alt

Για την παράσταση «Camp Europe» σε σκηνοθεσία Μαρίλλης Μαστραντώνη, η οποία παρουσιάστηκε στο θέατρο Χυτήριο.

Του Νίκου Ξένιου

Στο θέατρο «Χυτήριο» το διεθνές project «Camp Εurope» της Μαρίλλης Μαστραντώνη θίγει την προσφυγική και τη μεταναστευτική κρίση: ύστερα από έρευνα πάνω σε τέσσερις ιστορικές περιόδους και τέσσερεις τόπους μεταναστεύσεων κι έπειτα από επιχορηγούμενη διαμονή (residency) καλλιτεχνών στο Βερολίνο, στη Βουδαπέστη, στη Σμύρνη και στην Αθήνα, η ομάδα ΕΝΤΡΟΠΙΑ παρουσιάζει μια πολιτική περφόρμανς. 

Ιστορική συνείδηση και μνήμη στρατοπέδων

Αντλώντας υλικό στις προσφυγικές ροές ύστερα από την Ελληνοτουρκική σύρραξη του 1922, στους τόπους εξορίας των Ελληνικών δικτατοριών, στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, στο κύμα βίαιων εκτοπίσεων που σάρωσε την Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Εμφύλιο, η παράσταση υπερβαίνει την work-in-progress performance και συνδυάζει κάποιες πρωτότυπες δραματουργικές λύσεις με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ: της installation «Shoe Memorial» της Βουδαπέστης, που καθορίζει αισθητικά και κάποιες σκηνικές επιλογές της.

Εμμέσως θίγονται η αποικιοκρατική υπεροψία, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η ρητορική μίσους απέναντι στους πρόσφυγες και η επίδειξη ηθελημένης «αμνησίας» εκ μέρους κάποιων σχετικά με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την εμπειρία της εξορίας.

Η σκηνογραφία είναι λιτή, με τέσσερεις αποσκευές και τρεις κουρτίνες, κάποιες μάσκες και «προπς» που χρησιμεύουν για να καταδείξουν την επιτηδευμένη αφέλεια κάποιων Ευρωπαίων σε θέματα διεθνούς πολιτικής. Εμμέσως θίγονται η αποικιοκρατική υπεροψία, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η ρητορική μίσους απέναντι στους πρόσφυγες και η επίδειξη ηθελημένης «αμνησίας» εκ μέρους κάποιων σχετικά με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την εμπειρία της εξορίας. Οι σκηνές και οι διάλογοι παρουσιάζονται με αρθρωτό τρόπο, χωρίς παραδοσιακό θεατρικό κείμενο, σε μορφή σκετς, με εξώφθαλμες συνδηλώσεις και άμεσα αποκρυπτογραφήσιμους συμβολισμούς. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή γεωπολιτικής των αρχών του 20ού αιώνα, όπου οι Μεγάλες Δυνάμεις καθορίζουν την έκβαση της μικρασιατικής καταστροφής «κόβοντας» την υδρόγειο και μοιράζοντας τα κέρδη. 

Το φιλοξενούν πολιτισμικό μόρφωμα και η περιθωριοποίηση

Η πολιτική τοποθέτηση της παράστασης είναι πως οι νεήλυδες, οι «διαφορετικοί», απογυμνωμένοι από την ταυτότητά τους και τοποθετημένοι στο στόχαστρο του δημόσιου αναθέματος, υφίστανται μια διαδικασία normalization με το στρίμωγμά τους στα «παπούτσια» του δυτικού προτύπου κανονικότητας της χώρας που τους «φιλοξενεί». Αν ανατρέξει κανείς στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία, λέει η Μαρίλλη Μαστραντώνη, θα διαπιστώσει πως μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ευρωπαϊκών χωρών έχει έναν ή περισσότερους προγόνους που έχουν βιώσει τον εκπατρισμό, τη βίαιη μετανάστευση, την αναζήτηση νέας πατρίδας. Αυτό ισχύει για τους θρησκευτικούς πολέμους του δέκατου έκτου αιώνα, για την αποπομπή των προτεσταντών και τον βίαιο εποικισμό του Νέου Κόσμου, για τη διάλυση της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, για τα πογκρόμ κατά των Εβραίων, ήδη από την ισπανική χρυσή εποχή έως και το χιτλερικό τερατούργημα.

Ύστερα από το «Manifesto 2083», μέσω του οποίου είχε ήδη διερευνήσει τις αιτίες της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η Μαστραντώνη έρχεται τώρα να ανακινήσει τη συλλογική μνήμη, συνδέοντας θεατρικά τη «γυμνή ζωή» των προσφύγων με την ευθύνη ημών των γηγενών.

Η μνήμη αυτών των βιωμάτων έρχεται σε καταφανή αντίθεση προς την καχυποψία που επιδεικνύει μια κατηγορία Ευρωπαίων απέναντι στους αλλοεθνείς «εισβολείς», είτε πρόκειται για οικονομικούς πρόσφυγες, είτε για πολιτικούς πρόσφυγες, είτε για «λαθρομετανάστες». Ύστερα από το «Manifesto 2083», μέσω του οποίου είχε ήδη διερευνήσει τις αιτίες της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η Μαστραντώνη έρχεται τώρα να ανακινήσει τη συλλογική μνήμη, συνδέοντας θεατρικά τη «γυμνή ζωή» των προσφύγων με την ευθύνη ημών των γηγενών. «Η άγνοια ή η ημιμάθεια της ιστορίας δεν παρέχει τα αναγκαία αναλυτικά εργαλεία για την αποκωδικοποίησή της και κατά συνέπεια δεν υποδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους ενδεχομένως θα μπορούσαμε να αποφύγουμε προηγούμενα ολισθήματα και λανθασμένους χειρισμούς» λέει σε συνέντευξή της η σκηνοθέτις, υπαινισσόμενη πως η ευρωπαϊκή πολιτική εκτρέπεται σε συντηρητικές επιλογές. Μια συγκλονιστική σκηνή χορού που καθηλώνει το κοινό τιμά ιδιαίτερα την υπεύθυνη κινησιολογίας Χριστίνα Κατσίκη-Σαχτούρη.

Η Μαστραντώνη επιχειρεί την ιδεολογική αφύπνιση και τη διέγερση συναισθημάτων ενοχής. Μιλά επικριτικά για την «κατάσταση εξαίρεσης» (διευκρινίζοντας πως με τον όρο εννοεί την αναστολή της νομιμότητας μιας ανθρώπινης οντότητας και παρουσίας με πρόσχημα τις έκτακτες συνθήκες που προφασίζονται τα media) που επικρατεί σε κάποια στρατόπεδα υποδοχής προσφύγων, στην Ελλάδα και αλλού. Οι συνθήκες «εκτάκτου ανάγκης» των μεταναστών, τουλάχιστον όπως παρίστανται στον δημόσιο λόγο, καθώς και οι συνθήκες εγκλεισμού των χώρων όπου διαμένουν, κατηγοριοποιεί αυτομάτως τους «ανεπιθύμητους ξένους» και τους προετοιμάζει για απέκδυση της πολιτιστικής τους ιδιαιτερότητας και για εγκλεισμό.

Θέατρο-ντοκουμέντο

Για πρώτη φορά είδα δουλειά της Μαρίλλη Μαστραντώνη στο «Project RAF», ένα από σκηνής δοκίμιο πάνω στην υπόθεση Μπάαντερ-Μάινχοφ, που ανέβηκε στο θέατρο ΕΝΤΡΟΠΙΑ. Είχα από τότε διαπιστώσει μεστή γνώση Θεατρικής Ανθρωπολογίας σε μια πολιτική περφόρμανς που επιστράτευε οπτικοακουστικό υλικό, ρεπορτάζ, ιστορικά αρχεία και μαρτυρίες ή προσωπικές αφηγήσεις για να υποστηρίξει τον κεντρικό δραματουργικό άξονα ενός «θεάτρου-ντοκουμέντου». Αυτή η μεταδραματική θεατρική φόρμα προκύπτει κατά κανόνα από έρευνα και βιωματική σχέση με το θέατρο, αναδεικνύοντας την άμεση διασύνδεσή του με την κοινωνική ζωή.

Η σκηνοθέτις σπούδασε σε πολυπολιτισμικό σκηνικό, πρωτίστως στο Odin Τeather του δανού Eugenio Barba και συνεργάστηκε κατά καιρούς με τους Ασπασία Παπαθανασίου, Μίνω Βολανάκη και Μιχαήλ Μαρμαρινό. Συνέχισε τις θεατρικές σπουδές της σε Λονδίνο, Βερολίνο, Άμστερνταμ, Πολωνία και Δανία. Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει σε πλήθος θεατρικών και live art παραστάσεων, ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (συνεργασίες με Yoshi Oida, Jurij Alschitz, Γιάννη Μαρκόπουλο, Γιώργο Αρμένη, Νίκο Παναγιωτόπουλο κ.ά). Είναι δραματουργός και σκηνοθέτις παραστάσεων θεάτρου, multimedia θεαμάτων και διεθνών projects, μεταξύ άλλων: Ο Μασκοφόρος του Helmut Krausser, Ο Φάουστ είναι Νεκρός του Mark Ravenhill, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Διονυσίου Σολωμού, Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων του Νίκου Τσιφόρου, Go Go Go της Juliana Francis, Manifesto 2083 του Christian Lollike, Project RAF, Genocide, CUT Project/DE-FENCES, P.I.G.S./Σωτηρία και Occupy Fantasy.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξτρα παράσταση για τη «Νέκυια» στη Θεσσαλονίκη

Έξτρα παράσταση για τη «Νέκυια» στη Θεσσαλονίκη

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, η «Νέκυια», με τον Γιάννη Αγγελάκα και την Όλια Λαζαρίδου, σε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδόπουλου, συνεχίζεται με ακόμα μία παράσταση, Πέμπτη 13.02.24. 

Επιμέλεια: Book Press

...

«Σπυριδούλες» της Νεφέλης Μαϊστράλη, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα – Η αντίδραση που έγινε συναίνεση

«Σπυριδούλες» της Νεφέλης Μαϊστράλη, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα – Η αντίδραση που έγινε συναίνεση

«Σπυριδούλες» της Νεφέλης Μαϊστράλη, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα. Μια κριτική προσέγγιση της επιτυχημένης θεατρικής παράστασης. 

Γράφει ο Νίκος Σγουρομάλλης

Ένα κοινό χαρακτηριστικό της τέχνης που παρ...

«Αγαμέμνων, ο κύκλος του αίματος» σε σκηνοθεσία της Ραφίκα Σαουίς (κριτική)

«Αγαμέμνων, ο κύκλος του αίματος» σε σκηνοθεσία της Ραφίκα Σαουίς (κριτική)

Για την παράσταση «Αγαμέμνων, ο κύκλος του αίματος» σε σκηνοθεσία της Ραφίκα Σαουίς, στο θέατρο «Ακροπόλ».

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η πολυμεσική παράσταση της Ραφίκα Σαουίς «Αγαμέμνων, ο κύκλος του αίματος» (Αισχύλος, Γιάννης Ρίτσος) ανεβαίνει σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024: Όλες οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024: Όλες οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει τις Βραχείες Λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2024 (για τις εκδόσεις 2023). Πρόκειται για τις Βραχείες Λίστες στις οποίες κατέληξαν οι αρμόδιες Επιτροπές: α) η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, β) η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Οι Βραχείες Λίσ...

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

Για το βιβλίο-έρευνα-μαρτυρία της Κάτια Χόγιερ [Katja Hoyer] «Πέρα από το Τείχος – Ανατολική Γερμανία, 1949-1990» (μτφρ. Νίκος Ρούσσος, εκδ. Παπαδόπουλος). Κεντρική εικόνα από το εξώφυλλο της βρετανικής έκδοσης του βιβλίου.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

...
«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – ένα τρυφερό ερωτικό αφήγημα με έμφαση στον λόγο και την ποίηση

«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – ένα τρυφερό ερωτικό αφήγημα με έμφαση στον λόγο και την ποίηση

Για το αφήγημα της Βάσιας Τζανακάρη «Γεννιέται ο κόσμος» (εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: η Λόρα Ντερν και ο Νίκολας Κέιτζ στην «Ατίθαση καρδιά» του Ντέιβιντ Λιντς.

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

Η ερωτική επιθυμία στο μεγαλύτερο μέρος της κλασικής λογο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την Εισαγωγή της μελέτης του Γιώργου Αριστηνού «Νάρκισσος και Ιανός – Οι μεταμορφώσεις του Μοντερνισμού στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία», η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Από την Εισαγωγή

...
«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ