alt

Σκέψεις με αφορμή την παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου «Ο Μεγάλος Δαμαστής» στη Λισαβόνα (Centro Cultural de Belém), στις 3 Μαρτίου 2018.

Του Παναγιώτη Λογγινίδη

«Νύν δ’ ουκ έθ’ ώς κεν θάνατον και κήρας αλύξαι» διαπιστώνει η Δήμητρα στον ομηρικό της ύμνο, αφού οι θνητοί απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι, κάπου στην πορεία των πραγμάτων, μια αδέξια κίνησή τους θα τους στερήσει το αυτονόητο για τη Θεά Δήμητρα, την αθανασία. Ο «Μεγάλος Δαμαστής», άλλως ο πανδαμάτωρ αν θεωρήσουμε ότι η λέξη «μεγάλος» εμπερικλείει υπερτροφική αναπαράσταση μιας ασύλληπτης παντο-δυναμίας, είναι χωρίς αμφιβολία η σχέση του ανθρώπου με τον χρόνο, όπως αυτή συμβολοποιείται στον άχρονο θεό.

Από την άλλη ο δαμαστής δεν μπορεί να είναι άυλη έννοια. Αφού ο δαμασμός στην ανθρώπινη γλώσσα προϋποθέτει κίνηση και μάλιστα επιβεβλημένη, βίαιη και αδιαπραγμάτευτη. Αφού λοιπόν ο χρόνος δεν διαπραγματεύται και σίγουρα δεν επιτρέπει να είναι διαπραγματεύσιμος, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου βάζει στον ρόλο του δαμαστή τον υιό του χρόνου, τον άνθρωπο. Η μορφή του δαμαστή μάς μοιάζει. Έχει δυο χέρια, δυο πόδια, ένα γυμνό σώμα και μια ακροτελεύτια κατάληξη. Συγκλονιστικό στοιχείο αυτό το τελευταίο, η συνεχής συνομιλία του ανθρώπου-νομιζόμενου δαμαστή με το χώμα, το έδαφος, τη γη. Ξαφνικά, εκεί που μας ξαφνιάζει με την απρόσμενη αποκάλυψή του από κάτω, από τα έγκατα, από το Έρεβος, έπειτα, εξαφανίζεται, αφού μας δήλωσε με παρρησία την παρουσία του. Αυτό επαναλαμβάνεται πολλές φορές, μέχρι να γίνει η οπτική μας συνέχεια, η συνέχεια του πεπρωμένου μας.

Προερχόμαστε από τη γη. Εκεί είναι το βασίλειό μας. Δεν κουράζεται ο Δημήτρης Παπαϊωάννου να το επαναλαμβάνει με όση δύναμη διαθέτει η φαντασιακή του φωνή.

Προερχόμαστε από τη γη. Εκεί είναι το βασίλειό μας. Δεν κουράζεται ο Δημήτρης Παπαϊωάννου να το επαναλαμβάνει με όση δύναμη διαθέτει η φαντασιακή του φωνή. Πρέπει να ακουστεί παντού, το αδιαφιλονίκητο συμπέρασμα της σκέψης του. Τέχνη μεστή, παλιά, εξαίσια. Σπουδαία δράση, συνέχεια των μεγάλων τεχνιτών του θεάματος (λόγος, θέατρο, τέχνη) που χάθηκε κάτω από τη μαύρη σκιά της ρηχότητας των εννοιών που φρόντισε να μας κληρονομήσει η ομογενοποίηση και η έλλειψη αυθεντικών βιωμάτων, μέσω της εικονικότητας λόγου και δράσης. Σπάνιο θέαμα στις μέρες μας, να βροντοφωνάζει το αυτονόητο, την απόλυτη αξία του ελάχιστου.

Τεχνικά, το νόημα συμπυκνώνεται σε δυο βασικούς άξονες: η επανάληψη και η αντίθεση. Η επανάληψη δεν κουράζεται να επαναλαμβάνεται αφού όπως εύστοχα επισημαίνει η ψυχανάλυση «la répétition existe parce qu’il n’y a pas de repetition» (η επανάληψη υπάρχει γιατί δεν υπάρχει επανάληψη). H ζωή λοιπόν είναι μια συνεχής διαφορετική επανάληψη των ίδιων πραγμάτων, του ίδιου χρόνου, της ίδιας ημέρας. Ο νεκρός σκεπάζεται για να αναφανεί. Μυστικό ή ακόμα καλύτερα, μυστικιστικό στοιχείο της επανάληψης είναι η από την αρχή εκκίνηση της κάθε ανθρώπινης ημέρας. Θα μπορούσαμε εξ αρχής να βαριόμαστε ή να θλιβόμαστε με κάθε ξύπνημά μας, αφού πάνω-κάτω καλούμαστε να επαναλάβουμε τις χθεσινές μας πράξεις. Τι είναι αυτό όμως που ουσιαστικά καθιστά αυτή τη διαδικασία σωτήρια για τον ψυχισμό, μαζί με τη ρίζα, τη γη, το χώμα, τη φαντασιακή «πατρίδα»;

Ίσως το ερώτημα να μην απαντάται σε βάθος από το θέαμα, όμως η λακανική διαπίστωση είναι τόσο φανερή στον Παπαϊωάννου που σχεδόν το έρμο κοινό τη θυμάται. Ήδη το ξεκίνημα της παράστασης (;) είναι μία συνεχής επανάληψη του τέλους του ανθρώπου. Η κατάληξη του θνητού επιταχύνεται από το πρώτο δίδυμο, μέσα από μία συγκεκριμένη σκηνή, ώσπου να μας πείσει ότι ζωή και θάνατος είναι μια διαρκής συνέχεια και επομένως το ίδιο ακριβώς πράγμα. Ο άνθρωπος οδηγείται στο τέλος αλλά αυτόματα αποτινάζει τον θάνατο για να ξαναπεθάνει, αφού ο μόνος νεκρός είναι τελικά ο ζωντανός. Όσο κι αν η νεκρική σινδόνη καλύπτει το σώμα, τόσο ένας ελαφρύς αέρας θα ξεσκεπάζει τη μνήμη και θα επαναφέρει το χώμα στη ζωή.

altΚυρίαρχο στοιχείο της επιτυχίας του σπάνιου, ουσιαστικού θεάματος που βλέπουμε, η σύμπτωση των αντιθέτων, η χρονική στιγμή της πραγμάτωσης του «ελάχιστου», που τελικά είναι το μόνο ουσιαστικό για την ανθρώπινη ισορροπία. Έτσι ζούσε πάντα ο άνθρωπος, με το ελάχιστο. Ελάχιστες μετακινήσεις, ελάχιστες ομιλίες, ελάχιστη κατανάλωση αντικειμένων και εννοιών. Η αλάνθαστη οικονομία της φύσης συμβαίνει με την έκβαση του ελαχίστου και τη σύμπτωση των αντιθέτων (coincidentia oppositorum, κατά τον Αρανίτση, όπως αρμονικά το αναλύει στον σχολιασμό του για το «ελυτικό ελάχιστο») και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι ο δεξιοτέχνης τής σύμπτωσης των αντιθέτων, δηλαδή της αδιάρρηκτης ενότητας, του ενός.

Ο δημιουργός έχει καλά κατανοήσει ότι το νόημα είναι στο ένα, στο μικρό, στο παρόν, και γυρίζει την πλάτη στις χιλιάδες εικόνες της εποχής, στην πολυερμηνευτική προσέγγιση των πραγμάτων, στην πολύπλοκη αλληλοκάλυψη του «αληθινού νοήματος» από φλύαρες πολυδάπανες νεκρές ερμηνείες. Το νόημα δεν πρέπει να μας στοιχίζει τίποτα γιατί είναι μια σύγχρονη της στιγμής –και άρα της ζωής– σύμπτωση. Και ως τέτοια βιώνεται και δεν ερμηνεύεται, όπως αυτιστικά έμαθε ο σύγχρονος άνθρωπος να κάνει, κλεισμένος σε τεχνητά περιβάλλοντα. Νεκρός-ζωντανός, όρθιος-κεκλιμένος, γυμνός-ντυμένος, ολόκληρος-κομματιασμένος, όλα είναι ένα· και μόνο τότε επιτυγχάνεται η κατανόηση της ύπαρξης και το νόημα, όταν η σύμπτωση συμβαίνει. Δείτε τα ξένα πόδια που γίνονται δικά μου. Δείτε ο βηματισμός μου πως συγχρονίζει τον ξένο βηματισμό. Τα χέρια μου που γίνονται τανάλια για τον γύψο του άλλου. Τυχαίες συμπτώσεις ή δηλωτικά της τυχαίας σύμπτωσης της πραγμάτωσης του νοήματος, θα αναρωτηθεί ο υποψιασμένος θεατής, αφού του το επιτρέπει το θέαμα.

Βαθιά στοχαστικό το εικονοπλαστικό θέαμα, σαν αεικίνητη γλυπτική, σαν ζωγραφική με ρευστά μοτίβα που ανακυκλώνονται κάθε που πάει 12, τοποθετεί τον άνθρωπο στο διακύβευμα της εποχής: πρόοδος και τεχνολογική ανάπτυξη ή απλότητα κι αδυναμία. Το γυμνό σώμα αρκεί ως παλίμψηστο, άρα «ελάχιστο», να μας παρασύρει στην αναζήτηση του ουσιαστικού. Η αδυναμία και το ευάλωτο του ανθρώπινου και άρα φυσικού γυμνού σώματος, δεν αποτελεί παρά τον καθρέφτη του αρχετύπου, του μόνου ουσιαστικού εγγυητή της ευτυχίας· της ταύτισης δηλαδή του ρέοντα χρόνου με την πραγμάτωση του ρόλου του ανθρώπινου όντος, εντός του φυσικού περιβάλλοντος. Προκλητικά μας το τονίζει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου όταν αντιπαραθέτει την «κανονικότητα» του γυμνού, αδύναμου σώματος με τη διαστημική εμφάνιση του ρομποτικού ανθρώπου. Του ανθρώπου δηλαδή που χωρίς χαρακτηριστικά ή ακόμα καλύτερα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του από τους άλλους και τον θεό, προσπαθεί να δαμάσει. Αλλά τι; Τι μπορείς να δαμάσεις με βαριά ανάσα, χωρίς συναισθήματα, βλέμμα και δερματική επαφή; Έτσι, δαμαστής και δαμαζόμενος ταυτίζονται, με αποτέλεσμα το ίδιο υποκείμενο να αυτοκρούεται (σκηνή στην παράσταση) και αντί να κτυπάει με το ρόπαλο τον «άλλο», κτυπάει τον ανυπόφορο ανθρωποεαυτό του.

Το σώμα στον Παπαϊωάννου είναι το όλον. Και το σπουδαίο σε αυτό το όλον είναι αυτό ακριβώς, ότι έτσι όπως μας το παρουσιάζει –και που έτσι κι αλλιώς είναι στα αλήθεια– είναι το ελάχιστο, αδύναμο σώμα.

Το σώμα στον Παπαϊωάννου είναι το όλον. Και το σπουδαίο σε αυτό το όλον είναι αυτό ακριβώς, ότι έτσι όπως μας το παρουσιάζει –και που έτσι κι αλλιώς είναι στα αλήθεια– είναι το ελάχιστο, αδύναμο σώμα. Με έναν τρόπο που μόνο ο δημιουργός γνωρίζει, το σώμα δεν υπερτιμάται μέσα από τις χορευτικές κινήσεις του, παρ’ ότι τεχνικά δεν είναι απλές. Το σώμα δεν χορεύει μόνο. Συμμετέχει στην απεικόνιση διαρκών σημαινόντων. Από τον Rembrandt ως τον Matisse, η ανθρώπινη παρουσία δηλώνεται ως επαναστατική στον «Μεγάλο δαμαστή», αφού τελικά η μόνη επανάσταση του ανθρώπου είναι η τέχνη, ο μεγάλος πολέμιος του χρόνου, ειδικά του ιστορικού.

Ο Παπαϊωάννου είναι όντως μεγάλος τεχνίτης και συνεχιστής της μεγάλης τέχνης. Οι άνθρωποί του το αποδεικνύουν αφού εύκολα θα τους ταύτιζε με τον χορό στις Βάκχες, βασικό συντελεστή της πλοκής, κινητήρια δύναμη που δίνει πάντα την σπρωξιά ώστε να δημιουργηθεί κίνηση από την απόλυτη σταθερότητα. Και ως διά μαγείας η ακινησία γίνεται πράξη (σύμπτωση αντιθέτων) ώστε να αποδειχθεί ότι κίνηση και ακινησία, πράξη και μη πράξη είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, το συνολικό ένα. Μαυροφορεμένοι οι χορευτές, που δεν είναι και ακριβώς χορευτές και δεν είναι και ακριβώς μαυροφορεμένοι, επιτελούν τον σημαντικό ρόλο που τους ανατίθεται κάθε φορά, ώστε η ροή του νοήματος να ακολουθεί τη ροή του χρόνου. «Ανόητοι άνθρωποι, αθύρματα της γης και του Χρόνου, ποιον νομίζετε ότι συμπαρασύρετε στην παιδαριώδη αυταπάτη σας» μας υπενθυμίζουν οι άνθρωποι που κάνουν τα πάντα επί σκηνής και περνούν με μαθηματική υστερία από τα βλέμματά μας.

Γήινο και φανταστικό, ρευστό και ακλόνητο, παχύρευστο και με καθαρή σύνθεση, το θέαμα πετυχαίνει τον σκοπό που κάθε θέαμα και κάθε λέξη πρέπει να έχει: να μας σπρώξει στη σκέψη, να κινήσει το cogito, να μας βάλει στη θέση μας, ως καρτεσιανά υποκείμενα. Κι αν ο συμβολιστής Laforgue έγραφε «Αναριγώ με όλα μου τα μέλη, ανησυχώντας για την υγεία σου», ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ανακαλεί στη μνήμη των θεατών τα μέλη που έχουν, την ανατριχίλα που νιώθουν τα μέλη όταν ακούν τον ήχο του μετάλλου να σέρνεται πάνω στα σώματα των χορευτών ή ακόμα τον ήχο του θανάτου, όταν προηγείται της ζωής.

* Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΟΓΓΙNIΔΗΣ είναι ποιητής.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...
«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ