baggeion

Έσταζε το ταβάνι πάνω στα λινά, λευκά κοστούμια τους, έπεφτε το νερό στα λεκανάκια, αλλά η αίθουσα του παλιού νεοκλασικού κρατούσε ακόμα την αίγλη της, και καθώς το φως έμπαινε με δυσκολία από τα κουφωμένα παντζούρια, οι άσχημες λεπτομέρειες της ετοιμόρροπης κεντρικής σάλας κρύβονταν πίσω από σκιές.

Tης Άννας Μπαλτατζή

Ντάλα καλοκαίρι, κανείς δεν περίμενε τέτοια βροχή, φορούσαν και οι δυο τους σαν να ήταν στολές, τα λινά τους κοστούμια και άσπρα καπέλα. Πελάτης και διαφημιστής, χρόνια πολλά αλισβερίσι, τριάντα χρόνια πήγαινε-έλα ο ένας στα γραφεία του άλλου. Καθηγητής ο ένας, που έγινε γνωστός από τα ιδιαίτερα και άνοιξε ένα φροντιστήριο κι ύστερα μια αλυσίδα ολόκληρη, επεκτάθηκε κι άλλο, έκανε σχολές, νοίκιασε το μισό κέντρο της Αθήνας, μια πόλη μέσα στην πόλη, με μαθητές, δασκάλους, καθηγητές, και γραμματείες. Υποσχόταν επαγγελματικές σταδιοδρομίες, καριέρες σε πολλούς κλάδους, έβγαζε ικανούς, έβγαζε και άσχετους, ένα εργοστάσιο παραγωγής «λαϊκών πτυχίων» είχε στήσει, και δούλευε ρολόι. Από κοντά κι ο διαφημιστής του. Κάθε χρόνο, όλο τον χρόνο, διαφημίσεις. Για τις εγγραφές, για τις επιτυχίες, και για τις αναγγελίες νέων τμημάτων. Έρρεε το χρήμα, τίγκα οι εφημερίδες από καταχωρήσεις, σποτάκια κάθε μέρα στην τηλεόραση, ραδιοφωνικά, γιγαντοαφίσες, τα πάντα. Άλλα φτιαγμένα στο πόδι την τελευταία στιγμή, άλλα προγραμματισμένα και πολύ επιμελημένα. Σύμβουλοι επί συμβούλων, συνέδρια και συναντήσεις παραγωγής για τα σποτάκια και μετά τραπέζια στα καλύτερα εστιατόρια για να συσφίγγονται οι σχέσεις. Μια διαφημιστική μικρή, στηριγμένη σ’ ένα πελάτη, το λάθος που λέγαν πως δεν πρέπει να κάνεις. «Ποτέ με έναν πελάτη» λέγαν οι έμπειροι και οι πετυχημένοι. Λέγαν και κάτι άλλο βέβαια, «προσοχή στις σχολές, ρίχνουν φέσια, ένα και βούλιαξες».

Μια διαφημιστική μικρή, στηριγμένη σ’ ένα πελάτη, το λάθος που λέγαν πως δεν πρέπει να κάνεις

Το σφύριξε στον διαφημιστή ένας υπάλληλός του, πως ακούγεται ότι ο πελάτης έγινε επικίνδυνος, ότι οι πληρωμές του πήγαν πολύ πίσω, ότι η αγορά περιμένει κανόνι. «Να προσέχεις, κινδυνεύουμε» προειδοποίησε φοβισμένος ο υπάλληλος. Όλοι στην εταιρεία ξέραν τον κίνδυνο. Ο φόβος δεν ήταν να μείνουν απλήρωτοι για την δουλειά, ο φόβος ήταν να μην πληρωθούν τα κανάλια και οι εφημερίδες, να μείνουν απλήρωτα τα μεγάλα ποσά. Η διαφημιστική έκανε τον μεσάζοντα, αυτή αγόραζε χρόνους από τα μίντια, και ο πελάτης την πλήρωνε με δωδεκάμηνα γραμμάτια. Αυτοί ήταν οι όροι του. Έγινε έξαλλος ο διαφημιστής. «Κανείς δεν θα τολμήσει να μου πει για τον πελάτη μου, είναι 30 χρόνια πελάτης, είναι και 30 χρόνια φίλος, ξέρω εγώ, έχουμε μιλήσει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Ο παλιός του αφοσιωμένος υπάλληλος που δούλευε χρόνια στο ατελιέ, σήκωσε την φωνή «πρόσεχε θα μας κάψεις όλους και δεν θα ‘χεις να μας πληρώσεις, θα βρεθούμε να ψάχνουμε όλοι για δουλειά». Δεν του άρεσε του αφεντικού να του υψώνουν φωνή, άσε που ο τρελός με την ανησυχία του θα ξεσήκωνε και τους άλλους. Έβαλε και του τηλεφώνησαν από το λογιστήριο, να πάρει την αποζημίωση του, απέφυγε να τον αποχαιρετήσει, ήταν κλεισμένος στο γραφείο του, μιλώντας στο τηλέφωνο με τον πελάτη του για την φθινοπωρινή καμπάνια, γελώντας αυτάρεσκα με τα «μπράβο» του.

Τυχερός ήταν. Ο υπάλληλος, δηλαδή. Ο τελευταίος που πήρε αποζημίωση από ‘κει μέσα. Το κανόνι βάρεσε δυο μήνες αργότερα. Μείναν απλήρωτα τα μίντια, έτρεχε και δεν έφτανε ο διαφημιστής, χρεοκόπησε η διαφημιστική, μείναν οι υπάλληλοι απλήρωτοι, ξενοικιάστηκε το ωραίο κτίριο με τους πολλούς ορόφους δίπλα στο πάρκο. Πάνε τα μεγαλεία, οι συγκεντρώσεις δημιουργικού και μάρκετινγκ, τα «επαγγελματικά» τσιμπούσια, πάνε οι εντυπωσιακές παρουσιάσεις, οι μακέτες, τα προσχέδια, τα κείμενα, πάνε οι γενικοί διευθυντές των σχολών με τα πούρα τους, που έλεγαν την βαρύγδουπη γνώμη τους φυσώντας τον καπνό με περίσκεψη. Ήρθε το έμφραγμα μαζί με το μαντάτο για την πτώχευση της διαφημιστικής.

Στην τελευταία τους συνάντηση, στο μισό- ερειπωμένο νεοκλασικό της Ομόνοιας, είχαν κανονίσει όλες τις λεπτομέρειες για την φθινοπωρινή καμπάνια που έπαιξε, αλλά δεν πληρώθηκε ποτέ. Ήταν κεφάτοι, γελαστοί όπως κάθε χρόνο, αν και λίγο βρεγμένοι από την ξαφνική μπόρα. Ύστερα ο πελάτης δεν ξαναβγήκε στα τηλέφωνα.


Anna BaltatziInfo
Η Άννα Μπαλτατζή σπούδασε Γερμανική φιλολογία στο ΕΚΠΑ, τέλειωσε την σχολή διπλωματούχων ξεναγών και έκανε μεταπτυχιακό στο Fernuni hagen με θέμα «Ευρωπαϊκή ιστορία». Εργάστηκε ως κειμενογράφος στη διαφήμιση για 25 χρόνια. Συνεργάστηκε με τις εκδόσεις «Άμμος» γράφοντας και μεταφράζοντας παιδικά βιβλία.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr. Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 30 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν επιμέλεια.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο γιος του δασκάλου επιστρέφει στο νησί (διήγημα)

Ο γιος του δασκάλου επιστρέφει στο νησί (διήγημα)

Καθόταν στη σάλα. Κοιτούσε σκεφτικός από το φινιστρίνι. Στο σύθαμπο ενός πρωταπριλιάτικου ουρανού αρμένιζε η μικρή πολιτεία∙ κοντά και πιο κοντά και πιο κοντά.

Διήγημα του Παντελή Αδαμίδη

...
Ο Τάκης (διήγημα)

Ο Τάκης (διήγημα)

Μας έφερε καρπούζι. Είπε στη μαμά να το κόψει και να το βάλει στο ψυγείο. Θα το φάμε στη θάλασσα, είπε. Η μαμά μάζεψε το ρούχο της στον λαιμό και τον κοίταξε, εκείνος είπε: Ερημιά είναι, μόνο εμείς οι τέσσερις θα είμαστε.

Του Νίκου Αδάμ Βουδούρη

Μετά π...

Τελευταία διαδρομή (διήγημα)

Τελευταία διαδρομή (διήγημα)

Το ουράνιο πέπλο πάνω απ’ την Αχαϊκή πρωτεύουσα έστεκε μετέωρο. Απ’ τη μία πλευρά, το γαλάζιο υπόστρωμα προσέδιδε τόνο ρυθμιστικό στην επαπειλούμενη σύγκρουση που μαίνονταν στο πεδίο των μαχών. Τα λευκά σύννεφα, αθώα στην όψη των, μαζεύονταν σε παρέες σχηματίζοντας μικρά γεωμετρικά σχήματα πολυγωνικής κατασκευής. ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974, το νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά

Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974, το νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά

Είκοσι πέντε χρόνια έρευνας χρειάστηκε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς για να καταλήξει στο αδημοσίευτο και σπάνιο υλικό που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974», το οποίο αφορά την επταετία που καθόρισε την ιστορική πορεία της χώρας μας και ανα...

Πέντε παραστάσεις που ξεχώρισαν

Πέντε παραστάσεις που ξεχώρισαν

Τάσεις, στάσεις και το γυμνό μετέωρο σώμα του χορευτή. Πέντε παραστάσεις που ξεχώρισαν.

Του Νίκου Ξένιου

Η σύγχρονη περφόρμανς αρνείται τον παραδοσιακό δυϊσμό σώματος και μυαλού και αναζητά τη συνείδηση που εδράζει στο γυμνό σώμα. Η εκτός πλαισίου χρήσ...

Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη, του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου: Η λεπτουργία της αφήγησης

Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη, του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου: Η λεπτουργία της αφήγησης

Για την επανέκδοση της πρώτης συλλογής διηγημάτων του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου «Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη» (εκδ. Κίχλη).

Της Διώνης Δημητριάδου

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν (Τραμ, 1973) τα έντεκα μικρά διηγήματα (γραμμ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Μπλε ήλιος, του Διονύση Μαρίνου (προδημοσίευση)

Μπλε ήλιος, του Διονύση Μαρίνου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Διονύση Μαρίνου «Μπλε ήλιος», το οποίο κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[Μαριάννα]

Μία φλοίδα φως, σαν κάτι ζωντανό που ανασα...

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ