alt

Για την παράσταση Βίκτωρ ή τα παιδιά στην εξουσία, του Roger Vitrac, σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν, στη σκηνή της Φρυνίχου.

Του Νίκου Ξένιου

Το Βίκτωρ ή τα παιδιά στην εξουσία που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα από τον Κάρολο Κουν το 1973-74, ανεβαίνει και πάλι στο Θέατρο Τέχνης ως μουσική παράσταση σε παγκόσμια πρώτη, σε λιμπρέττο Σταμάτη Κραουνάκη. «Οταν γράφτηκε και πρωτοπαίχτηκε το έργο θεωρήθηκε τρομερά πρωτοποριακό, διότι έφερνε μια φόρμα στα θεατρικά δρώμενα αρκετά διαφορετική» λέει η σκηνοθέτις, κ. Κάλμπαρη. «Σήμερα, φυσικά, τα πράγματα στο θέατρο έχουν προχωρήσει τόσο στη γραφή όσο και στη σκηνοθεσία. Και θεωρώ πως μέσα από τη μουσική φόρμα το κείμενο αυτό ξαναβρίσκει τη δύναμή του». Το έργο ξεγυμνώνει την υποκρισία των ενηλίκων, τις μοιχείες και τις μικρές τους απάτες, την καταπίεση και τον αυταρχισμό τους. Είναι μια μεγάλη στιγμή για το Θέατρο Τέχνης και ένα πραγματικό άλμα του Σταμάτη Κραουνάκη στο σύμπαν της μουσικής/θεατρικής δημιουργίας στη χώρα μας.

«Είναι το σύμπαν κουρδισμένο στην υποταγή»

Με τη λογική του ονείρου κυρίαρχη, με την ανάμειξη της καυστικής σάτιρας και του γκροτέσκου και με στόχευση στο τραγικό στοιχείο, ο Βιτράκ στρέφει τα νώτα στην πεπατημένη αισθητική και θεματολογία του θεάτρου της εποχής του.

Η θεματική που θέλησε να τονίσει ο Κραουνάκης είναι «τα παιδιά, τα οποία η εποχή σήμερα τα σκοτώνει πολύ πιο νωρίς, από τα εννιά». Στα παιδιά αναφέρεται και το τραγούδι με το οποίο κλείνει το έργο: «Τα παιδιά, τα παιδιά, πάνε πια τα παιδιά, δεν υπάρχουν. Σε μια κρύα εποχή λιώνουν μες στη βροχή, κάτι θα 'χουν». Τα παιδιά στο έργο «περιγράφονται σε μια εποχή πρωθύστερη, μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στο αδιέξοδο και την πτώση της Ευρώπης. Ο Βιτράκ είδε κάτι που θα ερχόταν. Και αυτό είναι τώρα εδώ. Είναι η κρίση. Το πώς τα ίδια σπίτια, με τους πολέμους και ύστερα, φαγώθηκαν από μέσα. Γι’ αυτό κάμφθηκαν και οι αντιστάσεις, γι’ αυτό δεν υπάρχει επαναστατικότητα». Με τη λογική του ονείρου κυρίαρχη, με την ανάμειξη της καυστικής σάτιρας και του γκροτέσκου και με στόχευση στο τραγικό στοιχείο, ο Βιτράκ στρέφει τα νώτα στην πεπατημένη αισθητική και θεματολογία του θεάτρου της εποχής του.

Το κείμενο του Βιτράκ «κρίνει και εξευτελίζει τους υποκριτικούς θεσμούς με το γάντι και βάζει τα παιδιά να το κάνουν αυτό», λέει σε συνέντευξή του ο Κραουνάκης. «Ένα παιδί έχει την ελευθερία να το κάνει. Δεν φοβάται». Και αυτό τεκταίνεται «...στο τσίρκο της καθημερινότητάς μας, στην κόψη του ξυραφιού, εκεί που σβήνει η αθωότητα. Εκεί που οποιοδήποτε είδος επανάστασης πνίγεται εν τη γενέσει της». Το άγριο χιούμορ του κειμένου περνά στο λιμπρέττο: «Λίγη μοιχεία δεν βλάπτει! Αλλάζουμε καβάλλο και ράπτη!» Η υπέροχη μουσική και το λιμπρέτο ανήκουν στον Κραουνάκη, που με το προσωπικό του εκτόπισμα επιβάλλεται πρωταγωνιστώντας επί σκηνής και αναδεικνύοντας για μιαν ακόμη φορά και το ερμηνευτικό του ταλέντο.

alt

«Τα σπίτια φαγώθηκαν από μέσα»

Ο Βίκτωρ του Κραουνάκη είναι ακριβώς αυτό: ένα παιδί «terriblement intelligent» που αποφασίζει να ανδρωθεί μέσα σε μια νύχτα και κερδίζει το μέρισμά του στον θάνατο.

Δεν εξαντλείται, όμως, εκεί η πολιτική σημασιοδότηση του θεατρικού αυτού γεγονότος. Ο Βίκτωρ καταστρέφει, βάζει και βγάζει μάσκες, διερευνά τη σεξουαλικότητα και τις φαντασιώσεις του, τις νευρώσεις τις δικές του και των άλλων, τον σαδισμό και τον μαζοχισμό, τις ηδονές του επιδειξία, του ψεύτη, του αποπλανητή, του ματάκια. Είναι ένας δυνάμει αναρχικός, επαναστάτης μοναχικός, επίσης είναι ένα παιδί πρόωρα γερασμένο και ιδιαίτερα χειριστικό. Ο Βίκτωρ του Κραουνάκη είναι ακριβώς αυτό: ένα παιδί «terriblement intelligent» που αποφασίζει να ανδρωθεί μέσα σε μια νύχτα και κερδίζει το μέρισμά του στον θάνατο.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι πολιτικές νύξεις καθιστούν την παράσταση «αιχμηρή» και είναι βέβαιο πως, αν κάποιοι παράγοντες της πολιτικής ζωής ή εκπρόσωποι της εγχώριας διανόησης καταλάβουν αυτούς τους υπαινιγμούς, θα ενοχληθούν, βεβαίως, πολύ: «Είναι το σύμπαν κουρδισμένο στον φιλελευθερισμό», είναι η απροσχημάτιστη πολιτική δήλωση της παράστασης, και ακολουθούν φράσεις, στίχοι αιρετικοί. Το λιμπρέττο του Σταμάτη Κραουνάκη είναι πρωτοποριακό, ενώ το enfantillage που περνά ο κατά Κραουνάκη Βίκτωρ σκόπιμα υπερβάλλει (πιστό στο πνεύμα του Βιτράκ), τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς την τόλμη των κινήσεων και της πρόθεσης. Και ενώ ο θίασος είναι, όπως πάντα, κουρδισμένος στους εξαιρετικούς ρυθμούς της μουσικής, καλοαρμοσμένος πάνω στο σκηνικό και ορμηνεμένος να υπερβαίνει τα όρια της σύμβασης και να αναμειγνύεται με τους θεατές, κάτι «κρατάει» την έκρηξη προς τα πίσω.

alt

«Λίγη μοιχεία δεν βλάπτει!»

Στον «Βίκτορα» οι πραγματιστικές αναφορές και η φάρσα συναρθρώνουν το κωμικό στοιχείο, ενώ το μαύρο χιούμορ του έργου απορρέει από την ίδια του την υπόθεση: ένα παιδί σχεδόν εννέα χρονών με ένα πατέρα, μια μητέρα και μια παραμάνα απαξιωμένους, μετατρέπεται σε ανθρώπινο ναυάγιο.

Η μικρή Εσθήρ αποκαλύπτει στον Βίκτορα τη σχέση της μαμάς της Τερέζ με τον πατέρα του Βίκτορα, τον Σαρλ. Εκεί αρχίζει και η επίθεση του μικρού Βίκτορα στο αξιακό σύστημα των αστών γονέων. Ο Βίκτωρ θα ανακαλύψει πως η αγαπημένη του Εσθήρ είναι κατά το ήμισυ αδελφή του και μυείται, επίσης, από την περίεργη Ίντα, στο μυστήριο του έρωτα. Αυτά όλα θα τον οδηγήσουν στην απελπισία και στον θάνατο. Στο έργο προβλέπεται και ο θάνατος των γονιών του από ρεβόλβερ.  Πρόκειται για έναν ύμνο στην αθωότητα του παιδιού που «γειτνιάζει με τον θάνατο». Στον «Βίκτορα» οι πραγματιστικές αναφορές και η φάρσα συναρθρώνουν το κωμικό στοιχείο, ενώ το μαύρο χιούμορ του έργου απορρέει από την ίδια του την υπόθεση: ένα παιδί σχεδόν εννέα χρονών με ένα πατέρα, μια μητέρα και μια παραμάνα απαξιωμένους, μετατρέπεται σε ανθρώπινο ναυάγιο. Με στοιχεία vaudeville και μελοδραματισμό, με όνειρο και ποίηση, ο συγγραφέας καταγγέλλει μια κοινωνία απάτης, σκατολογίας και υποκρισίας.

Πληθωρική, συμμετρική επί σκηνής με τον Σταμάτη Κραουνάκη και με στοχευμένη ερμηνεία η Φωτεινή Μπαξεβάνη ως Εσθήρ. Ο Γεράσιμος Γεννατάς απόλυτα ταυτισμένος με τον ρόλο του Αντουάν, παρουσία ποιοτική στην παράσταση, με τη σοβαρότητά του σε ένα τόσο τραγικό ρόλο επισφραγίζει τις προσδοκίες του κοινού. Εκφραστικότατος και με ιδιαίτερη αίσθηση αυτοσαρκασμού ο Χάρης Φλέουρας στον ρόλο της Λίλη. Η Φένια Παπαδόδημα σε δύο ρόλους είναι η ευδιάκριτη φωνή της παράστασης, ιδιαίτερα στο ντουέτο Ίντας-Βίκτορα. Έξοχη μουσική ερμηνεία και απόλυτος έλεγχος των εκφραστικών της μέσων. Αξιόλογες οι παρουσίες του Χρήστου Γεροντίδη, της Μαρίας Τζάνη και του Κωνσταντίνου Ευστρατίου. Σκηνικά εντυπωσιακά και κοστούμια «πιερό» ή τσίρκου του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, ωραίοι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου και σωστή χρήση του υπέροχου χώρου του θεάτρου της Φρυνίχου.

Ο Ροζέ Βιτράκ ήρθε με επιρροές από το υπερρεαλιστικό κίνημα για να εισαγάγει στο θεατρικό κείμενο, ανάμεσα στο 1922 και το 1924, (LeP eintre, Entréelibre, Les Mystères delamour) την ελευθερία από κάποιες θεατρικές συμβάσεις της εποχής εκείνης. Το 1928 το Βίκτωρ ανεβαίνει στην Comédie des Champs-Élysées και o κεντρικός χαρακτήρας κάνει τρομερήν εντύπωση. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1928 από τον Αντονέν Αρτώ στον Μεσοπόλεμο. Στη δεκαετία του ‘50 το ανέβασαν ξανά ο Ζαν Ανούιγ με τον Ρολάν Πιετρί, στο θέατρο «Ambigu», και ήταν τότε που βρήκε τη μεγάλη αναγνώριση, με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον ένα έργο-ορόσημο του διεθνούς ρεπερτορίου.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ