eleftherian 2

Για τη θεατρική μεταφορά του εκτεταμένου διηγήματος Εις ελευθερίαν της Ελεονώρας Σταθοπούλου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαρίας Αιγινήτου. (φωτ. Γιάννης Πρίφτης)

Του Θάνου Κάππα

Ο χώρος είναι σχεδόν άδειος, γυμνός – το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, ένα υπόγειο στην Κυψέλη, με τα στοιχειώδη της μεταμόρφωσής του σε θέατρο. Και οι ηθοποιοί, τα πρόσωπα του έργου, απαλλαγμένα επίσης από υπερβολές της μεταμφίεσης, εκτίθενται από πολύ κοντά στα βλέμματα των θεατών που γεμίζουν ασφυκτικά τον χώρο (τουλάχιστον στην παράσταση του προηγούμενου Σαββάτου, 18/2). Σ’ αυτές τις συνθήκες, όπου τα επιπλέον στηρίγματα απουσιάζουν, οι τρεις ηθοποιοί επιχειρούν να αφηγηθούν, να ζωντανέψουν την ιστορία της Λουίζας Φόξη, ηρωίδας του εκτεταμένου διηγήματος της Ελεονώρας Σταθοπούλου, «Εις ελευθερίαν». Κι όπως ακριβώς εκείνη η σκονισμένη, δύσκαμπτη καθαρεύουσα μετατρέπεται στο βιβλίο της Σταθοπούλου σε μια φλογερή ιδιόλεκτο ικανή να συγκροτήσει νέες γλωσσικές ποιότητες, να μεταφέρει απρόσμενες συγκινήσεις στον αναγνώστη, έτσι και η θεατρική παράσταση, απλή, λιτή, χειροποίητη, έξυπνη, ουσιωδώς σύγχρονη, απορροφά αυτόν τον ευφυή, ποιητικό λόγο, τιμά αυτή την τολμηρή γραφή, καθρεφτίζοντας το ξεχωριστό ήθος της αφήγησης, το μυστηριακό φως της. Η γυμνότητα αποδεικνύεται ο καλύτερος σύμμαχος της γλωσσικής ιδιαιτερότητας καθώς η αίθουσα φορτίζεται από την ενέργεια των ηθοποιών οι οποίοι, έχοντας οικειωθεί τη λόγια γλώσσα, τη φέρουν κατάσαρκα, τη μεταγγίζουν στους θεατές λέξη-λέξη. Καθώς εξελισσόταν η παράσταση αισθανόμουν τον μικρό χώρο να φουσκώνει, να ξεχειλίζει από τη δημιουργική, ευτυχή συνάντηση – λογοτεχνία και θέατρο, γλώσσα και πάθος της εκφοράς της, μια λεπτοδουλεμένη παρτιτούρα κινήσεων, λόγου και μουσικής που ηχούσε στα αυτιά μου σαν ιδανική απάντηση στην απελπισία των ημερών.

- Ήρθα να σε πάρω μαζί μου ως τη θάλασσα! Θέλεις;

Η Λουίζα ανεσήκωσε μετά δειλίας το βλέμμα από του χώματος. Ο νέος ίστατο τώρα όρθιος όπισθεν της θύρας του κήπου, επανέλαβε δε μετά σοβαρότητος:

- Θέλεις; 

- Θέλω! απήντησεν. Κατείχε δε αυτήν έρως και έκστασις.

Πέρα από τον Παπαδιαμάντη, το ύφος του οποίου ανακαλείται σχεδόν αυτόματα λόγω και της σχέσης των ηρώων με την πίστη ή το θαύμα, σκέφτομαι πως το ύφος της Ελεονώρας Σταθοπούλου παραπέμπει περισσότερο σε μια γλωσσική Ουτοπία, στο βάθος της οποίας αχνοφαίνεται ο Εμπειρίκος. 

Το βιβλίο της Ελεονώρας Σταθοπούλου κυκλοφόρησε το 2015 (από τις εκδόσεις της Εστίας) κι αποτελεί καρπό δεκαετούς προσπάθειας γραφής στην καθαρεύουσα, όχι τόσο στη βάση μιας προγραμματικής ή ιδεολογικής στόχευσης όσο μιας αυθόρμητης εκδήλωσης, ενός ξαφνικού έρωτα, όπως δηλώνει η ίδια σε συνέντευξή της: «Έτσι το θέλησα, να γράψω το Εις Ελευθερίαν σ’ αυτή τη γλώσσα από έρωτα ξαφνικό, επίμονο, που δεν μπορούσα να απαλλαγώ». Και αυτή η αυθόρμητη εκδήλωση τής επιτρέπει να κινείται με ελευθερία και χάρη ανάμεσα σε τύπους και σχήματα νεκρά ή ανενεργά που ακούγονται τώρα αναπάντεχα φρέσκα και συγκινητικά, ενώ το λεπτό χιούμορ που διατρέχει την αφήγηση δεν την αφήνει να βαρύνει υπερβολικά, να καταλήξει δηλαδή σε μια άλλη, έστω και λυρικού τύπου, ακαμψία. Πέρα από τον Παπαδιαμάντη, το ύφος του οποίου ανακαλείται σχεδόν αυτόματα λόγω και της σχέσης των ηρώων με την πίστη ή το θαύμα, σκέφτομαι πως το ύφος της Ελεονώρας Σταθοπούλου παραπέμπει περισσότερο σε μια γλωσσική Ουτοπία, στο βάθος της οποίας αχνοφαίνεται ο Εμπειρίκος. Τα πρόσωπα μοιάζουν συχνά να χάνουν το περίγραμμα ή το υλικό τους βάρος, παραδομένα στην εσωτερική τους ανάγκη για απόδραση από έναν κόσμο υπερβολικά άδειο από αίνιγμα και μαγεία.

«Η Λουίζα επλησίασε την μπαλκονόπορτα, δεχομένη δε επί του στήθους την αγρίαν του έαρος πνοήν, εξήλθεν ως έκπαγλος αστραπή εφηβικής επιθυμίας και ευρέθη τρέχουσα εντός της υγρασίας του κήπου [… ] Όλαι αι μέχρι τούδε τον βίον της καταβαλούσαι απαγορεύσεις ελάμβανον το νυν την όψιν σκιεράς βλαστήσεως, εκφοβίζουσαι και παγιδεύουσαι την εύθραυστον αυτής ορμήν. Αιφνίδιοι κλάδοι πλήρεις ακανθών, αμαυροί όγκοι δένδρων, φυλλωμάτων απειλητικοί κυματισμοί, ψίθυροι πραγμάτων διαπορευομένων εν σκότει, αστέρων εξάψεις, δυσοίωνοι νεφών σχηματισμοί, συνεργάζοντο και περιεπλέκοντο ίνα αποκλείσωσι πάσαν της κόρης διαφυγήν.»

Το διήγημα «Εις ελευθερίαν» από όπου και το απόσπασμα, είναι το πιο πολιτικό όλων καθώς το αίτημα της προσωπικής ελευθερίας και αυτοπραγμάτωσης συμπλέκεται με το κοινωνικό, εκτεινόμενο στην περίοδο της χούντας και των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης. Η πορεία ενηλικίωσης της Λουίζας, η προσπάθειά της να αποτινάξει την πατρική εξουσία που πνίγει και καταργεί τη ζωή, συμπίπτει με τους κραδασμούς μιας κοινωνίας σε διαρκή αναβρασμό. Όλα τείνουν εις ελευθερίαν, αλλά μια ελευθερία ζόρικια, που λέει και ο Διονύσης Σαββόπουλος, τον οποίο, παρεμπιπτόντως, θυμάται να μνημονεύσει η Σταθοπούλου στο διήγημα. Οι μηχανισμοί της εξουσίας θα συνεχίσουν να υφίστανται και μεταπολιτευτικά, χειραγωγώντας έντεχνα τα πρόσωπα, το ελεύθερο φρόνημά τους.

ex.eis.elΗ Μαρία Αιγινήτου σκύβει θαυμαστικά στο κείμενο το οποίο και εμπιστεύεται σε τρεις έμπειρους ηθοποιούς που αναλαμβάνουν με θέρμη το εγχείρημα. Πράγματι θα έλεγε κανείς πως αληθινός πρωταγωνιστής της παράστασης είναι η γλώσσα, όμως αυτό προϋποθέτει ηθοποιούς ικανούς να στηρίξουν αποτελεσματικά μια τέτοια απαιτητική προσέγγιση: πνευματικότητα και καθαρό βλέμμα, αυτά σκεφτόμουν παρακολουθώντας τους εξαιρετικούς Λάμπρο Παπαγεωργίου και Γιώργο Σταυριανό να πλαισιώνουν την χαρισματική Τάνια Παλαιολόγου, η οποία διατηρεί συνεχώς τον έλεγχο του κειμένου, απόλυτα φυσική και συγκεντρωμένη, στήνοντας μια φιγούρα που την παίρνεις μαζί σου, την ανακαλείς για ημέρες μετά. Η σκηνοθεσία είναι λιτή, ουσιαστική, ιδιαίτερα ευρηματική και καθόλου στατική – όλα βρίσκονται σε κίνηση καθώς τα σώματα, τα βλέμματα, οι λέξεις, η μουσική συμπλέκονται σε μια χορογραφημένη ευφορική σύνθεση που μαρτυρά την προετοιμασία, τη δουλειά που προηγήθηκε. Και είναι δύσκολο να μην σκεφτεί κανείς πως αυτή η εργατικότητα των προσώπων, ώρες και ώρες δουλειάς δηλαδή, όχι μόνο της συγκεκριμένης ομάδας αλλά δεκάδων άλλων θεατρικών ή μουσικών σχημάτων που δουλεύουν εντατικά, τόσων καλλιτεχνικών εργαστηρίων που εξελίσσονται παράλληλα στην πόλη, πραγματικών «γεγονότων πολιτισμού» που μέχρι να τα εντοπίσεις έχουν συχνά ολοκληρώσει τον σύντομο κύκλο τους, αυτή η ανυστερόβουλη, παθιασμένη αφοσίωση ανθρώπων που μοχθούν για το καλύτερο, ενδέχεται να αποτελεί την αληθινή και μόνη περιουσία μας, τη διαρκή ελπίδα μας για το μέλλον.

* Ο ΘΑΝΟΣ ΚΑΠΠΑΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Συντελεστές:

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου
Σκηνικός χώρος, κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου- Αριστοτέλης Καρανάνος
Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς
Μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Κίνηση: Φαίδρα Σούτου
Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου
Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης

Γραφιστικά-βιντεοληψία: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Παίζουν: Γιώργος Σταυριανός, Τάνια Παλαιολόγου, Λάμπρος Παπαγεωργίου 

Η παράσταση «Εις Ελευθερίαν» παίζεται στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α , Κυψέλη) κάθε Σαββατοκύριακο, στις 21:00 μέχρι την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου

Δύο τελευταίες παραστάσεις, Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Φεβρουαρίου.

eleftherian 1

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...
«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ