alt

Για την παράσταση της Bouchra Ouizguen Ottof, η οποία παρουσιάζεται στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μέχρι και απόψε 23.02.

Του Νίκου Ξένιου

Στο Μαρόκο ο χορός γνωρίζει άνθηση, όμως ακολουθώντας τα δικά του μονοπάτια. Εφαρμόζοντας τα διδάγματα του σύγχρονου χορού στην παράδοση των γυναικών «Αΐτας» που εμφανίζονται στους γάμους, η νέα χορογράφος Μπούτσρα Ουισγκουέν μαζί με τέσσερεις πληθωρικές, αισθησιακές, ώριμες σε ηλικία χορεύτριες από το Μαρακές, που τρικλίζουν, παλεύουν με το άπειρο, προσεύχονται σε άγνωστη κατεύθυνση, περιστρέφονται, αποκαλύπτουν και αποκαλύπτονται, παρουσιάζει την παράσταση Ottof στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Ένα σπάνιο θέαμα, μια μοναδική εμπειρία.

Εισαγωγή στο σκοτάδι

Η είσοδός τους είναι σιωπηρή, η έξοδός τους είναι ένα τραγούδι και μια αναμμένη λαμπάδα.

Επεισόδια τελετουργικής ομορφιάς ξεκινούν να διαδραματίζονται μέσα σε γκρίζο ημίφως. Η μια χορεύτρια προαγγέλλει την άφιξη της άλλης. Το σχεδόν άχρονο, μεταφυσικό περιβάλλον της αρχής σταδιακά προσγειώνεται σε τόπο και χρόνο, καθώς οι ανεπαίσθητες κινήσεις και οι κλεφτές ματιές μεταστρέφονται σε τρανς σπασμούς, ενώ η κλιμάκωση του πάθους οδηγεί σε περιστροφή των βολβών του ματιού. Πιστή σε μια μακρά εκφραστική παράδοση αναμέτρησης με το κοινό, οι πέντε χορεύτριες κραυγάζουν θριαμβικά, σπαρακτικά, σηκώνουν τα ρούχα τους και αυνανίζονται, προκαλώντας έντονη αίσθηση ερωτισμού. Η χορογράφος αναμειγνύει στοιχεία πολιτιστικά της χώρας της, μνήμες ιστορικές, σκηνές της καθημερινότητας, ήχους εξωτικούς και λαρυγγισμούς των Τουαρέγκ της ερήμου. Η είσοδός τους είναι σιωπηρή, η έξοδός τους είναι ένα τραγούδι και μια αναμμένη λαμπάδα.

Με προκλητικές κινήσεις των γοφών, κύλισμα στο πάτωμα, ξεσπάσματα γέλιου και κορυφώσεις αυνανιστικού πάθους, κατορθώνει να σπάσει τα στερεότυπα της δυτικότροπης γυναικείας ομορφιάς και να εδραιώσει επί σκηνής ένα παντοδύναμο, φεμινικό outburst γλυκύτητας και πρωτόγνωρης αισθητικής απόλαυσης.

Η Ουισγκουέν δίνει έμφαση στην υστερία και στη μελαγχολία. Με προκλητικές κινήσεις των γοφών, κύλισμα στο πάτωμα, ξεσπάσματα γέλιου και κορυφώσεις αυνανιστικού πάθους, κατορθώνει να σπάσει τα στερεότυπα της δυτικότροπης γυναικείας ομορφιάς και να εδραιώσει επί σκηνής ένα παντοδύναμο, φεμινικό outburst γλυκύτητας και πρωτόγνωρης αισθητικής απόλαυσης, με λίγα λόγια καθιερώνει ένα νέο αισθητικό κανόνα, τουλάχιστον για όσο η παράσταση διαρκεί. Το εντυπωσιακό είναι μια ανανοηματοδότηση του χρόνου, καθώς ο θεατής ασκείται στη συγκέντρωση της προσοχής του και βαθμηδόν απορροφάται από τον επιμήκη χρόνο της κίνησης. Σκόπιμα η χορογράφος σιωπά σε σημεία όπου άλλες χορογραφίες φλυαρούν. Ηθελημένα φλυαρεί εκεί όπου τα πράγματα είναι κατάδηλα και διακρίνονται από την εξωστρέφεια την πολιτισμικά επικαθορισμένη.

Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ούτε στιγμή πως μιλάμε για ένα γυναικείο ψυχισμό πολυσυμπιεσμένο, οι εκρήξεις και οι αποσυμπιέσεις του οποίου δεν μπορεί παρά να είναι δημιουργικές. Το σενάριο που υποτυπωδώς διέπει την (κατά βάσιν αυτοσχεδιαστική) χορογραφία διέπεται από κανόνες εκτέλεσης που προσιδιάζουν σ΄εκείνους των περιστρεφόμενων δερβίσηδων ή κάποιων περφόρμερς του ανδαλουσιανού φλαμένκο που παραμένουν εκτός εμπορικού στυλιζαρίσματος. Το αξιοζήλευτο σε αυτήν την παράσταση είναι πως, ακριβώς όπως τα εργατικά μυρμήγκια, έτσι και οι χορεύτριες της ομάδας δεν φείδονται μόχθου και οικοδομούν το ύφος τους ελάχιστα στην τεχνική, προτάσσοντας την επικοινωνιακή, τελεστική διάσταση του γεγονότος αυτού που λέγεται χορός.

Μιλάμε για επανάσταση

Υπάρχει ένα ανατρεπτικό στοιχείο στη φεμινική σύνθεση της ομάδας: οι «Αίτας» δεν χαίρουν κοινωνικής αποδοχής αλλά είναι περιθωριακές, στον βαθμό που συσχετίζονται, στο συλλογικό ασυνείδητο, με τη νυκτερινή ζωή των μεγαλουπόλεων, τα κλαμπ και την ερωτική ασυδοσία.

Υπάρχει ένα ανατρεπτικό στοιχείο στη φεμινική σύνθεση της ομάδας: οι «Αίτας» δεν χαίρουν κοινωνικής αποδοχής αλλά είναι περιθωριακές, στον βαθμό που συσχετίζονται, στο συλλογικό ασυνείδητο, με τη νυκτερινή ζωή των μεγαλουπόλεων, τα κλαμπ και την ερωτική ασυδοσία. Ωστόσο, όπως πάντα συμβαίνει με τις «μη αποδεκτές» καλλιτεχνικές φόρμες των λαών, η πολιτογράφησή τους στον συρμό της δυτικής κουλτούρας λειτουργεί ως παράγοντας χειραφέτησης και αναπροσδιορίζει τον ρόλο της γυναίκας όχι μόνο επί σκηνής, αλλά και σε κοινωνική κλίμακα. Η έκσταση που είναι σε θέση να φτάσουν ενώπιον του κοινού θα μπορούσε να ερμηνευθεί με πολλούς άξονες αναφοράς: τον συντεθλιμμένο οργασμό, το κρυμμένο πρόσωπο, τα πολλαπλά πέπλα και τα πολλαπλά προσωπεία, την κραυγή απελπισίας μπροστά στα εμπόδια κοινωνικής ενσωμάτωσης, την αποποίηση των «θηλυκών» στερεοτύπων χάρης, λεπτότητας και εύσχημης πρόκλησης του άλλου φύλου, ακόμη και το φλερτάρισμα με ένα είδος ομοκοινωνικότητας και ομοσεξουαλικότητας που διακρίνει τις «κλειστές» κοινωνικές ομάδες και χαρακτηρίζει τη στάση τους ως στάση σωματικής απελευθέρωσης.

Η κάθε χορεύτρια του μαροκινού καμπαρέ αφηγείται αποσπάσματα από τη ζωή της: «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γεννήθηκα έρωτας. Από τη στιγμή που βγήκα από τη μήτρα της μητέρας μου τον κρατώ στο χέρι μου με τα δόντια μου. Πεθαίνω για τον έρωτά μου, παλεύω για τον έρωτά μου, μπορώ να σκοτωθώ γι’ αυτόν. Τρώω έρωτα κοιμάμαι ξυπνάω έρωτα… το βλέμμα μου είναι έρωτας». Μιλά για τη ζωή της, για την ομορφιά της, για τις επαγγελματικές της εμπειρίες, απευθυνόμενη σε ένα κοινό που δεν καταλαβαίνει μεν τη γλώσσα της, ωστόσο απορροφάται από την εκφραστικότητά της. Απαλλαγμένη και από το τελευταίο «complexe occidental», αυτή η εργάτρια μέλισσα της σκηνικής τέχνης μοιάζει με μια πληθωρική γκέισα που απαιτεί τον έρωτα χτυπώντας το πόδι στο πάτωμα.

alt

Μια νέα τεχνοτροπία

Ένα διαρκές πήγαιν’ έλα ανάμεσα στον ρομαντισμό και την ωμότητα, ανάμεσα στην ελευθερία και την καταπίεση: δύναμη στο ζύγιασμα των γοφών, καμπύλες που επιβάλλονται στον χώρο, θεές της γονιμότητας που απηχούν αιώνων μητέρες, αδελφές και ερωμένες.

Είναι προφανής η «συνενοχή» της χορογράφου με τις ερμηνεύτριές της, η απαλλαγή από τα ταμπού, η διεύρυνση των εκφραστικών τους ορίων μέχρι εκεί «όπου πάει»: δηλαδή σε μιαν ωμή, ανεπεξέργαστη βαθμίδα απελευθέρωσης των εκφραστικών τους μέσων, που μεταβιβάζεται με μαγικό τρόπο στο κοινό και το προσκαλεί να συμμετάσχει. Επιτυγχάνεται, έτσι, ένα παράδοξο πάντρεμα της νεωτερικότητας με την παράδοση: το επικεφαλής «μυρμήγκι» δέχεται την είσοδο των άλλων τεσσάρων επί σκηνής, μετά έρχεται η σύγκρουση, ο τόνος γίνεται όλο και πιο αυταρχικός. Ένα διαρκές πήγαιν’ έλα ανάμεσα στον ρομαντισμό και την ωμότητα, ανάμεσα στην ελευθερία και την καταπίεση: δύναμη στο ζύγιασμα των γοφών, καμπύλες που επιβάλλονται στον χώρο, θεές της γονιμότητας που απηχούν αιώνων μητέρες, αδελφές και ερωμένες. Η «έξοδός» τους από την τελετουργικά δομημένη «άνεση» της σκηνής γίνεται πανηγυρικά μέσα από τις μικρές αλλά σημαντικές τους μεταμορφώσεις. Παράγεται, έτσι, ένα oeuvre στιγμιαίας θραύσης των ορίων και των σκηνικών συμβάσεων, από το οικοδόμημα του οποίου εξέχει, κατά τη γνώμη μου, μια εμφανής περιφρόνηση για την κυρίαρχη αισθητική, σε βαθμό σύγκρουσης.

Η χορογράφος

Η Μπούτσρα Ουίσγκουεν (αυτοδίδακτη στον αυτοσχεδιαστικό μαροκινό χορό και σπουδαγμένη στον σύγχρονο χορό στη Γαλλία) γεννήθηκε στο Κουαρσασάτε του Μαρόκου και εμφανίστηκε σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ ήδη από το 1995. Το 2002, μαζί με τον Ταουφίκ Ιζεντιού και τον Σαίντ Άιτ ελ Μούμεν ίδρυσαν την ΑΝΑΝΙΑ, ομάδα σύγχρονου χορού που παρουσίασε, κατά καιρούς, τις χορογραφίες  Ana Ounta (2002), Fina ken’ti (2002), Mort et moi (2005), Déserts, desires (2006), Aïta (2007) και Madame Plaza (2008-2009). Στις συνεντεύξεις της δηλώνει πως είναι αρκετά αυταρχική στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις συνεργάτιδές της. Στο Ottof (ottof σημαίνει μυρμήγκι στη γλώσσα των Βεδουίνων) η κίνηση αρχίζει με μυστηριακή ηλεκτρονική μουσική, εξελίσσεται με κραυγές και παλινδρομικές ή κυκλικές κινήσεις, ενώ ολοκληρώνεται με το τραγούδι My Baby Just Cares For Me της Nina Simone που ακούγεται τρεις φορές χαλαρώνοντας τη σκηνική ένταση. 

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Σκέψεις για το θέατρο, τη «μοναδική θνησιγενή τέχνη», που όμως επιβιώνει ως το «τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας» στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό», του Σάμιουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στη Στέγη. ...

«Η Λένι Ρίφενσταλ κοιμάται τα βράδια;» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη

«Η Λένι Ρίφενσταλ κοιμάται τα βράδια;» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη

Για την παράσταση «Η Λένι Ρίφενσταλ κοιμάται τα βράδια;» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, στο θέατρο «Φούρνος». Μια επινοημένη συνέντευξη με «την ιέρεια των προπαγανδιστικών ταινιών του Γ’ Ράιχ».

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
«Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη – Το φλεγόμενο από επιθυμίες, κινητικό και ρευστό ον μιας «προσωρινής ύπαρξης»

«Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη – Το φλεγόμενο από επιθυμίες, κινητικό και ρευστό ον μιας «προσωρινής ύπαρξης»

Για την παράσταση «Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μια «over the top πολιτική persona», μια σειρά από «συνεχείς μεταμορφώσεις ενός αλλόκοτου πλάσματος που το υποδύεται ο ίδιος ο καλλιτέχνης ως περφόρμερ». 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Καρτεσιανή σονάτα και άλλες νουβέλες» - Οι φιλοσοφημένες αφηγήσεις του Γουίλιαμ Γκας

«Καρτεσιανή σονάτα και άλλες νουβέλες» - Οι φιλοσοφημένες αφηγήσεις του Γουίλιαμ Γκας

Για τo «Καρτεσιανή σονάτα και άλλες νουβέλες» του Γουίλιαμ Γκας [William H. Gass],...

«Η σφαγή των αθώων» του Στέφανου Παπαδημητρίου (κριτική) – Θύμα εκφοβισμού φτάνει στα έσχατα όρια

«Η σφαγή των αθώων» του Στέφανου Παπαδημητρίου (κριτική) – Θύμα εκφοβισμού φτάνει στα έσχατα όρια

Για το μυθιστόρημα του Στέφανου Παπαδημητρίου «Η σφαγή των αθώων» (εκδ. Ψυχογιός). Στην κεντρική εικόνα, ο 13χρονος ήρωας της τηλεοπτικής μίνι σειράς Adolescence που διερευνά τα γιατί και τα πώς του φόνου μιας ανήλικης κοπέλας από έναν συμμαθητή της. 

Γράφει ο Δ...

Εκδήλωση για το βιβλίο του Γεωργίου Μαλούχου «Οι εξομολογήσεις του Θεού και οι δεκαπέντε τύψεις Του» (εκδ. Πατάκη)

Εκδήλωση για το βιβλίο του Γεωργίου Μαλούχου «Οι εξομολογήσεις του Θεού και οι δεκαπέντε τύψεις Του» (εκδ. Πατάκη)

Παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Π. Μαλούχου «Οι εξομολογήσεις του Θεού και οι δεκαπέντε τύψεις του» διοργανώνεται την Τετάρτη 26 Μαρτίου στις 20:30 στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη.

Επιμέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Λάθος κεφάλι» της Λίνας Ρόκου (προδημοσίευση)

«Λάθος κεφάλι» της Λίνας Ρόκου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Λίνας Ρόκου «Λάθος κεφάλι», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νήσος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Θα σου πω για τη γέννησή μου, κι ας μην τη θυμάμαι. Από τις λίγες φωτογραφίε...

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τρία βιβλία εντελώς ανόμοια μεταξύ τους μας καλούν να σταθούμε, να διαβάσουμε και να στοχαστούμε την ποίηση και την ποιητική της. Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ