alt

Για την παράσταση Αντιγόνη: η πραγματική ιστορία, της Χρύσας Ξουραφά, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, η οποία παρουσιάζεται στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

Του Νίκου Ξένιου

Η Βάνα Πεφάνη σκηνοθετεί, στο υπόγειο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», το έργο της Χρύσας Ξουραφά Αντιγόνη: η πραγματική ιστορία, επιστρατεύοντας στοιχεία από την τραγωδία, το αστικό ψυχολογικό θέατρο, την κωμωδία, το καμπαρέ και το μιούζικαλ. Η Αντιγόνη της παράστασης αυτής δραπετεύει από τη σφαίρα του μύθου, για να αναζητήσει τον Αίμονά της ανάμεσά μας, δηλαδή αυτονομείται ως θεατρικός χαρακτήρας σε ένα έργο που το χαρακτηρίζει το χιούμορ, η επινοητικότητα, η ανθρωπιά και η πρωτοτυπία.

Άλλο θάνατος – άλλο θνητότης

Η δομή της αρχαίας τραγωδίας θυμίζει κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, ένα άβακα ζατρικίου (σκακιέρα) όπου οι επιλογές των ηρώων είναι ως ένα βαθμό προαποφασισμένες.

Η αρχαιοελληνική ποιητική παραγωγή αρδεύεται από τον χώρο του Μύθου, που για κάθε εποχή ανατροφοδοτείται και παραλλάσσει σύμφωνα με τις νέες κοινωνικές συνθήκες. Ο μελετητής ενός έργου πρέπει να εθιστεί στο να διακρίνει, πίσω από τη συμβατική persona ενός δρώντος προσώπου την πραγματική (γνήσια) μυθική εικόνα που το πρόσωπο αυτό καλείται να αναπαραγάγει ή απλά να αναπαραστήσει. Η δομή της αρχαίας τραγωδίας θυμίζει κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, έναν άβακα ζατρικίου (σκακιέρα) όπου οι επιλογές των ηρώων είναι ως ένα βαθμό προαποφασισμένες. Το ζήτημα που διαφοροποιεί τον «ελληνικό» τρόπο από οποιοδήποτε φαταλιστικό αφήγημα των άλλων μεγάλων πολιτισμών της αρχαιότητας είναι η δυνατότητα του έλληνα ήρωα να επιλέξει τη μία ανάμεσα σε δύο δοθείσες επιλογές: με άλλα λόγια, να επιλέξει τη μοίρα του, παρά το γεγονός ότι η μόνη βέβαιη μοίρα του είναι ο θάνατος. Ο θάνατος, όμως, εκείνου του είδους που αυτομάτως σε κατατάσσει στο πάνθεον των Αθανάτων. Ο θάνατος ο συνεπής προς την ηθική επιλογή. Ο θάνατος ως τραγικό μέγεθος.

Επιλέγει τον δικό μας, τον «μικρό» θάνατο, ώστε να της δοθεί η δυνατότητα να βιώσει και τον δικό μας, τον «αισθηματικό» έρωτα.

Ο ήρωας της τραγωδίας αναπαριστά μια πράξη «άξια μιμήσεως», αφήνοντας την περιπέτειά του να εγκατασταθεί, μέσα στον χρόνο, στη σφαίρα της μυθικής αφήγησης και επανενεργοποιούμενος κάθε φορά που διενεργείται μια παράσταση. Παραδόξως, στο έργο της Χρύσας Ξουραφά η Αντιγόνη επιλέγει ως τέτοια τη θνητότητα. Επιλέγει τον δικό μας, τον «μικρό» θάνατο, ώστε να της δοθεί η δυνατότητα να βιώσει και τον δικό μας, τον «αισθηματικό» έρωτα. Γι’ αυτό αποφασίζει να υπερβεί την, υποτίθεται αναπότρεπτη, έκβαση του ηρωϊκού θανάτου, και να μεταπηδήσει στον κόσμο των ζωντανών, αυτοκαθοριζόμενη και έχοντας άγνοια για το τι την περιμένει. Εδώ, στα ανθρώπινα, επανενεργοποιείται ως ύπαρξη και ψάχνει να βρει τον Αίμονά της (που έχει εγκαίρως μεταπηδήσει και αυτός στα καθ’ ημάς), αλλά έρχεται αντιμέτωπη με τις μικρότητες, την ευτέλεια, το συμφέρον, τον μετριασμό των «μεγάλων» μεγεθών, τη θνητότητα δηλαδή. Από μόνη της αυτή η επιλογή οδηγεί το έργο σε κωμικά μονοπάτια που (με τη βοήθεια του δεκαπεντασύλλαβου) θυμίζουν έργα του Μποστ, χωρίς να το στερεί από τη σοβαρότητά του και την εμβρίθεια στην πραγμάτευση μιας μεγάλης αλήθειας για τον έρωτα και τον πόνο που αυτός προκαλεί.

Αντιγόνες και Μήδειες

Η ηρωϊκή διάσταση υποχωρεί για να παραχωρήσει την προτεραιότητα στο τρωτό, ευάλωτο στοιχείο της ανάγκης για επαφή και κατανόηση: το έργο δίνει πολλές αφορμές για να ενεργοποιηθεί αυτή η διάσταση της ανθρώπινης μοίρας.

Η ακαδημαϊκή προσέγγιση του έργου καταρρέει, ήδη εξ αρχής. Ήρωες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, ο Οιδίποδας, η Αντιγόνη, η Ισμήνη και η Μήδεια, είναι «παγωμένοι» ως επιτύμβια ανάγλυφα, και μια επίσκεψη ενός σύγχρονου ζευγαριού σε αυτό το Μουσείο Ομοιωμάτων γίνεται η αφόρμηση για να «ξυπνήσουν» από τον λήθαργο αιώνων και να αναζητήσουν την ανθρωπινότερη πλευρά τους. Η Αντιγόνη και ο Αίμων ζουν την ιστορία τους πολύ διαφοροποιημένη, ενώ παράλληλα ένα νεανικό ζευγάρι της σύγχρονης εποχής αντιμετωπίζει αδιέξοδα στη σχέση του. Η ηρωϊκή διάσταση υποχωρεί για να παραχωρήσει την προτεραιότητα στο τρωτό, ευάλωτο στοιχείο της ανάγκης για επαφή και κατανόηση: το έργο δίνει πολλές αφορμές για να ενεργοποιηθεί αυτή η διάσταση της ανθρώπινης μοίρας.

Αλλά και οι ηθοποιοί που επέλεξε για συνεργάτες της η Βάνα Πεφάνη αναδεικνύουν, με τις ερμηνείες τους, αθέατες πτυχές ευαισθησίας αυτού του διαφορετικού, τολμηρού έργου, που δικαιώνουν κάποια δομική του χαλαρότητα ως προς την οργάνωση του μύθου. Η Μαρία Δαμασιώτη στον ρόλο της Αντιγόνης δίνει πετυχημένα μια δροσερή, ανυποψίαστη περσόνα. Παρά το στρες της πρεμιέρας η ερμηνεία της είναι ιδιαίτερα κινητική και λυρική και ξεχωρίζει στη σκηνή του τανγκό με τον Αίμονα. Ο Γιώργος Χουλιάρας ως Οιδίπους είναι πρόσωπο κατά βάσιν κωμικό, καθώς το έργο επικεντρώνει στον εγωκεντρισμό του και καθώς η αρρενωπή του παρουσία δυναμιτίζεται συστηματικά. Η επαμφοτερίζουσα εκδοχή του Οιδίποδα μπορεί να τον παγιώσει ως νέο θεατρικό χαρακτήρα. Αντίστοιχα, η Ντέπη Πάγκα στον ρόλο της Μήδειας είναι ξεκαρδιστική: η Μήδεια αυτού του έργου είναι μια αυθύπαρκτη Μήδεια: οι αντιφατικές πτυχές του τερατώδους ήθους της εδώ παράγουν μια δωρική φιγούρα καρικατουρίστικη, που «παίζει» λεκτικά με το ακραίο ζήτημα της παιδοκτονίας, αναδεικνύοντας τη σατιρική του διάσταση. Ο Βασίλης Αφεντούλης στον διπλό ρόλο του Κορυφαίου του Χορού και του Σοφοκλή είναι επιβλητικός, αλλά ερμηνεύει κάπως σχηματικά. Η Νικολίνα Μουαίμη με έντονη αίσθηση χιούμορ καθιερώνει την περσόνα της «ζηλιάρας» Ισμήνης, της Ισμήνης που αναζητά τις ρίζες της στον Γιάννη Ρίτσο: η φυσικά κωμική φιγούρα και η κόμμωσή της, η υπερβολή στις χειρονομίες και η ακρίβεια στη διαχείριση των εκφραστικών της μέσων την ξεχωρίζουν και την εγκαθιστούν, επίσης, στο σύγχρονο πάνθεον κωμικών χαρακτήρων. Ο Αντώνης Καραθανασόπουλος ως Αίμων είναι ευαίσθητος και παράλληλα στιβαρός, μια εφηβική φρεσκάδα σε συνδυασμό με στεντόρεια φωνή που προϊδεάζει για σημαντική καριέρα στο θέατρο. Η Δήμητρα Σύρρου ως Γιασεμή και ο Χρήστος Χριστόπουλος ως Δημήτρης μιλούν την καθομιλουμένη προσδίδοντάς της ποίηση και ανυπολόγιστες μικρές ποιότητες, ενώ θίγουν ευαίσθητες χορδές της σύγχρονης εκδοχής του ερωτικού ζευγαριού που το χαρακτηρίζει η δυσανεξία, ο εγωϊσμός, το μικρό ψέμα.

Με παιγνιώδη διάθεση και ευρύτητα αντίληψης, η σκηνοθεσία πατά γερά στο κείμενο της Ξουραφά και επικαιροποιεί αρχέτυπα ερωτήματα για τον έρωτα, τον θάνατο και την ανθρώπινη επαφή.

Με παιγνιώδη διάθεση και ευρύτητα αντίληψης, η σκηνοθεσία πατά γερά στο κείμενο της Ξουραφά και επικαιροποιεί αρχέτυπα ερωτήματα για τον έρωτα, τον θάνατο και την ανθρώπινη επαφή, αλλά και για την επιθυμία και για το πώς αυτή αρθρώνεται μέσω της Τέχνης. Η Βάνα Πεφάνη σχεδιάζει ένα τολμηρό σχήμα και κερδίζει το στοίχημα για μιαν ακόμη φορά. Είναι ένας ύμνος στον Έρωτα, που διεκδικεί τη θέση του δίπλα σε αριστοτέλεια μεγέθη, δίπλα στην τραγική λύση, την κάθαρση, τον ηρωϊσμό, την αιωνιότητα, την ηθική, την αυτοθυσία. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι ένα πεδίο ιδεώδους άσκησης για τους ηθοποιούς. Και για την κυρία Πεφάνη, που είναι και η ίδια ηθοποιός και αναζητά, μέσα από δύσκολα μονοπάτια σύγχρονης προβληματικής, με συνέπεια και ακεραιότητα, ελευθερία, χιούμορ και τόλμη, να εντρυφήσει στην ουσία της δραματικής τέχνης. 

 

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος διοργανώνουν το Σάββατο 27 Απριλίου (από τη 1 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.) bookparty στο rooftop του ξενοδοχείου Brown Acropol, Πειραιώς 1, Αθήνα. Κεντρική εικόνα: istock (Getty).

Επιμέλεια: Book Press ...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ