alt

Για την περφόρμανς της Λενιώς Κακλέα A Hand’s Turn και την παράσταση της Κατερίνας Ανδρέου A Kind of Fierce. Η παράσταση της Κατερίνας Ανδρέου παρουσιάστηκε στις 10-11 Ιουνίου, ενώ η περφόρμανς της Λενιώς Κακλέα παρουσιάζεται μέχρι και την 1η Ιουλίου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Της Κλημεντίνης Βουνελάκη

Στην κατηγορία της περφόρμανς, η μικρή χορευτική φόρμα και ιδιαίτερα το σόλο αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την εξερεύνηση της γλώσσας του σώματος μέσα από πρακτικές που αμφισβητούν τη λογική της αναπαράστασης και αγαπούν την πρόκληση. Όλα αυτά δεν είναι φυσικά καινούργια, συνέβαιναν στην Αμερική το 1960 και έχουν επανακάμψει στην ευρωπαϊκή χορευτική σκηνή τις τελευταίες δεκαετίες. Δείγματα αυτής της τάσης φιλοξενήθηκαν στο Φεστιβάλ Αθηνών ήδη από το 2006 και μετά, ενώ παραμένουν προσφιλή και στη φετινή διοργάνωση. Πρόκειται για σωματικά συμβάντα που γειτνιάζουν αισθητικά με ανάλογα εικαστικά και απευθύνονται συνήθως στον υποψιασμένο θεατή. 

A Hand’s Turn ή «πώς να σκεφτόμαστε με το σώμα» (Ρολάν Μπαρτ)

Η Λενιώ Κακλέα –ζει και εργάζεται με έδρα το Παρίσι ήδη από το 2005– έχει διαμορφώσει τη δική της ματιά στα χορευτικά πράγματα με μια χορογραφική γραφή που αρνείται το δίλημμα, διερεύνηση της σωματικότητας ή διανοητικός στοχασμός, αποφεύγοντας έτσι μια παγίδα που αποτελεί κοινό τόπο για τον σύγχρονο χορό τις τελευταίες δεκαετίες. Απευθύνεται με άλλα λόγια στον θεατή κινητοποιώντας αισθήσεις και διάνοια ισόποσα, μακριά τόσο από το ασηπτικό τοπίο της αγέλαστης πρωτοπορίας, όσο  και από τις κοινοτοπίες ενός χορού «déjà vu».

Η ιδιότυπη περφόρμανς που παρουσιάζει σε μη θεατρικό χώρο της Πειραιώς 260 κατά μήκος του Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με τίτλο Hand’Turn (σημαίνει «χωρίς κόπο») θυμίζει, υπό μια έννοια, private dancing, αφού το κοινό είναι ένας ή δυο θεατές μόνο κάθε φορά.

Η ιδιότυπη περφόρμανς που παρουσιάζει σε μη θεατρικό χώρο της Πειραιώς 260 κατά μήκος του Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με τίτλο A Hand’s Turn (σημαίνει «χωρίς κόπο») θυμίζει, υπό μια έννοια, private dancing, αφού το κοινό είναι ένας ή δυο θεατές μόνο κάθε φορά. Στην ουσία ωστόσο καταφέρνει να μας εισάγει με πολύ λίγα μέσα –εξού και ο τίτλος– η ίδια ως περφόρμερ και οι μεταμορφώσεις της, δύο στοίβες χαρτιών που αντιστοιχούν στις αριστερές και δεξιές σελίδες ενός βιβλίου, ένας μικρός καθρέφτης ως εργαλείο παρατήρησης που μαγνητίζει ταυτόχρονα το βλέμμα και κάποιοι μουσικοί υπαινιγμοί, σε ένα σύμπαν που ιχνηλατεί υπόγεια ρεύματα και δίπολα που μας διατρέχουν. Oι ερωτήσεις που απευθύνει στην αρχή στον ενικό, του στυλ «Έχεις δει το Οργισμένο Είδωλο, ή τον Ταξιτζή» υποδηλώνουν κινηματογραφικές αναφορές και απώτερα μια αφήγηση που κινείται μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. H συνθήκη των χαρτιών και ενός κειμένου που αναφέρεται έμμεσα στο σώμα, αποπειράται να στήσει γέφυρα μεταξύ σωματικού και διανοητικού κώδικα, καθώς ξεφυλλίζοντάς το σε κάθε αριστερή σελίδα αντιστοιχεί σε μορφή μότο μια αριστερή πρακτική και κατ’ αναλογίαν σε κάθε δεξιά, περιγράφοντας μια μορφή οργάνωσης που μας εξυπηρετεί αλλά και μας καθορίζει (αριστερόχειρας - δεξιόχειρας, αριστερό - δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου βλέπε συναίσθημα - λογική αλλά και αριστερές ή δεξιές πολιτικές τοποθετήσεις). Για να περάσει, στη συνέχεια, από το fictional στο real body, από το φαντασιακό στο πραγματικό, σε μια εγγύτητα που υπαινίσσεται streap show, όπου ενώ η ηδονοβλεπτική μας διάθεση επιθυμεί την υπερ-έκθεση του σώματος βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια διχοτομία: άλλοτε μας επιβάλλεται μέσω του καθρέφτη ένα πρόσωπο-προσωπείο ξεκομμένο από το σώμα κι άλλοτε ένα σώμα που λικνίζεται ακέφαλο. Το παιχνίδι της αποπλάνησης είναι παρόν μεταξύ υποκειμένου και σώματος (αντικειμένου), μόνο που οι ρόλοι είναι ρευστοί και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η εγγύτητα εναλλάσσεται με την απόσταση, το θερμό διαδέχεται το ψυχρό, το κείμενο ακολουθεί η κίνηση, το σώμα είναι παρόν ή απόν αλλά ποτέ εξόριστο, η χορογραφία κάποια στιγμή φλερτάρει με την πορνογραφία. Είναι άλλωστε γνωστό πως η τέχνη δεν ευδοκιμεί σε εργαστήρια ορθολογισμού και πως ο εγκέφαλος είναι το πιο σημαντικό σεξουαλικό όργανο του ανθρώπινου σώματος.

A Kind of Fierce-Κατερίνα Ανδρέου ή Το φάντασμα της ελευθερίας

Το όλο εγχείρημα ανακαλεί παράσταση in vitro, ερμητικά κλειστή, σαν να λειτουργεί σχεδόν ερήμην του κοινού. Η διάθεση αναμέτρησης με τη μουσική –ποιο το νόημά της και γιατί να έχει προεξάρχοντα ρόλο μοιάζει να διερωτάται η χορογράφος– που γίνεται βαθμιαία εκκωφαντική θα οδηγήσει το 20λεπτο σόλο στο φινάλε.

Mια παράσταση που έκανε πρεμιέρα στο περυσινό Φεστιβάλ Αθηνών και επανέρχεται ένα χρόνο μετά, βραβευμένη στο μεταξύ από το Impulstanz της Βιέννης στην κατηγορία νέων χορογράφων, είναι αναμενόμενο να ανεβάζει τις προσδοκίες του κοινού. Το σόλο της Κατερίνας Ανδρέου, εμπνευσμένο από τον «ξέφρενο ήρωα» του Τζορντάνο Μπρούνο, προϊδεάζει τον θεατή για μια αναμέτρηση του εγώ με το φάντασμα της ελευθερίας, τον φόβο της έκθεσης, και εντέλει με τα ίδια τα όρια της σωματικότητας. Ο τίτλος παραπέμπει σε ένα είδος αγριότητας, ίδιον του ενστικτικού ανθρώπου. Μια μικροκαμωμένη γυναικεία φιγούρα με μαύρο καλσόν και κίτρινο φούτερ επιδίδεται σε κινήσεις αυτοσχεδιαστικές, που θυμίζουν ανολοκλήρωτες απομιμήσεις από το λεξιλόγιο του κλασικού μπαλέτου με μια δόση κλοουνίστικου σαρκασμού. Η υπονόμευση των συμβόλων των σχετικών με τον καταναγκασμό της τελειότητας και την επίδειξη δεξιοτεχνίας είναι ήδη εδώ. Όσο το δρώμενο εξελίσσεται, οι προθέσεις γίνονται περαιτέρω ορατές από τον τρόπο χρήσης της μουσικής – δυο μεγάλα ηχεία αποτελούν το σκηνικό που ορίζει τα παραστασιακά δεδομένα. Μεταλλικοί ήχοι industrial music συμβάλλουν στη δημιουργία μιας δυστοπίας. Αλλά και το σπασμένο ηχητικό υλικό από μια γνώριμη μελωδία των Beatles υπηρετεί δραματουργικά την πρόθεση της αμφισβήτησης, ωθώντας την περφόρμερ σε αναπηδήσεις εκτός των ορίων της σκηνής. Το όλο εγχείρημα ανακαλεί παράσταση in vitro, ερμητικά κλειστή, σαν να λειτουργεί σχεδόν ερήμην του κοινού. Η διάθεση αναμέτρησης με τη μουσική –ποιο το νόημά της και γιατί να έχει προεξάρχοντα ρόλο μοιάζει να διερωτάται η χορογράφος– που γίνεται βαθμιαία εκκωφαντική θα οδηγήσει το 20λεπτο σόλο στο φινάλε. Αν η ιδέα της μοναχικής έκθεσης και της ανάληψης ευθύνης από τον ίδιο τον δημιουργό-περφόρμερ διαθέτει αναμφίβολη γοητεία και ενδιαφέρον, ας μην ξεχνάμε ότι διανύουμε τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα και η ελευθερία έκφρασης του δημιουργού μοιάζει να είναι αυταξία. Αυτή η κατακτημένη ελευθερία στην εποχή του Post - Dance, σύμφυτη με την αμφισβήτηση όλων των παραδοσιακών παραμέτρων του χορευτικού θεάματος, έχει εκ των πραγμάτων οδηγήσει σε νέα στερεότυπα. Πυροβολώντας το σημαίνον η Κατερίνα Ανδρέου αποκαλύπτει τη δική της ψευδαίσθηση της ελευθερίας.

* Η ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗ ΒΟΥΝΕΛΑΚΗ είναι δημοσιογράφος-κριτικός χορού.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Σκέψεις για το θέατρο, τη «μοναδική θνησιγενή τέχνη», που όμως επιβιώνει ως το «τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας» στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό», του Σάμιουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στη Στέγη. ...

«Η Λένι Ρίφενσταλ κοιμάται τα βράδια;» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη

«Η Λένι Ρίφενσταλ κοιμάται τα βράδια;» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη

Για την παράσταση «Η Λένι Ρίφενσταλ κοιμάται τα βράδια;» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, στο θέατρο «Φούρνος». Μια επινοημένη συνέντευξη με «την ιέρεια των προπαγανδιστικών ταινιών του Γ’ Ράιχ».

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
«Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη – Το φλεγόμενο από επιθυμίες, κινητικό και ρευστό ον μιας «προσωρινής ύπαρξης»

«Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη – Το φλεγόμενο από επιθυμίες, κινητικό και ρευστό ον μιας «προσωρινής ύπαρξης»

Για την παράσταση «Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μια «over the top πολιτική persona», μια σειρά από «συνεχείς μεταμορφώσεις ενός αλλόκοτου πλάσματος που το υποδύεται ο ίδιος ο καλλιτέχνης ως περφόρμερ». 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η σφαγή των αθώων» του Στέφανου Παπαδημητρίου (κριτική) – Θύμα εκφοβισμού φτάνει στα έσχατα όρια

«Η σφαγή των αθώων» του Στέφανου Παπαδημητρίου (κριτική) – Θύμα εκφοβισμού φτάνει στα έσχατα όρια

Για το μυθιστόρημα του Στέφανου Παπαδημητρίου «Η σφαγή των αθώων» (εκδ. Ψυχογιός). Στην κεντρική εικόνα, ο 13χρονος ήρωας της τηλεοπτικής μίνι σειράς Adolescence που διερευνά τα γιατί και τα πώς του φόνου μιας ανήλικης κοπέλας από έναν συμμαθητή της. 

Γράφει ο Δ...

Εκδήλωση για το βιβλίο του Γεωργίου Μαλούχου «Οι εξομολογήσεις του Θεού και οι δεκαπέντε τύψεις Του» (εκδ. Πατάκη)

Εκδήλωση για το βιβλίο του Γεωργίου Μαλούχου «Οι εξομολογήσεις του Θεού και οι δεκαπέντε τύψεις Του» (εκδ. Πατάκη)

Παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Π. Μαλούχου «Οι εξομολογήσεις του Θεού και οι δεκαπέντε τύψεις του» διοργανώνεται την Τετάρτη 26 Μαρτίου στις 20:30 στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη.

Επιμέ...

«Γιώργος Χειμωνάς: Βασιληάς της Ασίας» του Διαμαντή Αξιώτη (κριτική) – Μια μυθοπλαστική «επιστροφή» στην Καβάλα

«Γιώργος Χειμωνάς: Βασιληάς της Ασίας» του Διαμαντή Αξιώτη (κριτική) – Μια μυθοπλαστική «επιστροφή» στην Καβάλα

Για το μυθοπλαστικό ντοκουμέντο του Διαμαντή Αξιώτη «Γιώργος Χειμωνάς: Βασιληάς της Ασίας» (εκδ. Οδός Πανός). 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Διαμαντής Αξιώτης, στο μυθοπλαστικό ντοκουμέντο του ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Λάθος κεφάλι» της Λίνας Ρόκου (προδημοσίευση)

«Λάθος κεφάλι» της Λίνας Ρόκου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Λίνας Ρόκου «Λάθος κεφάλι», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νήσος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Θα σου πω για τη γέννησή μου, κι ας μην τη θυμάμαι. Από τις λίγες φωτογραφίε...

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τρία βιβλία εντελώς ανόμοια μεταξύ τους μας καλούν να σταθούμε, να διαβάσουμε και να στοχαστούμε την ποίηση και την ποιητική της. Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ