sam albatros 01

«Πειράζοντας» λίγο το περίφημο «Je est un autre» [«Εγώ είναι ένας άλλος»] του Arthur Rimbaud, λέμε: «Εγώ είναι ένα άλλ@». Ζητήσαμε από σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς ιστορίες που έχουν στο κέντρο τους θέματα σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα, ιστορίες ισότητας και αποδοχής, δεύτερων και τρίτων ευκαιριών στην αγάπη, αλλά και ιστορίες για τη στοχοποίηση του διαφορετικού ή της ελεύθερης έκφρασης. Συνεχίζουμε με το διήγημα του Sam Albatros.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ρεμπώ είπε επίσης ότι πρέπει να είμαστε εντελώς μοντέρνοι, κάτι που δεν έκανα τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου. Όταν ήμουν μικρός έγραφα στο ημερολόγιο μου ερωτικά ποιήματα για αγόρια (ή για ένα συγκεκριμένο αγόρι) & πάντα άλλαζα το «αγαπώ αυτόν» σε «αγαπώ εσένα». Κι αυτό έτσι ώστε αν τα διαβάσουν οι γονείς μου να μην καταλάβουν. Ναι κάλυπτα τα ίχνη μου σαν εγκληματίας γιατί υπήρχε πάντα εκείνο το «καλύτερα να δω τον γιο μου νεκρό παρά πούστη». Φυσικά και τέτοιες δηλώσεις μού ακούγονται υπερβολικά δραματικές πλέον, όμως τότε τις πίστευα και θέλω κι εσείς για ένα δευτερόλεπτο να μπείτε στη θέση μου: είστε πολύ μικρό, μόλις έχετε ίντερνετ, και σας μπαίνει η υποψία ότι ερωτεύεστε το λάθος φύλο. Βλέπετε τον μπαμπά σας να ψάχνει πληροφορίες για ασθένειες στην παλιά εγκυκλοπαίδεια όπου σε λίγες μέρες θα ψάξετε κι εσείς εκεί τη λέξη «ομοφυλοφιλία» για να βρείτε πώς θεραπεύεται. Δε θα βρείτε απάντηση & το κρατάτε μυστικό σα να έχετε διαπράξει το χειρότερο έγκλημα που δεν μπορείτε να το εξομολογηθείτε πουθενά.

Ο Ρεμπώ δε θα είχε τέτοια προβλήματα, ήξερε τι σημαίνει να είσαι σύγχρονος & να ονειρεύεσαι ελεύθερα & να μη φοβάσαι τη σκιά σου. Τις έκανε τις παρτούζες του (μάλλον), του έστελναν τα εισιτήρια οι sugar daddies να τους βρει στο Παρίσι (καρατσεκαρισμένο). Εγώ δεν έκατσα σε κανέναν, γι’ αυτό και δε θα κάνω καριέρα. Δεν ξέρω τι έγινε στ’ αλήθεια με τον Ρεμπώ, όπως δεν ξέρω τι συνέβη στ’ αλήθεια με εκείνο το αγόρι που χαιρόμουν τόσο όταν το έβλεπα τυχαία στο σχολείο, ενώ δεν ήξερα καν το όνομά του. Πραγματικά χέστηκα για τον Ρεμπώ να σας πω την αλήθεια. Σιγά το σύμβολο. Μου τον βάλατε και σε queer πλαίσιο. Αν ζούσε σήμερα θα ξεκινούσε τη δική του start up & θα έβγαζε εκατομμύρια – δουλέμπορος στην Αφρική δεν έγινε στα τελευταία του; Για ποιο λόγο πρέπει να μας νοιάζει ένα παιδαρέλι που παράτησε τόσο γρήγορα την ποίηση, επειδή οι παριζιάνοι τότε αποφάσισαν ότι το έργο του είναι τόσο σημαντικό; Υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν ποιήματα όλη τους τη ζωή και δε βγάζουν καν βιβλίο. Οποιουδήποτε τα γραπτά & να πάρετε μπορείτε να τα κάνετε να φανούν σημαντικά· σε αυτού το είδος το επιθετικό marketing δεν ειδικεύονται οι φιλόλογοι και οι ιστορικοί τέχνης;

Στο μυαλό μου ο Ρεμπώ είναι παιδί-θαύμα, όχι ποιητής. Όχι κάποιος με τον οποίο μπορώ να ταυτιστώ. Με βολεύει ωστόσο σαν θέμα, μπορώ να το υποστηρίξω καθώς ξόδεψα 18 χρόνια από τη ζωή μου γράφοντας ποίηση για να καταλήξω τελικά να γίνω συγγραφέας μυθιστορημάτων (#ελαττωματικό αγόρι). Μικρός μου άρεσε η ποίηση επειδή είχε τον αέρα ότι κάνεις κάτι πολύ σημαντικό. Το χρειαζόμουν να αισθάνομαι σημαντικός, συγκριτικά με εκείνους που με φωνάζαν αδερφή. Μπορεί να ήμουν αδερφή αλλά τουλάχιστον έγραφα ποίηση, ήμουν μια διανοούμενη αδερφή (που είναι κάπως πιο εύπεπτο). Για την ποίηση φταίει βασικά ο Ρίτσος με τη Σονάτα του σεληνόφωτος – το θυμάμαι ακόμα απ' έξω όλο.

Αργότερα όταν έγραφα ποιήματα πάντα έκρυβα το φύλο του ατόμου που αγαπούσα: με είχαν πείσει ότι η ποίηση υπερβαίνει το φύλο και τη σεξουαλικότητα (βέβαια ο Ελύτης τσίμπησε το νομπελάκι με ποιήματα για ανήλικα). Αργότερα, όταν έκανα πειραματική ποίηση με όλα τα ομοφοβικά περιστατικά που μου συνέβησαν (το πρότζεκτ  μου «αδερφή» aderfh.tumblr.com) ένας εκδότης μού είπε: «Και experimental & queer; Ποιος θα το διαβάσει αυτό;» Πιο μετά, όταν έκανα μια ηλεκτρονική ανθολογία queer ποίησης (queerpoets.com) κάποιος μου είπε: «Ναι queer είναι, αλλά είναι καλά ποιήματα;» λες και τα queer άτομα δεν μπορούν να γράψουν καλή ποίηση. Λες και αν δεν γράφεις ποιήματα για ανήλικα κορίτσια δε γράφεις καλή ποίηση. Ακόμα πιο αργότερα, ένας γνωστός Έλληνας γκέι ποιητής που γνώρισα μου είπε: «Είμαστε πολλά περισσότερο από τη σεξουαλικότητά μας». Να είσαι, είσαι επίσης και η εσωτερικευμένη σου ομοφοβία. Κι εγώ είμαι πολλά πράγματα: το ότι ο κόσμος με βλέπει μόνο σαν πούστη είναι δικό του πρόβλημα. Δε θα κρύψω καμιά εκδοχή μου.

sam albatros
& θα είμαι ευγνώμων που με προσκάλεσαν να γράψω κάτι, και θα πω τι σκέφτομαι όντως για τον Ρεμπώ / και βραβεύομαι για τα καλλιτεχνικά μου της βαριάς κουλτούρας (thanks artworks), και θα απαντήσω με τσιτάτο της Εμιλίας Μπάρακ αν χρειαστεί / και θα κλαίω με τις ώρες ακούγοντας Sigur ros & γράφοντας ποιήματα, και θα κάνω stand up comedy με τα τραύματά μου φορώντας παγιέτα και φτερά / και έχω αγοραφοβία σε σημείο να μην μπορώ να βγω από το σπίτι, και θα βγω να κάνω performance μπροστά από εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στο Athens pride / και θα πάω στο πανεπιστήμιο να διδάξω τους φοιτητές μου, και θα βάλω μια μάσκα και θα γίνω Sam Albatros.

Αυτό νομίζω έκανε κι ο Ρεμπώ με τα τόσα επαγγέλματα που άλλαξε στη ζωή του: αυτός & όλα τα άλλ@ που υπήρξε. 


@ SAM ALBATROS είναι @ συγγραφέας του βιβλίου «Ελαττωματικό αγόρι» (εκδ. Εστία) και performer.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νυχτερινή πεζοπορία στη Θεσσαλονίκη (διήγημα)

Νυχτερινή πεζοπορία στη Θεσσαλονίκη (διήγημα)

«Από την Κόσκο, το λιμάνι και τις αποθήκες του λιμανιού έως το Μέγαρο Μουσικής περπάτησα δύο φορές· μάλιστα τη δεύτερη φορά, την ημέρα, έφτασα μέχρι τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Καλαμαριάς!»

Του Θόδωρου Σούμα

Θεσπέσια και γλυκιά σ. Αγαύη, σου πρoτείνω να πιει...

O κάλπης (διήγημα)

O κάλπης (διήγημα)

«Ένα βράδυ ήμασταν εγώ και ο Κάλπης στην πλατεία, στο «Ξύλινο», και τρώγαμε κρέπες μετά από ξενύχτι. Έρχεται κοντά μας η Φιόνα, μια κοπέλα από τις πιο ωραίες της Γλυφάδας που σπάνια μου μιλούσε. Την κοίταξα καλά-καλά που μας πλησίασε, σαν να μην το πίστευα».

Της Λουκίας Δ...

Η ηλικιωμένη γυναίκα και το τριαντάφυλλο (διήγημα)

Η ηλικιωμένη γυναίκα και το τριαντάφυλλο (διήγημα)

«Κάποια στιγμή που σήκωσα τα μάτια από το τετράδιο των μαθηματικών και κοίταξα γύρω μου, παρατήρησα την παράξενη ηλικιωμένη γυναίκα στο διπλανό τραπέζι. Πρέπει να ήταν πάνω από εβδομήντα, το λευκό πρόσωπό της ήταν σκαμμένο από βαθιές ρυτίδες που δεν οφείλονταν μόνο στον χρόνο, αλλά και στη βασανισμένη ζωή της, όπως ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική) – Στα άδυτα της Ιεράς Εξέτασης και του ακραίου Καθολικισμού

«Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική) – Στα άδυτα της Ιεράς Εξέτασης και του ακραίου Καθολικισμού

Για το μυθιστόρημα του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο [Santiago Roncagliolo] «Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: η Ιερά Εξέταση επί τω έργω © Britannica. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Όρνιθες» του Άρη Μπινιάρη (κριτική) – Μια τρυφερή επανάσταση στον ουρανό

«Όρνιθες» του Άρη Μπινιάρη (κριτική) – Μια τρυφερή επανάσταση στον ουρανό

Για την παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το 414 π.Χ. οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη βραβεύτηκαν στα Μεγάλα Διονύσια. Μιαν ιδιαίτερα αισθαντική προσέγγιση των «Ορνίθων» κάνει φέτος ο Άρης Μπινιάρ...

«Ο αχός και το πάθος», του Γουίλιαμ Φόκνερ (κριτική)

«Ο αχός και το πάθος», του Γουίλιαμ Φόκνερ (κριτική)

Για το εμβληματικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Φόκνερ [William Faulkner] «Ο αχός και το πάθος», σε νέα μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη, το οποίο κυκλοφορεί στη σειρά «Orbis Literæ» των εκδόσεων Gutenberg.

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Η ιστορία χα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η δίκη του Κάφκα», του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Η δίκη του Κάφκα», του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της θεατρικής μεταφοράς του μυθιστορήματος του Φρανς Κάφκα, από τον Κωνσταντίνου Κυριακού «Η δίκη του Κάφκα», με εισαγωγή του Μάνου Στεφανίδη, η οποία θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Πριν από τον χρόνο μηδέν» της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη
 (προδημοσίευση)

«Πριν από τον χρόνο μηδέν» της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη
 (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη «Πριν από τον χρόνο μηδέν» (μτφρ.
 Ευγενία Τσελέντη), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα πόδια της μόνο ε...

«Ο χορδιστής του πιάνου» του Τσιανγκ-Σενγκ Κούο (προδημοσίευση)

«Ο χορδιστής του πιάνου» του Τσιανγκ-Σενγκ Κούο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ταϊβανέζου συγγραφέα Τσιανγκ-Σενγκ Κούο [Chiang-Sheng Kuo] «Ο χορδιστής του πιάνου» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 26 Αυγούστου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από τη Νορβηγία του 1300 μ.Χ. έως τη σύγχρονη εποχή, αυτά τα επτά μυθιστορήματα, γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς, εξετάζουν τα θέματα του φύλου, της πατριαρχίας, της επανάστασης, της φιλίας και της σχέσης μάνας-κόρης. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο

Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Ολοκληρώνουμε σήμερα, με τα 15 δημοφιλέστερα άρθρα μας από όλες τις κατηγορίες.

Επιμέλεια: Κώ...

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα της στήλης μας «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει» που διαβάστηκαν περισσότερο

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα της στήλης μας «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει» που διαβάστηκαν περισσότερο

Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Σήμερα, τα 15 δημοφιλέστερα «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ