baggeion

Έσταζε το ταβάνι πάνω στα λινά, λευκά κοστούμια τους, έπεφτε το νερό στα λεκανάκια, αλλά η αίθουσα του παλιού νεοκλασικού κρατούσε ακόμα την αίγλη της, και καθώς το φως έμπαινε με δυσκολία από τα κουφωμένα παντζούρια, οι άσχημες λεπτομέρειες της ετοιμόρροπης κεντρικής σάλας κρύβονταν πίσω από σκιές.

Tης Άννας Μπαλτατζή

Ντάλα καλοκαίρι, κανείς δεν περίμενε τέτοια βροχή, φορούσαν και οι δυο τους σαν να ήταν στολές, τα λινά τους κοστούμια και άσπρα καπέλα. Πελάτης και διαφημιστής, χρόνια πολλά αλισβερίσι, τριάντα χρόνια πήγαινε-έλα ο ένας στα γραφεία του άλλου. Καθηγητής ο ένας, που έγινε γνωστός από τα ιδιαίτερα και άνοιξε ένα φροντιστήριο κι ύστερα μια αλυσίδα ολόκληρη, επεκτάθηκε κι άλλο, έκανε σχολές, νοίκιασε το μισό κέντρο της Αθήνας, μια πόλη μέσα στην πόλη, με μαθητές, δασκάλους, καθηγητές, και γραμματείες. Υποσχόταν επαγγελματικές σταδιοδρομίες, καριέρες σε πολλούς κλάδους, έβγαζε ικανούς, έβγαζε και άσχετους, ένα εργοστάσιο παραγωγής «λαϊκών πτυχίων» είχε στήσει, και δούλευε ρολόι. Από κοντά κι ο διαφημιστής του. Κάθε χρόνο, όλο τον χρόνο, διαφημίσεις. Για τις εγγραφές, για τις επιτυχίες, και για τις αναγγελίες νέων τμημάτων. Έρρεε το χρήμα, τίγκα οι εφημερίδες από καταχωρήσεις, σποτάκια κάθε μέρα στην τηλεόραση, ραδιοφωνικά, γιγαντοαφίσες, τα πάντα. Άλλα φτιαγμένα στο πόδι την τελευταία στιγμή, άλλα προγραμματισμένα και πολύ επιμελημένα. Σύμβουλοι επί συμβούλων, συνέδρια και συναντήσεις παραγωγής για τα σποτάκια και μετά τραπέζια στα καλύτερα εστιατόρια για να συσφίγγονται οι σχέσεις. Μια διαφημιστική μικρή, στηριγμένη σ’ ένα πελάτη, το λάθος που λέγαν πως δεν πρέπει να κάνεις. «Ποτέ με έναν πελάτη» λέγαν οι έμπειροι και οι πετυχημένοι. Λέγαν και κάτι άλλο βέβαια, «προσοχή στις σχολές, ρίχνουν φέσια, ένα και βούλιαξες».

Μια διαφημιστική μικρή, στηριγμένη σ’ ένα πελάτη, το λάθος που λέγαν πως δεν πρέπει να κάνεις

Το σφύριξε στον διαφημιστή ένας υπάλληλός του, πως ακούγεται ότι ο πελάτης έγινε επικίνδυνος, ότι οι πληρωμές του πήγαν πολύ πίσω, ότι η αγορά περιμένει κανόνι. «Να προσέχεις, κινδυνεύουμε» προειδοποίησε φοβισμένος ο υπάλληλος. Όλοι στην εταιρεία ξέραν τον κίνδυνο. Ο φόβος δεν ήταν να μείνουν απλήρωτοι για την δουλειά, ο φόβος ήταν να μην πληρωθούν τα κανάλια και οι εφημερίδες, να μείνουν απλήρωτα τα μεγάλα ποσά. Η διαφημιστική έκανε τον μεσάζοντα, αυτή αγόραζε χρόνους από τα μίντια, και ο πελάτης την πλήρωνε με δωδεκάμηνα γραμμάτια. Αυτοί ήταν οι όροι του. Έγινε έξαλλος ο διαφημιστής. «Κανείς δεν θα τολμήσει να μου πει για τον πελάτη μου, είναι 30 χρόνια πελάτης, είναι και 30 χρόνια φίλος, ξέρω εγώ, έχουμε μιλήσει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Ο παλιός του αφοσιωμένος υπάλληλος που δούλευε χρόνια στο ατελιέ, σήκωσε την φωνή «πρόσεχε θα μας κάψεις όλους και δεν θα ‘χεις να μας πληρώσεις, θα βρεθούμε να ψάχνουμε όλοι για δουλειά». Δεν του άρεσε του αφεντικού να του υψώνουν φωνή, άσε που ο τρελός με την ανησυχία του θα ξεσήκωνε και τους άλλους. Έβαλε και του τηλεφώνησαν από το λογιστήριο, να πάρει την αποζημίωση του, απέφυγε να τον αποχαιρετήσει, ήταν κλεισμένος στο γραφείο του, μιλώντας στο τηλέφωνο με τον πελάτη του για την φθινοπωρινή καμπάνια, γελώντας αυτάρεσκα με τα «μπράβο» του.

Τυχερός ήταν. Ο υπάλληλος, δηλαδή. Ο τελευταίος που πήρε αποζημίωση από ‘κει μέσα. Το κανόνι βάρεσε δυο μήνες αργότερα. Μείναν απλήρωτα τα μίντια, έτρεχε και δεν έφτανε ο διαφημιστής, χρεοκόπησε η διαφημιστική, μείναν οι υπάλληλοι απλήρωτοι, ξενοικιάστηκε το ωραίο κτίριο με τους πολλούς ορόφους δίπλα στο πάρκο. Πάνε τα μεγαλεία, οι συγκεντρώσεις δημιουργικού και μάρκετινγκ, τα «επαγγελματικά» τσιμπούσια, πάνε οι εντυπωσιακές παρουσιάσεις, οι μακέτες, τα προσχέδια, τα κείμενα, πάνε οι γενικοί διευθυντές των σχολών με τα πούρα τους, που έλεγαν την βαρύγδουπη γνώμη τους φυσώντας τον καπνό με περίσκεψη. Ήρθε το έμφραγμα μαζί με το μαντάτο για την πτώχευση της διαφημιστικής.

Στην τελευταία τους συνάντηση, στο μισό- ερειπωμένο νεοκλασικό της Ομόνοιας, είχαν κανονίσει όλες τις λεπτομέρειες για την φθινοπωρινή καμπάνια που έπαιξε, αλλά δεν πληρώθηκε ποτέ. Ήταν κεφάτοι, γελαστοί όπως κάθε χρόνο, αν και λίγο βρεγμένοι από την ξαφνική μπόρα. Ύστερα ο πελάτης δεν ξαναβγήκε στα τηλέφωνα.


Anna BaltatziInfo
Η Άννα Μπαλτατζή σπούδασε Γερμανική φιλολογία στο ΕΚΠΑ, τέλειωσε την σχολή διπλωματούχων ξεναγών και έκανε μεταπτυχιακό στο Fernuni hagen με θέμα «Ευρωπαϊκή ιστορία». Εργάστηκε ως κειμενογράφος στη διαφήμιση για 25 χρόνια. Συνεργάστηκε με τις εκδόσεις «Άμμος» γράφοντας και μεταφράζοντας παιδικά βιβλία.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr. Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 30 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν επιμέλεια.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλμυρόφιλα (διήγηση)

Αλμυρόφιλα (διήγηση)

«Η όψη του χειμώνα στον Άη Γιάννη στους Μύλους σφηνώθηκε στην φαντασία μου ανεξίτηλα. Την αναπολώ με νοσταλγία τώρα στη Αθήνα και συχνά βυθίζομαι στις εικόνες της. Το κλείσιμο της πανδημίας, επώδυνο για άλλους, για μένα που το πέρασα στο νησί, ήταν ξαναβάφτισμα στη φύση που από παιδί ένοιωθα ένα μαζί της». Κεντρική ...

Η ιστορία των ματιών (διήγημα)

Η ιστορία των ματιών (διήγημα)

«Θα ήταν δέκα ή έντεκα χρονών όταν τα περιγράμματα των πραγμάτων άρχισαν να θολώνουν. Εκείνο που περισσότερο την πείραζε ήταν το ότι άρχισε να μη διακρίνει καθαρά όσα σκάλιζε ο δάσκαλος στον πίνακα· έναν αριθμό αν αντέγραφε λάθος, η άσκηση θα πήγαινε στον βρόντο – κι αυτή ήταν άριστη μαθήτρια». Kεντρική εικόνα: πίνα...

Έλλειψη (διήγημα)

Έλλειψη (διήγημα)

«Σήμερα ξύπνησα μ’ ένα αίσθημα έλλειψης. Είχα γυρίσει από ένα μεγάλο ταξίδι κι αυτό που ένιωσα ήταν ότι μου έλειπε ένας κήπος. Ήθελα να σηκωθώ και ν’ ασχοληθώ μόνο με τα τριαντάφυλλά μου». Kεντρική εικόνα: ® Josh Hild/Unsplash. 

Tης Αλίκης Καγιαλόγλου ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ