alt

Για την παράσταση Women of Passion, Women of Greece, σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη, η οποία παρουσίαζεται στο θέατρο Τρένο στο Ρουφ.

Του Νίκου Ξένιου

Η Ευγενία Αρσένη, η οποία πριν από λίγο καιρό παρουσίασε δύο όπερες στην Αμερική, επιστρέφει στην Αθήνα για να παρουσιάσει το αγγλόφωνο έργο της Women of Passion, Women of Greece, σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη, με την Εβελίνα Αραπίδη να ενσαρκώνει, σε τριπλό μονόλογο, τρεις εμβληματικές γυναικείες φιγούρες της τέχνης και της πολιτικής: τη Μαρία Κάλλας, τη Μελίνα Μερκούρη και μια θεατρική περσόνα που ερμήνευσαν οι δύο πρώτες, τη Μήδεια.

Diva

Τρεις «άχρονες» γυναίκες που μέσα σε κλειστό χώρο ταξιδεύουν στο εξωτερικό και αποτελούν πρέσβειρες της ελληνικότητας ενώ, ανατρέχοντας στην ιστορία τους, βρίσκουν το σημείο τομής του πάθους που τις καθιέρωσε στο συλλογικό ασυνείδητο και που, τρόπον τινά, τις κατέστρεψε.

Ντυμένη σε βαθύ κόκκινο χρώμα, η Eβελίνα Αραπίδη περνά από την εικονοκλαστική παρουσία της Κάλλας στο λυρικό τραγούδι στη σκιαγράφηση της παθιασμένης Μερκούρη και μετά σε μια Μήδεια παζολινικής υφής. Τρεις «άχρονες» γυναίκες που μέσα σε κλειστό χώρο ταξιδεύουν στο εξωτερικό και αποτελούν πρέσβειρες της ελληνικότητας ενώ, ανατρέχοντας στην ιστορία τους, βρίσκουν το σημείο τομής του πάθους που τις καθιέρωσε στο συλλογικό ασυνείδητο και που, τρόπον τινά, τις κατέστρεψε. Το έργο της Αρσένη, με συναισθηματική προσέγγιση της γυναικείας ψυχοσύνθεσης, παρουσιάζει το μοτίβο της ελληνικής καταγωγής «ντίβας» υπό τις οπτικές γωνίες της ασυμβίβαστης στάσης απέναντι στη ζωή, της βραχύβιας λάμψης, της ανεκπλήρωτης μητρότητας, του ανανταπόδοτου έρωτα, της καλλιτεχνικής έμπνευσης και της ανόδου στο βάθρο των «αιώνιων» αξιών της εποχής μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ηλιόλουστη χώρα μας εκφαίνεται ως ο τόπος γένεσης της πηγαιότητας, της εξωστρέφειας, της κοινωνικότητας, του έρωτα, της επικοινωνίας και της δημοκρατικής συνείδησης: και αυτά τα στερεότυπα συνδέονται άρρηκτα με τον ρηξικέλευθο ρόλο της Τέχνης.

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο μονόλογος της Μήδειας, σαν να ξεπηδά από το αρχετυπικό παρελθόν του ανοικτού θεάτρου, εισχωρεί στο κλειστό βαγόνι και εγκαθίσταται στη συνείδηση του θεατή κυρίως ως κοινωνικά επιβαλλόμενος ρόλος της γυναίκας. Η μυθική Μήδεια, ξεκομμένη από το πρωτίστως ιερατικό περιβάλλον της Κολχίδας, ανακτά στο έργο τις ιδιότητες της εγγονής του Ήλιου, της μάγισσας, και εξολοθρεύει το σπέρμα του Ιάσονα, παρατημένη καθώς ήταν στον ρόλο της παλλακίδας. Το μέγεθος αυτό είναι εκ φύσεως δύσκολο να εισχωρήσει στα χωρικά ύδατα μιας ψυχολογίζουσας προσέγγισης, γι’αυτό και διατηρεί τις ιερατικές του διαστάσεις: εμφυτεύεται, όμως, στην ψυχοσύνθεση της κατεξοχήν ερμηνεύτριάς του και ευσταθεί αυθύπαρκτο ως αποδεκτό σκηνικό μέγεθος, και μάλιστα υπό το φως μιας αμιγώς παζολινικής αισθητικής. Θα’λεγε κανείς πως η συνεργασία Αρσένη-Αραπίδη-Λύγαρη υλοποίησε την επί σκηνής συνάντηση Μαρίας-Μελίνας-Μήδειας με μαγικό τρόπο: η παράσταση απευθύνεται κυρίως σε αγγλόφωνο κοινό, ωστόσο ο γλωσσικός φραγμός δεν στερεί από τους θεατές τη δυνατότητα συγκινησιακής μέθεξης, καθώς θίγονται φλέγοντα ζητήματα της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής θέσης στον πλανήτη: η ανάγκη τονισμού της θεατρικότητας που διέπει τον νεοελληνικό βίο, η δυναμική θέση της γυναίκας καλλιτέχνιδoς στο πάνθεον των αστέρων της τέχνης, η αδιαμφισβήτητη ακτινοβολία της γυναίκας πολιτικού και αγωνίστριας της Δημοκρατίας εν μέσω δικτατορίας, κ.ο.κ.

Αγαπώ τις ρυτίδες μου

Η Εβελίνα Αραπίδη κατορθώνει να υπερβεί τον κάπως κοινότοπο χαρακτήρα μιας διαφήμισης σχετικά με την Ελλάδα και την πολιτιστική της ακτινοβολία, να υπερσκελίσει τους κινδύνους της «τουριστικής» περιδιάβασης στους εν λόγω ρόλους και να αναδείξει μιαν ιδιάζουσα εκδοχή γυναικείας ευαισθησίας που αυτό το κείμενο προσφέρει.

Αλλά και οι παιδικές καταβολές και το εξ απαλών ονύχων φλερτ με το θέατρο και τη μουσική διαμορφώνουν χαρακτήρες αγωνιστικούς, ψυχοσυνθέσεις καλά οχυρωμένες, πλάθουν τον μύθο μέσω μιας εν γένει αντικομφορμιστικής στάσης έναντι της ζωής και της Τέχνης. Με ιδιότυπη, απόλυτα προσωπική χροιά φωνής, άρθρωση και εκφορά της ξένης γλώσσας, με λεπτοδουλεμένη ερμηνευτική «παρτιτούρα», και με την επιπλέον δυσκολία της αγγλικής γλώσσας, η Εβελίνα Αραπίδη κατορθώνει να υπερβεί τον κάπως κοινότοπο χαρακτήρα μιας διαφήμισης σχετικά με την Ελλάδα και την πολιτιστική της ακτινοβολία, να υπερσκελίσει τους κινδύνους της «τουριστικής» περιδιάβασης στους εν λόγω ρόλους και να αναδείξει μιαν ιδιάζουσα εκδοχή γυναικείας ευαισθησίας που αυτό το κείμενο προσφέρει. Να επαναθίξει, με όχημα τη Μελίνα και την Κάλλας, το μοτίβο της ματαιωμένης μητρότητας, όχι τόσο ως επιλογή, όσο ως «θυσία στον βωμό της τέχνης και της πολιτικής» (ή ακόμη και της ερωτικής ελευθεριότητας).

Όπως και να αναλυθεί το φαινόμενο της γυναίκας-σταρ, το βέβαιο είναι πως απάδει του μητρικού ρόλου, ενσωματώνοντας αμιγώς «ανδρικά» στερεοτυπικά γνωρίσματα και «ευνουχίζοντας», τρόπον τινά, τη γυναίκα από τη «φύση» όπου την περιορίζει το cliché. Με μιαν ευτυχή αναφορά, ωστόσο, στις ρυτίδες που μια τόσο έντονη προσωπικότητα «αγαπά»: «I love my wrinkles!» λέει η Μελίνα Μερκούρη δηλώνοντας με έμφαση την περιφρόνησή της για τον χρόνο. Η γυναικεία ομορφιά είναι άχρονη, είναι εσωτερική, είναι αρχετυπική.

alt

Made it clear I am a star

Υιοθετώντας τρεις διαφορετικές ερμηνευτικές μανιέρες και απλώς αλλάζοντας «κατασκευή κεφαλιού», η Εβελίνα Αραπίδη περνά με ευκολία από τον ένα ρόλο στον άλλο, διατηρώντας συνεχή επαφή με τη δραματικότητα της σκηνικής Μήδειας, τόσο στην ευριπίδεια, όσο και στην παζολινική εκδοχή.

Σε αυτό λοιπόν το σημείο χωρεί συζήτηση για το κατά πόσον το κείμενο στοχεύει στο να αποδώσει μια Κάλλας ιδιοσυγκρασιακή, που βίωσε μιαν αντίστοιχην απόρριψη, ή μια Κάλλας με τις ακριβείς συντεταγμένες της ιστορικότητας: ήταν, η μεγάλη ντίβα, μια γυναίκα εγκαταλελειμμένη από έναν άκαρδο άντρα που δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει την αξία της μουσικής, από έναν άμουσο εκατομμυριούχο επιχειρηματία που «συνέλεγε» δημόσιες γυναικείες φιγούρες για ερωμένες του; Ή μήπως επρόκειτο για την ευτυχή συνάντηση μιας ανδρικής ματαιοδοξίας και μιας αντίστοιχης γυναικείας αγάπης για τις μεγαλοαστικές, πολυδάπανες εξορμήσεις με γιωτ, τα ακριβά κοσμήματα και τον ρόλο της συντρόφου ενός κατά γενική παραδοχήν επιτυχημένου άνδρα; Και μήπως το τέλος της καριέρας και της ζωής της συνδέεται περισσότερο με την ανάδυση ενός πολυπιεσμένου ψυχισμού και μιας αθεράπευτης ανασφάλειας σχετικά με την εικόνα της δημόσιας γυναίκας, «θεότητας» της Τέχνης;

Είναι αξιοσημείωτη η εξωτερική ομοιότητα που επιτυγχάνουν οι κατασκευές κεφαλιού της Δανάης Κουρέτα: ένα σατέν μαύρο ύφασμα που προσιδιάζει στα μαλλιά της Μαρίας Κάλλας διαμορφώνει το προφίλ της ηθοποιού σε ακριβή σωσία της μεγάλης λυρικής αοιδού. Υιοθετώντας τρεις διαφορετικές ερμηνευτικές μανιέρες και απλώς αλλάζοντας «κατασκευή κεφαλιού», η Εβελίνα Αραπίδη περνά με ευκολία από τον ένα ρόλο στον άλλο, διατηρώντας συνεχή επαφή με τη δραματικότητα της σκηνικής Μήδειας, τόσο στην ευριπίδεια, όσο και στην παζολινική εκδοχή. Η λιτή σκηνική παρουσία του κιθαρίστα και τραγουδιστή Φώτη Μυλωνά συμβάλλει τα μάλα στην εκτόνωση σκηνών ιδιαίτερα φορτισμένων, ιδιαίτερα εκεί όπου η ηθοποιός του δίνει «πάσα» για να συνδεθεί με τις ελληνικές της καταβολές. Οι προβολές αποσπασμάτων από το Ποτέ την Κυριακή θα μπορούσαν και να λείπουν.

Εκτός από το Women of Passion, Women of Greece η κα Αραπίδη ανέβασε, σε κείμενα και σκηνοθεσία Γιώργου Στεφανακίδη, την παράσταση Pietà, μέρος μιας τριλογίας. Επίσης, θα συνεργαστεί με τον Θόδωρο Τερζόπουλο στην παράσταση Τρωάδες – Τα τείχη της Ντροπής, που θα κάνει πρεμιέρα στην Πάφο στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας τον Ιούλιο του 2017.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη – Το φλεγόμενο από επιθυμίες, κινητικό και ρευστό ον μιας «προσωρινής ύπαρξης»

«Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη – Το φλεγόμενο από επιθυμίες, κινητικό και ρευστό ον μιας «προσωρινής ύπαρξης»

Για την παράσταση «Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μια «over the top πολιτική persona», μια σειρά από «συνεχείς μεταμορφώσεις ενός αλλόκοτου πλάσματος που το υποδύεται ο ίδιος ο καλλιτέχνης ως περφόρμερ». 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

«Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο (κριτική)

«Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο (κριτική)

Για την παράσταση «Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο. ©Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το έργο του πορτορικανικής καταγωγής αμερικανού Μάθιου Λόπεζ «...

Τι θα δούμε προσεχώς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Το Φεστιβάλ της Άνοιξης και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις

Τι θα δούμε προσεχώς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Το Φεστιβάλ της Άνοιξης και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις

Μια λεπτομερής παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος Απριλίου-Ιουνίου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από την παράσταση «Requiem(s)», της ομάδας Ballet Preliocaj, που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Άνοιξης.

Γράφει η ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα σειρά για την Τεχνητή Νοημοσύνη από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

Νέα σειρά για την Τεχνητή Νοημοσύνη από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

Μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία τα δύο πρώτα βιβλία της νέας σειράς για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αναμένεται η έκδοση ακόμα δύο έργων. 

Επιμέλεια: Book Press

Μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσε...

«Κική Δημουλά – Η ποιήτρια»: 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

«Κική Δημουλά – Η ποιήτρια»: 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

Μαθητές από πολλά σχολεία και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών συμμετέχουν στο 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα: «Κική Δημουλά – Η ποιήτρια», που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 19 έως τις 23 Μαρτίου 2...

«Η δύναμη της Τέχνης στη μάθηση» του Αλέξη Κόκκου (κριτική) – Παιδεία και αισθητική εμπειρία

«Η δύναμη της Τέχνης στη μάθηση» του Αλέξη Κόκκου (κριτική) – Παιδεία και αισθητική εμπειρία

Για τη μελέτη του Αλέξη Κόκκου «Η δύναμη της τέχνης στη μάθηση – Διδακτική μεθοδολογία για την εκπαίδευση ενηλίκων και το σχολείο» (εκδ. Επιστημονική ένωση εκπαίδευσης ενηλίκων). 

Γράφει η Αντιγόνη Βλαβιανού 

Επιλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...
«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

Μαύρος φεμινισμός χθες και σήμερα: Οι σημαντικότερες μαύρες φεμινίστριες και το έργο τους. Καθώς πλέον μπορούμε να διαβάσουμε στα ελληνικά τις τρεις σημαντικότερες θεωρητικές μορφές του μαύρου φεμινισμού, ένα σημαντικό κομμάτι του άρθρου αφιερώνεται στις Audre Lorde, bell hooks και Angela Davis. 

Γ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ