alt

Για την παράσταση της Bouchra Ouizguen Ottof, η οποία παρουσιάζεται στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μέχρι και απόψε 23.02.

Του Νίκου Ξένιου

Στο Μαρόκο ο χορός γνωρίζει άνθηση, όμως ακολουθώντας τα δικά του μονοπάτια. Εφαρμόζοντας τα διδάγματα του σύγχρονου χορού στην παράδοση των γυναικών «Αΐτας» που εμφανίζονται στους γάμους, η νέα χορογράφος Μπούτσρα Ουισγκουέν μαζί με τέσσερεις πληθωρικές, αισθησιακές, ώριμες σε ηλικία χορεύτριες από το Μαρακές, που τρικλίζουν, παλεύουν με το άπειρο, προσεύχονται σε άγνωστη κατεύθυνση, περιστρέφονται, αποκαλύπτουν και αποκαλύπτονται, παρουσιάζει την παράσταση Ottof στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Ένα σπάνιο θέαμα, μια μοναδική εμπειρία.

Εισαγωγή στο σκοτάδι

Η είσοδός τους είναι σιωπηρή, η έξοδός τους είναι ένα τραγούδι και μια αναμμένη λαμπάδα.

Επεισόδια τελετουργικής ομορφιάς ξεκινούν να διαδραματίζονται μέσα σε γκρίζο ημίφως. Η μια χορεύτρια προαγγέλλει την άφιξη της άλλης. Το σχεδόν άχρονο, μεταφυσικό περιβάλλον της αρχής σταδιακά προσγειώνεται σε τόπο και χρόνο, καθώς οι ανεπαίσθητες κινήσεις και οι κλεφτές ματιές μεταστρέφονται σε τρανς σπασμούς, ενώ η κλιμάκωση του πάθους οδηγεί σε περιστροφή των βολβών του ματιού. Πιστή σε μια μακρά εκφραστική παράδοση αναμέτρησης με το κοινό, οι πέντε χορεύτριες κραυγάζουν θριαμβικά, σπαρακτικά, σηκώνουν τα ρούχα τους και αυνανίζονται, προκαλώντας έντονη αίσθηση ερωτισμού. Η χορογράφος αναμειγνύει στοιχεία πολιτιστικά της χώρας της, μνήμες ιστορικές, σκηνές της καθημερινότητας, ήχους εξωτικούς και λαρυγγισμούς των Τουαρέγκ της ερήμου. Η είσοδός τους είναι σιωπηρή, η έξοδός τους είναι ένα τραγούδι και μια αναμμένη λαμπάδα.

Με προκλητικές κινήσεις των γοφών, κύλισμα στο πάτωμα, ξεσπάσματα γέλιου και κορυφώσεις αυνανιστικού πάθους, κατορθώνει να σπάσει τα στερεότυπα της δυτικότροπης γυναικείας ομορφιάς και να εδραιώσει επί σκηνής ένα παντοδύναμο, φεμινικό outburst γλυκύτητας και πρωτόγνωρης αισθητικής απόλαυσης.

Η Ουισγκουέν δίνει έμφαση στην υστερία και στη μελαγχολία. Με προκλητικές κινήσεις των γοφών, κύλισμα στο πάτωμα, ξεσπάσματα γέλιου και κορυφώσεις αυνανιστικού πάθους, κατορθώνει να σπάσει τα στερεότυπα της δυτικότροπης γυναικείας ομορφιάς και να εδραιώσει επί σκηνής ένα παντοδύναμο, φεμινικό outburst γλυκύτητας και πρωτόγνωρης αισθητικής απόλαυσης, με λίγα λόγια καθιερώνει ένα νέο αισθητικό κανόνα, τουλάχιστον για όσο η παράσταση διαρκεί. Το εντυπωσιακό είναι μια ανανοηματοδότηση του χρόνου, καθώς ο θεατής ασκείται στη συγκέντρωση της προσοχής του και βαθμηδόν απορροφάται από τον επιμήκη χρόνο της κίνησης. Σκόπιμα η χορογράφος σιωπά σε σημεία όπου άλλες χορογραφίες φλυαρούν. Ηθελημένα φλυαρεί εκεί όπου τα πράγματα είναι κατάδηλα και διακρίνονται από την εξωστρέφεια την πολιτισμικά επικαθορισμένη.

Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ούτε στιγμή πως μιλάμε για ένα γυναικείο ψυχισμό πολυσυμπιεσμένο, οι εκρήξεις και οι αποσυμπιέσεις του οποίου δεν μπορεί παρά να είναι δημιουργικές. Το σενάριο που υποτυπωδώς διέπει την (κατά βάσιν αυτοσχεδιαστική) χορογραφία διέπεται από κανόνες εκτέλεσης που προσιδιάζουν σ΄εκείνους των περιστρεφόμενων δερβίσηδων ή κάποιων περφόρμερς του ανδαλουσιανού φλαμένκο που παραμένουν εκτός εμπορικού στυλιζαρίσματος. Το αξιοζήλευτο σε αυτήν την παράσταση είναι πως, ακριβώς όπως τα εργατικά μυρμήγκια, έτσι και οι χορεύτριες της ομάδας δεν φείδονται μόχθου και οικοδομούν το ύφος τους ελάχιστα στην τεχνική, προτάσσοντας την επικοινωνιακή, τελεστική διάσταση του γεγονότος αυτού που λέγεται χορός.

Μιλάμε για επανάσταση

Υπάρχει ένα ανατρεπτικό στοιχείο στη φεμινική σύνθεση της ομάδας: οι «Αίτας» δεν χαίρουν κοινωνικής αποδοχής αλλά είναι περιθωριακές, στον βαθμό που συσχετίζονται, στο συλλογικό ασυνείδητο, με τη νυκτερινή ζωή των μεγαλουπόλεων, τα κλαμπ και την ερωτική ασυδοσία.

Υπάρχει ένα ανατρεπτικό στοιχείο στη φεμινική σύνθεση της ομάδας: οι «Αίτας» δεν χαίρουν κοινωνικής αποδοχής αλλά είναι περιθωριακές, στον βαθμό που συσχετίζονται, στο συλλογικό ασυνείδητο, με τη νυκτερινή ζωή των μεγαλουπόλεων, τα κλαμπ και την ερωτική ασυδοσία. Ωστόσο, όπως πάντα συμβαίνει με τις «μη αποδεκτές» καλλιτεχνικές φόρμες των λαών, η πολιτογράφησή τους στον συρμό της δυτικής κουλτούρας λειτουργεί ως παράγοντας χειραφέτησης και αναπροσδιορίζει τον ρόλο της γυναίκας όχι μόνο επί σκηνής, αλλά και σε κοινωνική κλίμακα. Η έκσταση που είναι σε θέση να φτάσουν ενώπιον του κοινού θα μπορούσε να ερμηνευθεί με πολλούς άξονες αναφοράς: τον συντεθλιμμένο οργασμό, το κρυμμένο πρόσωπο, τα πολλαπλά πέπλα και τα πολλαπλά προσωπεία, την κραυγή απελπισίας μπροστά στα εμπόδια κοινωνικής ενσωμάτωσης, την αποποίηση των «θηλυκών» στερεοτύπων χάρης, λεπτότητας και εύσχημης πρόκλησης του άλλου φύλου, ακόμη και το φλερτάρισμα με ένα είδος ομοκοινωνικότητας και ομοσεξουαλικότητας που διακρίνει τις «κλειστές» κοινωνικές ομάδες και χαρακτηρίζει τη στάση τους ως στάση σωματικής απελευθέρωσης.

Η κάθε χορεύτρια του μαροκινού καμπαρέ αφηγείται αποσπάσματα από τη ζωή της: «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γεννήθηκα έρωτας. Από τη στιγμή που βγήκα από τη μήτρα της μητέρας μου τον κρατώ στο χέρι μου με τα δόντια μου. Πεθαίνω για τον έρωτά μου, παλεύω για τον έρωτά μου, μπορώ να σκοτωθώ γι’ αυτόν. Τρώω έρωτα κοιμάμαι ξυπνάω έρωτα… το βλέμμα μου είναι έρωτας». Μιλά για τη ζωή της, για την ομορφιά της, για τις επαγγελματικές της εμπειρίες, απευθυνόμενη σε ένα κοινό που δεν καταλαβαίνει μεν τη γλώσσα της, ωστόσο απορροφάται από την εκφραστικότητά της. Απαλλαγμένη και από το τελευταίο «complexe occidental», αυτή η εργάτρια μέλισσα της σκηνικής τέχνης μοιάζει με μια πληθωρική γκέισα που απαιτεί τον έρωτα χτυπώντας το πόδι στο πάτωμα.

alt

Μια νέα τεχνοτροπία

Ένα διαρκές πήγαιν’ έλα ανάμεσα στον ρομαντισμό και την ωμότητα, ανάμεσα στην ελευθερία και την καταπίεση: δύναμη στο ζύγιασμα των γοφών, καμπύλες που επιβάλλονται στον χώρο, θεές της γονιμότητας που απηχούν αιώνων μητέρες, αδελφές και ερωμένες.

Είναι προφανής η «συνενοχή» της χορογράφου με τις ερμηνεύτριές της, η απαλλαγή από τα ταμπού, η διεύρυνση των εκφραστικών τους ορίων μέχρι εκεί «όπου πάει»: δηλαδή σε μιαν ωμή, ανεπεξέργαστη βαθμίδα απελευθέρωσης των εκφραστικών τους μέσων, που μεταβιβάζεται με μαγικό τρόπο στο κοινό και το προσκαλεί να συμμετάσχει. Επιτυγχάνεται, έτσι, ένα παράδοξο πάντρεμα της νεωτερικότητας με την παράδοση: το επικεφαλής «μυρμήγκι» δέχεται την είσοδο των άλλων τεσσάρων επί σκηνής, μετά έρχεται η σύγκρουση, ο τόνος γίνεται όλο και πιο αυταρχικός. Ένα διαρκές πήγαιν’ έλα ανάμεσα στον ρομαντισμό και την ωμότητα, ανάμεσα στην ελευθερία και την καταπίεση: δύναμη στο ζύγιασμα των γοφών, καμπύλες που επιβάλλονται στον χώρο, θεές της γονιμότητας που απηχούν αιώνων μητέρες, αδελφές και ερωμένες. Η «έξοδός» τους από την τελετουργικά δομημένη «άνεση» της σκηνής γίνεται πανηγυρικά μέσα από τις μικρές αλλά σημαντικές τους μεταμορφώσεις. Παράγεται, έτσι, ένα oeuvre στιγμιαίας θραύσης των ορίων και των σκηνικών συμβάσεων, από το οικοδόμημα του οποίου εξέχει, κατά τη γνώμη μου, μια εμφανής περιφρόνηση για την κυρίαρχη αισθητική, σε βαθμό σύγκρουσης.

Η χορογράφος

Η Μπούτσρα Ουίσγκουεν (αυτοδίδακτη στον αυτοσχεδιαστικό μαροκινό χορό και σπουδαγμένη στον σύγχρονο χορό στη Γαλλία) γεννήθηκε στο Κουαρσασάτε του Μαρόκου και εμφανίστηκε σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ ήδη από το 1995. Το 2002, μαζί με τον Ταουφίκ Ιζεντιού και τον Σαίντ Άιτ ελ Μούμεν ίδρυσαν την ΑΝΑΝΙΑ, ομάδα σύγχρονου χορού που παρουσίασε, κατά καιρούς, τις χορογραφίες  Ana Ounta (2002), Fina ken’ti (2002), Mort et moi (2005), Déserts, desires (2006), Aïta (2007) και Madame Plaza (2008-2009). Στις συνεντεύξεις της δηλώνει πως είναι αρκετά αυταρχική στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις συνεργάτιδές της. Στο Ottof (ottof σημαίνει μυρμήγκι στη γλώσσα των Βεδουίνων) η κίνηση αρχίζει με μυστηριακή ηλεκτρονική μουσική, εξελίσσεται με κραυγές και παλινδρομικές ή κυκλικές κινήσεις, ενώ ολοκληρώνεται με το τραγούδι My Baby Just Cares For Me της Nina Simone που ακούγεται τρεις φορές χαλαρώνοντας τη σκηνική ένταση. 

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ