i orthodoksia tha nikisei

Λάλησε ο κόκορας στο κινητό. Σηκώθηκα με ταραχή να κλείσω το ξυπνητήρι. Δεν ξέρω γιατί αλλά στο τρίτο χτύπημα νομίζω πως κυνηγάω το πετεινάρι και όλο μου ξεφεύγει. Θέλω να το πιάσω από το λαιμό και να το ταρακουνώ μέχρι να γίνει κόκκινο, όπως το λειρί του.

Του Δημήτρη Μαγριπλή

Άκυρος ήχος, μου βγάζει βία, πρέπει να τον αλλάξω, διαφορετικά κινδυνεύει η συσκευή. Να βάλω μια χαλαρωτική μουσική, να με ξυπνά γαλήνια και αισιόδοξα. Με τρώει όμως μια βουκολική ουτοπία. Εκείνη με τα λιβάδια και τις ευτυχισμένες κότες, τις αλανιάρες. Έτσι κάθε βράδυ αφήνω ανέγγιχτες τις ρυθμίσεις.

Βάζω καφέ. Ανοίγω δειλά το παράθυρο. Ένας ασπρόπαγος έχει σκεπάσει τον τόπο. Άντε να βγεις έξω. Πρέπει όμως να δέσω τα σκυλιά. Η μάντρα έπεσε από το βάρος του κισσού και τους δυνατούς ανέμους. Θα έρθει ο μάστορας να περάσουμε το καινούργιο σύρμα. Έχω αναβάλει κάθε άλλη εργασία για αυτό. Επιστατώ τα κολονάκια, έσφιξε το τσιμέντο. Μου θυμίζουν αντιαρματικά εμπόδια. Δεν ξαναπέφτει ούτε με δώδεκα μποφόρ. Όσο για το φυτό, το ξεπάτωσα. Απήγγειλα τους στίχους του Γ. Δροσίνη, για την ψεύτικη δόξα του κισσού και δούλεψα την αξίνα με χάρη και ρυθμό.

Η τέχνη συντροφεύει τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Λειτουργεί όπως με τις αγελάδες στην Ιαπωνία. Σταβλισμένες, υπό τους ήχους κλασικής μουσικής, παράγουν το καλύτερο βόειο κρέας στον κόσμο. Έχουμε λοιπόν τον ρυθμό να μας χαρίζει το τέμπο. Ακούραστα συνεχίζουμε μέχρι τελικής πτώσεως. Το μυστικό εφάρμοσαν και τα ανθρωποειδή στα στρατόπεδα. Τον θάνατο συνόδευε υπόκρουση των μεγάλων Γερμανών.

Πάνε αυτά, είμαστε σε καινούργιο αιώνα. Η διαφορετικότητα είναι σεβαστή σε όλα τα επίπεδα και η Ευρώπη ενωμένη, χωρίς ιδεοληπτικές αντιδικίες, αντιμετωπίζει πανδημίες και οικονομικές κρίσεις. Αισιόδοξα, όπως η μυγδαλιά που ανθίζει.

Φοράω το αμπέχονο. Με έχει σώσει και μου θυμίζει νοσταλγικά τη θητεία μου. Εκείνο που μένει είναι κάποιοι καλοί φίλοι. Ανταλλάσσουμε ευχές στις γιορτές και λέμε ο ένας τον άλλο «σειρούλα».

Πάνε αυτά, είμαστε σε καινούργιο αιώνα. Η διαφορετικότητα είναι σεβαστή σε όλα τα επίπεδα και η Ευρώπη ενωμένη, χωρίς ιδεοληπτικές αντιδικίες, αντιμετωπίζει πανδημίες και οικονομικές κρίσεις. Αισιόδοξα, όπως η μυγδαλιά που ανθίζει.

Ψάχνω τη ζώνη για τη μέση. Καλή η αγροτιά αλλά η υγρασία παίζει με τις αρθρώσεις. Είναι η σύνταξη μεγάλη και ζηλευτό το επάγγελμα. Νωρίς, με βεβαιότητα, καλλιεργείς φρέσκα ραδίκια ανάποδα. Σε αυτό συμβάλλουν και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη γεωργία. Εκτός και αν διαλέξεις να μην γίνεις ευκατάστατος. Να πουλάς αυτό που τρώνε και τα παιδιά σου. Είσαι γραφικός μα κοιμάσαι καλύτερα. Μέχρι να λαλήσει ο κόκορας. Σηκώνω το τηλέφωνο.

— Έλα, καλημέρα. Έχουμε πόλεμο.
— Πού; Στη Ρουμανία;
— Όχι, δίπλα μας, στην Ουκρανία. Θα μείνω σπίτι να ακούσω ειδήσεις, μπορεί να μας μπλέξουν.
— Τι να σου πω, μάστορα, έλα αύριο.
— Αύριο θα έρθω. Θα σου φέρω και τσούικα από το Κλουζ, μου έστειλαν πακέτο.
— Ωραία, όλα καλά θα πάνε. Σε κάθε περίπτωση η ορθοδοξία θα νικήσει.

Άνοιξα και εγώ την τηλεόραση. Πήρα ένα πάπλωμα να σκεπαστώ στον καναπέ. Αλλάζοντας κανάλια, τα είδα όλα.

Φωτιές, εκρήξεις, σειρήνες. Οι Ρώσοι προελαύνουν. Θα φτάσουν στο Κίεβο. Οι Τούρκοι παίρνουνε θάρρος. Βάζουν τα αποβατικά στην θάλασσα. Έχουμε γενική επιστράτευση. Τότε γίνεται θαύμα. Ο Τσάρος τα βρίσκει με τους Αμερικάνους. Παρέα τσακίζουν τους γείτονες. Η Πόλη ξανά στα χέρια μας αμαχητί. Ετοιμάζουμε πούλμαν για τον πρώτο αγώνα της Ένωσης στο ανακτηθέν γήπεδό της. Είμαστε βαθιά συγκινημένοι. Ευλογημένος λαός. Τρία λεωφορεία γεμάτα κιτρινόμαυρα κασκόλ και εικόνες της Βασιλεύουσας. Μικροί, μεγάλοι, ακόμη και ο παπάς μας. Είχε όνειρο να λειτουργήσει στην Αγία Σοφία. Έξω από τη νατοϊκή βάση της Αλεξανδρούπολης, το κομβόι σταματά για την ανάγκη μας. Εκεί μας βρήκε μια βοή και μια λάμψη. Εξαϋλωθήκαμε. Κρίμα τον ενθουσιασμό. Ήταν πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Πετάχτηκα πάνω κάθιδρος. Εφιάλτης. Ένας παλαβός μίλαγε για προφητείες στην οθόνη.


magriplisInfo
Ο Δημήτρης Γ. Μαγριπλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από το 2000 κατοικεί στην όμορφη Κυπαρισσία του Νότου. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 2007 με το ψευδώνυμο Φώτης Αδάμης. Έκτοτε χρησιμοποιεί το όνομά του. Έχει τέσσερις συλλογές διηγημάτων και μια ποιητική συλλογή. Με την ιδιότητα του Διδάκτορα της Κοινωνιολογίας, έχει εκδώσει τη μελέτη Σχέσεις και Λειτουργία των Θεσµών. Η διαπλοκή της πολιτικής και της θρησκείας στην κοινωνία του Βυζαντίου. Μια ιστορικο-κοινωνιολογική καταγραφή (εκδ. Αν. Σταµούλη, 2016), ενώ έχει πλούσια εργογραφία τόσο ως αρθογράφος (σε εφημερίδες, επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά) όσο και ως επιμελητής σε επιστημονικά και λογοτεχνικά κείμενα και βιβλία.

 

 

 

 

***

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr. Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 30 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική επιμέλεια.

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για να τον ξεχάσω (διήγημα)

Για να τον ξεχάσω (διήγημα)

Η αλήθεια είναι πως στην αρχή σε σιχαινόμουν. Απ’ την πρώτη στιγμή που σ’ έφερε στο σπίτι και σε είδα να κολυμπάς μέσα σ’ εκείνο το διάφανο σακούλι που το ‘σφιγγε σαν πουγκί στο χέρι του, σαν μπελά σ’ έβλεπα περισσότερο παρά σαν παρέα, ένα μπελά με τον οποίο δεν ήθελα επ’ ουδενί να συμβιώσω.

Της Χρυσ...

Αγνώστου μητρός (διήγημα)

Αγνώστου μητρός (διήγημα)

Μόλις είχαν κλείσει τα σχολεία και ήμουν διπλά χαρούμενος. Και γιατί δεν θα είχαμε μαθήματα -μεταξύ μας, δεν συμπάθησα ποτέ το διάβασμα- και γιατί θα ερχόταν πάλι ο Αλέκος.

Της Χριστίνας Μουκούλη

Με τον Αλέκο είχαμε γίνει κολλητοί από την προηγούμενη χ...

Το εύρημα (διήγημα)

Το εύρημα (διήγημα)

Δεν ήταν η πρώτη φορά που έκαναν εξερεύνηση στην πίσω αυλή του θείου του Ηλία. Σε κάποια σημεία τα χόρτα τούς έφταναν μέχρι τα γόνατα. Οι πιο μικροί της παρέας τα ποδοπατούσαν αποφασιστικά για να μην τους πούνε δειλούς.

Της Δήμητρας Δαρδαγάνη

Ο Άλκης ή...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Θα χρειαστείτε ένα λεξικό και καλή επαφή με την πραγματικότητα»: οι δέκα συγγραφικές συμβουλές της Μάργκαρετ Άτγουντ

«Θα χρειαστείτε ένα λεξικό και καλή επαφή με την πραγματικότητα»: οι δέκα συγγραφικές συμβουλές της Μάργκαρετ Άτγουντ

Η Margaret Atwood είναι Καναδή συγγραφέας και ποιήτρια, ευρέως γνωστή για το μελλοντολογικό μυθιστόρημά της «Η ιστορία της θεραπαινίδας», το οποίο εκτυλίσσεται σε μια δυστοπική, πατριαρχική κοινωνία όπου οι γυναίκες έχουν χάσει τα περισσότερα δικαιώματά τους. Τόσο με το λογοτεχνικό της έργο, όσο και με τα δοκίμια, τ...

«Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική)

«Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική)

Για το μυθιστόρημα του Santiago Roncagliolo «Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, εκδ. Καστανιώτη).

Του Διονύση Μαρίνου

Το 2021, έπειτα από τρία χρόνια εργώδους προσπάθειας και αναγκαίας κατάδυσης στο σκότος, η περιβ...

Τα Χανιά τίμησαν τη Μάρω Δούκα

Τα Χανιά τίμησαν τη Μάρω Δούκα

Σε μια σεμνή μα συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση, ο Δήμος Χανίων τίμησε τη Χανιώτισσα συγγραφέα, Μάρω Δούκα, για την προσφορά της στις Τέχνες, τα Γράμματα και την ανάδειξη της Ιστορίας του τόπου. Στη φωτογραφία, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης καθώς αποδίδει το μετάλλιο της πόλης στη συγγραφέα.

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ann Cleeves «Άλμπατρος» (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 3

...
«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ηλία Μαγκλίνη «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άκουσέ με.

Σε όλη μας τη ...

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα των Stephen King & Peter Straub «Το φυλαχτό» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εννιά αστυνομικά που ξεχωρίζουν αυτό το καλοκαίρι

Εννιά αστυνομικά που ξεχωρίζουν αυτό το καλοκαίρι

Από την πληθώρα των νέων εκδόσεων μεταφρασμένων αστυνομικών βιβλίων ξεχωρίσαμε εννέα. Σας τα παρουσιάζουμε. 

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

Μήπως το κατασκοπικό εξελίσσεται στο νέο συναρπαστικό θρίλερ; Εννέα –κλασικά και σύγχρονα– αστυνομικά μυθιστορήμ...

31+1 βιβλία πολιτικής, Ιστορίας & ιδεών: Για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

31+1 βιβλία πολιτικής, Ιστορίας & ιδεών: Για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

Επιλογή 31 βιβλίων non fiction, τα οποία κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες: Ιστορία, φιλοσοφία, πολιτική και διανόηση, έμφυλη βία και δικαιώματα και, βέβαια, Μικρασιατική Καταστροφή. Και στο τέλος, μια ιδιαίτερη πρόταση μεταφρασμένης λογοτεχνίας.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...
Ανακαλύπτοντας τη σπουδαία μαύρη λογοτεχνία: 31 βιβλία που κυκλοφορούν στη χώρα μας

Ανακαλύπτοντας τη σπουδαία μαύρη λογοτεχνία: 31 βιβλία που κυκλοφορούν στη χώρα μας

To 2021 ήταν η χρονιά της μαύρης λογοτεχνίας. Το βραβείο Νόμπελ αλλά και το γαλλικό Γκονκούρ απονεμήθηκαν σε συγγραφείς που γεννήθηκαν στην Αφρική αλλά βρήκαν φωνή στις χώρες που μετανάστευσαν. Τα βραβεία επισφράγισαν μια ευρύτερη αύξηση του ενδιαφέροντος για έργα μαύρων συγγραφέων, κυρίως Αμερικανών, που τους ανακα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ