ego einai nikos xenios

«Πειράζοντας» λίγο το περίφημο «Je est un autre» [«Εγώ είναι ένας άλλος»] του Αρτίρ Ρεμπό, λέμε: «Εγώ είναι ένα άλλ@». Ζητήσαμε από σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς ιστορίες σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα, ιστορίες ισότητας και αποδοχής, δεύτερων και τρίτων ευκαιριών στην αγάπη, αλλά και ιστορίες για τη στοχοποίηση του διαφορετικού ή της ελεύθερης έκφρασης. Συνεχίζουμε με το διήγημα του Νίκου Ξένιου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τι με ρωτάς ακριβώς; Με ρωτάς για ποιο πράγμα με κατηγόρησε η μητέρα μου; Μα κάθισε, κάθισε λίγο και θα σου έχω εξηγήσει, μέχρι να δύσει ο ήλιος.

Λοιπόν.

Όταν ακούστηκαν τα θέματα των Πανελληνίων του Ιουνίου, έγινε χαμός για τη σχέση φεμινισμού και νεοφεμινισμού – βούιξε το φέισμπουκ και το τουίτερ. Γυρνάω κι εγώ και ρωτάω τη μάνα μου:

– Ρε μάνα, ξέρεις τι είναι ο νεοφεμινισμός;
– Τι είναι αυτό παιδί μου;
– Είναι το θέμα που έπεσε στην Έκθεση!
– Τι βλακεία θέμα είναι αυτό! έκανε τότε η μάνα μου.

Της απαντώ ότι μια γυναίκα πρέπει να είναι πάντα φεμινίστρια και ότι ο άντρας πρέπει επίσης να είναι πάντα φεμινιστής. Η μάνα μου έμεινε άναυδη.

– Εσύ ήσουν φεμινίστρια μαμά;
– Εγώ είμαι ενενήντα χρονών, παιδί μου!
– Και τι μ’ αυτό;
– Εγώ δεν χρειάζομαι φεμινισμούς και τέτοια γιατί είμαι μάνα!
– Τι θες να πεις; Πως όλες οι μανάδες είναι φεμινίστριες;
– Όλες! κάνει εκείνη αποφασιστικά και βουτάει ένα κουλουράκι στο τσάι της (πίναμε τσάι εκείνη την ώρα κι έπαιζε στο χαμηλό η τηλεόραση).

Να λοιπόν κάτι που δεν το είχα σκεφτεί! Λες η μάνα μου, σκέφτηκα τότε, να είναι κάποια άλλη; Το χέρι της που τρέμει; Αυτό το σκέφτηκα τόσο γρήγορα που μάλλον δεν άφησε το ίχνος του. Έτσι, είμαι ένοχος εξ αντανακλάσεως, καταλαβαίνεις, «γκίλτι μπάι ασοσιέισιον»...

Δύσκολη εποχή.

Σήμερα ζούμε την εποχή της μελέτης των κοινωνικών ταυτοτήτων. Κι εγώ, αν είχα μεγαλώσει στο Παλαιό Ψυχικό, αν ο πατέρας μου δούλευε σε πολυεθνική και μου έδινε χαρτζιλίκι πέντε χιλιάδες ευρώ το μήνα, αν στο σπίτι είχα γυμναστήριο, γιακούζι και πισίνα, αν είχα την ευκαιρία να σπουδάσω στο Γιέιλ ή να μάθω ζωγραφική μάνγκα στο Τόκιο... ε, ναι, τότε θα μπορούσα, φαντάζομαι, να δηλώνω δημοσίως πως είμαι... κι εγώ δεν ξέρω τι.

Εσύ που έχεις λεφτά αυτό δεν κάνεις συνέχεια; Λέω να πιω λίγο ουίσκι. Θέλεις;

Σε λίγο θα δύσει ο ήλιος. Και θα μοιάζει το βουνό με πολύτιμη πορσελάνη, θα πάψει να φυσάει και θ’ αρχίσουν τα κουνούπια. Εiναι κι αυτή η μουσική από το κέντρο, δίπλα.

Ποιανού το κινητό χτυπάει; Το δικό σου; Δεν θα το σηκώσεις; Θα είναι η Καταρίνα.

Είναι πολύ συμπαθητική η καινούργια σου γυναίκα. Ίσως γιατί τις άλλες δύο δεν τις γνώρισα, πάντως την Καταρίνα τη συμπάθησα από την πρώτη στιγμή που την είδα, στη Βουδαπέστη. Να τη φροντίζεις την Καταρίνα. Στο λέω σοβαρά αυτό, και είναι ένα σπουδαίο απόγευμα που στο λέω. Νομίζω πως η Καταρίνα σε καταλαβαίνει. Ειδικά τότε που πέθανε η μάνα σου, σου στάθηκε πολύ. Νομίζω ότι πια θα μείνεις μ’ αυτήν τη γυναίκα, αυτή είναι η γνώμη μου. Είναι που έχετε και το παιδί...

Μπορεί να χαθήκαμε στα ενδιάμεσα χρόνια, όμως μοιάζει σαν να μην πέρασε ούτε μέρα, έτσι δεν είναι; Τι λέγαμε; Α, ναι. Ήταν βαριά η κατηγορία της μάνας μου. Πολύ βαριά. Και ξέρεις γιατί; Γιατί η μάνα μετράει, ρε φίλε! Η γνώμη της μετράει και βαρύνει τρομερά και είναι σαν τη ρομφαία που κρατάει ο Αρχάγγελος Μιχαήλ! Ξεχνάς τη δική σου μάνα; Κέρβερος!

Η μάνα μάς έχει δώσει την πρώτη μας ταυτότητα, κι από ’κεί και πέρα πάντοτε αναζητά στο πρόσωπό μας αυτήν την ταυτότητα που μας έχει δώσει. Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβεις, αρκεί να θυμηθείς πώς ένιωθες όταν ήσουν παιδί και η μάνα σου γύριζε να σε κοιτάξει μ’ εκείνο το επικριτικό βλέμμα. Έχει εξουσία η μάνα, τέρμα και τελείωσε. Για όλη μας τη ζωή εκείνο το βλέμμα της μάνας είναι το βλέμμα όλων των ανθρώπων. Όμως κοίτα να δεις. Καθένας μας είναι ένας σγουρός βασιλικός, μια γλάστρα με χρώματα κι αρώματα, έχει μια διάσταση που απλώνεται στο άπειρο. Καθένας μας είναι ένας ποιητής που δεν έχει άλλη επιλογή πια: πρέπει να κάνει το «κάμινγκ άουτ» του. Κάθε άντρας που σέβεται τον εαυτό του γίνεται, στις μέρες μας, ένας άντρας που δηλώνει μια θηλυκή πλευρά.

Έτσι, θα μπορούσα κάλλιστα να είμαι εκείνη η γυναίκα που κραυγάζει με τον τρόπο του Μουνκ, ένας κοινός ληστής ή ένας έμπορος λευκής σαρκός, κάποιος βαρυποινίτης που μαζεύει αράχνες σε σπιρτόκουτα, η μετενσάρκωση η ίδια του Μαγιακόφσκι, ο πιο γνωστός γκράφικ νόβελιστ της Λεττονίας, εκείνο το πρεζόνι που τρυπιόταν προχθές μπροστά μας στη γωνία του δρόμου, ένας αστυνομικός που προσπαθεί να σώσει ένα παιδί από τα συντρίμμια ενός αυτοκινήτου... Πόσο διαφορετικό μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου; Σαν λουλούδι; Σαν αετό; Σαν κάτι που δεν έχει βιολογική υπόσταση; Ή σαν έναν άλλον άνδρα;

Λογικά θα πρέπει να ήμουν ένας διαφορετικός άντρας όταν με κοίταξε η μάνα μου και δεν μπόρεσε να με συγχωρήσει γι’ αυτό. Πόσο διαφορετικός, δεν είμαι σε θέση να το ξέρω. Δεν μπορώ με βεβαιότητα να σου πω αν είδε ν’ ανοίγει το χρώμα των ματιών μου ή να πυκνώνουν τα φρύδια μου ή να υπάρχει κάτι αλλοπρόσαλλο στο ντύσιμό μου, απλούστατα γιατί δεν είχα ποτέ ούτε συγκεκριμένο χρώμα ματιών, ούτε αναγνωρίσιμο σχήμα φρυδιών, ούτε και στυλ ντυσίματος.

Βάψιμο δεν χρειαζόμουν, ούτε κάποια ιδιαίτερη μέριμνα μεταμφίεσης. Δεν επρόκειτο, άλλωστε, για μεταμφίεση, αλλά για μεταμόρφωση, καταλαβαίνεις; Δεν με προσδιόριζε πλέον η παλιά μου ταυτότητα. Και άντε να με αναγνωρίσει, εκείνη που με κατέταξε, εκείνη που με ταξινόμησε. Πώς να μην σοκαριστεί; Είναι αναμενόμενο. Όμως δεν φταίω εγώ γι’ αυτό. Δεν φταίμε εμείς που τα πράγματα μεταμορφώνονται, οι σχέσεις τελειώνουν, τα πρόσωπα γίνονται αγνώριστα, τα συναισθήματα είναι ρευστά.

Σίγουρα δεν θέλεις να πιούμε κάτι; Μήπως να σου φτιάξω έναν καφέ; Σου μιλά ο παιδικός σου φίλος. Σου μιλά ο τραβεστί πρωταγωνιστής μιας τηλεοπτικής σειράς του Νέτφλιξ, εκείνος ο μεθύστακας στο πλαϊνό βαγόνι του τρένου. Σου μιλά ο Πακιστανός της γειτονιάς, που σέρνει εκείνο το σιδερένιο καρότσι μαζεύοντας σιδερικά και χαρτοκούτες από τα σκουπίδια. Σου μιλά η νεωκόρος της εκκλησίας της Αγίας Φιλοθέης, αυτό το έντονα μακιγιαρισμένο κορίτσι που έχασε τον δρόμο του νύχτα στην Καλλιθέα...

Σε κούφανα, έτσι; Χα, χα, το ξέρω. Αλλά εσύ ορίζεις τα πράγματα όπως θέλεις. Τα πάντα είναι θέμα ορισμού. Και δεν είμαι πια έφηβος. Δηλαδή είμαι, αλλά μόνο στην ψυχή. Για τους άλλους είμαι ένας εξηντάρης. Ποοολύ περίεργο αυτό!

Βλέπεις εσύ έναν εξηντάρη; Όχι σε μένα, σε μένα το ξέρω ότι βλέπεις έναν νέο. Για σένα λέω, όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη, βλέπεις έναν εξηντάρη; Ναι; Άσε ρε... Εγώ πάλι όχι.

Και οι άνθρωποι δεν με αναγνωρίζουν, γιατί οι προθέσεις, οι σκοποί, οι τάσεις, οι επιθυμίες, όλα έχουν αφανιστεί, φίλε. Τι απαιτούν, τι επιλέγουν, τι απορρίπτουν, τι προσποιούνται, όλα ένας αχταρμάς. Οι άνθρωποι είναι ροζ και κίτρινοι και νομίζουν ότι κάθε τους κίνηση, κάθε τους γκριμάτσα, κάθε μικρός κυματισμός της φωνής τους αλλάζει τον κόσμο. Αυταπατώνται, να είσαι βέβαιος. Τι να σκαλίζεις τα πράγματα, έτσι κι αλλιώς βγάζουν τα ζουμιά και τις εκχυμώσεις τους πάνω σου και σε περιλούζουν μ’ εκείνες τις ίδιες πάντα οσμές. Που ήταν οι ίδιες στην εποχή της Χούντας, που φοράγαμε τα κοντά μας παντελονάκια και τις ψηλές κάλτσες, όταν τρέχαμε στα σκαλοπάτια της εκκλησίας να δούμε τον υπαίθριο σινεμά.

Και ήταν οι ίδιες στην κούτα με τα περιοδικά που την είχαμε αφήσει στο παράθυρο και την κατούρησαν οι γάτες και η μαμά πήρε και την πέταξε χωρίς να μας ρωτήσει και δεν της μιλούσαμε μια βδομάδα. Οι ίδιες μυρωδιές τότε που έπλυνα –θυμάσαι;– το αυτοκίνητο του πατέρα της Στέλλας απέναντι για να με φιλήσει η Στέλλα: το είχα γεμίσει σαπουνάδες κι ήμουν έτοιμος να το ξεβγάλω όταν βγήκε ο πατέρας της και με άρχισε στα χαστούκια.

Και να οι γκριμάτσες, μύριζαν εκείνη την κολώνια πίνο σιλβέστρε που έβαζα για να πάμε να δούμε στον Δαναό τις «Σκηνές από ένα γάμο» και το «Πρόσωπο με πρόσωπο» και το «Φάννυ και Αλέξανδρος» και την «Περσόνα».

Τι; Τα ξέχασες; Την πίνο σιλβέστρε; Τη Στέλλα;

Οι άνθρωποι είναι πάντα ίδιοι... Μα τους αγαπώ τους ανθρώπους, με καταλαβαίνεις, τους αγαπώ γιατί είναι τόσο, μα τόσο απρόβλεπτοι...

Έχει, απόψε, ένα σπουδαίο ηλιοβασίλεμα. Για δες τα χρώματα στον Υμηττό!

Άντε, πάρε τηλέφωνο την Καταρίνα, σε περιμένει.

Θέλω να μείνω μόνος.


* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση» αναμένεται το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Κριτική.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Παπουτσόσυκα» (διήγημα)

«Παπουτσόσυκα» (διήγημα)

«Παπουτσόσυκο δεν είχα ξανακόψει ούτε ξαναφάει στη ζωή μου. Το πρωί που γύρισα στο πατρικό πήγα σαν το μοσχάρι να πιάσω ένα με γυμνά χέρια. Ευτυχώς με είδε η μάνα μου από την κουζίνα και με σταμάτησε. Τι κάνεις παιδάκι μου; Χωρίς γάντια; Θα πληγωθείς. Έγινες κι εσύ αμερικανάκι σαν τον πατέρα σου».

...
Τα τσόφλια (πασχαλινό διήγημα)

Τα τσόφλια (πασχαλινό διήγημα)

«Το δικό μας Πάσχα ήταν πάντα αθόρυβο, μια μυσταγωγική τελετουργία ελάχιστων επεισοδίων, μακριά απ’ τα μάτια και τ’ αυτιά των ανθρώπων. Πέντε αυγά, ένα για τον καθένα μας, ένα σταυρό στα γρήγορα, ένα Χριστός Ανέστη ίσα που ακουγόταν, κι η τελετή λάμβανε τέλος».

Του Γιώργου Μάλου

...
Η νοσοκόμα (διήγημα)

Η νοσοκόμα (διήγημα)

«Ο πατέρας μου έσπασε τον γοφό του βλέποντας Ολυμπιακούς αγώνες. Σηκώθηκε απ’ τον καναπέ να πάει στην κουζίνα για νερό, γλίστρησε κι έπεσε. Η αποκατάσταση της υγείας του ήταν δύσκολη. Έμεινε δυο βδομάδες στην κλινική και γύρισε σπίτι με την προοπτική να μείνει κατάκοιτος όσο διάστημα χρειαζόταν».

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο ως επίτιμο μέλος της

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο ως επίτιμο μέλος της

Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο (γενν. 1928) επίτιμο μέλος της. 

Επιμέλεια: Book Press

Η Ακαδημία Αθην...

Πάουλο Σκοτ: «Το μυθιστόρημά μου βοήθησε κάποιους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι “λευκοί”»

Πάουλο Σκοτ: «Το μυθιστόρημά μου βοήθησε κάποιους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι “λευκοί”»

«Νομίζω πως οι Φαινότυποι έτυχαν θερμής υποδοχής επειδή δείχνουν το πόσο δύσκολο είναι να χτίσεις γέφυρες μεταξύ ανθρώπων που ζουν στην ίδια χώρα και μιλούν την ίδια γλώσσα, επηρεασμένοι από την αδράνεια που υπάρχει ακόμα εξαιτίας του αποικιοκρατικού παρελθόντος» μας είπε ο Βραζιλιάνος Πάουλο Σκοτ (Paulo Scott), που...

Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025 – Τι θα δούμε σήμερα, Παρασκευή 20 Ιουνίου

Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025 – Τι θα δούμε σήμερα, Παρασκευή 20 Ιουνίου

Ποικιλία εκδηλώσεων συναντάμε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις) 2025 για την Παρασκευή 20 Ιουνίου : εργαστήρια μετάφρασης, αφιερώματα σε νομπελίστες συγγραφείς, συναντήσεις και συζητήσεις με αγαπημένους πεζογράφους της ισπανόφωνης λογοτεχνίας και προβολές ταινιών. Κεντρική εικόνα: Φερνάντο Αραμπ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ανί Ερνό [Annie Ernaux], «Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα σουπερμάρκετ και ο...

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Ζευγώλη «Η απόδραση της τελείας», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Σας μάζεψα, αγαπημένα μου σημεία, όλα εδώ για να σας ανακοινώσω την ...

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο [José Luís Peixoto], «Μου πέθανες» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μπήκα σ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Ιούνιος, μήνας υπερηφάνειας και διεκδικήσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Επιλέξαμε 10 βιβλία του 2025 με κουίρ χαρακτήρες που απομακρύνονται από τη στερεοτυπική αναπαράσταση και αποκτούν ρεαλιστικές διαστάσεις. Στην κεντρική εικόνα, έργο της κουίρ καλλιτέχνιδας των αρχών του 20ου αιώνα Gluck. 

Γράφει η ...

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Πέντε μελέτες που κυκλοφόρησαν προσφάτα πραγματεύονται τη σχέση του νου με το σώμα, την έννοια του «τραύματος», αλλά και τη θέση της ψυχανάλυσης στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρική εικόνα: Ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Ποιος είναι ο ακριβής ρόλος της καρδιάς και ποιος του εγκεφάλου; Ποιοι μύθοι σχετικά με αυτά τα δύο όργανα καλλιεργούνται από τη σύγχρονη κουλτούρα; Τι αποτελεί «τραυματική εμπειρία» και πώς μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε αποτελεσματικά με τα νεαρά αυτιστικά άτομα; Τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Gutenberg καταπιά...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ