο», και τρώγαμε κρέπες μετά από ξενύχτι. Έρχεται κοντά μας η Φιόνα, μια κοπέλα από τις πιο ωραίες της Γλυφάδας που σπάνια μου μιλούσε. Την κοίταξα καλά-καλά που μας πλησίασε, σαν να μην το πίστευα».

Της Λουκίας Δ...

Η ηλικιωμένη γυναίκα και το τριαντάφυλλο (διήγημα)

Η ηλικιωμένη γυναίκα και το τριαντάφυλλο (διήγημα)

«Κάποια στιγμή που σήκωσα τα μάτια από το τετράδιο των μαθηματικών και κοίταξα γύρω μου, παρατήρησα την παράξενη ηλικιωμένη γυναίκα στο διπλανό τραπέζι. Πρέπει να ήταν πάνω από εβδομήντα, το λευκό πρόσωπό της ήταν σκαμμένο από βαθιές ρυτίδες που δεν οφείλονταν μόνο στον χρόνο, αλλά και στη βασανισμένη ζωή της, όπως ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Κεντούκι» της Σαμάντα Σβέμπλιν (κριτική) – Σε υπαρξιακό σπιράλ

«Κεντούκι» της Σαμάντα Σβέμπλιν (κριτική) – Σε υπαρξιακό σπιράλ

Για το μυθιστόρημα της Σαμάντα Σβέμπλιν [Samanta Schweblin] «Κεντούκι» (μτφρ. Έφη Γιαννοπούλου, εκδ. Πατάκη). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Ένας διαλυμένος γάμος, η αδυναμία να έρθεις κοντά με το παιδί σου, η αποξένωση τω...

«Ο χορός των εραστών» του Τιάγκο Ροντρίγκες, στη Στέγη (κριτική) – Τέσσερα τραγούδια για την αγάπη

«Ο χορός των εραστών» του Τιάγκο Ροντρίγκες, στη Στέγη (κριτική) – Τέσσερα τραγούδια για την αγάπη

Για την παράσταση, σε κείμενο και σκηνοθεσία, του Τιάγκο Ροντρίγκες [Tiago Rodrigues] «Ο χορός των εραστών», με τον Νίκο Καραθάνο και τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, η οποία θα παρουσιάζεται μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2025, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
«Βίος και Πολιτεία»: Ο Μιχάλης Αλμπάτης έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο Μιχάλης Αλμπάτης έρχεται στο Υπόγειο

Στο 51ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και του στοχασμού, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τον συγγραφέα Μιχάλη Αλμπάτη με αφορμή τα μυθιστορήματα «Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς του» και «Η κατάλυση του χρόνου», που κυκλοφορούν από τις εκδό...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η οικογένεια των μελισσών» της Άνια Μούγκερλι (προδημοσίευση)

«Η οικογένεια των μελισσών» της Άνια Μούγκερλι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Σλοβένας Άνια Μούγκερλι [Anja Mugerli] «Η οικογένεια των μελισσών» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην π...

«Κάρμα – Ο οδηγός ενός γιόγκι για το πώς να χαράξεις το πεπρωμένο σου» του Sadhguru (προδημοσίευση)

«Κάρμα – Ο οδηγός ενός γιόγκι για το πώς να χαράξεις το πεπρωμένο σου» του Sadhguru (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του βιβλίου του γιόγκι Sadhguru «Κάρμα – Ο οδηγός ενός γιόγκι για το πώς να χαράξεις το πεπρωμένο σου» (μτφρ. Εριέττα Βασιλείου-Σγουρού), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξετυλίγοντας τ...

«Ταξίδι στη νεκρή πόλη» του Μαρκιγιάν Κάμις (προδημοσίευση)

«Ταξίδι στη νεκρή πόλη» του Μαρκιγιάν Κάμις (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ουκρανού Μαρκιγιάν Κάμις [Markiyan Kamysh] «Ταξίδι στη νεκρή πόλη» (μτφρ. Μαρία-Νεφέλη Ταμία), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν πας ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τέσσερα δοκίμια και μία συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να κατανοήσουμε πλευρές της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστίνης

Τέσσερα δοκίμια και μία συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να κατανοήσουμε πλευρές της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστίνης

Τέσσερα δοκίμια και μια συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να προσεγγίσουμε το παλαιστινιακό ζήτημα, που έναν χρόνο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστιανικής Χαμάς στο Ισραήλ, έχει μπει σε έναν νέο κύκλο ραγδαίας κλιμάκωσης, όπως και γενικότερα όλη η περιοχή. 

Επιμέλεια: Ελεάνα Κολο...

«Εδώ είναι Βαλκάνια» – 9 λογοτεχνικά έργα από συγγραφείς της γειτονιάς μας

«Εδώ είναι Βαλκάνια» – 9 λογοτεχνικά έργα από συγγραφείς της γειτονιάς μας

Από τη Σερβία έως το Κόσοβο κι από τη Ρουμανία έως τη Β. Μακεδονία. Τα τελευταία χρόνια μεταφράζονται στα ελληνικά περισσότερα βιβλία συγγραφέων από τα Βαλκάνια. Προτείνουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν ή επανακυκλοφόρησαν πρόσφατα. Στην κεντρική εικόνα, πλάνο από την ταινία «Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2024: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2024: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, γκράφικ νόβελ, βιογραφιών, δοκιμίων, μελετών, βιβλίων επιστημονικής εκλαΐκευσης κ.ά.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ