alt

Για τη παράσταση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε σκηνοθεσία Γιώργου Στεφανακίδη, η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο «Τρένο στο Ρουφ».

Του Νίκου Ξένιου

Πώς ελίσσεται η σπείρα της Ιδέας για να ζωντανέψει και να θρέψει τον κορμό της ποίησης του Διονυσίου Σολωμού; Πώς αναπτύσσεται κι εκτινάσσεται η φτερούγα της Ελευθερίας μέσα στα στενά πλαίσια που θέτει ο κατακτητής; Πώς ένας συνθέτης μπορεί να στήσει ένα μίνι-ορατόριο με θέμα την πολιορκία του Μεσολογγίου; Την απάντηση δίνει η ρομαντική, άρτια μουσική παράσταση Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Γιώργου Στεφανακίδη, στο θέατρο «Τρένο στο Ρουφ», κάθε Τετάρτη και Πέμπτη.

«Αλαφροΐσκιωτε καλέ, για πες απόψε τι ’δες»

Η περιδιάβαση στον γυναικείο ψυχισμό διαγράφεται με ενάργεια στο ομαδικό όνειρο για τα νερά που κυλούν μέχρι τη θάλασσα «βαστώντας» τις ποιότητές τους, ενώ έξω οργιάζει η βλάστηση και οι μυρωδιές έρχονται, με σύμμαχο πολιορκητή και το ίδιο το αεράκι, για να εισβάλουν στον κατακερματισμένο εαυτό και να τον υποβάλουν στην ύστατη δοκιμασία.

Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι συντέθηκαν σε τρία διαφορετικά σχεδιάσματα, υπό το κράτος του προσωπικού συγκλονισμού του Σολωμού (που έτσι κι αλλιώς ήταν ποιητής σπαραγμάτων, χαρακτηριστικός ποιητής του infinito και ποιητής πρωτίστως ιταλόφωνος). Το θέμα της πολιορκίας του Μεσολογγίου επανευρίσκεται στον Ύμνο εις την Ελευθερία και στη Γυναίκα της Ζάκυθος, όπου πρωταγωνιστούν οι γυναίκες της πολιορκημένης πόλης, υπό την ιδιότητα του επαίτη. Ο ποιητικός τόπος οικοδομείται με λέξεις νατουραλιστικά συναρθρωμένες και μεταφυσικά μεταπλασμένες, ώστε να αποδοθεί το κλίμα ηθικής ανάτασης που παράγεται από την ενεργή, ηθελημένη θυσία. «Και μες στης λίμνης τα νερά, με πόθο και μ’ ασπούδα, έπαιξε με τον ίσκιο της γαλάζια πεταλούδα»: Η περιδιάβαση στον γυναικείο ψυχισμό διαγράφεται με ενάργεια στο ομαδικό όνειρο για τα νερά που κυλούν μέχρι τη θάλασσα «βαστώντας» τις ποιότητές τους, ενώ έξω οργιάζει η βλάστηση και οι μυρωδιές έρχονται, με σύμμαχο πολιορκητή και το ίδιο το αεράκι, για να εισβάλουν στον κατακερματισμένο εαυτό και να τον υποβάλουν στην ύστατη δοκιμασία:

Πρώτη γυναίκα: Εγώ ’δα δάφνες
Δεύτερη γυναίκα: Κι εγώ φως
Τρίτη γυναίκα: Κι εγώ ’ς φωτιά μιαν όμορφη που αστράφταν τα μαλλιά της!

«Τρέμει η ψυχή και ξαστοχά γλυκά τον εαυτό της»

Απρίλιος 1826: το δεύτερο θεματικό επίκεντρο της σκηνικής σύνθεσης Ελεύθεροι Πολιορκημένοι είναι η ιστορική μνήμη της Εξόδου. Αγιοποιημένοι, οι Εξοδίτες του Μεσολογγίου μεταπλάθονται σε σύμβολα μιας υπέρτατης αξίας, που στην κοινότοπη, τετριμμένη και παρεφθαρμένη αντίληψη ενός σκολιαρόπαιδου ακούει στο όνομα «Ελευθερία». Η παράσταση επικεντρώνει σε μεγάλο βαθμό στην αποκατάσταση της ηθικής διάστασης που ενέχεται στη λέξη αυτή, αποκαθαίροντάς την από τις δευτερογενείς νοηματοδοτήσεις της: όχι, ελευθερία δεν είναι η διαδικασία αποτίναξης ενός εξωτερικού δυνάστη, είναι η διαδικασία λύτρωσης από τον ζυγό ηθικής υποδούλωσης στον εαυτό:

Όταν πάνω, στο σπίτι το πιο αψηλό δεν κυματίζει καμιά σημαία - τότε λέγεσαι ελεύθερος – (...) Κι όταν δε λέγεσαι Μαρία, Γιώργης ή Ιμπραήμ· όταν δε λέγεσαι τίποτα- τότε λέγεσαι ελεύθερος- Κι όταν σε πολιορκεί όχι η νύχτα αλλά το γιασεμί – τότε λέγεσαι ελεύθερος- Ακούς Αντρέα, ακούς Χριστίνα;- Λεύτερος είσαι όταν δεν σου μείναν αλυσίδες ούτε να δεθείς ούτε να δέσεις - τότε είσαι ελεύθερος- (...) Ακούτε Βάγιες και Μυρσίνες; Ακούτε Ιάσονες και Αλέξανδροι; Ακούτε αδέρφια που δε θα ξαναδείτε ουρανό;- Λεύτερος είσαι όταν όπου κι αν κοιτάξεις βλέπεις Θεό – τότε είσαι Ελεύθερος!

Ελευθερία δεν είναι ένα κενό φώνημα, ελευθερία είναι ένα βίωμα ταυτισμένο με την αναγέννηση της φύσης, τον έρωτα, την ανάσα του ευτελέστερου εντόμου και τον καλπασμό της ποιητικής φαντασίας:

Ἔπαψα νὰ ζηλεύω τὸ πουλάκι ποὺ βρῆκε ἕνα μικρὸ σπόρο καὶ τραγούδησε. Ἀλλὰ ὅπως αὐτὸ τὸ πουλί, ὅταν ἡ καλοκαιρινὴ ζέστη φλογίζει τὴ φύση, βρίσκει τὴν εὐτυχία του στὴ δροσερὴ σκιὰ καὶ τὴ δέχεται μὲ τὴ μικρὴ ψυχή του καὶ μ' ἕνα φευγαλέο κελάϊδημα, ἔτσι κι ἐγώ, ἀπὸ τὴ δίνη τῶν ὁπλισμένων ἐχθρῶν ποὺ μὲ κυκλώνουν, πολυάριθμοι, θορυβώδεις, θριαμβευτικοί, βρίσκω καταφύγιο σ' αὐτὸν ἐδῶ τὸ χῶρο ὅπου ἔχουν συγκεντρωθεῖ ὅλοι οἱ θρόνοι τῆς γῆς - μιλῶ γιὰ σένα, ὢ εὐεργετικὸ ὄρυγμα ποὺ θὰ ἀνατιναχτεῖς τὰ ξημερώματα. [1]

alt

Άκρατος ιδεαλισμός και ρομαντισμός

Με μουσική εμπνευσμένη από τα μετρικά σχήματα του Λόρδου Βύρωνα, ο συνθέτης και σκηνοθέτης μελοποιεί το «When we two parted» για να αποδώσει τον χωρισμό των ζευγαριών κατά την Έξοδο, θέμα τόσο συγκλονιστικό όσο και η αντίθεση της οργιαστικής αναγέννησης της φύσης προς τον μαρτυρικό θάνατο των πολιορκημένων.

In secret we metIn silence I grieve,
That thy heart could forget, Thy spirit deceive.

«Σιωπηροί και δακρυσμένοι» οι μάρτυρες της απορφανισμένης πόλης αποφασίζουν να προβούν στην απονενοημένη ενέργεια της Εξόδου, για να γίνουν αιώνια σύμβολα της αδάμαστης ανθρώπινης φύσης: «Εμείς τα πάθη μας θα τα βουτήξουμε στη θάλασσα να τα βρούνε οι βουτηχτάδες κι οι μπουρλοτιέρηδες». Ο μύθος του Αη-Γιώργη που έγραψε ο Γιώργος Στεφανακίδης είναι ο κρίκος που συνδέει τις γυναίκες που θα βάλουν τον δαυλό της έκρηξης στην πυριτιδαποθήκη με την αγιότητα:

Να σας πω εγώ την ιστορία του Αη-Γιώργη του πολεμιστή, πώς εφόνευσε το δράκο κι εχριστιάνεψε ολάκερη πολιτεία μονάχος του και τότες να καταλάβετε για τον πόλεμο· ότι δεν πάει μήτε με τα κανόνια μήτε με τα χρυσάφια· με τη λευτεριά βαδίζει. Που αν την έχεις στα στήθια σου ανάμεσα χαραγμένη δεν έχεις να φοβάσαι πόνο, αδικιά ή θάνατο.

Στο ανθρώπινο αυτό υλικό που σφύζον, αναγεννώμενο εκ της κόνεώς του, χαράσσεται στο συλλογικό ασυνείδητο ως εικονοστάσι Αγίων, ο συνθέτης προσθέτει τον δικό του μύθο. Πολλοί από τους στίχους («Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλεύει», λόγου χάριν) που έχουν διαμορφώσει τη νεοελληνική μας αντίληψη για την εθνεγερσία του ’21, μεταπλάθονται σε «αγερμό» νεκρών στον κατάλογο των ονομάτων του συνταξιούχου αρχιστρατήγου Νικολάου Κολόμβα: πρόκειται για το πόνημα ενός ζωντανού απογόνου των Εξοδιτών Μεσολογγιτών που με την έρευνά του ενέπνευσε, εμπλούτισε και διαμόρφωσε, τελικά, την τόσο πρωτότυπη και συγκινητική αυτή σκηνική σύλληψη.

«Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια»

Οι ενδυματολογικές επιλογές της Ελευθερίας Δομένικου παραπέμπουν στην εποχή, όμως διατηρούν ανοικτή πρόσβαση στη συμβολική χρήση του υφάσματος: το κόκκινο ύφασμα μεταπλάθεται σε βρέφος, σε εργόχειρο, σε αντικείμενο μόχθου, σε ρούχο που πλένεται, σε λάβαρο, σε κερί, σε ρούχο που φοριέται, σε αίμα που κυλά. Επιλογές που υπογραμμίζονται από την άκρως διακριτική συνθήκη φωτισμού που επιλέγει ο Χάρης Αγγέλου: ο ηθοποιός λειτουργεί κεντρικά ως αφηγητής, ως το alter ego του ποιητή και ως στιβαρός «ραψωδός» που, ως Πνευματικός, θα πει: «Σὰν σκιὰ πλανιέται τὸ κοπαδάκι μου μέσα στὴ νύχτα μὲ τ' ἄστρα, νύχτα δροσερὴ ἀπὸ τὶς προσευχές, γαλήνια σὰν νὰ εἶχε βρέξει ψωμὶ ὁ οὐρανός».

Ελευθερία είναι το οικοδόμημα που κτίζεται με τα υλικά του ονείρου και στεριώνει με τη θυσία. Το μοτίβο της εξαῢλωσης αναγορεύει τις γυναίκες σε οσιομάρτυρες και τις αναλώνει, θραύοντας τους παραδοσιακούς τους ρόλους.

Ο σκηνοθέτης δημιουργεί με την κιθάρα του το μουσικό «χαλί» για να εκδιπλώσει τις έξοχες φωνητικές της δυνατότητες η Μάιρα Μηλολιδάκη, μια εκ των τριών ηθοποιών που στελεχώνουν την παράσταση. Η ερμηνεία της Λίνας Τριανταφύλλου στο βιολοντσέλο αναδεικνύει μια νέα καλλιτέχνιδα που συναισθάνεται το θεατρικό δρώμενο και εντάσσεται με πρωτότυπο και συγκινητικό τρόπο σ’ αυτό. Υψηλός βαθμός συγκίνησης διαπνέει τη δεύτερη γυναικεία μορφή της Εβελίνας Αραπίδη, που με το μεσογειακό της δέμας και το έντονο βλέμμα της εκφέρει συγκλονιστικά τους βαρύνοντες στίχους: «... κι ελεύθεροι να μείνουν, εκείθε με τους αδερφούς, εδώθε με το Χάρο». Η Στέλλα Χατζημιχελάκη, τέλος, αναλαμβάνει τον ρόλο της γειωμένης γυναικείας αφήγησης και παραπέμπει στη νίκη του Αη Γιώργη πάνω στον δράκοντα της τυραννίας και στο μαρτύριο, τον σπαραγμό της σάρκας και τον αποκεφαλισμό του, μέχρι τον αποχωρισμό του κορμιού από την ψυχή. Ελευθερία είναι το οικοδόμημα που κτίζεται με τα υλικά του ονείρου και στεριώνει με τη θυσία. Το μοτίβο της εξαῢλωσης αναγορεύει τις γυναίκες σε οσιομάρτυρες και τις αναλώνει, θραύοντας τους παραδοσιακούς τους ρόλους: σαν να ηχεί μια σάλπιγγα ενοποίησης όλων των θηλυκρατών δυνάμεων της φύσης σε ένα σύνθημα χειραφέτησης για το «γκολφισταυρό στον Άδη».

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

[1]. Ho cessato d' invidiare l’ uccelletto che trov’ un granello e cantava. ¦a co uccello, mentre l' ardore estivo infuoca la natura, trova il suo bene nell’ ombra fresca e l’ accoglie colla piccola anima e con qualche suono fuggevole, cos’ io dal vortice degli armati che mi cingono numerosi, strepitanti, trionfanti, mi ricovro in luogo dove sono raccolti tutti i troni della terra - Ιο parlo di te, ὁ benefica Mina dell’ alba (με τη φωνή της Μάρθας, σε μετάφραση του Ιάκωβου Πολυλά από τα Ιταλικά).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Οι Τσέντσι» του Π. Μπ. Σέλλεϋ σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (κριτική) – Ένα έργο φεμινιστικό και βέβηλο

«Οι Τσέντσι» του Π. Μπ. Σέλλεϋ σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (κριτική) – Ένα έργο φεμινιστικό και βέβηλο

Για τους «Τσέντσι», του Π. Μπ. Σέλλεϋ, σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου που ανέβηκε στην αίθουσα «Ω» του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Kεντρική εικόνα: © Μαρίζα Καψαμπέλη.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Την τραγωδία «ήρεμ...

Ένα ξεχωριστό «Όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας» από την ομάδα Loxodox στο ΠΛΥΦΑ

Ένα ξεχωριστό «Όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας» από την ομάδα Loxodox στο ΠΛΥΦΑ

Ο ιστορικός χώρος της αρχαίας Αθήνας «συνομιλεί» αρμονικά με τη μαγική νύχτα των Αγγλοσαξόνων, όπως τη συνέθεσε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Κεντρική εικόνα: © Sabrina Brodescu.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η ομάδα Loxodox είναι ιδέα της Μαρίζας Θεοφυλακτοπού...

«Το σώμα της γυναίκας ως πεδίο μάχης» και «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» (κριτική): Δύο σημαντικά έργα του Ματέι Βίσνιεκ στις αθηναϊκές σκηνές

«Το σώμα της γυναίκας ως πεδίο μάχης» και «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» (κριτική): Δύο σημαντικά έργα του Ματέι Βίσνιεκ στις αθηναϊκές σκηνές

Για τις παραστάσεις «Το σώμα της γυναίκας ως πεδίο μάχης» στο θέατρο «Χώρος» και «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα», στο Θέατρο Μπέλλος, και τα δύο του Γαλλορουμάνου θεατρικού συγγραφέα, ποιητή και δημοσιογράφου Ματέι Βίσνιεκ. Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Το σώμα της γυναί...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του «πατέρα» του Cyberpunk Ουίλιαμ Γκίμπσον [William Gibson] «Νευρομάντης» αναμένεται να γίνει σειρά 10 επεισοδίων από το συνδρομητικό κανάλι Apple TV. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον © Wikipedia. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...
Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ