alt

Για την παράσταση του Claudio Tolcachir Η παράλειψη της οικογένειας Κόλεμαν, σε σκηνοθεσία της Μαριτίνας Πάσσαρη, η οποία παρουσιάζεται στη δεύτερη σκηνή, στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας.

Του Νίκου Ξένιου
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Πίττας

Όταν πεθαίνει η τεράστια γιαγιά τα πράγματα εξωθούνται στις πραγματικές τους διαστάσεις. Ο ένας εγκαταλείπει τον άλλον, σαν σε καράβι που βουλιάζει. Ο Κλαούντιο Τολκατσίρ γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες το 1975 και τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από είκοσι χώρες κι έχουν μεταφραστεί σε έξι γλώσσες. Η παράλειψη της οικογένειας Κόλεμαν συμπληρώνει φέτος δεκατρία χρόνια επιτυχίας στην Αργεντινή και παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη, στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας σε πολύ καλή μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σε εξαιρετική σκηνοθεσία Μαριτίνας Πάσσαρη.

Το πρώτο «πακέτο» παραλείψεων

Η Λεονάρντα Κόλεμαν, η γιαγιά (σε θαυμάσια ερμηνεία της Αλεξάνδρας Παντελάκη) είναι ο πυρήνας αυτής της λατινικής γυναικοκρατούμενης οικογένειας: γύρω της στρέφονται όλοι διαρκώς, ενώ με τον θάνατό της όλοι κάπως ωφελούνται.

Είναι σπάνιες οι στιγμές κατά τις οποίες ο θεατής παρακολουθεί μια μόνο ενέργεια: το χαρακτηριστικό του τραγικωμικού αυτού έργου είναι ότι, πέραν των διαλόγων, γίνονται δεκάδες πράγματα πάνω στη σκηνή: πράγματα που έχουν μεγάλη βαρύτητα για το είδος αυτό θεάτρου. Το έργο χωρίζεται σε δύο πράξεις, που αναφέρονται σε δυο διαδοχικές μέρες: πριν το επεισόδιο της υγείας της γιαγιάς, στο σπίτι, και μετά το επεισόδιο αυτό, στο νοσοκομείο. Πρόκειται για την κυριολεκτική διάλυση μιας οικογένειας, που τεκταίνεται υπογείως πριν την πρόδηλη πραγματοποίησή της.

Η Λεονάρντα Κόλεμαν, η γιαγιά (σε θαυμάσια ερμηνεία της Αλεξάνδρας Παντελάκη) είναι ο πυρήνας αυτής της λατινικής γυναικοκρατούμενης οικογένειας: γύρω της στρέφονται όλοι διαρκώς, ενώ με τον θάνατό της όλοι κάπως ωφελούνται. Η γιαγιά Λεονάρντα είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο τα νεώτερα μέλη της οικογένειας δεν εγκαταλείπουν το σπίτι: ανά ζεύγη (τα δίδυμα αδελφός και αδελφή, η μάνα και ο νοητικώς υστερημένος γιος, η άλλη κόρη και ο γιατρός) όλοι αναφέρονται στη γιαγιά, της οποίας το πρόσωπο διαγράφεται με ένα βιταλισμό πρωτοφανή. Είναι αποκαλυπτικός ο διάλογος της γιαγιάς Λεονάρντα με τον γιατρό: η περιέργειά του σχετικά με την ιδιομορφία της οικογένειας Κόλεμαν δεν θα ικανοποιηθεί, τουλάχιστον στον βαθμό που το ζήτημα το ελέγχει η γιαγιά.

Οι σιωπές και τα υπονοούμενα συνθέτουν τον πρώτο κατάλογο «παραλείψεων» της οικογένειας του έργου.

Σταδιακά αναδύεται η πατρική φιγούρα μέσω της απουσίας της: η γιαγιά και οι κόρες της μετατρέπονται σε εκείνους τους καθοριστικούς φεμινικούς παράγοντες που ευνουχίζουν το αρσενικό. Ακολουθεί η διαδικασία ονοματοθεσίας των ηρώων: κάπου μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, το όνομα της κάθε μεμονωμένης θεατρικής περσόνας, αποτέλεσμα της κατά γενικήν ομολογίαν ανορθόδοξης ερωτικής συμπεριφοράς της μητέρας, οδηγεί σε σύγκρουση με την πραγματικότητα. Και ενώ η ουδός της αντοχής του θεατή μετατίθεται διαρκώς, αποκαλύπτονται πτυχές υποσυνειδήτου που προέρχονται από τραύματα. Προκύπτει το ενοχικό πορτραίτο της μητέρας, που όμως δεν παύει να είναι κυνική και συμφεροντολόγα. Τα παιδιά της, το καθένα με τον τρόπο του, επίσης υπηρετούν τις επιταγές της ατομικής τους επιβίωσης, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους τα δεδομένα της κοινωνικοποίησής τους στα πλαίσια της «αγίας» οικογένειας. Οι σιωπές και τα υπονοούμενα συνθέτουν τον πρώτο κατάλογο «παραλείψεων» της οικογένειας του έργου.

alt

Το δεύτερο «πακέτο» παραλείψεων

Δεν πρόκειται για μια ηλίθια ή κακή γυναίκα: απλώς η ασυνειδησία της, η πρακτική της ανικανότητα, η έλλειψη νοικοκυροσύνης, έρχονται να «επικαθήσουν» στο πορτραίτο μιας μάνας που ευθύνεται, ουσιαστικά, για τη δυστυχία όλων των παιδιών της.

Η Μέμε, η κόρη της γιαγιάς και μάνα των παιδιών (η κυρία Σωφρονιάδου χτίζει τον ρόλο σε απόλυτα προσωπικό ύφος) είναι ένα εύχρηστο σεξουαλικό αντικείμενο για τους αρσενικούς πατεράδες που απουσιάζουν και απλώς αφήνουν πίσω το γένος τους σε επίπεδο ονοματοθεσίας. Η πνευματική της ανωριμότητα «δένει» συμμετρικά με την παράνοια του γιου της, προς τον οποίο επιτρέπει απρόσκοπτα την ανάπτυξη ενός τερατώδους οιδιποδείου μέσα στον απόλυτο αμοραλισμό της. Η Μέμε βλέπει τη ζωή σαν διαρκή αφορμή για κουβέντες και σπατάλη χρόνου, μια διαδικασία στην οποία αδυνατεί να παρέμβει, ενώ η έλλειψη υπευθυνότητάς της συνοδεύεται από μιαν απροσμέτρητη αυτο-επιείκεια. Δεν πρόκειται για μια ηλίθια ή κακή γυναίκα: απλώς η ασυνειδησία της, η πρακτική της ανικανότητα, η έλλειψη νοικοκυροσύνης, έρχονται να «επικαθήσουν» στο πορτραίτο μιας μάνας που ευθύνεται, ουσιαστικά, για τη δυστυχία όλων των παιδιών της. Η προφανής αδιαφορία της για τη ζωή και την εξέλιξη των πραγμάτων ανακόπτεται μόνο στη σκηνή όπου προσπαθεί να πείσει την απομακρυσμένη κόρη της Βερόνικα να την πάρει να ζήσουν μαζί και την εκβιάζει να το κάνει: πρόκειται για μια αδίστακτη φαταλίστρια/«εκτελέστρια» των αποφάσεων της τύχης.

Εντυπωσιακή η ερμηνεία του νέου ηθοποιού Μιχάλη Πανάδη, που αποδίδει με μαύρο χιούμορ και έλεγχο των εκφραστικών του μέσων αυτόν τον υπερβολικό, νατουραλιστικά δομημένο χαρακτήρα.

Ο Μαρίτο, ο προβληματικός γιος της, κλεισμένος κυριολεκτικά μέσα στο σπίτι και αρνούμενος να πλυθεί ή να περιποιηθεί, γενικά, τον εαυτό του, βρίσκεται σε ένα συνεχές παραλήρημα εσφαλμένων ερμηνειών της πραγματικότητας. Εντυπωσιακή η ερμηνεία του νέου ηθοποιού Μιχάλη Πανάδη, που αποδίδει με μαύρο χιούμορ και έλεγχο των εκφραστικών του μέσων αυτόν τον υπερβολικό, νατουραλιστικά δομημένο χαρακτήρα. Ο Μαρίτο είναι ο μόνος που εμπνέει κάποιες αραιές στιγμές μητρικής στοργής στη Μεμέ: παρόλα αυτά, η αδίστακτη μάνα του εύκολα θα τον παρατήσει για μια πιο άνετη, ανέμελη ζωή. Η υπερβολή και η ακρότητα είναι τα κύρια γνωρίσματα του Μαρίτο, που υποκαθιστά τον σύζυγο στο κρεβάτι της μάνας του. Έτσι, η «ανωριμότητα» της Μεμέ μένει εκκρεμής, αφήνει ανοιχτά τα περιθώρια δικαιολόγησης. Οι απαντήσεις του γιου της είναι μονίμως αρνητικές: όταν του ζητά να πάει να πλυθεί, η απάντηση είναι: «για μένα αυτό είναι αδύνατον». Κάθε φορά που του ζητά να κάνει κάτι η απάντησή του είναι μια σύντομη ερώτηση: «Για ποιον λόγο;».

Αυτό που σε μόνιμη βάση απασχολεί τον Μαρίτο είναι ο θάνατος και τι θα γίνει με το «σπίτι» όταν πεθάνει ο ίδιος ή η μητέρα του ή, το κυριότερο, η γιαγιά. Αυτοί είναι προοιωνισμοί του τραγικού τέλους εγκατάλειψης του Μαρίτο από όλα τα μέλη της οικογένειάς του, στο τέλος του έργου, δηλαδή το δεύτερο τεφτέρι με τις «παραλείψεις» της οικογένειας Κόλεμαν.

alt

Κλαυσίγελως

Η ηρωϊκή «έξοδος» είναι θέμα απόφασης που δεν λαμβάνεται, γιατί παραμένει «ανοιχτός» ο κανονιστικός παράγοντας «γιαγιά».

Η Γκάμπι και ο Νταμιάν, τα δίδυμα, συνδέονται με μια σχέση ιδιότυπη (την Γκάμπι ερμηνεύει υπέροχα η Αντιγόνη Δούμου και τον Νταμιάν ο Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης). Ο τόπος του προορισμού τους είναι έξω από αυτό το σπίτι της αποσύνθεσης, όμως η παραμονή της γιαγιάς εν ζωή παρατείνει το μαρτύριό τους. Υπάρχει ένας μόνιμος φραγμός ανάμεσα στην Γκάμπι και στη αδελφή της Βερόνικα (καλή στον ρόλο η Μαρσέλα Λένα), παρόλο που και οι δύο φέρονται ως οι μόνες «φυσιολογικές» μέσα σε αυτήν την οικογένεια. Υποχρεωτική συνύπαρξη μέσα στο σπίτι, μια κατάσταση «κάθε άλλο παρά φυσιολογική» για τη Βερόνικα: μια παραδοχή που κάνει και η Γκάμπι «εκ των έσω». Η ηρωϊκή «έξοδος» είναι θέμα απόφασης που δεν λαμβάνεται, γιατί παραμένει «ανοιχτός» ο κανονιστικός παράγοντας «γιαγιά».

Η Γκάμπι ασφυκτιά, η Βερόνικα ντρέπεται. Και οι δύο όμως είναι όντα ερωτικά, η ζωή τους διέπεται από την επιθυμία, όπως και της γιαγιάς και της μητέρας: αντίθετα, τα αρσενικά μέλη της οικογένειας (τα δυο αγόρια) έχουν κατεσταλμένη λίμπιντο. Αντιθετική ανδρική παρουσία είναι αυτή του προσωπικού σωφέρ της Βερόνικα του Ερνάν (καλή ερμηνεία του Στέργιου Κοντακιώτη). Όσο για την παρουσία του Εδουάρδο, του γιατρού, αυτή λειτουργεί αντιστικτικά: αξιοπρεπής η παρουσία επί σκηνής του Πάνου Τζίνου στον ρόλο του γιατρού. Τα συναισθήματα των ηρώων του Τολκατσίρ δημιουργούν έντονη αντίστιξη προς την πραγματικότητα της «έξω» ζωής.

Θέατρο της Μελαγχολίας

Το έργο αποκαλύπτει την αδυναμία των ανθρώπων να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια στέγη, τους παράγοντες που τους αποκλείουν τον έναν από τον άλλον, την κοινωνική μοναξιά και περιθωριοποίηση.

O Κλαούντιο Τολκατσίρ, μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς με τους ηθοποιούς του και την έκφραση των προσωπικών του ανησυχιών, κατάφερε να μετατρέψει τον προσωπικό χώρο του σπιτιού του σε θεατρικό εργαστήρι: τόσο συγγραφής, όσο και ανεβάσματος των έργων του. Επαναπροσδιορίζοντας, έτσι, την έννοια του θεατρικού χώρου, εντείνοντας τους ρυθμούς εργασίας του και παράγοντας το κείμενο μετά από μήνες πειραματισμών σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού του κατέληξε στη σύνθεση των μελών αυτής της υποδειγματικά παρακμιακής οικογένειας, της οποίας οι σχέσεις αίματος αντικατοπτρίζουν την πολιτικοκοινωνική κατάσταση της Αργεντινής στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ο Τολκατσίρ δεν θέλει αναίτιες συγκρούσεις επί σκηνής, θέλει οι συγκρούσεις να απορρέουν από βαθύτερα ριζωμένες αδικίες, αμέλειες, απανθρωπιές. Αυτό, βέβαια, είναι μια ριζοσπαστικότερη τοποθέτηση απέναντι στην ανθρώπινη φύση, και απαιτεί μεγαλύτερη αντοχή του θεατή.

Η πολύ καλή παράσταση στη δεύτερη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας δικαιώνει τον συγγραφέα, τη μεταφράστρια και τη σκηνοθέτι, ενώ αναδεικνύει νέα ερμηνευτικά ταλέντα δίπλα στους «παλιούς» ηθοποιούς.

Σε αυτό το σημείο μπαίνει η ανάγκη αιτιολόγησης, ως τελευταία συνθετική του έργου πράξη: όπως λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο συγγραφέας, «έπρεπε να προσδιοριστεί το cuál και το por qué»: μέσα από τις συζητήσεις, την προετοιμασία του πρωϊνού, το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο της γειτονιάς, την κρέμα της γιαγιάς, την αναζήτηση των σπίρτων, η ένταση αυξάνεται. Κυριαρχεί ένας προφανής παραλογισμός, που σε πρώτο επίπεδο εκλαμβάνεται ως χιούμορ, όμως μια δεύτερη ανάγνωσή του οδηγεί σε διαφορετικά συμπεράσματα. Κάτι το ιδιαίτερα γνήσιο εκπηδά μέσα από την πρωτοφανή «τρελή παθητικότητα» που διέπει τις αντιδράσεις αυτής της μητριαρχούμενης οικογένειας: ένας εσωτερικευμένος μηχανισμός υποκινεί εγωϊστικές αντιδράσεις και βία. Κατά βάθος, υπάρχει πολύ χαμηλός βαθμός αυτοεκτίμησης και παραίτηση, ενώ οι υλικές, σαρκικές απολαύσεις χαίρουν μεγάλης εκτιμήσεως από τα μέλη της οικογένειας Κόλεμαν.

Το έργο αποκαλύπτει την αδυναμία των ανθρώπων να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια στέγη, τους παράγοντες που τους αποκλείουν τον έναν από τον άλλον, την κοινωνική μοναξιά και περιθωριοποίηση: ως εκ τούτων, την ανικανότητα αφοσίωσης και αγάπης προς τον άλλον. Η πολύ καλή παράσταση στη δεύτερη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας δικαιώνει τον συγγραφέα, τη μεταφράστρια και τη σκηνοθέτι, ενώ αναδεικνύει νέα ερμηνευτικά ταλέντα δίπλα στους «παλιούς» ηθοποιούς.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Σκέψεις για το θέατρο, τη «μοναδική θνησιγενή τέχνη», που όμως επιβιώνει ως το «τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας» στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό», του Σάμιουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στη Στέγη. ...

«Η Λένι Ρίφενσταλ κοιμάται τα βράδια;» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη

«Η Λένι Ρίφενσταλ κοιμάται τα βράδια;» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη

Για την παράσταση «Η Λένι Ρίφενσταλ κοιμάται τα βράδια;» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, στο θέατρο «Φούρνος». Μια επινοημένη συνέντευξη με «την ιέρεια των προπαγανδιστικών ταινιών του Γ’ Ράιχ».

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
«Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη – Το φλεγόμενο από επιθυμίες, κινητικό και ρευστό ον μιας «προσωρινής ύπαρξης»

«Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη – Το φλεγόμενο από επιθυμίες, κινητικό και ρευστό ον μιας «προσωρινής ύπαρξης»

Για την παράσταση «Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μια «over the top πολιτική persona», μια σειρά από «συνεχείς μεταμορφώσεις ενός αλλόκοτου πλάσματος που το υποδύεται ο ίδιος ο καλλιτέχνης ως περφόρμερ». 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Καρτεσιανή σονάτα και άλλες νουβέλες» - Οι φιλοσοφημένες αφηγήσεις του Γουίλιαμ Γκας

«Καρτεσιανή σονάτα και άλλες νουβέλες» - Οι φιλοσοφημένες αφηγήσεις του Γουίλιαμ Γκας

Για τo «Καρτεσιανή σονάτα και άλλες νουβέλες» του Γουίλιαμ Γκας [William H. Gass],...

«Η σφαγή των αθώων» του Στέφανου Παπαδημητρίου (κριτική) – Θύμα εκφοβισμού φτάνει στα έσχατα όρια

«Η σφαγή των αθώων» του Στέφανου Παπαδημητρίου (κριτική) – Θύμα εκφοβισμού φτάνει στα έσχατα όρια

Για το μυθιστόρημα του Στέφανου Παπαδημητρίου «Η σφαγή των αθώων» (εκδ. Ψυχογιός). Στην κεντρική εικόνα, ο 13χρονος ήρωας της τηλεοπτικής μίνι σειράς Adolescence που διερευνά τα γιατί και τα πώς του φόνου μιας ανήλικης κοπέλας από έναν συμμαθητή της. 

Γράφει ο Δ...

Εκδήλωση για το βιβλίο του Γεωργίου Μαλούχου «Οι εξομολογήσεις του Θεού και οι δεκαπέντε τύψεις Του» (εκδ. Πατάκη)

Εκδήλωση για το βιβλίο του Γεωργίου Μαλούχου «Οι εξομολογήσεις του Θεού και οι δεκαπέντε τύψεις Του» (εκδ. Πατάκη)

Παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Π. Μαλούχου «Οι εξομολογήσεις του Θεού και οι δεκαπέντε τύψεις του» διοργανώνεται την Τετάρτη 26 Μαρτίου στις 20:30 στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη.

Επιμέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Λάθος κεφάλι» της Λίνας Ρόκου (προδημοσίευση)

«Λάθος κεφάλι» της Λίνας Ρόκου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Λίνας Ρόκου «Λάθος κεφάλι», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νήσος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Θα σου πω για τη γέννησή μου, κι ας μην τη θυμάμαι. Από τις λίγες φωτογραφίε...

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τρία βιβλία εντελώς ανόμοια μεταξύ τους μας καλούν να σταθούμε, να διαβάσουμε και να στοχαστούμε την ποίηση και την ποιητική της. Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ