galini plakonouri

Απ’ όταν χώρισε, άλλαζε σπίτια συχνά ‒τέσσερα διαμερίσματα σε έξι χρόνια‒, λες κι η ζωή τον εκδικούνταν επειδή ως τότε πάντα απεχθανόταν τις αλλαγές.

Της Αλέκας Πλακονούρη

Το τελευταίο διαμέρισμα όμως τ’ αγάπησε με την πρώτη ματιά, ίσως επειδή ήταν πολύ φωτεινό, ίσως επειδή ήταν κοντά στο γραφείο, και παρακάλεσε από μέσα του να ριζώσει εκεί. Μετέφερε τα ολίγιστα πράγματά του, βασικά τα ρούχα, τους δίσκους και τα βιβλία του, γιατί το σπίτι ήταν επιπλωμένο, κι αυτό τον απάλλασσε από έξοδα και σκοτούρες. Στο κουδούνι ήταν ακόμα το όνομα της πρώην ενοίκου, Γαλήνη Ανέμου ‒ μα τι όνομα είναι αυτό, αναρωτήθηκε.

Όταν άρχισε να βάζει σε μια σειρά το καινούργιο του σπίτι, ανακάλυψε πως η πρώην νοικάρισσα έφυγε αφήνοντας διάφορα πράγματα ‒ λίστες με κακογραμμένα ονόματα σε κάποιο συρτάρι, καταλόγους για ψώνια σε διάφορα πιθανά και απίθανα μέρη, δύο βιβλία του Ρομπέρτο Μπολάνιο κάτω απ’ το στρώμα ‒γιατί τάχα τ’ άφησε εκεί‒, μερικά σιντί στο πατάρι, στο μπάνιο την οδοντόβουρτσά της κι ένα βερνίκι νυχιών, ένα πακέτο με σερβιέτες στο κομοδίνο μαζί με κάτι σαν εξωτικό φυλαχτό, ένα πάκο φωτογραφίες σε κάποιο ντουλάπι της κουζίνας. Οι φωτογραφίες ήταν ασπρόμαυρες και απεικόνιζαν μια νέα γυναίκα ‒αυτή ήταν τάχα;‒ με κοστούμια και πόζες σαν να έπαιζε ρόλους. Το πιο εντυπωσιακό πάνω της ήταν τα μάτια της, που πρέπει να είχαν διαφορετικό χρώμα το ένα απ’ το άλλο και την έκαναν να δείχνει πότε ευάλωτη και πότε θηρίο. Πολλές φορές έπιανε τον εαυτό του να τη σκέφτεται σκυμμένος στα βαρετά δικόγραφα που συνέτασσε κι άλλοτε στριφογύριζε το βράδυ στο στρώμα του, που πριν από λίγο καιρό ήταν δικό της, γιατί του δημιουργούσε εκνευρισμό κι αϋπνία η εικόνα της, για να ακολουθήσει μια επίμονη στύση.

Έφτανε αλληλογραφία ακόμα γι’ αυτή, φάκελοι από τράπεζες και δυο τρία γράμματα απ’ τη Βραζιλία ‒μα ποιος στέλνει τώρα πια γράμματα;‒ και μάζευε την αλληλογραφία για να τη δώσει στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ή, ακόμη καλύτερα, με κάποιο τρόπο να βρει τη Γαλήνη και να της την παραδώσει ο ίδιος.

Άλλοτε πάλι χοροπήδαγε με τα εσώρουχα στον καναπέ, ενώ εκείνος έφτιαχνε κάτι να φάει, και μετά πέρναγε απ’ την πόρτα για να βγει στο μπαλκόνι λες και δεν υπήρχε το τζάμι∙ κι ύστερα ήταν λέει κι οι δυο τους πάνω στο εφηβικό του ποδήλατο και τρέχανε σε μια ασπρόμαυρη πόλη, ακριβώς όμοια μ’ αυτή στο βιντεοκλίπ του «Wonderful life» του Black.

Είχε γίνει πια ρουτίνα να βάζει τα βράδια ένα ποτό και να ξεφυλλίζει τις φωτογραφίες της πριν τον πάρει ο ύπνος. Κι όταν αποκοιμιόταν, η γυναίκα με τα παράταιρα μάτια γλίστραγε στα όνειρά του, που ήταν επίσης ασπρόμαυρα, και ξάπλωνε γυμνή στα πλακάκια του μπάνιου, με τα πόδια και τα χέρια ανοιχτά και τον φώναζε χωρίς να μιλάει. Άλλοτε πάλι χοροπήδαγε με τα εσώρουχα στον καναπέ, ενώ εκείνος έφτιαχνε κάτι να φάει, και μετά πέρναγε απ’ την πόρτα για να βγει στο μπαλκόνι λες και δεν υπήρχε το τζάμι∙ κι ύστερα ήταν λέει κι οι δυο τους πάνω στο εφηβικό του ποδήλατο και τρέχανε σε μια ασπρόμαυρη πόλη, ακριβώς όμοια μ’ αυτή στο βιντεοκλίπ του «Wonderful life» του Black. Τελευταία κουβαλούσε πάντα στην τσέπη του το ασημένιο περιδέραιο με τ’ όνομά της, που το βρήκε τυχαία μια μέρα κάτω απ’ την ψωμιέρα, και μηχανικά τα δάχτυλά του χάιδευαν τα γράμματα, τις γωνίες και τις καμπύλες.

Άρχισε να ψάχνει να βρει στοιχεία γι’ αυτή στο διαδίκτυο ή το τηλέφωνό της, αλλά μάταια. Κάποιο πρωί είχε την έμπνευση να πιάσει σκοπίμως κουβέντα με τη λαλίστατη ηλικιωμένη γειτόνισσα, που πάντα απέφευγε, μήπως μάθει κάτι για τη Γαλήνη. Δεν χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ για να του τα διηγηθεί όλα. Τρεις απόπειρες αυτοκτονίας είχε κάνει μέσα στο σπίτι, και την πήραν και τώρα βρίσκεται σε κάποιο ψυχιατρείο... Προχώρησε βουβός για το γραφείο του με μια αίσθηση απώλειας κάποιου πολύ δικού του ανθρώπου.

Η γυναίκα με τα παράξενα μάτια δεν ξανάρθε στον ύπνο του, κι εκείνος έμενε ιδρωμένος και άυπνος να στριφογυρίζει στα μαξιλάρια. Τα πρωινά με χαρά, φόβο και περιέργεια παρατηρούσε στον καθρέφτη για ώρα τα μάτια του, και ναι, ήταν αλήθεια, το ένα άλλαζε χρώμα σταδιακά και γινόταν όλο πιο σκούρο και πιο ατρόμητο από τ’ άλλο.

veloglouInfo
Η Αλέκα Πλακονούρη γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Κομοτηνής και θεατρολογία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής και δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη στο θέατρο. Το θεατρικό της Φιλαινίδα, Φιλαρέτη, Φωτεινή ανέβηκε στο Θέατρο Τόπος Αλλού. Η συλλογή διηγημάτων της Οι δαίμονες του Αρέτσο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος (2021). Το διήγημά της «Το τζάμι» διακρίθηκε στον λογοτεχνικό διαγωνισμό Πεζογραφία δωματίου – Ημέρες εγκλεισμού των Εκδόσεων Κίχλη και του βιβλιοπωλείου Επίκεντρον και συμπεριλαμβάνεται στον συλλογικό τόμο που πρόκειται να κυκλοφορήσει. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως επιμελήτρια εκδόσεων..

 

 

 

 

 

 

 

***
ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr. Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 30 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική επιμέλεια.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζιοβάνι Τζιοβάνι, γύρνα στο λιμάνι (διήγημα)

Τζιοβάνι Τζιοβάνι, γύρνα στο λιμάνι (διήγημα)

Τον θάνατο τον αντιλαμβανόμουν ως μια κατάσταση ενδογενή· κάτι που συνήθως έρχεται από μέσα. Το μέσα σαπίζει. Το συκώτι. Το πάγκρεας. Τα έντερα. Όλα σαπίζουν, σιγά- σιγά, μέχρι που να επέλθει η πλήρης κατάρρευση. Μέχρι να πάψεις να είσαι κύριος του εαυτού σου και να παραδόσεις το...

Φούλια (διήγημα)

Φούλια (διήγημα)

Είναι τρεις το μεσημέρι και το μόνο που ακούγεται στο νησί είναι τζιτζίκια. Είμαι γυμνός, ξαπλωμένος ανάσκελα σε ένα μονό κρεβάτι κι ένα ρεύμα, που σχηματίζεται από την ανοιχτή μπαλκονόπορτα που βλέπει ...

Σε μια σχεδία στην Αδριατική (διήγημα)

Σε μια σχεδία στην Αδριατική (διήγημα)

Έκλεισες με δύναμη την πόρτα της σοφίτας πίσω σου κι ύστερα την κλείδωσες από την έξω μεριά για να μην μπορέσει να σε κυνηγήσει. Κατέβηκες την σκάλα μέχρι το σαλόνι, τρέχοντας γυμνή.

Διήγημα της Βανέσσας Τόλια

Είδες την για...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

Για το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ [Michel Houellebecq] «Κάποιοι μήνες της ζωής μου» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Προβοκάτορας, φίλεχθρος, άνθρωπος που ζει από τις αντιπαραθέσεις και...

«Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα» του Εμμανουήλ Ροΐδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, στο Θέατρο Σταθμός

«Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα» του Εμμανουήλ Ροΐδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, στο Θέατρο Σταθμός

Το έργο «Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα», βασισμένο στη νουβέλα του Εμμανουήλ Ροΐδη, ανεβαίνει στο Θέατρο Σταθμός σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, από 4 Οκτωβρίου έως 29 Νοεμβρίου.

Επιμέλεια: Book Press

Μετά από δύο επι...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ