alt

Για την παράσταση «Κλάρα Σούμαν: τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας», σε κείμενο της Μαρίας Γιαγιάννου και σκηνοθεσία Μιλτιάδη Φιορέντζη, η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – «Λευτέρης Βογιατζής».

Του Νίκου Ξένιου

Στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων είδαμε το έργο της Μαρίας Γιαγιάννου Κλάρα Σούμαν: τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας. Ο Μιλτιάδης Φιορέντζης φέρνει επί σκηνής τον ήχο του πιάνου της εξαιρετικής Βικτωρίας Κιαζίμη και τη βαθειά, συγκινητική φωνή του βαρύτονου Νικόλα Καραγκιαούρη και δίνει με δεξιοτεχνία σάρκα και οστά στον ποιητικό λόγο των ημερολογίων του Ρόμπερτ και της Κλάρα Σούμαν. Το κείμενο ερμηνεύουν μέσα από τα studiolo τους η Μαρία Όλγα Αθηναίου και ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Η Κλάρα Σούμαν είναι μια «πλαγγόνα», μια κούκλα, μια «υπερμαριονέτα», ενώ δυο παράλληλοι μονόλογοι παραπέμπουν ευθέως στον Κλάιστ τον Χόφμαν [1] και τον Καμίσο [2], ώστε να αποδοθεί το σταδιακό «ξεκούρδισμα» του πνεύματος του Σούμαν, σε μιαν εφιαλτική κατωφέρεια που ακολουθεί αυτό το puppetry δημιουργίας.

Το ζεύγος Σούμαν

Ο Μιλτιάδης Φιορέντζης φέρνει επί σκηνής τον ήχο του πιάνου της εξαιρετικής Βικτωρίας Κιαζίμη και τη βαθειά, συγκινητική φωνή του βαρύτονου Νικόλα Καραγκιαούρη και δίνει με δεξιοτεχνία σάρκα και οστά στον ποιητικό λόγο των ημερολογίων του Ρόμπερτ και της Κλάρα Σούμαν.

Γεννημένη στη βικτωριανή εποχή, η Κλάρα Βικ συνέθετε από μικρή. Στα δεκαέξι της (1834/5) έγραψε τις δικές της έξι μικρογραφίες υπό τον γενικό τίτλο «Μουσικά απογεύματα», με μαζούρκες, πολωνέζες, μπαλάντες και νυχτερινά στο πρότυπο του Σοπέν. Παράλληλα ο Ρόμπερτ Σούμαν συνθέτει το Καρναβάλι του. Παντρεύονται το 1840, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της Κλάρας. Οκτώ εγκυμοσύνες και γαλουχίες δεν την αποτρέπουν από μια λαμπρή καριέρα σολίστ, που της δίνει raison d' être σε μια κοινωνία ανδροκρατούμενη. Η καταξίωσή της προκαλεί τη ζήλεια του Σούμαν, που ιδρύει το μουσικό περιοδικό «Neue Zeitschrift fur Musik» και γράφει χρησιμοποιώντας δύο ψευδώνυμα, το «Ευσέβιος» και το «Φλορεστάν». Στην προσπάθειά του να γίνει βιρτουόζος στο πιάνο τραυματίζει τα χέρια του. Σε μιαν έκρηξη θυμού, κόβει τις σάρκες ανάμεσα στα δάχτυλά του θεωρώντας ότι θα μπορέσει να φτάσει την έκταση της οκτάβας. Τοποθετεί στο πάνω μέρος της παλάμης του έναν μηχανισμό δικής του κατασκευής, ωστόσο το μόνο που καταφέρνει είναι να επιδεινώσει το τραύμα του. Τότε συνθέτει τον κύκλο «λήντερ» Frauenliebe und Leben και τη Φαντασία σε C major.

Το ζεύγος Σούμαν συναντιέται με τον βιολονίστα Τζόζεφ Γιόαχιμ τον Νοέμβριο του 1844 και τον θαυμάζει για τη δεξιοτεχνία του, εγκαινιάζοντας μια φιλία και συνεργασία σαράντα χρόνων. Η Κλάρα κάνει μιαν εξαιρετική καριέρα βιρτουόζου του πιάνου: δίνει πάνω από 238 κονσέρτα στη Γερμανία και στη Βρετανία. Εμφανίζεται στο Queen Elizabeth Hall μαζί με τον Γιόαχιμ, αναδεικνύοντας τις σονάτες για βιολί και πιάνο του Μπετόβεν. Ερμηνεύει επίσης Μπαχ, Μπραμς, Μέντελσον και Μότσαρτ. Ερμηνεύει και αναδεικνύει το Κονσέρτο σε Λα ελάσσονα, το πρώτο Τρίο, Op. 63, το δεύτερο Τρίο, Op. 80, το τρίτο Τρίο, το Κουαρτέτο για πιάνο και το Κουιντέτο για πιάνο, Op. 44 του Σούμαν, καθώς και το Τρίο σε Σολ ελάσσονα, Op. 17 που φέρει ως τίτλο το όνομά της: Κλάρα. Το 1835 παίζει πιάνο με τον ίδιο τον Μέντελσον να διευθύνει την ορχήστρα Gewandhaus της Λειψίας.

Ο πολυπιεσμένος γυναικείος ψυχισμός του ανδράποδου

Υπό το βάρος των ευθυνών της ως μητέρας και ως συζύγου, η Κλάρα πτοείται ως προς την ικανότητά της να συνθέτει: «Πίστεψα κάποτε ότι είχα δημιουργικό ταλέντο, αλλά παραιτήθηκα πια από αυτήν την ιδέα. Μια γυναίκα δεν πρέπει να επιθυμεί να συνθέτει, καμιά γυναίκα δεν το κατάφερε μέχρι σήμερα. Πώς θα μπορούσα να ελπίζω ότι εγώ θα ήμουν η πρώτη;» [3]

Στο μεταξύ, διατηρεί μαζί με τον σύζυγό της ένα μουσικό ημερολόγιο και τον στηρίζει στις κρίσεις του, διατηρώντας κρυφό δεσμό με έναν άλλο μεγάλο συνθέτη της εποχής και φίλο του Σούμαν, τον Γιοχάνες Μπραμς. Ο Σούμαν ωστόσο θαυμάζει τον Μπραμπς και τον θεωρεί έναν από τους μεγαλύτερους πιανίστες της εποχής τους.

Στον οργανικό κόσμο, όσο σκοτίζεται και αδυνατίζει ο λογισμός, τόσο πιο αστραποβόλα και ηγεμονική προβάλλει η χάρη.

Όπως γράφει ο Κλάιστ: «Στον οργανικό κόσμο, όσο σκοτίζεται και αδυνατίζει ο λογισμός, τόσο πιο αστραποβόλα και ηγεμονική προβάλλει η χάρη». Στην περίοδο της ψυχιατρικής επιδείνωσής του ο Σούμαν συνθέτει αριστουργήματα, με γνωστότερα το Καρναβάλι, το Άλμπουμ για τη νεότητα, τις Σκηνές του δάσους, μουσική δωματίου, κονσέρτα για πιάνο και έγχορδα αλλά και τραγούδια. Το 1850 αναλαμβάνει χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή στη Μουσική Ακαδημία του Ντίσελντορφ. Τον Οκτώβριο του 1853, στο Ντίσελντορφ, ο Σούμαν γράφει το «Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα». Το Koντσέρτο για βιολί αφιερώνεται στον Γιόζεφ Γιόαχιμ, όμως, προς μεγάλη απογοήτευση του συνθέτη, ο Γιόαχιμ αρνείται να το ερμηνεύσει, ισχυριζόμενος ότι είναι κατώτερο των προσδοκιών του.

Η Κλάρα, ως γυναίκα της βικτωριανής εποχής που είναι, θέλει να αποφύγει το σκάνδαλο. Η εξώφθαλμη υποστήριξη μιας υποτιθέμενης «ψυχικής υγείας» του Σούμαν την οδηγεί στο να ερμηνεύσει έργα της ωριμότητάς του, που απαιτούν από τον ερμηνευτή να έχει επιλύσει ζητήματα τεχνικής και δεξιοτεχνίας, ώστε να μπορέσει να ασχοληθεί με την απόδοση της μορφής. Σε μια νέα κρίση, ο Σούμαν βγαίνει από το σπίτι του φορώντας τη ρόμπα και τις παντόφλες της γυναίκας του και πέφτει τρέχοντας από μια γέφυρα στον παγωμένο Ρήνο. Όταν τον ρωτούν γιατί έκανε κάτι τέτοιο, απαντά: «Με κυνηγούσε το Σολ δίεση!». Μεταφέρεται σε ψυχιατρείο κοντά στη Βόννη μετά από επιθυμία της Κλάρας. Τον Μάρτιο του 1854 ο Μπραμς, ο Γιόαχιμ, ο Άλμπερτ Ντήτριχ και ο Τζούλιους Ότο Γκριμ προσπαθούν να τη συντροφεύσουν και να απαλύνουν τον πόνο της.

Η τρέλα και ο μεταρομαντισμός

Η Κλάρα Σούμαν αντιμετώπισε τον θάνατο της εικοσάχρονης κόρης της Τζούλι από φυματίωση στα είκοσί της χρόνια. Τον θάνατο του γιου της Φελίξ από φυματίωση στην εφηβεία του. Τον θάνατο του γιου της Φερδινάνδου από εθισμό στη μορφίνη. Τον θάνατο του γιου της Εμίλ σε ηλικία δεκαέξι μηνών. Την ψυχοπάθεια του γιου της Λούντβιχ και τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρική κλινική για δεκαέξι ολόκληρα χρόνια.

Ο Σούμαν παραμένει έγκλειστος στο άσυλο για δύο χρόνια όπου και τελικά πεθαίνει στις 26 Ιουλίου 1856. Ο Μπραμς βοηθά την Κλάρα στην ανατροφή των οκτώ παιδιών που έχει αποκτήσει με τον Σούμαν και παραμένει στο πλευρό της. Η Κλάρα και ο Μπραμς δεν περιλαμβάνουν το Κοντσέρτο για βιολί στην πρώτη έκδοση των Απάντων του εκλιπόντος, την οποία επιμελούνται οι ίδιοι. Τον Μάιο του 1856 η Κλάρα ερμηνεύει το Κοντσέρτο για Πιάνο σε Λα ελάσσονα με τη New Philharmonic Society υπό τη διεύθυνση του Dr. Wylde, γεγονός που έδωσε συνέχεια στη σολιστική της καριέρα, που σταδιακά περιέλαβε και μουσική δωματίου. Έδειξε έντονα την απέχθειά της για τον Λιστ και τον Μπρικνέρ και την προτίμησή της για τον Στράους, ενώ αρνήθηκε να παίξει στην εκατονταετηρίδα για τον Μπετόβεν που δόθηκε στη Βιέννη το 1870, όταν πληροφορήθηκε ότι θα συμμετείχαν ο Λιστ και ο Βάγκνερ, του οποίου το Τανχώυζερ επίσης απεχθανόταν. Από το 1876 ως το 1892 δίδαξε πιάνο στο κονσερβατόριο Hoch της Φρανκφούρτης. Το τελευταίο έργο που ερμήνευσε, τον Μάρτιο του 1891, ήταν οι Παραλλαγές σε ένα θέμα του Χάυντν του Μπραμς. Δίδαξε σε τραγουδιστικό τόνο, ακολουθώντας ένα ρεπερτόριο και μια τεχνική στενά υπαγορευόμενη από τον Σούμαν.

Η Κλάρα Σούμαν αντιμετώπισε τον θάνατο της εικοσάχρονης κόρης της Τζούλι από φυματίωση στα είκοσί της χρόνια. Τον θάνατο του γιου της Φελίξ από φυματίωση στην εφηβεία του. Τον θάνατο του γιου της Φερδινάνδου από εθισμό στη μορφίνη. Τον θάνατο του γιου της Εμίλ σε ηλικία δεκαέξι μηνών. Την ψυχοπάθεια του γιου της Λούντβιχ και τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρική κλινική για δεκαέξι ολόκληρα χρόνια. Υπήρξε, επίσης, μια γιαγιά που ανάστησε ένα εγγόνι και μια συντηρητική μάνα που χρειάστηκε να διαχειριστεί τις λεσβιακές επιλογές της κόρης της. Στο πλευρό της στάθηκε πολύ αφοσιωμένα η μεγάλη της κόρη Μαρία, όταν πια χρειαζόταν αναπηρική καρέκλα και η ακοή της είχε μειωθεί αισθητά. Πέθανε στα 76 της χρόνια από εγκεφαλικό επεισόδιο το 1896 και θάφτηκε δίπλα στον Σούμαν.

alt

«Παίγνιον καμπεσίγυιον» [4]

Το αυτόματο της Μαρίας Αντουανέτας και ο «φθόνος» για τη λατρεία της αυτοματοποιητικής τέχνης συνδυάζονται ως πληροφοριακό υλικό για να παραγάγουν μια φεμινική αναφορά στον κυρίαρχο ρόλο του άνδρα κατά τη διαδικασία της παραγωγής τέχνης: μια παγίδα θανάτου για τον γυναικείο ψυχισμό. 

Mε αναφορές στο «ερεθιστικό παράδοξο» του Ντιντερό, τις Μαριονέτες του Κλάιστ, αλλά και τις συλλήψεις των Κρέιγκ, Αρτώ, Μπέρνχαρντ, Μύλλερ και Ζαν Ζενέ, η αναζήτηση της ταυτότητας της υποκριτικής τέχνης κυριαρχεί στο από σκηνής δοκίμιο της Μαρίας Γιαγιάννου [5]. Το δοκίμιο «Περί του θεάτρου των μαριονετών» («Uber das Marionettentheater») ανήκει στα κείμενα που έγραψε ο Χάινριχ φον Κλάιστ για την «Berliner Abendblatter», την ημερήσια εφημερίδα που διατήρησε με τον Adam Muller στο Βερολίνο από τον Οκτώβριο του 1810 ως τον Μάρτιο του 1811. Στο δικό του κείμενο ο Κλάιστ βάζει έναν εξαίρετο χορευτή να εκφράζει το πάθος του για το θέατρο των μαριονετών και βεβαιώνει τον αφηγητή πως «το νευρόσπαστο έχει μεγαλύτερη χάρη από το ανθρώπινο σώμα»: «Στο Μ… όπου περνούσα το χειμώνα του 1801, πέτυχα κάποιο βράδυ, σ’ ένα δημόσιο κήπο τον κύριο Κ. λίγο καιρό πιο πριν, τον είχαν διορίσει πρώτο χορευτή της Όπερας στην πόλη εκείνη, όπου συνάντησε εξαιρετική υποδοχή από το κοινό» [6].

Στο κείμενο της Μαρίας Γιαγιάννου η Κλάρα Σούμαν εμφανίζεται ως ανδρείκελο, ως νευρόσπαστο [7], ως κατασκευή με εξαρθρωμένα μέλη που τα κινεί ο Σούμαν-χειριστής με λεπτά, αόρατα νήματα. Το αυτόματο της Μαρίας Αντουανέτας και ο «φθόνος» για τη λατρεία της αυτοματοποιητικής τέχνης συνδυάζονται ως πληροφοριακό υλικό για να παραγάγουν μια φεμινική αναφορά στον κυρίαρχο ρόλο του άνδρα κατά τη διαδικασία της παραγωγής τέχνης: μια παγίδα θανάτου για τον γυναικείο ψυχισμό.

Η Κλάρα είχε μια καριέρα που υπήρξε «το προϊόν μιας εποπτευόμενης ελευθερίας», όπως θα ’λεγε ο Ρολάν Μπαρτ. Μια πιανίστρια με είκοσι ένα χέρια, που παίζει σε «μπραβούρα» με εξαίρετη τεχνική, στο κείμενο της Μαρίας Γιαγιάννου είναι μια δημιουργός οικογένειας, μια γυναίκα που θηλάζει τα οκτώ μωρά της και θάβει τα μισά από αυτά, μια σύζυγος και ερωμένη, μια κυρία του κόσμου, μια σκληροτράχηλη, ανθεκτική γυναίκα που υποστηρίζει αισθητικώς τη σύλληψη της παντοδύναμης ανθρώπινης φύσης.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.


[1] Ο Ε.Τ. Χόφμαν υπήρξε ο ίδιος μουσικοκριτικός και διευθυντής ορχήστρας. Στα τριάντα του όμως συνειδητοποίησε ότι δεν θα φτάσει ποτέ στο ύψος των μουσικών που θαύμαζε (ανάμεσά τους ο Μότσαρτ, προς τιμήν του οποίου το A. - Amadeus στην υπογραφή του), κι έτσι στράφηκε στη συγγραφή (για τη χρήση του συμβόλου της κούκλας, βλέπε το έργο του: Der Sandmann).
[2] Ο Λουί-Σαρλ Καμίσο (γεννήθηκε το 1781 στην Καμπανία Γαλλίας και πέθανε το 1838 στο Βερολίνο της τότε Πρωσσίας) υπήρξε λυρικός ποιητής γνωστός για το φαουστικό έργο του Η αξιόλογη Ιστορία του Πέτερ Σλέμιλ (1814), ο ήρωας του οποίου πουλά τον ίσκιο του στον διάβολο.
[3] Παρά ταύτα, αφήνει ως συνθετική παρακαταθήκη τέσσερις «Πολωναίζες για πιανοφόρτε» (1831), τέσσερα «Κομμάτια χαρακτηριστικά για πιάνο» (1836), ένα «Τρίο για πιάνο σε σολ ελάσσονα» (1846), «Τρεις ρομάντζες για πιανοφόρτε και βιολί» (τις παρουσίασε μαζί με τον Γιόαχιμ μπροστά στον Γεώργιο τον Πέμπτο του Αννόβερου το 1855, με αφορμή τα γενέθλια του Σούμαν), κάποιους αυτοσχεδιασμούς (Vorspiele, 1895), λήντερ και καντέντσες για δυο κονσέρτα, ένα του Μότσαρτ και ένα του Μπετόβεν. Τον Μάρτιο 1838 πήρε από την Αυστρία τον τιμητικό τίτλο της «Königliche und Kaiserliche Kammervirtuosin» (Βασιλικής και αυτοκρατορικής βιρτουόζας του πιάνου). Είναι η πρώτη κονσερτίστα που παίζει από μνήμης, καθιερώνοντας ένα αισθητικό κανόνα αυτού του είδους.
[4] Ο όρος είναι αντλημένος από τον Κλήμεντα τον Αλεξανδρέα, εκεί όπου απαριθμεί τα παιχνίδια με τα οποία οι Τιτάνες παγίδευσαν το βρέφος Διόνυσο και τον οδήγησαν στον διαμελισμό και στον θάνατο: «κώνος και ρόμβος και παίγνια καμπεσίγνυα μήλα τε χρυσέα καλά παρ’ εσπερίδων λιγυφώνων». Το σύνολο των παιχνιδιών μέσα στα οποία καταλέγεται και η μαριονέτα (παίγνιον καμπεσίγνυον) είναι μυητικού μαγικού χαρακτήρα.
[5] Ντενί Ντιντερό, Το παράδοξο με τον ηθοποιό, μτφρ. Αιμίλιος Βεζής, Πόλις, Αθήνα 2009.
Edward G. Craig, On the Art of the Theatre, Heinemann, Λονδίνο 1924.
Αντονέν Αρτώ, Το θέατρο και το είδωλό του, μτφρ. Παύλος Μάτεσις, Δωδώνη, Αθήνα 1992.
Γιελφρίντε Γέλινεκ, Sinn: egal. Körper: zwecklos [Ουσία: αδιάφορη. Σώμα: άχρηστο]. Στο www. elfriedejelinek.com.
[6] Χάινριχ φον Κλάιστ, Οι μαριονέτες. μτφρ. Τζένη Μαστοράκη, Άγρα, Αθήνα 1996· η σημείωση είναι αντλημένη από το δοκίμιο του Bernard Dort, «Ένας γύρος του κόσμου», που γράφτηκε ειδικά για την ελληνική έκδοση. Οι Μαριονέτες δημοσιεύτηκαν τον Δεκέμβριο του 1810. Μόλις λίγους μήνες αργότερα ο Κλάιστ γράφει τον Πρίγκιπα Φρειδερίκο του Χόμπουργκ, για να προχωρήσει μετά με έναν αλλόκοτο, υπερήφανο, τραγικό και ανήκουστο τρόπο στον θάνατο.
[7] Baldi, De Gli Automatidi Herone Alessandrino, Βενετία 1589, όπου αξιοποιείται η έννοια της «αυτοματοποιητικής τέχνης» του Ήρωνος του Αλεξανδρέως.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα» του Εμμανουήλ Ροΐδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, στο Θέατρο Σταθμός

«Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα» του Εμμανουήλ Ροΐδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, στο Θέατρο Σταθμός

Το έργο «Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα», βασισμένο στη νουβέλα του Εμμανουήλ Ροΐδη, ανεβαίνει στο Θέατρο Σταθμός σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, από 4 Οκτωβρίου έως 29 Νοεμβρίου.

Επιμέλεια: Book Press

Μετά από δύο επι...

Τίλντα Σουίντον, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Πάτι Σμιθ & Λένα Πλάτωνος, μεταξύ πολλών άλλων, στο φετινό πρόγραμμα της Στέγης

Τίλντα Σουίντον, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Πάτι Σμιθ & Λένα Πλάτωνος, μεταξύ πολλών άλλων, στο φετινό πρόγραμμα της Στέγης

Τίλντα Σουίντον, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Πάτι Σμιθ & Λένα Πλάτωνος, μεταξύ πολλών άλλων, κοσμούν το φετινό, πλουσιότατο και άκρως ερεθιστικό, πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. «Και τώρα, τι κάνουμε; Δεν περιμένουμε. Ούτε συνεχίζουμε αμέριμνοι. Μιλάμε και φωνάζουμε για τις πληγές, που πρέπει να τις νιώ...

Με «Το σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά ξεκινάει το πρόγραμμα της Στέγης για το φθινόπωρο

Με «Το σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά ξεκινάει το πρόγραμμα της Στέγης για το φθινόπωρο

Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει στη Στέγη με μια περφόρμανς–παραβολή για τη βία, τον εθισμό στην εικόνα και την κατάργηση των ψευδαισθήσεων ή, αλλιώς, για την πραγματικότητα που, ό,τι κι αν κάνεις για να την αποφύγεις, αργά ή γρήγορα θα έρθει να σε βρει.

Επιμέλεια: Book Press

Από τις 30 Σεπτεμβρί...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Ο δημοφιλής συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο [Jo Nesbø] αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

...
Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

Για το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ [Michel Houellebecq] «Κάποιοι μήνες της ζωής μου» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Προβοκάτορας, φίλεχθρος, άνθρωπος που ζει από τις αντιπαραθέσεις και...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ