alt

Για την παράσταση «Baling Talks» σε σκηνοθεσία Mark Teh, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward Festival 5–Athens, το οποίο διεξήχθει από τις 2 μέχρι και τις 16 Μαΐου.

Της Τόνιας Μάκρα

To 5ο Onassis Fast Forward Festival–Athens διεκδίκησε την έκπληξη! Πιστεύω ότι την πρόσφερε, αν κρίνω από το πρωτοποριακό επίπεδο των εκδηλώσεων που προσωπικά παρακολούθησα αλλά και από τον γενικότερο απόηχο που προκάλεσε η διοργάνωση της Στέγης με περφόρμανς, συζητήσεις, εκθέσεις και εικαστικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας το ενδιαφέρον ενός ούτως ή άλλως περιορισμένου ίσως και εξειδικευμένου κοινού, μυημένου στο καλλιτεχνικά καινούργιο και τη μίξη εκφραστικών μέσων. Το 15θήμερο Φεστιβάλ φιλοξενήθηκε εντός και εκτός της Στέγης, σε χώρους σημειολογικής σημασίας – τοπόσημα της Αθήνας (Πεδίον του Άρεως, ιστορικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην οδό Πανεπιστημίου, παλιό Χημείο νυν Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής, κινηματογράφος Ίριδα στην Ακαδημίας κ.ά.). 

Παρουσιάστηκαν καλλιτέχνες από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, οι οποίοι ανιχνεύουν «τον καθοριστικό ρόλο της αρχαιολογίας στην κατασκευή των εθνικών αφηγήσεων και της συλλογικής μνήμης, αλλά και τη διαλεκτική σχέση της με την πολιτιστική κληρονομιά». Στη δουλειά τους η αρχαιολογία και η ιστορία ή καλύτερα τα θραύσματα του παρελθόντος λειτουργούν ως έναυσμα για τον μετασχηματισμό της επιστήμης σε μυθοπλασία και καλλιτεχνικό έργο. Η κριτική προσέγγιση θεμάτων που μπορεί να αφορούν ακόμα και τον επαναπροσδιορισμό της εθνικής ταυτότητας ή το μέλλον της πόλης, όπως ο καλλιτέχνης το οραματίζεται μέσα από εναλλακτικές ερμηνείες των αρχαίων και σύγχρονων μνημείων της, καθώς και η εξέλιξη του κοινωνικού γίγνεσθαι υπό το βάρος ιδεολογικών συγκρούσεων, υπήρξαν ορισμένα από τα θέματα που αναδείχτηκαν από τα υβριδικά θεάματα, με χαρακτηριστικό έναν τόνο διαφορετικότητας. Αξίζει να θυμίσουμε ότι την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η Κάτια Άρφαρά. 

«Baling Talks» του Μαλαισιανού εικαστικού-σκηνοθέτη Mark Teh

Το έργο εστιάζει στο χρονικό των ιστορικών συνομιλιών του Baling, που έγιναν στα μέσα της δεκαετία του ’50 σε μια προσπάθεια επίτευξης ειρήνης, μεταξύ των βρετανικών αποικιακών δυνάμεων και των εξεγερμένων Μαλαισιανών κομμουνιστών, οι οποίοι μάχονταν υπέρ της ανεξαρτησίας της πατρίδας τους. 

Η θεατρικής σύλληψης περφόρμανς που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, αναβιώνει το κομμουνιστικό παρελθόν της Μαλαισίας, που αν και αποσιωπήθηκε, μοιάζει ακόμα να τη στοιχειώνει. Το έργο εστιάζει στο χρονικό των ιστορικών συνομιλιών του Baling, που έγιναν στα μέσα της δεκαετία του ’50 σε μια προσπάθεια επίτευξης ειρήνης, μεταξύ των βρετανικών αποικιακών δυνάμεων και των εξεγερμένων Μαλαισιανών κομμουνιστών, οι οποίοι μάχονταν υπέρ της ανεξαρτησίας της πατρίδας τους. 

Πρόκειται για ένα υβριδικό θέαμα που έλαβε χώρα εντός εικαστικού περιβάλλοντος διαμορφωμένου επάνω στη Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Με «υλικό» τα πρακτικά κυρίως των Συνομιλιών του Baling, καθώς και ασπρόμαυρες φωτογραφίες είτε κολλημένες στους τοίχους είτε να αιωρούνται επάνω από τα κεφάλια ή ανάμεσα στους θεατές και ερασιτέχνες ηθοποιούς, οι οποίοι κινούνταν στο χώρο, ενώ κάποιες φορές κλήθηκαν να μετακινηθούν. Διαμορφώνοντας έτσι κάθε φορά νέα «πεδία χώρου και χρόνου» μέσα από τα οποία αναλύονται «διαφορετικές εποχές των γεωπολιτικών και ιδεολογικών μετατοπίσεων του μαλαισιανού κράτους το οποίο ιδρύθηκε μόλις το 1963».

Από τη στιγμή που μπήκαμε στην αίθουσα βρισκόμασταν διαρκώς μπροστά σε εκπλήξεις: καταρχάς δεν υπήρχανε καθίσματα και φυσικά επειδή όρθιος 100 λεπτά που διαρκούσε η παράσταση κανείς δεν ήθελε να σταθεί, σπεύσαμε να προμηθευτούμε τις διαθέσιμες μαξιλάρες. Ο καθένας κάθισε μόνος ή με την παρέα του όπου βολευότανε στο πάτωμα και εν αναμονή της παράστασης πολλοί απόλαυσαν το καφεδάκι τους από το μικρό μπαρ που λειτουργούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του θεάματος – λέτε για να παραμείνουμε σε εγρήγορση; Το κοινό ετερόκλητο και πολύ μα πάρα πολύ κοινωνικά ανέντακτο, κυρίως ώριμης ηλικίας αλλά και λίγα άτομα νεαρής ηλικίας – ίσως φοιτητές. 

Σε χαλαρή ατμόσφαιρα ξεκίνησε λοιπόν το θέαμα, «ένα ελλειπτικό ιστορικό ταξίδι», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη. Στη διάρκεια του οποίου περφόρμερ και θεατές μετακινηθήκαμε αρκετές φορές κουβαλώντας μαζί τσάντες, μαξιλάρες κ.λ.π. Ομολογουμένως χωρίς να χαθεί ο ειρμός της αφήγησης ή η μαγεία του πολυδαίδαλου «ταξιδιού» σε μια χώρα μακρινή μας που έζησε ως αποικία της Αγγλίας, πολέμησε τον Άξονα στο πρόσωπο των Γιαπωνέζων κατακτητών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κι έπειτα από την Απελευθέρωση διεκδίκησε την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Υπό την καθοδήγηση των κομμουνιστών ο αγώνας μετατράπηκε σε απελευθερωτικό, με αποτέλεσμα οι αντάρτικες δυνάμεις να μάχονται σχεδόν 20 χρόνια μέσα στη ζούγκλα. Η χώρα κέρδισε τελικά την ανεξαρτησία της, όμως οι αντάρτες διώχτηκαν, εξορίστηκαν και πολλοί από αυτούς δεν μπόρεσαν ποτέ να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. 

alt

Όλος ο κόσμος μια σκηνή 

Οι συνομιλίες δεν είχαν ευτυχή κατάληξη εξαιτίας της ανένδοτης στάσης των αποικιοκρατικών δυνάμεων, που με τον όρο της «αμνηστίας» εννοούσαν ότι θα παραδοθούν άνευ όρων οι αντάρτικες δυνάμεις και θα οδηγηθούν μαζικά σε ανακρίσεις.

Εβδομήντα χρόνια μετά, ο Μαλαισιανός σκηνοθέτης και ερευνητής Mark Teh επανεξετάζει το ιστορικό συμβάν, αποκαλύπτοντας καλά κρυμμένα μυστικά για το παρελθόν της πατρίδας του, ερευνώντας την πολυπρόσωπη φύση της Ιστορίας. «Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 1955, σε μια σχολική τάξη της σπαρασσόμενης από τον παρατεταμένο πόλεμο Μαλαισίας, τρεις πολιτικοί συναντήθηκαν σε μια μακρά διαδικασία ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Στα ονομαζόμενα Baling Talks συμμετείχαν ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Μαλαισίας, Tengku Abdul Rahman, ο Βρετανός διοικητής της Σιγκαπούρης, David Marshall, και ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος και επικεφαλής της αντιαποικιοκρατικής εξέγερσης, Chin Peng».

Οι συνομιλίες δεν είχαν ευτυχή κατάληξη εξαιτίας της ανένδοτης στάσης των αποικιοκρατικών δυνάμεων, που με τον όρο της «αμνηστίας» εννοούσαν ότι θα παραδοθούν άνευ όρων οι αντάρτικες δυνάμεις και θα οδηγηθούν μαζικά σε ανακρίσεις, οι οποίες θα έληγαν μόνον με την υπογραφή «δήλωσης μεταμέλειας» όσων θα ήθελαν να «επανενταχθούν» στην κοινωνία ή να φύγουν στο εξωτερικό.

Πόσο κοινές είναι τελικά οι ιστορίες των λαών και των ανθρώπων, σκεφτόμουν σε όλη τη διάρκεια του έργου. Αφού μπροστά μου διαδραματιζόταν μια αφήγηση τόσο κοντινή με τον ελληνικό εμφύλιο. Πώς θα μπορούσε το μυαλό μου να μην βυθιστεί στα χρόνια μετά την Απελευθέρωση και ακόμα ακόμα στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, όταν χιλιάδες Έλληνες αντιστασιακοί και κομμουνιστές μάτωσαν στην κυριολεξία –όταν δεν φονεύθηκαν– εξαιτίας παρόμοιων επιταγών, που τους είχε οδηγήσει να αρνηθούν κι αυτοί να υπογράψουν την περίφημη «δήλωση μεταμέλειας». Το μαρτυρικό «συγχωροχάρτι» δηλαδή, της ίδιας τους της ζωής.

Συγκινησιακή φόρτιση 

Αξιοποιώντας τα αυθεντικά αρχεία των διαπραγματεύσεων και δουλεύοντας με τέσσερις μη επαγγελματίες ηθοποιούς, ο δημιουργός φέρνει στο φως σπαράγματα από φωνές του παρελθόντος και συνθέτει μια φορτισμένη περφόρφανς, που ισορροπεί ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και το πολιτικό δράμα.

Αξιοποιώντας τα αυθεντικά αρχεία των διαπραγματεύσεων και δουλεύοντας με τέσσερις μη επαγγελματίες ηθοποιούς, ο δημιουργός φέρνει στο φως σπαράγματα από φωνές του παρελθόντος και συνθέτει μια φορτισμένη περφόρφανς, που ισορροπεί ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και το πολιτικό δράμα. «Είναι χαρακτηριστικό πως οι πρωταγωνιστές του στο Baling διατυπώνουν την προσωπική τους άποψη και εμπλοκή πάνω στα ιστορικά γεγονότα που αφηγούνται. Ο Τσιν Πενγκ (1924-2013) υπήρξε για δεκαετίες επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μαλαισίας. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αγωνίστηκε μαζί με τους Βρετανούς κατά της ιαπωνικής κατοχής της πατρίδας του· ωστόσο, τρία χρόνια έπειτα από το τέλος του πολέμου, ηγήθηκε της ένοπλης αντιαποικιοκρατικής εξέγερσης κατά των Βρετανών, με αίτημα την ανεξαρτησία της Μαλαισίας και τη μετατροπή της σε Λαϊκή Δημοκρατία. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, αυτοεξόριστος πλέον στην Ταϊλάνδη –όπου και πέθανε–, κατηγορήθηκε πως επιχείρησε να ανατρέψει τη νόμιμη μαλαισιανή κυβέρνηση για να εγκαθιδρύσει κομουνιστικό καθεστώς. Το 2000 κατέθεσε αίτημα επιστροφής στη Μαλαισία, το οποίο απορρίφθηκε». Το θέαμα ολοκληρώνεται με οδυνηρά αποσπάσματα από την τελευταία του συνέντευξη όπου ο πολύ γερασμένος πια ηγέτης, με μεγάλη δυσκολία στον λόγο ψελλίζει ότι ακόμα και νεκρός θα βρει τρόπο να επιστρέψει στην πατρίδα του. Πράγματι η τέφρα του –μυστικά βέβαια– θα σκορπιστεί στο χώμα της Μαλαισίας. 

Βγήκα από την παράσταση με θλίψη, πίκρα, απογοήτευση για την παγκόσμια κοινωνία που χωρίς κανείς να μας ρωτήσει κληθήκαμε να υπηρετούμε. Ούτως ή άλλως η σκηνή άδειαζε από τους παρισταμένους μέσα σε γενικευμένη σιωπή. Είμασταν συνολικά όλοι κι όλοι καμιά τριανταριά θεατές που αμίλητοι διασκορπιστήκαμε στη Συγγρού, στην παρηγοριά της αθηναϊκής νύχτας. 

Πολιτικό θέατρο 

Ο σκηνοθέτης, επιμελητής και ερευνητής Μark Teh γεννήθηκε το 1981 στη Μαλαισία. Το ενδιαφέρον του για το πολιτικό θέατρο έχει μετασχηματιστεί σε υβριδικά θεάματα, όπου πηγή έμπνευσης αποτελούν η ιστορία, η μνήμη και ο αστικός χώρος, ενώ ως «εργαλεία» έκφρασης συνδυάζει με επιτυχία τις εικαστικές τέχνες με τη νέα τεχνολογία. Απόφοιτος με μεταπτυχιακό πάνω στην Τέχνη και την Πολιτική, από το πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου, διδάσκει στο Τμήμα Περφόρμανς και Νέων Μέσων του Μαλαισιανού Πανεπιστημίου Sunway. Μέλος του Five Arts Centre, μιας συλλογικότητας καλλιτεχνών, ακτιβιστών και παραγωγών από τη Μαλαισία έχει παρουσιάσει τη δουλειά τους εκτός ασιατικού εδάφους στο Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Μελβούρνη. Το Baling Talks είναι ανάθεση του Asian Culture Complex Theatre (Νότια Κορέα). 

* H TONIA ΜΑΚΡΑ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (κριτική)

«Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (κριτική)

Για την παράσταση «Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, που παρουσιάζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Φωτογραφίες: Γιώτα Εφραιμίδου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
«Η ελευθερία στη Βρέμη» του Φασμπίντερ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

«Η ελευθερία στη Βρέμη» του Φασμπίντερ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

«Η ελευθερία στη Βρέμη» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ –μια σύμπραξη του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης– παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5), σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Φωτογραφίες © Γιώργος Αναστασάκης.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

«Παρεξήγηση» του Καμύ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

«Παρεξήγηση» του Καμύ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

Η «Παρεξήγηση» του Αλμπέρ Καμύ παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Βιβλική παραβολή, αστείο ή εφιάλτης; [Φωτογραφίες: Ελευθερία Νικολαΐδου].

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ημερίδα για την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, στα Χανιά

Ημερίδα για την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, στα Χανιά

Ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη διοργανώνει στις 27 Μαρτίου 2023 στο θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ στα Χανιά, ημερίδα με θέμα: Νοούμενα και υπονοούμενα στο θεατρικό έργο «Η Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία της Λούλας Αναγνωστάκη από τον Σπύρο Στάβερη.

...
«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα [Abdulrazak Gurnah] «Παράδεισος» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρώτα το αγόρι. Το λέγανε Γ...

Συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Με αφορμή το βιβλίο «Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας» του Rodric Braithwaite

Συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Με αφορμή το βιβλίο «Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας» του Rodric Braithwaite

Οι εκδόσεις Ψυχογιός διοργανώνουν συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αφορμή το βιβλίο του Rodric Braithwaite «Μια Σύντομη Ιστορία της Ρωσίας», απόψε, Πέμπτη 23 Μαρτίου, στο βιβλιοπωλείο LIBER.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα [Abdulrazak Gurnah] «Παράδεισος» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρώτα το αγόρι. Το λέγανε Γ...

«Σε πρώτο ενικό» του Χαρούκι Μουρακάμι (προδημοσίευση)

«Σε πρώτο ενικό» του Χαρούκι Μουρακάμι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση μέρους διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Χαρούκι Μουρακάμι [Haruki Murakami] «Σε πρώτο ενικό» (μτφρ. Βασίλης Κιμούλης), η οποία θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

With the ...

«Η νοσταλγία κι εγώ» της Μάρως Βαμβουνάκη (προδημοσίευση)

«Η νοσταλγία κι εγώ» της Μάρως Βαμβουνάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη «Η νοσταλγία κι εγώ», που θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

— Αναρωτιέμαι τι νοσταλγείς;
— …
— Νοσταλγείς κάτι που συνέβη ή κάτι πο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στίβεν Κινγκ: 10 αγαπημένα του βιβλία

Στίβεν Κινγκ: 10 αγαπημένα του βιβλία

Σε ανάρτησή του στο Goodreads, με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας, ο Στίβεν Κινγκ ξεχώρισε δέκα αγαπημένα του βιβλία. Τα έργα του συγγραφέα κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Book Press

...
Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Τα βιβλία για να κατανοήσουμε την Ιστορία καθώς γράφεται

Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Τα βιβλία για να κατανοήσουμε την Ιστορία καθώς γράφεται

Σήμερα, 24 Φεβρουαρίου 2023, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Η ελληνική βιβλιογραφία αναπόφευκτα εμπλουτίστηκε από μελέτες και συλλογικούς τόμους, βιβλία στα οποία οι συγγραφείς των κειμένων επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις και ερμηνείες σε γεγονότα και εξελίξε...

Κάρσον ΜακΚάλερς: Τα 10 αγαπημένα της βιβλία

Κάρσον ΜακΚάλερς: Τα 10 αγαπημένα της βιβλία

Η Αμερικανίδα πεζογράφος Κάρσον ΜακΚάλερς [Carson McCullers] είναι μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του λογοτεχνικού «southern gothic». Τα μυθιστορήματά της εκτυλίσσονται στον αμερικανικό Νότο και παρουσιάζουν μοναχικούς, εκκεντρικούς χαρακτήρες που πασχίζουν να συνυπάρξουν με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ