alt

Για την παράσταση «Équilibre / Cacti» σε χορογραφία του Αντώνη Φωνιαδάκη (Équilibre) και του Αλεξάντερ Έκμαν (Cacti), η οποία παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Του Νίκου Ξένιου

O Αντώνης Φωνιαδάκης και ο Αλεξάντερ Έκμαν χορογραφούν τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στη διπλή παράσταση «Équilibre-Cacti», στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» του ΚΠΙΣΝ. Το «Équilibre» είναι μια νέα, επεξεργασμένη κι εμπλουτισμένη εκδοχή της χορογραφίας «Des/Équilibre/s» που πρωτοπαρουσίασε ο Αντώνης Φωνιαδάκης στο περσινό Summer Nostos Festival. Όσο για τους «Κάκτους», πρόκειται για μια κλασική, πλέον, δημιουργία του μεγάλου Σουηδού χορογράφου Αλεξάντερ Έκμαν, που έχει ήδη διανύσει σημαντική διεθνή καριέρα, περνώντας, το 2014, και από το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Επιστροφή μιας θεματικής

Ήδη από τον «Γαλαξία» ο κύριος Φωνιαδάκης είχε διερωτηθεί για τα μυστικά της Ύλης και της Ενέργειας καθώς και για την οντολογία του ανθρώπινου σώματος. Εξάλλου, στο «Selon Désir», στο «Air» και στα «Links» κάποιες πολυμορφικές χορογραφίες εδραίωσαν ένα προσωπικό, αναγνωρίσιμο νεοκλασικό στυλ στη δουλειά του. Εκεί είχε συνδυάσει τη μουσική του Μπαχ με αυτήν του Ζυλιέν Ταρρίντ, ενώ αντίστοιχα, στον «Γαλαξία», τη μουσική του Λιγκέτι με αυτήν του Ξενάκη και στο «Shaker Loops» τη μινιμαλιστική μουσική του Τζον Άνταμς, με τις συνεχείς μεταπτώσεις και τα κενά.

Η χορογραφία αυτή αποδίδει την αίσθηση μιας συνεχόμενης πτώσης, που την επιτείνουν τα όμορφα «θραύσματα δορυφόρου» του σκηνογράφου Σάκη Μπιρμπίλη που κατεβαίνουν σφίγγοντας τον κλοιό τους μέχρι να παγιδεύσουν τους χορευτές.

Φέτος, στο «Équilibre», αξιοποίησε τη μουσική που έγραψε ο Φίλιπ Γκλας για την ταινία «Koyaanisqatsi» σε συνδυασμό με τη μουσική του Ζυλιέν Ταρρίντ, αποδίδοντας ταυτόχρονα τη γραμμική, μινιμαλιστική αίσθηση και τη ρευστότητα. «Η μουσική έχει ένα εξαιρετικό δέσιμο με την ταινία και ακούγοντάς τη μου δημιούργησε μια αίσθηση επιβλητικότητας και ευλάβειας. Θα έλεγα ότι έχει κάτι το θρησκευτικό» δηλώνει ο ίδιος ο χορογράφος. Κύριο μέλημα αυτής της απαιτητικής δουλειάς ήταν να δοθεί η αίσθηση πως οι χορευτές λυτρώνονται από τη βαρύτητα. Και αυτό το οργάνωσε με αμοιβαίες έλξεις και απωθήσεις, αποσχηματισμούς και εκ νέου σχηματισμούς των είκοσι ερμηνευτών του. Η κλασική φόρμα των pas de deux, των τρίο και των μικρών συνόλων, η απουσία χορογραφικής αντίστιξης προς τη μουσική και το άφυλο των κολορίστικων κοστουμιών του Τάσου Σοφρονίου είναι οι σταθερές της αισθητικής του Αντώνη Φωνιαδάκη που επανέρχεται, για να πλαισιώσει μια παράσταση με ύφος royale και ασθματικούς ρυθμούς. Πάνω απ’ όλα, όμως, η χορογραφία αυτή αποδίδει την αίσθηση μιας συνεχόμενης πτώσης, που την επιτείνουν τα όμορφα «θραύσματα δορυφόρου» του σκηνογράφου Σάκη Μπιρμπίλη που κατεβαίνουν σφίγγοντας τον κλοιό τους μέχρι να παγιδεύσουν τους χορευτές.

Ο διακεκριμένος Έλληνας χορογράφος διακρίνεται για τη σεμνότητά του και για τη δημοκρατική διανομή της χορογραφίας, που δεν ξεχωρίζει «ντίβες» και πρωταγωνιστές, αλλά αξιοποιεί εξίσου το έμπειρο corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η μετάκλησή του για να χορογραφήσει (ως φιλοξενούμενος χορογράφος πλέον και εκτός ρόλου Καλλιτεχνικού Διευθυντή) τα ταλαντούχα αυτά παιδιά είναι μια ευτυχής συγκυρία που αξιοποιεί την προηγούμενη συνεργασία του μαζί τους και αποδίδει και πάλι τους καρπούς της στη βάση της σκληρής ομαδικής δουλειάς, του «αθλητικού» δυναμισμού των κινήσεων και της πληθωρικής, μανιερίστικης αντίληψης για τη διάταξη των ερμηνευτών στον χώρο της σκηνής.

alt

«Κάκτοι»: ο εξυπνάκιας κριτικός

Μπαίνοντας και βγαίνοντας από τα «κουτάκια» τους, οι χορευτές κομίζουν διαφορετικά γλαστράκια με κάκτους, που έχουν διαφορετικά σχήματα και απαρτιώνουν μια πρωτότυπη χορογραφία σύγχρονου χορού, γεμάτη φρεσκάδα, παιγνιώδη διάθεση και εκπλήξεις, αλλά και απόλυτα ενορχηστρωμένη, με ακρίβεια κινήσεων.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, το «Cacti» του Αλεξάντερ Έκμαν είναι μια σύνθεση που αρχικά στράφηκε κατά των κριτικών της τέχνης και δημιουργήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία ο χορογράφος ένιωσε θιγμένος από τις κακόβουλες και επιδεικτικές κριτικές χορού που γράφονταν για τις παραστάσεις του. Ένα ζωντανό κουαρτέτο εγχόρδων δημιουργεί ένα ρυθμικό παιχνίδι ανάμεσα στους χορευτές και τους μουσικούς, το οποίο γίνεται ο καμβάς για το έργο. Ο Αλεξάντερ Έκμαν λειτουργεί και ως δραματουργός, εκτός από χορογράφος: ένας υποτιθέμενος, ναρκισσευόμενος κριτικός παίρνει σημειώσεις στο πόδι για να συνθέσει το κείμενό του: «Τι είδαμε;», «Τι αποκαλύφθηκε;», «Υπήρχε αγαλλίαση, ναι!», «Τι απ’ όλα αυτά θα θυμόμαστε μετά;», «Το εκπαιδευμένο μάτι βλέπει την αλήθεια», και άλλα τέτοια ακατανόητα. Στο κείμενο του Σπένσερ Θήμπερτζ, ο κακόβουλος κριτικός καταθέτει την ακατάσχετη, επιτηδευμένη λογοδιάρροιά του, αυτοδιακωμωδούμενος.

Στη χορογραφία επιστρατεύονται οι μουσικές του Γιόζεφ Χάυντν («Τα επτά τελευταία λόγια του Σωτήρα στον σταυρό», Σονάτα αρ.5 (adagio): Sitio), του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν («Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.9 σε ντο μείζονα, έργο 59, αρ.3») και του Φραντς Σούμπερτ (Κουαρτέτο εγχόρδων σε ρε ελάσσονα D. 810: «Ο θάνατος και η κόρη», IV presto) σε ενορχήστρωση Άντυ Στάιν. Ο χορογράφος εντάσσει στην παράστασή του αυτό το πομπώδες κείμενο για να μιλήσει για τον χορό εν τη γενέσει του, καθώς ένα χαλί στρώνεται και ένα χορευτικό ζευγάρι διαπραγματεύεται τις κινήσεις του:

«Γιατί δεν βάζεις το πρόσωπό σου εκεί;»
«Χμμ... όχι… έλα εδώ για να βάλω το γόνατό μου... εδώ».
«Συγγνώμη, είναι πολύ νωρίς γι’ αυτό».
«Μπορώ να σου δώσω το πόδι μου».
«Εντάξει».
«Μου αρέσεις».

Δώδεκα χορευτές είναι γονατισμένοι σε μεγάλα τετράγωνα «κουτάκια» σκραμπλ από τα οποία θα πασχίσουν να διαφύγουν. Έτσι επιδίδονται σε μια παρώδηση των υπερβολών στις οποίες φτάνουν κάποιες μορφές τέχνης (η αναφορά στον ντανταϊσμό είναι σαφής). Οι στάσεις, οι χειρονομίες, η γονατιστή τους τοποθέτηση κατά σειρές, παραπέμπουν σε θιβετιανούς μοναχούς που επιδίδονται σε μια τελετή γιόγκα. Κατόπιν, μπαίνοντας και βγαίνοντας από τα «κουτάκια» τους, οι χορευτές κομίζουν διαφορετικά γλαστράκια με κάκτους, που έχουν διαφορετικά σχήματα και απαρτιώνουν μια πρωτότυπη χορογραφία σύγχρονου χορού, γεμάτη φρεσκάδα, παιγνιώδη διάθεση και εκπλήξεις, αλλά και απόλυτα ενορχηστρωμένη, με ακρίβεια κινήσεων και κάτω από τους εντυπωσιακούς φωτισμούς του Τόμας Βίσσερ.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...
«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ