alt

Για τη θεατρική παράσταση «Heisenberg», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, η οποία παρουσιάζεται στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου».

Του Νίκου Ξένιου

Έχει ένας εβδομηντάχρονος χώρο για να πορευτεί στον έρωτα; Την απάντηση δίνει το έργο Heisenberg του Σάιμον Στήβενς που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Πρόκειται για ένα από σκηνής δοκίμιο για την ανθρωπιά, την τυχαιότητα και την αστάθμητη έκβαση των σχέσεων. Με την Κόρα Καρβούνη στον ρόλο της Τζόρτζι Μπερνς και τον Περικλή Μουστάκη στον ρόλο του Άλεξ Πριστ. Ήδη από τον τίτλο το έργο εφαρμόζει την αρχή της απροσδιοριστίας της κβαντομηχανικής στην ανθρώπινη συνθήκη: o  άνθρωπος, στη φυσική του κατάσταση, δεν είναι μόνο σωματίδιο. Είναι και κύμα.

Εξαιρετική μετάφραση του Μενέλαου Καραντζά για μια έξοχη, συγκινητική παράσταση που, με ακρίβεια στην απόδοση των χαρακτήρων, λιτότητα και έλεγχο στην κίνηση και την ερμηνεία, υλοποιεί τον καινοφανή αυτόν «νόμο» του Στήβενς και κάνει τη ζωή ενδιαφέρουσα, προσβλέποντας στις συναρπαστικές μεταπτώσεις της τύχης.

Έρωτας και σωματιδιακή φυσική        

Σε έξι σκηνές και στο χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων γνωριμίας ενός ζευγαριού ο συγγραφέας διεξέρχεται όλο το φάσμα των συναισθημάτων έλλειψης εμπιστοσύνης και βαθμιαίας κατάκτησης της εμπιστοσύνης, απουσίας καταφυγίου και σταδιακής οικοδόμησης μιας κοινής ζωής, αδυνατότητας επικοινωνίας και βαθύτατου ψυχικού αγγίγματος.

Εξ ορισμού τα σωματίδια υπάρχουν σε μια συγκεκριμένη θέση κάθε χρονική στιγμή. Αντίθετα, τα κύματα είναι διαταραχές που εξαπλώνονται στον χώρο. Και μια τυχαία γνωριμία κάτι τέτοιο είναι. Και ο έρωτας κάτι τέτοιο είναι, όπως και η μοναξιά, και το θνησιγενές των σχέσεων, αλλά και ο θάνατος ο ίδιος. Aν αγαπάς την έκπληξη και δεν διστάζεις να δοκιμάσεις νέες θέσεις, στάσεις, συμπεριφορές, σκέψεις, τότε η ζωή σού επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Η ηλικία, υπ’ αυτό το πρίσμα, σχετικοποιείται. Η αρχή της απροσδιοριστίας («Μπορείς να μετρήσεις επακριβώς τη θέση ή την ταχύτητα ενός σωματιδίου, όχι όμως και τα δύο ταυτόχρονα») απαιτεί να αναγνωρίσουμε στο ανθρώπινο υποκείμενο τη δυνατότητα πολλών και διαφορετικών ορμών. Προϋποθέτει όλο το εύρος των συνάψεων, συσχετισμών και μερισμάτων στον έρωτα που αντιστοιχούν στον κάθε άνθρωπο. Αναδεικνύει τις λεπτές ποιότητες των λέξεων, που εντασσόμενες σε διαφορετικό συγκείμενο εκρήγνυνται επί σκηνής και επιτρέπουν στον συγγραφέα να φωτίσει με έξοχη ανθρωπιά την παρουσία και το άγγιγμα του άλλου.

Αφ’ εαυτών ο τίτλος και το θέμα του έργου είναι επαναστατικά, γιατί αγκαλιάζουν τις απρόβλεπτες και ενδιαφέρουσες τροπές της ζωής μας, αφενός, κι αφετέρου γιατί με μια πλάγια ματιά δυναμιτίζουν τις μικροαστικές μας «ασφάλειες» και εγκαθιστούν στον ορίζοντα των σχέσεών μας την μη προβλεψιμότητα και την αβέβαιη έκβαση. Σε έξι σκηνές και στο χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων γνωριμίας ενός ζευγαριού ο συγγραφέας διεξέρχεται όλο το φάσμα των συναισθημάτων έλλειψης εμπιστοσύνης και βαθμιαίας κατάκτησης της εμπιστοσύνης, απουσίας καταφυγίου και σταδιακής οικοδόμησης μιας κοινής ζωής, αδυνατότητας επικοινωνίας και βαθύτατου ψυχικού αγγίγματος.

Η μουσική βρίσκεται ανάμεσα στις νότες

Ο «αμερικανισμός» και η εξωστρεφής σεξουαλικότητα, το «ολισθηρό» και απατηλό των λεκτικών της δηλώσεων, ο υψηλός βαθμός των προσδοκιών και η τρωτή ιδιοσυγκρασία της σαρανταδυάχρονης Τζόρτζι αποδίδονται υπέροχα από μια Κόρα Καρβούνη ώριμη, συγκροτημένη και επιβλητική.

Οι ξύλινες παλέττες της Μαγδαληνής Αυγερινού, σε συνδυασμό με τους φωτισμούς του Σάκη Μπιρμπίλη, τη μουσική του Σταύρου Γασπαράτου και την κινησιολογία της Σεσίλ Μικρούτσικου, δημιουργούν τις συνθήκες ώστε οι άρτιες ερμηνείες των δυο ηθοποιών να αναδείξουν και να απογειώσουν το κείμενο.

Ο «αμερικανισμός» και η εξωστρεφής σεξουαλικότητα, το «ολισθηρό» και απατηλό των λεκτικών της δηλώσεων, ο υψηλός βαθμός των προσδοκιών και η τρωτή ιδιοσυγκρασία της σαρανταδυάχρονης Τζόρτζι αποδίδονται υπέροχα από μια Κόρα Καρβούνη ώριμη, συγκροτημένη και επιβλητική. Ενώ αρχικά δείχνει να μην μπορεί να φιλτράρει τις καταστάσεις («έχω ένα γιο» και μετά: «η τεχνολογία θα μας τελειώσει», αίφνης προτείνει ένα στοιχειώδη επικοινωνιακό άξονα («θα σου άρεσε να μιλάμε μια γλώσσα που θα φτιάξουμε οι δυο μας;»), με επίγνωση της σχετικότητας των λέξεων, όχι πλέον σαν να πάσχει από κάποια διαταραχή, αλλά προσδίδοντας στις λέξεις απύθμενο συναισθηματικό βάθος («Δεν μπορείς να χαραμίζεις έτσι τη ζωή σου! (...) Πόσα Χριστούγεννα έχεις ακόμα να ζήσεις, πόσα πασχαλινά αυγά έχεις ακόμα να φας;») και φέρνοντας το ζήτημα της ανθρώπινης συνάφειας στο προσκήνιο.

Στη δική της λογοδιάρροια αντιπαρατίθεται ο λακωνισμός και η ολιγολογία του θυμόσοφου, μοναχικού τύπου του Άλεξ, που σε έξι μήνες μέσα θα εξερευνήσει πτυχές του ψυχισμού του πρωτόγνωρους και θα ανατρέψει το ρυθμικό υπαρξιακό του ρολόι. Με ευαίσθητη και εσωτερική ερμηνεία ο Περικλής Μουστάκης φιλοτεχνεί το πρόσωπο του ηλικιωμένου Ιρλανδού που πιστεύει ότι δεν θα ερωτευτεί ξανά, αλλά και που δοκιμάζει τα όρια της ανοχής του διανοίγοντας νέους ορίζοντες σωματικής και ψυχικής επαφής και αξιώνοντας νέο μερίδιο στη ζωή. Το κοινό τους ταξίδι στο Νιου Τζέρσι για τη μάταια αναζήτηση ενός χαμένου παιδιού, όπως και η θέα του Μανχάταν από ψηλά, είναι τα τελικά σημεία όπου θα διασταυρωθούν οραματικά οι προσδοκίες των δύο ηρώων.

alt

Το quantum του σκηνοθέτη και ο συγγραφέας

Η συγκεκριμένη δουλειά του κύριου Θεοδωρόπουλου στο Heisenberg  διακρίνεται για τους χαμηλούς της τόνους και την υπαινικτική απόδοση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Επανεπισκεπτόμενος τον φυσικό του χώρο της σκηνοθεσίας ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος καταγράφει τις μεταπτώσεις, την έκπληξη, την είσοδο της αγάπης στη σκηνή με λακωνικό μάτι και ακρίβεια χρονομέτρου. Eπεξεργαζόμενος το odd couple που πρέπει να αποδώσουν οι ηθοποιοί του, ανακαλύπτει πόσο τρωτή είναι η Τζόρτζι και πόσο νέος ο Άλεξ, ώστε να αποκαλύψει τους κώδικες «εξημέρωσης» του ενός από τον άλλον. Πρωτοειδωμένες φράσεις τον καθηλώνουν, διαισθάνεται την κλίση του κάθε ηθοποιού, απελευθερώνει την ιδιοτυπία στην ερμηνεία και ενορχηστρώνει τις ανύποπτες σιωπές σε συγκίνηση. Η ωριμότητα του σκηνοθέτη φαίνεται στις λεπτομέρειες, αλλά και στη γνωριμία του με τον συγγραφέα και στην πρόθεσή του να εντάξει την απροσδιοριστία στο κάδρο των πιθανών εκβάσεων της ανθρώπινης γνωριμίας. Η συγκεκριμένη δουλειά του κύριου Θεοδωρόπουλου στο Heisenberg  διακρίνεται για τους χαμηλούς της τόνους και την υπαινικτική απόδοση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας: έτσι, το σιωπηρό αλλά σπαρακτικό κλάμα του Άλεξ μοιάζει με την «Κραυγή» του Μουνκ, ατενίζει το επικείμενο φάσμα του θανάτου με ένα κράμα απελπισίας μπροστά στις χαμένες ευκαιρίες, απευθύνει στο σύμπαν ένα νεύμα ευγνωμοσύνης για την ανέλπιστη νέα ευκαιρία.

Ο συγγραφέας Σάιμον Στήβενς γεννήθηκε στο Μάντσεστερ το 1971, είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου του York, έζησε και παντρεύτηκε στο Εδιμβούργο, δούλεψε μέχρι τα σαράντα του ως δάσκαλος και διατέλεσε μέλος του σκωτσέζικου γκρουπ μουσικής πανκ Country Teasers. Σήμερα ζει στο Λονδίνο, όπου διδάσκει στο πρόγραμμα για Νέους Συγγραφείς του θεάτρου Royal Court και είναι καλλιτεχνικός συνεργάτης του Lyric Hammersmith. Στις Η.Π.Α. συνέγραψε έργα για την ομάδα Steep Theatre του Σικάγο, όπου και πρωτοανέβηκαν τα δικά του «Harper Regan» και «Motortown» (που έχει ανέβει στο Θέατρο Νέου Κόσμου το 2007/2008), καθώς και μια ευρεία γκάμα διασκευών άλλων θεατρικών έργων. Τα πιο γνωστά του έργα είναι: «Pornography» (ανέβηκε στη χώρα μας από την ομάδα ΑΣΙΠΚΑ την άνοιξη 2017), «Three Kingdoms» και «Nuclear War». Το Heisenberg παίχτηκε για πρώτη φορά το 2015, στη Νέα Υόρκη, σε σκηνοθεσία του Μαρκ Μπρόκοου, στο New York City Center-Stage II, μια off Broadway σκηνή, κατόπιν μεταφέρθηκε στο Broadway και από τον Οκτώβριο του 2017 παίζεται και στο Wyndham's του Λονδίνου, σε σκηνοθεσία της Marianna Elliott.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα» του Εμμανουήλ Ροΐδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, στο Θέατρο Σταθμός

«Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα» του Εμμανουήλ Ροΐδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, στο Θέατρο Σταθμός

Το έργο «Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα», βασισμένο στη νουβέλα του Εμμανουήλ Ροΐδη, ανεβαίνει στο Θέατρο Σταθμός σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, από 4 Οκτωβρίου έως 29 Νοεμβρίου.

Επιμέλεια: Book Press

Μετά από δύο επι...

Τίλντα Σουίντον, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Πάτι Σμιθ & Λένα Πλάτωνος, μεταξύ πολλών άλλων, στο φετινό πρόγραμμα της Στέγης

Τίλντα Σουίντον, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Πάτι Σμιθ & Λένα Πλάτωνος, μεταξύ πολλών άλλων, στο φετινό πρόγραμμα της Στέγης

Τίλντα Σουίντον, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Πάτι Σμιθ & Λένα Πλάτωνος, μεταξύ πολλών άλλων, κοσμούν το φετινό, πλουσιότατο και άκρως ερεθιστικό, πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. «Και τώρα, τι κάνουμε; Δεν περιμένουμε. Ούτε συνεχίζουμε αμέριμνοι. Μιλάμε και φωνάζουμε για τις πληγές, που πρέπει να τις νιώ...

Με «Το σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά ξεκινάει το πρόγραμμα της Στέγης για το φθινόπωρο

Με «Το σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά ξεκινάει το πρόγραμμα της Στέγης για το φθινόπωρο

Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει στη Στέγη με μια περφόρμανς–παραβολή για τη βία, τον εθισμό στην εικόνα και την κατάργηση των ψευδαισθήσεων ή, αλλιώς, για την πραγματικότητα που, ό,τι κι αν κάνεις για να την αποφύγεις, αργά ή γρήγορα θα έρθει να σε βρει.

Επιμέλεια: Book Press

Από τις 30 Σεπτεμβρί...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Ο δημοφιλής συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο [Jo Nesbø] αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

...
Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

Για το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ [Michel Houellebecq] «Κάποιοι μήνες της ζωής μου» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Προβοκάτορας, φίλεχθρος, άνθρωπος που ζει από τις αντιπαραθέσεις και...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ