galini plakonouri

Απ’ όταν χώρισε, άλλαζε σπίτια συχνά ‒τέσσερα διαμερίσματα σε έξι χρόνια‒, λες κι η ζωή τον εκδικούνταν επειδή ως τότε πάντα απεχθανόταν τις αλλαγές.

Της Αλέκας Πλακονούρη

Το τελευταίο διαμέρισμα όμως τ’ αγάπησε με την πρώτη ματιά, ίσως επειδή ήταν πολύ φωτεινό, ίσως επειδή ήταν κοντά στο γραφείο, και παρακάλεσε από μέσα του να ριζώσει εκεί. Μετέφερε τα ολίγιστα πράγματά του, βασικά τα ρούχα, τους δίσκους και τα βιβλία του, γιατί το σπίτι ήταν επιπλωμένο, κι αυτό τον απάλλασσε από έξοδα και σκοτούρες. Στο κουδούνι ήταν ακόμα το όνομα της πρώην ενοίκου, Γαλήνη Ανέμου ‒ μα τι όνομα είναι αυτό, αναρωτήθηκε.

Όταν άρχισε να βάζει σε μια σειρά το καινούργιο του σπίτι, ανακάλυψε πως η πρώην νοικάρισσα έφυγε αφήνοντας διάφορα πράγματα ‒ λίστες με κακογραμμένα ονόματα σε κάποιο συρτάρι, καταλόγους για ψώνια σε διάφορα πιθανά και απίθανα μέρη, δύο βιβλία του Ρομπέρτο Μπολάνιο κάτω απ’ το στρώμα ‒γιατί τάχα τ’ άφησε εκεί‒, μερικά σιντί στο πατάρι, στο μπάνιο την οδοντόβουρτσά της κι ένα βερνίκι νυχιών, ένα πακέτο με σερβιέτες στο κομοδίνο μαζί με κάτι σαν εξωτικό φυλαχτό, ένα πάκο φωτογραφίες σε κάποιο ντουλάπι της κουζίνας. Οι φωτογραφίες ήταν ασπρόμαυρες και απεικόνιζαν μια νέα γυναίκα ‒αυτή ήταν τάχα;‒ με κοστούμια και πόζες σαν να έπαιζε ρόλους. Το πιο εντυπωσιακό πάνω της ήταν τα μάτια της, που πρέπει να είχαν διαφορετικό χρώμα το ένα απ’ το άλλο και την έκαναν να δείχνει πότε ευάλωτη και πότε θηρίο. Πολλές φορές έπιανε τον εαυτό του να τη σκέφτεται σκυμμένος στα βαρετά δικόγραφα που συνέτασσε κι άλλοτε στριφογύριζε το βράδυ στο στρώμα του, που πριν από λίγο καιρό ήταν δικό της, γιατί του δημιουργούσε εκνευρισμό κι αϋπνία η εικόνα της, για να ακολουθήσει μια επίμονη στύση.

Έφτανε αλληλογραφία ακόμα γι’ αυτή, φάκελοι από τράπεζες και δυο τρία γράμματα απ’ τη Βραζιλία ‒μα ποιος στέλνει τώρα πια γράμματα;‒ και μάζευε την αλληλογραφία για να τη δώσει στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ή, ακόμη καλύτερα, με κάποιο τρόπο να βρει τη Γαλήνη και να της την παραδώσει ο ίδιος.

Άλλοτε πάλι χοροπήδαγε με τα εσώρουχα στον καναπέ, ενώ εκείνος έφτιαχνε κάτι να φάει, και μετά πέρναγε απ’ την πόρτα για να βγει στο μπαλκόνι λες και δεν υπήρχε το τζάμι∙ κι ύστερα ήταν λέει κι οι δυο τους πάνω στο εφηβικό του ποδήλατο και τρέχανε σε μια ασπρόμαυρη πόλη, ακριβώς όμοια μ’ αυτή στο βιντεοκλίπ του «Wonderful life» του Black.

Είχε γίνει πια ρουτίνα να βάζει τα βράδια ένα ποτό και να ξεφυλλίζει τις φωτογραφίες της πριν τον πάρει ο ύπνος. Κι όταν αποκοιμιόταν, η γυναίκα με τα παράταιρα μάτια γλίστραγε στα όνειρά του, που ήταν επίσης ασπρόμαυρα, και ξάπλωνε γυμνή στα πλακάκια του μπάνιου, με τα πόδια και τα χέρια ανοιχτά και τον φώναζε χωρίς να μιλάει. Άλλοτε πάλι χοροπήδαγε με τα εσώρουχα στον καναπέ, ενώ εκείνος έφτιαχνε κάτι να φάει, και μετά πέρναγε απ’ την πόρτα για να βγει στο μπαλκόνι λες και δεν υπήρχε το τζάμι∙ κι ύστερα ήταν λέει κι οι δυο τους πάνω στο εφηβικό του ποδήλατο και τρέχανε σε μια ασπρόμαυρη πόλη, ακριβώς όμοια μ’ αυτή στο βιντεοκλίπ του «Wonderful life» του Black. Τελευταία κουβαλούσε πάντα στην τσέπη του το ασημένιο περιδέραιο με τ’ όνομά της, που το βρήκε τυχαία μια μέρα κάτω απ’ την ψωμιέρα, και μηχανικά τα δάχτυλά του χάιδευαν τα γράμματα, τις γωνίες και τις καμπύλες.

Άρχισε να ψάχνει να βρει στοιχεία γι’ αυτή στο διαδίκτυο ή το τηλέφωνό της, αλλά μάταια. Κάποιο πρωί είχε την έμπνευση να πιάσει σκοπίμως κουβέντα με τη λαλίστατη ηλικιωμένη γειτόνισσα, που πάντα απέφευγε, μήπως μάθει κάτι για τη Γαλήνη. Δεν χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ για να του τα διηγηθεί όλα. Τρεις απόπειρες αυτοκτονίας είχε κάνει μέσα στο σπίτι, και την πήραν και τώρα βρίσκεται σε κάποιο ψυχιατρείο... Προχώρησε βουβός για το γραφείο του με μια αίσθηση απώλειας κάποιου πολύ δικού του ανθρώπου.

Η γυναίκα με τα παράξενα μάτια δεν ξανάρθε στον ύπνο του, κι εκείνος έμενε ιδρωμένος και άυπνος να στριφογυρίζει στα μαξιλάρια. Τα πρωινά με χαρά, φόβο και περιέργεια παρατηρούσε στον καθρέφτη για ώρα τα μάτια του, και ναι, ήταν αλήθεια, το ένα άλλαζε χρώμα σταδιακά και γινόταν όλο πιο σκούρο και πιο ατρόμητο από τ’ άλλο.

veloglouInfo
Η Αλέκα Πλακονούρη γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Κομοτηνής και θεατρολογία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής και δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη στο θέατρο. Το θεατρικό της Φιλαινίδα, Φιλαρέτη, Φωτεινή ανέβηκε στο Θέατρο Τόπος Αλλού. Η συλλογή διηγημάτων της Οι δαίμονες του Αρέτσο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος (2021). Το διήγημά της «Το τζάμι» διακρίθηκε στον λογοτεχνικό διαγωνισμό Πεζογραφία δωματίου – Ημέρες εγκλεισμού των Εκδόσεων Κίχλη και του βιβλιοπωλείου Επίκεντρον και συμπεριλαμβάνεται στον συλλογικό τόμο που πρόκειται να κυκλοφορήσει. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως επιμελήτρια εκδόσεων..

 

 

 

 

 

 

 

***
ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr. Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 30 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική επιμέλεια.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι φωτογραφίες του Βάγγου Λούκα (διήγημα)

Οι φωτογραφίες του Βάγγου Λούκα (διήγημα)

Η Ε., η πόλη της καταγωγής μου, έμεινε δίχως δική της εφημερίδα για μια ολόκληρη επταετία. Το κενό καλύφθηκε την άνοιξη του 2008 από έναν συγγραφέα παιδικών βιβλίων, τον Βάγγο Λούκα, και το χαμηλών τόνων δεκαεξασέλιδό του με τον ανάλογα σεμνό τίτλο Επιτόπου *. 

Του Γιώργου Συμπάρδη

...
Για ένα ζευγάρι ρόδα (διήγημα)

Για ένα ζευγάρι ρόδα (διήγημα)

Περνάω την πλατεία του Σταλού και φτάνω στο ηρώον. Φοράω τα σανδάλια μου. Στους ώμους το σακίδιο. Θέλει μισή ώρα ακόμα περπάτημα μέχρι το σπίτι της νονάς μου. Είναι το τελευταίο σπίτι μετά το γεφύρι. Ο κουτσός σκύλος κοιμάται κάτω από την κληματαριά. Ησυχία παντού.

Της Λίλας Τρουλινού

...
Τρίαθλο (διήγημα)

Τρίαθλο (διήγημα)

Είχε επισκεφτεί τρις την νήσον Μύκονον πράγμα που την καθιστούσε πολύφερνη στο ατομικό της κατάστιχο αποδράσεων στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Όφειλε ωστόσο να ομολογήσει ότι δεν την απάντησε ποτέ με τα μάτια της ψυχής…

Της Λίλυς Εξαρχοπούλου

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αφιέρωμα στη φετινή νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας Ανί Ερνό

Αφιέρωμα στη φετινή νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας Ανί Ερνό

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο Book Press και τα Public σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στη φετινή νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, Annie Ernaux.

Επιμέλεια: Book Press

Την Πέμπτη ...

«Μην κυνηγάτε τη δόξα»: 6 συγγραφικές συμβουλές από τον Ίαν ΜακΓιούαν

«Μην κυνηγάτε τη δόξα»: 6 συγγραφικές συμβουλές από τον Ίαν ΜακΓιούαν

Ο Ίαν ΜακΓιούαν [Ian McEwan] είναι Βρετανός πεζογράφος, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, ο οποίος έχει τιμηθεί με Μπούκερ, με το Βραβείο Ιερουσαλήμ και με διάφορα άλλα σημαντικά βραβεία. Τα πρώτα του έργα είναι συλλογές διηγημάτων, μα είναι ευρέως γνωστός για τα φιλόδοξα μυθιστορήματά του, στα οποία μιλά για ...

Διαβάζοντας με τη Μάρια Φλωράτου

Διαβάζοντας με τη Μάρια Φλωράτου

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάρια...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την ανθολογία κειμένων του Κώστα Κουτσουρέλη «Η Πλάνη του Γκαίτε – Για μια κριτική του μεταφραστικού λόγου», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δεν αληθε...

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Τσαρλς Σέιφ [Charles Seife] «Ο πραγματικός Χόκινγκ – Κατασκευάζοντας έναν διάσημο επιστήμονα» (μτφρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Το σκοτάδι παραμένει» των Γουίλιαμ ΜακΊλβανι & Ίαν Ράνκιν (προδημοσίευση)

«Το σκοτάδι παραμένει» των Γουίλιαμ ΜακΊλβανι & Ίαν Ράνκιν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ ΜακΊλβανι [William McIlvanney], το οποίο ολοκλήρωσε ο Ίαν Ράνκιν [Ian Rankin] «Το σκοτάδι παραμένει» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

Δεκαέξι συγγραφείς γράφουν για την πρώτη ιδέα, το θεμελιακό αίτημα, το αρχικό ερέθισμα του νέου τους βιβλίου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κώστας Ακρίβος: «Ανδρωμάχη» (Μεταίχμιο)

...

 Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, δοκιμίων και μελετών. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τρεις «γεμάτοι» μήνες μένουν μέχρι και το τέλος αυτής της χρονιάς και οι εκδοτικοί οίκοι β...

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πολλές και ενδιαφέρουσες εκδόσεις έχουν εμπλουτίσει φέτος τη σχετική βιβλιογραφία. Επιλέξαμε 15 πρόσφατες ή και παλιότερες, που αφορούν βιβλία μη μυθοπλαστικά. Καλύπτουν, πιστεύουμε, μια σφαιρική θέαση των όσων προηγήθηκαν, των γεγονότων του Σ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτέ

ΦΑΚΕΛΟΙ