alt

10 + 1 θεατρικές ερμηνείες της προηγούμενης θεατρικής σεζόν και ποιες από αυτές έχουμε την ευκαιρία να δούμε και φέτος.

Του Νίκου Ξένιου

Ψηφίδα προς ψηφίδα, η πλούσια χειμερινή σεζόν δεν άφησε μόνο την αίσθηση της μεγάλης ποικιλίας μεταφρασμένων έργων και έργων του νεοελληνικού ρεπερτορίου. Άφησε, παράλληλα, την εντύπωση μεγαλύτερης τόλμης ως προς την επιλογή των θεμάτων, μεγαλύτερης κινητικότητας σε περιοχές δυσερεύνητες του θεατρικού πειραματισμού, μεγαλύτερης πρωτοβουλίας του ελεύθερου, εμπορικού θεάτρου. Από όσες παραστάσεις μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε κατά τον χειμώνα που πέρασε, ξεχωρίσαμε κάποιες ερμηνείες, χωρίς αυτό να σημαίνει κάποια βαθύτερη αξιολόγηση, και με την επιφύλαξη ότι μας διέφυγαν άλλες, εξίσου σημαντικές.

Νίκος Ψαρράς  Φάρος

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μετέφερε με σκηνοθετική ειλικρίνεια επί σκηνής τη συνύπαρξη μιας ομάδας ανδρών, αναθέτοντας σε άξιους ηθοποιούς τα διάφορα πρόσωπα μιας ασθμαίνουσας πλοκής. Όλοι τους στάθηκαν αντάξιοι του ρόλου τους, όμως, στον ρόλο του Ιβάν ο Νίκος Ψαρράς κράτησε και πάλι τα πρωτεία, υποδυόμενος με ξεκαρδιστικό χιούμορ και τραγικότητα έναν ξεμωραμένο, ένοχο άνθρωπο, που «χρωστά» ακόμη στη ζωή, επιβεβαιώνοντας, για μιαν ακόμη φορά, ότι ο καλός ηθοποιός μπορεί να αναδειχθεί σε οποιανδήποτε συνθήκη, στο πλευρό οποιουδήποτε νέου ηθοποιού.
Info: Θέατρο Αθηνών, από 10 Οκτωβρίου

Κωνσταντίνα Τάκαλου  Οι δούλες

Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε και σκηνοθέτησε το σκληρό έργο του Ζαν Ζενέ που σχολιάζει τη βία και τη φυσική τάση του ανθρώπου να ονειρεύεται. Ως σκηνοθέτις και ερμηνεύτρια ταυτόχρονα, με ελάχιστα σκηνικά μέσα, έδωσε βήμα στην Κωνσταντίνα Τάκαλου και στην Κάτια Γέρου. Η κυρία Τάκαλου, με οικείο τόνο και με χαρακτηριστικά νευρώδεις κινήσεις, επένδυσε τον αντιφατικό της ρόλο με έμπνευση και πέρασε με ευκολία από τη μια διάθεση στην άλλη, σφραγίζοντας με την ερμηνεία της αυτήν την πολύ καλή παράσταση.
Info: Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, από 7 Ιανουαρίου 2019

alt
Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης - Σταμάτης Κραουνάκης

Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης → Καραφλομπέκατσος και Σπυριδούλα

Οι μονόλογοι δύο διαφορετικών ανθρώπων ενώθηκαν σκηνικά στην εξαιρετική σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μάρκελλου. Οι δυο διαφορετικοί ήρωες της Λένας Κιτσοπούλου ήταν τραγικοί, στον βαθμό στον οποίον συγκρούονταν με την πραγματικότητα. Η πρώτη νουβέλα, όμως, βρήκε την εκφορά του λόγου, το σκηνικό θάρρος, τον απαιτούμενο βαθμό έκθεσης στο κοινό και την κατάλληλη συναισθηματική κλιμάκωση ώστε η ερμηνεία του Κωνσταντίνου Αβαρικιώτη στον «Καραφλομπέκατσο» να καθιερωθεί ως τολμηρή και πρωτοπόρα.
Info: Θέατρο Σταθμός, από 8 Οκτωβρίου (Φέτος, στον ρόλο του «Καραφλομπέκατσου» ο Θύμιος Κούκιος)

Σταμάτης Κραουνάκης  Ντουέντε

Καθισμένος και επιβλητικός πίσω από ένα τραπέζι ο Σταμάτης Κραουνάκης απήγγειλε το στοχαστικό δοκίμιο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα πάνω στο «Ντουέντε», σχολιάζοντας με δυο αντρικές φωνές, ένα τσέλο και ένα πιάνο και στήνοντας ένα δρώμενο γεμάτο απρόοπτα και έμπνευση. Ο Κραουνάκης δεν ανέδειξε μόνο το κείμενο του Λόρκα, παρά δημιούργησε το ελληνικό σύστοιχο της «φλαμένκο» διάθεσης, διατηρώντας έναν αξιοζήλευτο ειρμό και ζωντανεύοντας μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας ένα βασικό κατηγόρημα της Αισθητικής.
Info: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 17 έως 21 Οκτωβρίου

alt
Δανάη Μπάρκα - Στάθης Σταμουλακάτος

Δανάη Μπάρκα  Ουρανία

Η Ουρανία είναι ένας μονόλογος πάνω στη ματαίωση των ονείρων, τον απόλυτο έρωτα και την ολοκληρωτική μοναξιά. Μια νέα γυναίκα κατανοεί, σχολιάζει και απαρνείται την πραγματικότητα μέσα από μια κάμερα. Η Δανάη Μπάρκα ανέλαβε μια τεράστια πρόκληση: να ερμηνεύσει τον σχετικά άνισο, στη σύνθεσή του και στη θεματική του, μονόλογο που έγραψε ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, να δημιουργήσει τον ρόλο από την αρχή και να μας συστήσει τη συγκινητική, παχουλή Ουρανία μέσα στο παιδικό της δωμάτιο.
Info: Θέατρο 104, από 15 Οκτωβρίου μέχρι 18 Δεκεμβρίου

Στάθης Σταμουλακάτος  Στέλλα κοιμήσου

Ο Στάθης Σταμουλακάτος φιλοτεχνεί επί σκηνής το μοντέλο του φαλλοκράτη, διαβρωμένου νεόπλουτου επιχειρηματία που με απόλυτη απουσία ήθους και αισθητικής καθορίζει την οικονομική ζωή και τις επιλογές της οικογένειάς του: στο έργο του Γιάννη Οικονομίδη ο πατέρας-αρπακτικό είναι μια παρατραβηγμένη, κραυγαλέα εκδοχή της πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας. Αποδίδοντας τη νατουραλιστική σύλληψη του συγγραφέα, ο Σταμουλακάτος εκφέρει με πειστικό τρόπο ένα λόγο ακραία σκληρό, κυνικό και χυδαίο, ενώ η αθυροστομία του είναι το τεκμήριο της ευτέλειας και της φαυλότητάς του.
Info: Θέατρο Τζένη Καρέζη, μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου

alt
Γιώργος Παπαπαύλου - Λάζαρος Γεωργακόπουλος

Γιώργος Παπαπαύλου  Αγαμέμνονας

Η ερμηνεία του Γιώργου Παπαπαύλου στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας στην παράσταση του Κωνσταντίνου Χατζή ήταν συγκλονιστική. Οι ασύλληπτα «μικρές» κινήσεις του δήλωναν τη διαφοροποίηση του ενός ρόλου από τον άλλον. Ο Παπαπαύλου «διεκδραμάτισε» με το σώμα και τη φωνή του όλη την πλοκή του έργου. Δούλεψε τον κάθε μόνολογο σαν να επρόκειτο να τον παίξει ολοκληρωμένο σε μιαν ενιαία παράσταση. Αφέθηκε στη μουσική των λέξεων αφού πρώτα εξέτασε τα κίνητρα και άφησε το προσωπικό του στίγμα στο κείμενο.

Λάζαρος Γεωργακόπουλος  Misery

Με χιούμορ και έναν ενδιαφέροντα ρόλο να διαχειριστεί, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος υποστήριξε, καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, τη θεατρική μεταφορά του Misery. Χωρίς την παρουσία του, η ερμηνεία της Ρένης Πιττακή θα έχανε πολλές από τις ποιότητές της. Αποδίδω την επιτυχία του κύριου Γεωργακόπουλου σε μια λεπτομερή μελέτη του ρόλου του, αλλά και στη συναίσθηση της σπουδαιότητας που είχε η συνύπαρξή του, επί σκηνής, με μιαν ηθοποιό μεγάλου διαμετρήματος. 

alt
Λυδία Φωτοπούλου - Χρήστος Λούλης

Λυδία Φωτοπούλου  Με δύναμη από την Κηφισιά

Η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου ήταν ανεπανάληπτη, όχι μόνο ως προς την επιλογή των πρωταγωνιστριών, αλλά στο σύνολό της. Ο σκηνοθέτης κατάφερε να συστεγάσει το δραματικό και το κωμικό στοιχείο σε άψογη αναλογία, εναλλάσσοντας ομαλά τις σκηνές δίχως να κομπιάσει στην παράθεση της ιστορίας. Η Λυδία Φωτοπούλου στον ρόλο της Αλέκας απέπνεε τόσο αισθησιασμό, όσο και θηλυκότητα, κρατώντας το μέτρο και ελέγχοντας με τη φωνή της τις κινήσεις και τη σκευή του ρόλου.

Χρήστος Λούλης  ΡΟΜΠ/ROB

Και πάλι από τον Δημήτρη Καραντζά το Ρομπ/Rob του Ευθύμη Φιλίππου σχολίασε τον Ρομπέρτο Τσούκο, τον ήρωα του Bernard-Marie Koltès, κάνοντας τους θεατές συνενόχους μιας αλλόκοτης τελετής συμποσιακού χαρακτήρα. Η παρουσία του Χρήστου Λούλη ήταν ο παράγοντας που συνένωνε τις αφηγήσεις και μαρτυρίες των θυμάτων του δολοφόνου αυτού. Η κατασκευή του χαρακτήρα πέρασε επανειλημμένα τον ηθμό δοκιμασίας της δικής του φωνής και του δικού του, δυναμικού σκηνικού πορτρέτου, που ταίριαξε σε αυτόν τον νεορρεαλιστικό καμβά με μοναδικό τρόπο. 

alt
Καρυοφυλιά Καραμπέτη

Καρυοφυλιά Καραμπέτη  Βάκχες

Διατηρώντας την ενέργειά της για αργότερα, συνεσταλμένη, αναμένοντας τη στιγμή της δυναμικής της εμφάνισης, συγκρατώντας τις αναπνοές της και απολύτως ενοποιημένη με το σύνολο των χορευτών/περφόρμερς, η Καριοφυλλιά Καραμπέτη ξεπρόβαλε και ανέδειξε το δεύτερο μέρος της παράστασης των «Βακχών» του Ευριπίδη, αιφνιδιάζοντας το κοινό με μιαν Αγαύη συγκλονιστική. Όσο για τον σκηνοθέτη Άρη Μπινιάρη, σχολίασε την προσωπική ελευθερία με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, σε μιαν υπερσύγχρονη, χορογραφημένη εκδοχή της τραγωδίας.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (κριτική)

«Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (κριτική)

Για την παράσταση «Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, που παρουσιάζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Φωτογραφίες: Γιώτα Εφραιμίδου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
«Η ελευθερία στη Βρέμη» του Φασμπίντερ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

«Η ελευθερία στη Βρέμη» του Φασμπίντερ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

«Η ελευθερία στη Βρέμη» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ –μια σύμπραξη του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης– παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5), σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Φωτογραφίες © Γιώργος Αναστασάκης.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

«Παρεξήγηση» του Καμύ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

«Παρεξήγηση» του Καμύ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

Η «Παρεξήγηση» του Αλμπέρ Καμύ παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Βιβλική παραβολή, αστείο ή εφιάλτης; [Φωτογραφίες: Ελευθερία Νικολαΐδου].

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ημερίδα για την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, στα Χανιά

Ημερίδα για την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, στα Χανιά

Ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη διοργανώνει στις 27 Μαρτίου 2023 στο θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ στα Χανιά, ημερίδα με θέμα: Νοούμενα και υπονοούμενα στο θεατρικό έργο «Η Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία της Λούλας Αναγνωστάκη από τον Σπύρο Στάβερη.

...
«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα [Abdulrazak Gurnah] «Παράδεισος» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρώτα το αγόρι. Το λέγανε Γ...

Συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Με αφορμή το βιβλίο «Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας» του Rodric Braithwaite

Συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Με αφορμή το βιβλίο «Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας» του Rodric Braithwaite

Οι εκδόσεις Ψυχογιός διοργανώνουν συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αφορμή το βιβλίο του Rodric Braithwaite «Μια Σύντομη Ιστορία της Ρωσίας», απόψε, Πέμπτη 23 Μαρτίου, στο βιβλιοπωλείο LIBER.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα [Abdulrazak Gurnah] «Παράδεισος» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρώτα το αγόρι. Το λέγανε Γ...

«Σε πρώτο ενικό» του Χαρούκι Μουρακάμι (προδημοσίευση)

«Σε πρώτο ενικό» του Χαρούκι Μουρακάμι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση μέρους διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Χαρούκι Μουρακάμι [Haruki Murakami] «Σε πρώτο ενικό» (μτφρ. Βασίλης Κιμούλης), η οποία θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

With the ...

«Η νοσταλγία κι εγώ» της Μάρως Βαμβουνάκη (προδημοσίευση)

«Η νοσταλγία κι εγώ» της Μάρως Βαμβουνάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη «Η νοσταλγία κι εγώ», που θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

— Αναρωτιέμαι τι νοσταλγείς;
— …
— Νοσταλγείς κάτι που συνέβη ή κάτι πο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στίβεν Κινγκ: 10 αγαπημένα του βιβλία

Στίβεν Κινγκ: 10 αγαπημένα του βιβλία

Σε ανάρτησή του στο Goodreads, με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας, ο Στίβεν Κινγκ ξεχώρισε δέκα αγαπημένα του βιβλία. Τα έργα του συγγραφέα κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Book Press

...
Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Τα βιβλία για να κατανοήσουμε την Ιστορία καθώς γράφεται

Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Τα βιβλία για να κατανοήσουμε την Ιστορία καθώς γράφεται

Σήμερα, 24 Φεβρουαρίου 2023, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Η ελληνική βιβλιογραφία αναπόφευκτα εμπλουτίστηκε από μελέτες και συλλογικούς τόμους, βιβλία στα οποία οι συγγραφείς των κειμένων επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις και ερμηνείες σε γεγονότα και εξελίξε...

Κάρσον ΜακΚάλερς: Τα 10 αγαπημένα της βιβλία

Κάρσον ΜακΚάλερς: Τα 10 αγαπημένα της βιβλία

Η Αμερικανίδα πεζογράφος Κάρσον ΜακΚάλερς [Carson McCullers] είναι μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του λογοτεχνικού «southern gothic». Τα μυθιστορήματά της εκτυλίσσονται στον αμερικανικό Νότο και παρουσιάζουν μοναχικούς, εκκεντρικούς χαρακτήρες που πασχίζουν να συνυπάρξουν με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ