alt

Για την παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου Ο Μεγάλος Δαμαστής, η οποία παρουσιάζεται στην Κεντρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση μέχρι και τις 11 Ιουνίου.

Του Νίκου Ξένιου

Ο μινιμαλιστικός «Μεγάλος Δαμαστής» του Παπαϊωάννου συνεχίζει δημιουργικά και με μεγαλύτερη ελευθερία επιλογών τις εικαστικές αναζητήσεις του Δύο, του Πουθενά, του Μέσα, της Πρώτης Ύλης και του Still Life: στο πλαίσιο μιας υπερπαραγωγής, στο θεματολόγιο του Παπαϊωάννου προστίθεται, τώρα, η ιστορία του βηματισμού του ανθρώπου στη Γη ή η προοπτική της μελλοντικής εποίκησης άλλων πλανητών και ηλιακών συστημάτων. Νέες κατηγορίες craftsmen, νέα εξορύξιμα και μεταπλάσιμα υλικά, η ίδια πάλη ενάντια στη βαρύτητα και η ίδια αναζήτηση της πνευματικής λύτρωσης μέσω του μόχθου. Παιγνιώδης περιδιάβαση σε γνωστούς πίνακες του Ρέμπραντ, του Μέμλινγκ, του Ντίρερ, του Καραβάτζο, του Ρούμπενς, του Ντελακρουά, σε νεκρές φύσεις της κατηγορίας vanitas mundi, ο ίδιος διάλογος με την ελαφρότητα του κορμιού, την εικαστική παράδοση και το κόμικ.

Ύλες και υλικά, σαρκαστικό χαμόγελο

H κυριαρχία του ανδρόγυνου και η εμμονή του Παπαϊωάννου με αυτόν τον μεσογειακό machismo που συνιστά την προσωπική του εκδοχή ερωτισμού.

Η σταθερή μνήμη της μαστοριάς και η προσπάθεια να αποκαλυφθεί η ιερότητα του ευτελούς, η μεταμόρφωση των υλικών από την τέχνη και το δωρικό γκρίζο του τοπίου. Η αλλοιωμένη μουσική του Στράους, η δίψα για αυτοπραγμάτωση, οι ρίζες που παραμένουν στο παπούτσι, η πτυχολογία ενός υφάσματος που αναπλάθει ένα μουσικό/χορογραφικό leitmotif αποκάλυψης και επανασυγκάλυψης του Κώστα Χρυσαφίδη, ο χιτώνας που αποκολλάται σε φλούδες από το άρτιο σώμα, αυτό το μουσειακό εύρημα που υποστηρίζεται από έναν πλάγιο άξονα προεξοφλώντας την ακινησία του στον χρόνο, η λύτρωση του «σπασίματος» αυτής της ακινησίας. Η 19ου αιώνα θεματική της ανασκαφικής/αρχαιολογικής «περιέργειας» που αναπλάθει το γυμνό και το ημίγυμνο επιτύμβιων στηλών με κυρίαρχη τη λαγνεία, αλλά και αποβλέποντας σε μια συμβολική της ρευστότητας των φύλων: η κυριαρχία του ανδρόγυνου και η εμμονή του Παπαϊωάννου με αυτόν τον μεσογειακό machismo που συνιστά την προσωπική του εκδοχή ερωτισμού.

Περιπαικτική αναφορά στην Ιστορία της Τέχνης και στην ιστορία κατάκτησης του είδους, ένα «μεγάλο παιδί» που μόλις μαθαίνει να βηματίζει, απόπειρα προσδιορισμού κι επαναπροσδιορισμού, ο φόβος απέναντι στην ευθραυστότητα...

Γκρίζο σκηνικό, μια γη σκαμμένη και «σκασμένη» φέτες-φέτες. Φωτισμοί ηλεκτρικοί, κάποιος μυστικισμός που διαχέεται σε πανδαισία φωτός και, βεβαίως, πλειάδα συμβόλων: το φρούτο της γνώσης, ένας χάρτης (mappa mundi), ένα ανατομικό σχέδιο από εκείνα τα πρώιμα του Ντα Βίντσι, οι πίνακες του Μαντένια, πέτρες σεληνιακές που ανασκάπτονται και στροβιλίζονται από σιωπηρούς εργάτες που φτάνουν ως σιωπηρός θίασος σε άγνωστο διαπλανητικό τοπίο ακολουθώντας ένα διαστημάνθρωπο αντλημένο από τα πρώτα τηλεοπτικά σήματα μετάδοσης του «ανθρώπου στη Σελήνη». Η ανάσα μέσα από το σκάφανδρο, ο ασθμαίνων άνθρωπος, αυτό το περιστρεφόμενο σκουλήκι που καθορίζει τις κινήσεις της ζωής και καταλήγει ένα άθυρμα πεταμένο σε μια σακούλα σκουπιδιών. Περιπαικτική αναφορά στην Ιστορία της Τέχνης και στην ιστορία κατάκτησης του είδους, ένα «μεγάλο παιδί» που μόλις μαθαίνει να βηματίζει, απόπειρα προσδιορισμού κι επαναπροσδιορισμού, ο φόβος απέναντι στην ευθραυστότητα, η συνεχής αποσυναρμολόγηση κι επανασυναρμολόγηση του δαπέδου που γίνεται με κρότο ανατριχιαστικό, ανασκαφή στο υλικό αλλά και σε ανθρώπινα κορμιά. Ο αιώνιος μύθος του δυτικού ανθρώπου αλλά και η αυτοκριτική και αυτοακύρωσή του: ασημένια χειρουργικά εργαλεία που πετούν και φοριούνται σαν αξεσουάρ, ο κανιβαλλισμός πάνω από το «Μάθημα Ανατομίας» του Ρέμπραντ που ανασχηματίζεται με πτητικό τρόπο. Αυτό το βιβλίο που παραμένει ανοιχτό μέχρι τέλους για να κυλήσουν πάνω του τα θραύσματα του λείψανου και να μας υπενθυμίσει πως: ars longa vita brevis. Κύριο μοτίβο, η «ανάσυρση» σωμάτων από το υπέδαφος και το ξαναζωντάνεμά τους, υπόμνηση του διονυσιακού αρχετύπου μιας βλαστικής θεότητας που συνιστά μιαν αυτοματαιούμενη «υπόσχεση» αθανασίας. Ένα χαμόγελο του Δρόσου Σκώτη όλο νόημα: «τι κρίμα, εκεί θα καταλήξουμε όλοι».

alt

Omnia morte cadunt mors ultima rerum linia 

Παυλίνα Ανδριοπούλου και Ευαγγελία Ράντου. Γυναικεία μικρά στήθη και θραύσματα ανδρικών μηρών του Έκτορα Λιάτσου με υπόνοια γλουτών του Βαγγέλη Άλεξ, αλυσίδα όρχεων που ανασκάπτονται και σαρκάζουν την εμμονή με την υβριδική μορφή του αγοριού, τη φαντασίωση του φαλλού και τη σύμφυτη βιαιότητα ενός μεσογειακού κόσμου ηβικής τριχοφυίας. Αλλά, πάνω απ’ όλα, το κορμί που κινείται με την ανάσα, αυτό το αποπνευματωμένο κορμί, σε μια χορογραφία πρωτότυπη (μετά από πολύν καιρό), που έξοχα ερμηνεύει ο Βαγγέλης Άλεξ, υλοποιώντας αυτήν την homo bulla που είναι η ύπαρξή μας. Δίπλα του, μοτίβο αντίστιξης, ο δωρικός Γιώργος Τσιαντούλας, το στιβαρό κορμί του οποίου κυριαρχεί στα αποτριχωμένα, «άψογα» κορμιά των αγαλματένιων χορευτών του Παπαϊωάννου: ο πόθος των ανδρικών γλουτών.

 Η αναπόφευκτη κατάληξη του σώματος στη λάσπη, στη μάταιη προσπάθεια τιθάσευσης της ζωώδους φύσης και αποπνευμάτωσης. Η δίψα για άντληση νοήματος από τον καρπό της γνώσης. Μια θνησιγενής, σύντομη, τερατώδης μητριαρχική φιγούρα.

Μια θεά Δήμητρα που συλλέγει μνήμες μεσογειακής γης και στάχυα/βέλη που στοχεύουν στο μνημειακό. Η ανασύνθεση των κομματιασμένων κορμιών και η τερατογένεση, το «ξεφλούδισμα» ως αναζήτηση της γυμνής σάρκας, ο αναποφλοίωτος έφηβος και ο αποσυντιθέμενος κορμός της σάρκας, η μνήμη του χάους που έχει τη βαρύτητα και τη δομή ενός πυρήνα με συγκεκριμένη υφή, βάρος, δόνηση και οσμή χώματος. Η αναπόφευκτη κατάληξη του σώματος στη λάσπη, στη μάταιη προσπάθεια τιθάσευσης της ζωώδους φύσης και αποπνευμάτωσης. Η δίψα για άντληση νοήματος από τον καρπό της γνώσης. Μια θνησιγενής, σύντομη, τερατώδης μητριαρχική φιγούρα.

Μια φλαμανδική νεκρή φύση. Ένα ηλιακό ρολόι κι ένας μηχανισμός σπασμένου ρολογιού. Ένα παιχνίδι αποκριάτικο, μια σφυρίχτρα παιγνιώδης. Ένα ανοιγμένο κουτί με κοσμήματα και λιωμένα καλλυντικά. Μια πανοπλία, ένα κλειδί, μια μάσκα καρναβαλιού. Ένας καθρέφτης και μια υδρόγειος/παίγνιο. Σπασμένη πανοπλία, ή σπασμένα πιάτα, μαζεμένα σε μια σακούλα σκουπιδιών. Σπασμένο γυαλί. Ποτήρια ενός συμποσίου, πάνω από ένα τραπέζι ανατομίας. Το φρούτο σε αποσύνθεση, τα άνθη που μαραίνονται, ένα καντήλι που τρεμοσβήνει ή ένα κερί που λιώνει, η τράπουλα, οι καρποί της γης, η δάφνη ως σύμβολο αναγέννησης, ένα σαλιγκάρι που έρπει, σαπουνόφουσκες και ένα ξεσκλίδι υφάσματος που κινείται με την ανάσα. Τέλος, η ανακομιδή των οστών που κυλούν από τα μνημούρια προς το χάος (εδώ θυμήθηκα το «Μοιρολόι της φώκιας» του Παπαδιαμάντη), η φευγαλέα ματιά ενός αυτοσχέδιου, περαστικού Άμλετ στο κρανίο του γελωτοποιού Γιόρικ και η νεκροκεφαλή πάνω στο πάντα ανοιχτό Βιβλίο της Γνώσης, υπενθύμιση του άφευκτου του θανάτου, ανάμνηση της ζωής που «κάποτε» υπήρξε.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Info
Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Ερμηνεύουν: Παυλίνα Ανδριοπούλου, Άλεξ Βαγγέλης, Έκτορας Λιάτσος, Γιάννης Μίχος, Ευαγγελία Ράντου, Καλλιόπη Σίμου, Δρόσος Σκώτης, Χρήστος Στρινόπουλος, Γιώργος Τσιαντούλας, Κώστας Χρυσαφίδης

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το πρώτο POP UP Solo Dance Festival της Αθήνας είναι γεγονός – Τέσσερις αξιόλογες παραστάσεις

Το πρώτο POP UP Solo Dance Festival της Αθήνας είναι γεγονός – Τέσσερις αξιόλογες παραστάσεις

Στο πλαίσιο του πρώτου POP UP Solo Dance Festival της Αθήνας, τέσσερις αξιοπρόσεκτες παραστάσεις ανέβηκαν στο ΠΛΥΦΑ από τις 22 Μαρτίου ως τις 13 Απριλίου, ενώ αναμένεται να πρα...

«Όπως αναπνοή στο τελείωμά της» της Μαρίας Γοργία (κριτική)

«Όπως αναπνοή στο τελείωμά της» της Μαρίας Γοργία (κριτική)

Για τη σκηνική δημιουργία «Όπως αναπνοή στο τελείωμά της» της Μαρίας Γοργία, στον χώρο «Αμάλγαμα».

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στον χώρο «Αμάλγαμα» είδα την τελευταία σκηνική δημιουργία της Μαρίας Γοργία, που έχει τίτλο «Όπως αναπνοή στο τελείωμά της». Σταθε...

12ο Φεστιβάλ Χορού στη Στέγη, Onassis Dance Days 2025 – ημέρα δεύτερη

12ο Φεστιβάλ Χορού στη Στέγη, Onassis Dance Days 2025 – ημέρα δεύτερη

Για το 12ο Φεστιβάλ Χορού στη Στέγη, Onassis Dance Days 2025. Τι είδαμε τη δεύτερη μέρα. Εντυπώσεις, σκέψεις, κρίσεις.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Πέντε χορευτικές παραστάσεις και μία ταινία σ’ένα συνεπτυγμένο τετραήμερο χορού παρακολούθησα στη Στέγη Ιδ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ροζ γλίτσα» της Φερνάντα Τρίας – Νερά κόκκινα, ψάρια νεκρά, ζωή αφόρητη

«Ροζ γλίτσα» της Φερνάντα Τρίας – Νερά κόκκινα, ψάρια νεκρά, ζωή αφόρητη

Για το μυθιστόρημα της Φερνάντα Τρίας (Fernanda Trías) «Ροζ γλίτσα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Carnívora, σε μετάφραση Ιφιγένειας Ντούμη. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

«Ο Μωυσής με τον Ααρών έκαναν όπως ακριβώς του...

«Το αίνιγμα της Γενέσεως» του Άντριου Πάρκερ (κριτική) – Μια «Εξαήμερος» για τον 21ο αιώνα;

«Το αίνιγμα της Γενέσεως» του Άντριου Πάρκερ (κριτική) – Μια «Εξαήμερος» για τον 21ο αιώνα;

Για το θεολογικό δοκίμιο του Άντριου Πάρκερ (Andrew Parker) «Το αίνιγμα της Γενέσεως», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ουρανός, σε μετάφραση Μαρτίνας Κόφφα. 

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

Ο Βρετανός συγγρα...

«Οι απαντήσεις» – ένα ποίημα της Νίκης-Ρεβέκκας Παπαγεωργίου (1948-2000)

«Οι απαντήσεις» – ένα ποίημα της Νίκης-Ρεβέκκας Παπαγεωργίου (1948-2000)

«Απαντήσεις», από τη συλλογή «Του λιναριού τα πάθη – Ο Μέγας Μυρμηκοφάγος», εκδ. Άγρα, της Νίκης-Ρεβέκκας Παπαγεωργίου (1948-2000). Κεντρική εικόνα, «Ρόδια» του Γεώργιου Ιακωβίδη.

Επιμέλεια: Οράτιος

Οι απαντήσεις

Σ’ αυτό που ρω...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Νίκου Ιατρού «Αυτό έκανες πάντα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Περπατώ κάτω από τον δυνατό ήλιο. Το δέρμα μου αντιστέκεται, τα πνευμόνια...

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Νταβίντε Κόπο [Davide Coppo] «Η λάθος πλευρά» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή του ντοκιμαντ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές από γυναίκες συγγραφείς – Διηγήματα μεταξύ υπογείωσης και απογείωσης

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές από γυναίκες συγγραφείς – Διηγήματα μεταξύ υπογείωσης και απογείωσης

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές διηγημάτων από γυναίκες συγγραφείς, που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2024 και ενδεχομένως πέρασαν κάτω από το ραντάρ μας. 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το διήγημα μένει συνήθως χαμηλόφωνο...

«Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής» – Τρεις εκδόσεις με θεολογική αφετηρία και ανοιχτούς ορίζοντες

«Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής» – Τρεις εκδόσεις με θεολογική αφετηρία και ανοιχτούς ορίζοντες

Για τα βιβλία «Ο παράδεισος και η κόλαση στη γη. Προσωπικές εμπειρίες του Βασιλείου Καισαρείας, του Γρηγορίου Νύσσης και του Ιωάννου Κωνσταντινουπόλεως» (εκδ. ΠΕΚ), «Αυγούστας Ευδοκίας, Βίος Κυπριανού» (εκδ. Αρμός) και για το λεύκωμα «Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής. Φώτη Κόντογλου, διαχρονικές δημιουργίες» (εκδ....

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 επιλεγμένα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 επιλεγμένα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας

Δώδεκα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας διαλεγμένα από τις πρόσφατες εκδόσεις στους πάγκους των βιβλιοπωλείων.  

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Αρκετοί θεωρούν πως οι οδηγοί αυτοβοήθειας κι αυτογνωσίας είναι μόδα που θα περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ